Reklama

Reklama

Čekání na srpen

(festivalový název)
  • Belgie Waiting for August (více)
Trailer
Dokumentární / Rodinný
Belgie / Rumunsko, 2014, 82 min

VOD (1)

Obsahy(1)

V životech sedmi rumunských sourozenců se rozprostřelo pochmurné bezčasí. Jejich matka odcestovala za prací do Itálie a celou tíži péče o domácnost vložila na patnáctiletou Georgianu. Mladé dívce nechybí odhodlání, v několika nadcházejících měsících se však bude muset potýkat nejenom s komplikovanými povahami bratrů a sester, ale i s vlastními slabostmi, které na ni během předčasné zkoušky dospělosti číhají. Debutující režisérka se v tématu inspirovala vlastním dětstvím, kdy ji rodiče zanechali na celý rok v komunistickém Rumunsku, zatímco sami usilovali o azyl v Belgii. Ve svém intimním a zároveň citlivém snímku se soustřeďuje na omezené množství dějových situací. O to více nás překvapí, jak širokou škálu emocí se jí podařilo zachytit. V poetickém duchu, s citem pro detail a atmosféru vypráví jedním dechem konkrétní osudy i obecný příběh z dnešního Rumunska, kde už nejsou rodiny narušovány tlaky politickými, ale ekonomickými. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (4)

Radko 

všechny recenze uživatele

Dej by sa dal zhrnúť (spoiler) do jednej vety: Čo robili deti počas neprítomnosti mamy, ktorá odišla za prácou ďaleko. No čo by: tie mladšie čakali mamičku, vzorne s ňou skajpovali aj volali, túžili po darčekoch alebo aspoň po ich prísľuboch. V ostatných veciach sa snažili robiť to čo ostatní dospelí a deti, len s niektorými nedokonalosťami: hrali sa, pozerali mydlové opery a rozprávky v telke, pomáhali pri varení, chodili do obchodu a so smeťami (občas rozsypali mimo koša). Náhradnou maminou sa stala najstaršia sestra siedmich súrodencov. Na ňu sústreďuje režisérska hlavnú pozornosť. Sestry a bratia tvoria len štafáž jej prežívania, teda hádam s výnimkou najmladšieho (?) uplakaného chlapčeka. Ostatní splynuli s davom súrodencov. Zjavná inšpirácia vlastným osudom režisérky, ktorej zdrhli rodičia pred rokom 1989 (v čase režimu Nicolaeho Ceaușescua) na Západ a ju nechali v Rumunsku. Toto prehnané sústredenie vytesnilo z dokumentu otca, ktorého akoby bolo tabu spomenúť. Systém finančnej podpory mnohodetnej rodiny sa tu nerieši, len cez posielané peniaze od maminy. Pre absenciu týchto, s rodinou organicky spätých vecí a bez vysvetlenia chýbajúcich členov rodiny (kde sú starí rodičia, čo robia?) sa stal výsledok len takou rozvarenou glejovitou kašou, čo mohla byť chutnou mamaligou so smotanou a bryndzou. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Myslím, že Čakanie na august je rodinný film asi rovnako, ako Marxov Kapitál kresťanská kniha. Tento dokument je taký dlhý možno preto, aby si pri ňom každý dosýta pospal. Ako sedatívum účinkuje 100% a najneskôr do 15 minút. ()

Související novinky

49. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

49. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

13.07.2014

Slavnostní ceremoniál zakončil filmový festival a poroty v čele s Luisem Miñarrem udělily ceny nejlepším ze soutěžních filmů. Křišťálový glóbus pro nejlepší film si odnesl George Ovashvili za… (více)

Reklama

Reklama