Reklama

Reklama

Autofokus

(festivalový název)
  • Chorvatsko Autofocus
Dokumentární / Krátkometrážní
Chorvatsko, 2013, 28 min

Režie:

Boris Poljak

Scénář:

Boris Poljak

Kamera:

Boris Poljak

Obsahy(1)

Malý kostelík, osamoceně stojící v chorvatské krajině, několik málo stromů, širá obloha a žhnoucí slunce – tak málo stačí k vytvoření scenerie, na níž je rozehrána bodavá satira o masovém turismu. Rodiny, mladé páry i partičky přátel defilují před skrytým teleobjektivem, zatímco důmyslně umístěné mikrofony snímají jejich roztomile banální rozhovory. Střihová dokumentární komedie těží z věčné voyeurské touhy filmového diváka – vidět a nebýt viděn –, aby odhalila povrchnost těch, kteří jedním hltem zkonzumují šťavnaté sendviče i románskou památku. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (3)

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Boris Poljak, zvyklý na davy cestovatelů v jeho rodném městě, se rozhodl na nějakou dobu proniknout do životů turistů v jednom místě. Každý z nich přišel s určitým příběhem, který se střetnul s jinými u malého kostelíku a pak pokračoval dál... Kamerou režisér zachytával nic netušící postavy, kteří na iPhony, foťáky a kamery zachytávali sebe, sledoval nadšené Němce, pro něž to tu kdysi byla "Meinland", nepřijdeme však ani o běžné rodinky na pikniku a žádost o ruku. Veselý a trefný dokument, který vás na půl hodiny přenese na osamělé chorvatské místo a snad i mezi jednotlivé turisty, nikam hlouběji se ale nedostanete. Pravdou ovšem je, že si to režisér za cíl vlastně ani neklade... ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Defilé turistov. Takéto úkony - od pikniku, meditácie cez sľuby večnosti, uľavovanie si, dirigovanie ostatných členov svorky až po snahu odkryť zamknuté a vidieť neviditeľné sa dá zažiť pri každej jednej historickej pamiatke. Pri troche trpezlivosti. Stačia oči a uši. Takýchto filmov sa denne odohrávajú stovky. ()

Související novinky

49. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

49. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

13.07.2014

Slavnostní ceremoniál zakončil filmový festival a poroty v čele s Luisem Miñarrem udělily ceny nejlepším ze soutěžních filmů. Křišťálový glóbus pro nejlepší film si odnesl George Ovashvili za… (více)

Reklama

Reklama