Reklama

Reklama

Nápravná třída

(festivalový název)
  • Rusko Klass korrekcii (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Lena je invalidní, bystrá dívka, která po létech strávených domácím studiem nastupuje s nadšením opět do školy. Je zařazena do speciální třídy, určené pro postižené žáky, kteří musí na konci roku před komisí dokázat, zda si zaslouží přeřazení do „normální" třídy. Vyhořelé učitelky však zjevně netouží studenty jakkoli motivovat a pomáhat jim se zlepšovat, naopak se projevy zájmu o složitější látku, které s sebou přinese Lena, snaží zadusit v zárodku. Lena se sice brzy zapojí do kolektivu a naváže vztah se spolužákem Antonem, jejich očividné štěstí však není všem po chuti a následky na sebe nenechají dlouho čekat. Mladý debutant Ivan I. Tverdovskij bez příkras a maximálně věrohodně, za pomoci dokumentární kamery, na plátně rozehrává drama nerovného boje jednotlivce se zkostnatělou institucí, lidskými předsudky a se společností, která těm, kdo se odlišují, hází klacky pod nohy. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (19)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Málokdy jsem s nějakou postavou tak soucítil a přál jí dobrý konec, jako s Lenou tady. A málokdy jsem byl tak nas-zloben na lidi, jaký jsou občas nelidský hovada. Co se mi líbilo (teda líbilo není správný výraz, spíš co mě zaujalo), je zobrazení toho, jak dokáží být i postižení svině vůči jiným, v jiných politicky korektnějších filmech jsou to přímo andělé míru. Vlastně kromě Leny a její matky na konci nezůstává nikdo jiný, komu bych nechtěl rozbít hubu. Trochu mi to připomnělo některé severské filmy, jen to bylo ještě drsnější a bezvýchodnější. Holka co hrála Lenu by měla dostat nějakou cenu. Vlastně i všichni ostatní, protože svoje role ztvárnili tak, že bych je snad fláknul, kdybych je potkal. Mimochodem, pokud je tenhle komentář příliš nesourodý a přerývaný, tak proto, že jsem vážně nas-zlobený. Což už jsem psal, jenže jsem to dal do závorky a vynásobil dvěma. Brrr, nevim, jestli se na tohle ještě někdy dokážu podívat. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Vraj podľa skutočnej udalosti. Ak to takto niekde na škole vyzerá, tak tá spoločnosť ide pekne z kopca. Okrem tohto poznatku si divák odnesie ešte aj nepríjemné nadstavenie zrkadla súčasnej spoločnosti ohľadom správania sa k sebe samým a hlavne k telesne alebo k duševne postihnutým. Uznávam, vždy tu bolo niečo také, nejaké posmešky alebo doberačky, len si nie som istý tou brutalitou a násilím. Mám taký dojem, že to časom naberá na intenzite. A to nielen v Rusku. Škoda tej kamery, dosť často bola tak roztrasená, že by sa za ňu nemusel hanbiť ani FF formát. Tiež záver mohol byť ešte trocha viac veľavravnejší, prišlo mi to tak nemastne-neslane ukončené. Celkovo však veľká spokojnosť. 75/100 ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Život invalidného teenagera v rozvojovej krajine. Človek si vďaka týmto filmom ľahko vybuduje k Rusom odpor. Nemal som to ani pozerať. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Dosť chaotické, za čo môže asi aj kamera, ale možno preto veľmi autentické. V partii, do ktorej sa dostala Lena, boli nevídané kusy. Otrasné chovanie. A učitelia tiež katastrofa, no a Antonova mama tomu všetkému nasadila korunu. Totálna trúba. Antonove chovanie na konci mi prišlo tiež dosť zvláštne. Celkom nervy. Ak to takto naozaj vyzerá v skutočnosti, tak by som podaktoré deti z tých vyrovnávacích tried umiestnila do nápravných zariadení. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vozičkári to nemajú ľahké nikde na svete, ale vidím, že v Rusku to bude ešte horšie. Úctu k životu, toleranciu a súcit tam na ulici asi nenájdete. Prvá polovica trocha zábavná, druhá už mi šla na nervy. Film vzbudí hnev, ako sa môže niekto takto správať k postihnutému človeku, Čo to bolo za spratkov, učiteľov, matky? Proste čo ksicht to hovädo. Napriek tomu mohlo prísť aj niečo viac. Napríklad po vzore Klass niečo také emocionálne, že vás to dostane, citovo rozloží. Tu to neprišlo. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Vianočný darček, ktorý som si síce rozbalila s pár týždňovým omeškaním o to viac však "potešil". Surový film o ešte surovšom živote z ktorého niet úniku. Obrovké ďakujem Hygienikovi za jeho titulky a skvelý filmový tip. ()

d.beseda 

všechny recenze uživatele

Až se mi tomu nechce věřit, že podobné poměry panují v současném Rusku. Podle režiséra Ivana Tverdovského je celý příběh založený na autentických situacích a podobných nápravných tříd existuje jen v Moskvě, kde se natáčelo, několik. Ani mě tak nešokovalo chování spolužáku, které je většinou běžné i v normálních třídách, ale zejména to jak na handicapované pohlíží široká veřejnost, rodiče a učitelé. Například neúčast žáků ze zvláštní třídy při slavnostním zahájení školního roku apod. 75%. MFF KV. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Musím uznať, že ohľadom ruských filmov som často skeptický, keďže som tej ich kinematografii ešte akosi neprišiel na chuť. Klass korrekcii sa rozbiehalo na môj vkus až príliš pomaly a trvalo to večnosť, kým sa vlažný prológ/úvod konečne presunul do nejakého dramatického rámca. Škoda, že tento proces trval tak dlho a neprišlo k dramatickému vývoju už oveľa skôr. S Lenou som spočiatku až tak nesympatizoval, keďže sa dostala do takej pribrzdenej partie a vyzeralo to, že sa im zrejme aj podvolí. Neskôr mi bolo Leny neuveriteľne ľúto a tamtí idioti čo sa tvárili že sú jej "kamoši" mi nehorázne zvyšovali tlak. Kruto sa na nej veru vyriadili :( ()

zette 

všechny recenze uživatele

Tolik nechutnych, hloupych a agresivnich lidi, aby divak v jednom filmu pohledal... Asi neni uplne nahodou, ze jde o rusky pocin. Leny, potazmo jeji mamy mi bylo lito. Beznadejna situace. Dobre natocene i zahrane. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

film o tom ako rusky (pretrvávajúci "komandirsky" = sovietsky) systém slúži len a len sebe. Učiteľ, riaditeľ, upratovačka majú väčší význam ako deti . žiaci. Film je príjemným ruským prekvapením, najmä zrejmým sebareflexným pohľadom na školstvo - a špeciálnu pedagogiku. U mňa viac ako štyri body. Škoda toho nemastného - neslaného skeptického záveru, mohlo to byť aj za päť bodov. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Lhostejnost a nezájem dospělých, necitlivost a krutost dětí, roztěkaná kamera, která se ani na chvilku nezastaví...nevím z čeho je mi více na blití. ()

Marla Singer 

všechny recenze uživatele

Zobrazení invalidů ve filmu (a stejně tak mentálně postižených - viz fiktivní Simple Jack) většinou balancuje někde mezi negativním a pozitivním postojem ke znevýhodněné postavě a strach z obecného přijetí často zatlačí tvůrce do polohy lítostivého porozumění nebo rovnou adorace jejich vůle k žití. Těžko říct, co z toho postižení nenávidí víc. Nápravná třída patří mezi tři snímky na KV věnující odlišnému pohledu na tělesné znevýhodnění a přestože protagonistku vyloženě nezneužívá k sebedojímavým scénám, je z celé trojice nejslabší. Pokud přetrpíte až strojeně idylické přijetí ve třídě (nikoliv ve škole) narušené jen 'náhodnou' smrtí spolužáka a kolouškovský vztah s největším hezounem v okolí, dostanete se ke slušné dávce černého humoru a nepříjemně vyostřených scén. Je dost možné, že laskavý úvod sloužil jen k ukolébání naivnějších diváků, a v takovém případě zafungoval, ale beztak trochu zbytečně zaplní obrovskou část snímku. Navíc empatie a vnímání příběhu z pohledu protagonistky selhává, když se jedná o útlocitnou moralizující kravku. ()

Brylin 

všechny recenze uživatele

Opětovný nástup do školy není pro mladou vozíčkářku Lenu snadný. Musí se sžít se staromódním učitelským sborem i se spolužáky z nápravné třídy pro fyzicky či duševně postižené děti. Pomáhá jí první láska, ale rodící se vztah se spolužákem vzbuzuje odpor, nevoli i závist okolí. Jak Lena s mámou celou situaci unesou? Do světa ruského školství a šovinismu nás tvrdou psychologickou studií přivádí debutujíci Ivan Tverdovsky, a je to pro Evropana cesta o nějakých 50 let zpět. Solidní herecké výkony a velmi zdařile zachycený vývoj hlavních postav přináší snímku plusové body. Naopak ruční kamera podle mě filmu nesluší, v některých pasážích je její použití na úkor přehlednosti scén. Celkově u mě jeden z favoritů sekce na Východ od Západu zůstává na prahu čtyř hvězd. ()

Jaroslaf 

všechny recenze uživatele

Skvělý, realistický film. Ztvárňuje málokdy vyřčenou věc - Lásku, která přeroste do absolutní ignorace, na čemž je nejhorší, že ta ignorace přijde bezdůvodně nebo jenom vlivem okolí. Kamera mě bavila, fakt že postižení lidi jsou taky svině, ještě víc. Herečka Leny je krásná. Nejhorší na tom celým je, že jsem si po celou dobu trvání filmu hravě představoval, že by se něco podobného klidně mohlo stát na základní škole, kam jsem docházel před 20-ti lety. Stejně staré píče jako učitelky, stejná ignorace, šikana a nezájem k minoritám. Seš jinej? Dáme ti všichni kotel. Jedno rusko nebo česko, hajzlovství a zaprděnost je všude na světě stejný. ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Dako mi to nesadlo.. Babena na voziku a tlupa prpecenych pubertiakov so svelymi napadmi, napr. zobranie pre sirotku aby mali na chlast, alebo lahnutie si pod iduci vlak.. Fizli, chudoba, spina.. Pusto a smutno, 1* za sympaticku vozickarku. ()

rakosabasta 

všechny recenze uživatele

Komplexní příběh, který se sice úplně klišé nevyhnul ("zlá" ředitelka, hodná třídní, osamělá matka), ale vyrovnal to charaktery hlavních hrdinů a závěrem, které tak úplně tradiční nejsou. Až na pár vedlejších rolí příjemně realisticky zahrané. "Nápravná třída" je ovšem trochu zavádějící název, alespoň pro nás tady. Nevím, jak je to v Rusku, ale já si pod tím rozhodně nepředstavuji speciální třídu pro tělesně či duševně handicapované. I když, možná je to vlastně dobře. ()

Aldante 

všechny recenze uživatele

Vyhorele ucitelky? Kolik takovych ucilo a uci jeste dnes i v republice. Jinak, tenhle film, to je lahudka, zadne americke srdceryvne blaboly. Realita, Tvrde, smutne, opravdove....i mrzak muze mit charakter mrzaka. .21 stoleti v Rusku. ()

Související novinky

49. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

49. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

13.07.2014

Slavnostní ceremoniál zakončil filmový festival a poroty v čele s Luisem Miñarrem udělily ceny nejlepším ze soutěžních filmů. Křišťálový glóbus pro nejlepší film si odnesl George Ovashvili za… (více)

Reklama

Reklama