Reklama

Reklama

Další život mého otce

  • Maďarsko Utóélet (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Mózes je nesmělý, nejistý mladík, který dokončil studium teologie a žije s rodinou v zapadlé vesnici. Má poněkud komplikovaný vztah se svým autoritativním otcem, pastorem, který ho nebere příliš vážně a chová se k němu přezíravě. Jednoho dne otec náhle zemře, jeho duch se však začne Mózesovi jako jedinému z pozůstalých zjevovat. Mladík se všemožně snaží přijít na kloub tomu, jak by otcův duch mohl dosáhnout klidu, a zřejmě poprvé v životě je postaven do situace, kdy musí vzít věci pevně do svých rukou. Zároveň získává příležitost svůj vztah s otcem změnit. Energický debut režisérky a scenáristky Virág Zomboráczové nevšedním způsobem zpracovává téma truchlení a vyrovnávání se se ztrátou blízkého člověka. Snímek s prvky magického realismu osvěžujícím způsobem kombinuje žánry a mísí humorné až bizarní momenty s dramatickými. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (20)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Půvabná paní režisérka umí pracovat nejen se svými herci.....Márton i Laszlo byli výborní, ale i s divákovou náladou. Na začátku mě dokázala rozesmát, pak mě navodila melancholický stavy, pak trošku romantiky, pak soucit s hlavním hrdinou, prostě pocitový mlejnek se vším všudy, ale jedno bylo pořád stejný, při sledování filmu mě bylo hrozně příjemně. Originalita je ve filmu hlavním nájemníkem, škoda, že sem nebylo zakomponováno víc dialogů otce a syna, protože mezi nima to byla co věta to perla, ale jinak maďarská filmová pohlednice co rozhodně stojí za prohlédnutí. Viděno v rámci projektu Challenge tour jako film číslo 24. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hodně slušný maďarský kousek a zároveň debut, co si pohrává s černým humorem, který mi tady každopádně hodně sedí. Zároveň se mi moc líbilo, jak si film pohrával s filmovými náladami. Chvíli je film poměrně dobře vtipný a trefný, aby následně byl depresivní, až smuteční. To všechno ale má smysl a v závěru filmu o tom diváka jednoznačně přesvědčí. Musím říct, že z Maďarska se čím dál tím častěji setkávám s originálními a nápaditými černohumornými filmovými kousky a tento nebude výjimkou. Na jednu zemi je to pravděpodobnost až nezvykle vysoká a dobře jí tak. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

Maďarskou kinematografií víceméně netknutý, vyrazil jsem na hodinku a půl nasát něco festivalových uhrů. A jak už tomu bývá, když mám pramalá očekávání, dostaví se výjimečný zážitek. Směsice žánrů hrála střídavě na rozdílné struny a vyvolávala tu melancholii, tam výbuchy smíchu a celkově zanechala více než příjemný dojem z "milého" debutu (!) mladé režisérky a scénáristky v jedné osobě. A k tomu palec nahoru za kameru. Köszönöm a 80%. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Začalo to velmi zajímavě, ale postupem času se to jaksi přestalo vyvíjet, motivy se opakovaly, ztrácelo to napětí, až mne to nakonec přestalo zajímat. Dost k výslednému dojmu-nedojmu dopomohl ne-výkon hlavního herce. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Lúbilo sa mi to kôli tej islandskej nálade. Film som mal stiahnutý s českým dabingom, kedže sa mi iný release nepodarilo odšéfovať a hoci to pomerne oslabuje zážitok z filmu, výborne to kamuflážovalo fakt, že ide o maďarskú záležitosť a nie práve o ponuro depresívnu islandskú. Výborné i napriek tomu! ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Velice překvapivý kousek, a to nejen při pohledu na zemi původu, jejíž filmaři excelují v podstatně odlišných žánrech. Je to zejména kvůli pojetí humoru, který je vlastně docela prvoplánový a téma zdánlivě vyčerpané, ale přesto proti vší logice funguje skvěle a jedna vypointovaná scénka s výborně načasovaným gagem střídá druhou. Čeští tvůrci by za takový film zabíjeli, u nás totiž pokusy o komedie končí většinou právě onou prvoplánovostí. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Sice rozumím, co tím chtěla režisérka a scénáristka říci, ale nějak se mi nedařilo do toho dostat. Nevím, ale připadalo mi to příliš odosobněné, málo dramatické i nepříliš komediální. natočené to není špatně, herci byli fajn, ale na mě to příliš velký dojem neudělalo. 50% ()

d.beseda 

všechny recenze uživatele

Toto maďarské drama s výrazně komediálními prvky opravdu, dle ohlasů po projekci, festivalové publikum nadchlo. Originální námět byl přetaven do zajímavé filmové podoby. Tomuto snímku nemám moc co vytknout. Všichni herci vystupovali naprosto přirozeně a uvěřitelně, ale Eszter Csákányi ve vedlejší roli a Kristóf Máront excelovali. Ve filmu je spousta humorných scén, které si však udržují svou uměleckou úroveň a nechtějí diváka rozesmát za každou cenu. Jeden z festivalových film, které určitě doporučuji ke shlédnutí. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Hranice mezi ironií a vážnem je někdy těžko určitelná. 1) Lehká nevtíravá ironie ve stylu: chceš, ber, nechceš, nech být, je hlavním kladem jinak trochu odosobněného celovečerního debutu 29leté scénáristky a režisérky Virág Zomboráczové. 2) Protivný egocentrický otec se asi divákovi do srdce nezaryje, ať už je živ anebo se vyskytuje jako duch. Jeho zajímavý syn Mózes se ujal nevděčné role vyvést diváky z bahna maďarské všednodennosti podle vzoru svého biblického jmenovce. Na rozdíl od něho však má trochu problémy s charismatem, i když 34letý hudební skladatel a teď už tedy i herec Márton Kristóf se nenásilným způsobem docela snažil a i svou štíhlou postavu ukázal. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Tak konečně! Po smršti skvělých filmů z Maďarska, konečně jeden, který mi nesedl. Jak ale říká Goethe: není nic nepříjemnějšího než dlouhá řada krásných dní. Na "Posmrtném životě mého otce" jsou ovšem dvě zrno pravdy, ale ta zrna jsou příliš obalená plevami. Tím prvním je předpoklad, že otec umírá spolu se smrtí syna. Přestože můj otec zemřel před 40 lety, nežije na fotografii u počítače, ani ve skladbě "Komorní hudba pro šest nástrojů in memoriam Václav Tejkal", již jsem si objednal k třicátému roku po jeho úmrtí, ale někde v mém bříše, jak by řekli indiáni. Otec jako zombie je možná lákavá představa, ale moc hrubá a nečistá. Druhým zrnem je "korekce minulosti", změnit něco, co se už stalo - a jak se říká, nemůže se odestát. Ve virtuálním světě však existuje kouzelné slůvko "undo", které zasahuje do minulosti, kterou je možno po vrstvách zpřítomnit a provést v některé z nich něco jiného, jinou akci. Myslím, že je to možné i v reálném světě - změna provedená v minulosti se projeví v současnosti. Změna minulých postojů k otci je archetypální situací - řešením Oidipovského komplexu ex post. Pozn.: Připadalo mi to, jako by i zde nějaký básník přicházel o iluze. ()

berusche 

všechny recenze uživatele

Maďarské drama se snaží konkurovat jakýmkoli typickým zástupcům žánru. Má logiku, slušné prvky dramatu a postavy mají svůj smysl. Celý snímek vás nutí přemýšlet o tom, že nedokonáno jest znamená nápravu, ať už v jakékoli podobě. A hlavní hrdina se během slušné podívané (nebo spíš zamyšlené) snaží o to, aby tahle změna byla očividná. Jeho prožitek je autentický, jeho role jak v příběhu, tak mimo něj, není obtěžující (jak pro koho). Nicméně, dalo by se říct, že tlačit na pilu se někdy vyplatí, proto není příliš k dobru, že některé obrazy pozbývají nakonec smyslu a že spádovost děje je značně utahaná. ()

johny89 

všechny recenze uživatele

Typická ukázka toho, jak je hodnocení některých uživatelů ČSFD mimo. Film má výjimečně vysoké hodnocení (82%), ale dle mého názoru si jej vůbec nezaslouží. Když srovnám film s nějakou opravdu dobrou komedií, například "Co jsme komu udělali" (http://www.csfd.cz/film/370681-co-jsme-komu-udelali/), tak nechápu, proč má Další život mého otce o 4% lepší hodnocení, když v kvalitě je propastný rozdíl. Možná je to proto, že tento film je trochu depresivní, nic se v něm nestane a Maďarsko v něm vypadá jak jak Sibiřský venkov v roce 1950 postavený v duchu socialistického realismu. Ale na obranu filmu musím říct, že zpočátku byl film i vtipný, alespoň do té doby, dokud tam figuroval otec. V okamžiku kdy otec odešel odešla i veškerá zábava. Hlavní hrdina pro mě byl synonymem pro nesympatického herce. Dokonce jsem zvažoval pouze dvě hvězdičky, ale zase tak špatné to snad nebylo. ()

Lanark 

všechny recenze uživatele

Hlavní postava mi byla svých chováním tak bytostně nepříjemná a protivná, že s hledáním nějakých jiných pozitiv snímku jsem skončil na mrtvém bodě. Filmů o nesmělých outsiderech existuje již tak obrovská hromada, že se obávám (i když trochu se škodolibou radostí), že Utóélet brzy bude navždy odpočívat v propadlišti dějin kinematografie. Rest in peace... ()

Composter 

všechny recenze uživatele

Komentar rozhodne upravim...zatim jen nadsena reakce na zatim "nejzabavnejsi" film KVIFF. Kdo vaha, at prestane a jde si film rozhodne uzit! Zaverecna cast nabrala neskutecnych obratek, cimz mi film pripomnel to nejlepsi z Japonska (Sono) :) Po Revizorech a Taxidermii dalsi vyrazny kus z Madarska. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, takové maďarsky vtipné drama, ve kterém humor a snad i nadsázka vítězí nad celkovou dramatičností děje. A to i přesto, že atmosféra celého filmu z "mlhy" vystupuje pomálu. Krom výborné ústřední dvojce otce a syna, tu máme několik dalších, dá se říci pozitivně nesympatických postav. I když sympatický mi tu vlastně nebyl nikdo, což na kvalitě filmu neubírá, naopak. Postavy jsou dobře napsány a jejich "podivnosti" jsou ku prospěchu děje. Film v druhé polovině možná poněkud ztrácí, ale i zde jsou silné momenty, které zaujmou. Nebo některé velice vtipné dialogy... nedá se zapomenout. Další život mého otce je jak scenáristicky, tak režijně zajímavým debutem, u kterého jsem si krom úsměvu prožil i něco málo smutku, či znechucení... mírného. 70% ()

Aurorka 

všechny recenze uživatele

Tak to byla parádní maďarská jízda s filmem, jež se dá jen těžko zařadit do nějaké škatulky. Smích na rtech se mi vykouzlil od prvních minut filmu a milovníci černého humoru si přijdou na své. Hlavní hrdina mi byl sympatický hned nejen pro své vykulené oči, ale také pro svoje podivínství, pro svou snahu něco ve svém životě změnit a třeba i zaujmout nějakou dívku. Ať žije důraz na slově dobrovolnická a Pocahontas! :-) ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Mám "ulítlé" filmy rád, ale toto mě vůbec neoslovilo a považuju to za totální blbost. Je to dokonce větší blbost, než umístit rosomáka a varana do jedné klece! Jediná hvězda za pár vtipných scén. ()

Dzony 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem nepochopil, pro mě to byla nuda a usínal jsem u toho. Představitel otce mi byl nesympatický již od začátku, tak když zemřel říkal jsem si, že tam aspoň bude od něj klid, ale začal duchařit, no a jeho syn, to byl také zážitek za všechny peníze. Kdybych nasadil kamery na jakoukoliv běznou rodinu, tak to bude asi zaživnější. ()

papadoce 

všechny recenze uživatele

Ak si odmyslím legendárnu Lindu Veszprémyi a jebnutých Miazgovcov, tak toto je moje prvé stretnutie s maďarskou kinematografiou. Nedopadlo vôbec zle. Možno vo hviezdach som opatrnejší, no v tomto prípade platí, že rovných 70 tomu vyslovene svedčí, takže ak by bolo potrebné dám aj štyri. Najsilnejšou stránkou tejto povedal by som že tragikomédie, je jednoznačne humor. Nejde ani o to, že je čierny, to ešte samo o sebe nemusí znamenať aj dobrý, ale skôr o ten nadhľad a pokoj akým nám ho režisérka podáva. V tých drama častiach sa vlastne dotkne a treba povedať, že celkom trefne, veľkého množstva vážnych tém ako napríklad smrť, drogová závislosť, sociálne postavenie, rodinné vzťahy, katolícka viera, atď., atď., ale podá to vždy tak vtipne a s takým prehľadom, aký rozhodne chýba mnohým režisérom podobných snímok. Pre mňa film odštartoval holub (kto videl vie) a skutočne ho ukončil až úplný vševypovedajúci záver. Palec hore režisérke. ()

evita_ 

všechny recenze uživatele

Oni boli akí strašne prepnutí všetci. Úplne že najviac. Bavila som sa. Počnúc scénou s holubicou, cez to ako mal mladý pod kontrolou oheň v kulturáku až po jednoznačné vyriešenie situácie so psom krpatou sestrou. Film bol poňatý svojsky a mne sa to tak páčilo. Nečakala som že maďarská kinematografia je taká zábavná. Len tak ďalej. ()

Související novinky

49. MFF KV – záblesky ze soutěžních sekcí

49. MFF KV – záblesky ze soutěžních sekcí

05.06.2014

Po tiskové konferenci zaplavily web MFF KV v intervalu pouhých pár minut dlouho očekávané programové zprávy. Hlavní festivalový program přinese sedm světových a pět mezinárodních premiér. O… (více)

Reklama

Reklama