Reklama

Reklama

Období

(festivalový název)
  • Rusko Srok (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokumentární projekt Období se zrodil v květnu roku 2012. Když se režisérské trio rozhodlo započít mapování ruské společensko-politické krajiny, Vladimir Putin právě potřetí usedal do Kremlu. Původní experimentální formát „dokumentárních zpráv", které byly každodenně publikovány online, byl obsahově širší; v celovečerní verzi se však tvůrci zaměřili pouze na představitele různých opozičních uskupení. Neutralita přístupu, v němž je čtení s odstupem předkládaných situací ponecháno plně na divákovi, však z díla nevymizela. Hlavními charakteristikami silně autentického snímku jsou až fyzická blízkost k postavám, precizní střihová skladba a působivá gradace sdělení. Nad osudy mužů a žen, pro něž se protest stal smyslem života, byl vyklenut komplexní film s vysokou výpovědní hodnotou – mrazivé pojednání o demokratických právech a svobodě, vztahu vládní moci k jinak myslícím skupinám či sklonu mas k následování charismatických vůdců. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (3)

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Experimentální pohled na poslední dva roky ruské politické situace, nepokoje a problémy. Snímek pomocí "zpravodajských videí" zblízka zachycuje většinu opozičních hnutí i záznamy z Putinových akcí, zanechává však divákovi dost prostoru pro přemýšlení a vytvoření si vlastního názoru. Zaměřuje se na konkrétní osobnosti - Alexeie Navalneho, původně blogera bojujícího proti korupci a pozdějšího prezidentského kandidáta, Kseniu Sobchak, exhibicionistickou televizní star a údajnou Putinovu kmotřenku, která se přidala na stranu opozice, jejího přítele a levicového radikála Sergei Udaltsov a členky kapely Pussy Riot, pomocí nichž proniká hlouběji do celé situace. Autenticita mu nechybí, jakési logické uspořádání celku a přehlednost událostí trochu ano. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Na mě moc politický únavný dokument. Říkám si jak si neváží stabilního prosperujícího období ve svých megakrvavých dějinách jako přísloví o dobrém bydle. ()

Jindrusa 

všechny recenze uživatele

Ze střípků stovek youtube videí sestříhaný snímek, je poutavou sondou do zákulisí Ruské protiputinovské opozice. Jiným pohledem, než objektivy televizních kamer na demonstracích a tiskových prohlášeních, můžeme pozorovat Alexeie Navalnyho, kterého v roce 2012 označil The Wall Street Journal za jediného muže, kterého se kdy Putin bál, či Ksenii Sobchak, údajnou Putinovu kmotřenku a politickou aktivistku. Ikdyž je The Term, natočen kamerou se záznamem připomínajícím homevideo, citlivě a autorsky zachycuje příběh boje za spravedlnost, vzestupu člověka ke sláve a popularitě, příběhem lásky vprostřed politické války. Zachycuje osudy lidí, jejíchž životní náplní se stal boj s Putinovskou diktaturou. ()

Reklama

Reklama