Reklama

Reklama

Osamělé pláně

(festivalový název)
  • USA Solitary Plains
všechny plakáty
Trailer
Krátkometrážní / Dokumentární
USA, 2014, 9 min

Obsahy(1)

Tisíce mužů míří do pustých plání Severní Dakoty, které zachvátil boom těžkého průmyslu, aby tam našli toužebně hledanou práci. Dvanáctiletý James do školy nechodí, a tak zatímco jeho otec dře od rána do večera, on se jen bezcílně potlouká po okolí jejich ošuntělého karavanu. Světlo ohňů šlehajících z kovově chladných konstrukcí neuhasíná a mrtvolnost krajiny připomínající předpeklí naruší jen občasný průjezd nekonečně dlouhého nákladního vlaku. Ubíhá den za dnem a James se pomalu smiřuje s posmutnělým životem mezi obrovskými rafineriemi. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Svérázný režisér, usuzuji podle vystupování, promítl dneska při slavnostní premiéře pásma krátkých filmů svůj snímek. Během devíti minut mě dokázal zaujmout uměleckým zpracováním, ovšem připadalo mě, že se snažil zaujmout pouze negativní postoj k Severní Dakotě. To jsou všichni sedření z práce a nemají čas na to zajít do putyky poklábosit u klobásy a šálku dobrého zrzavého moku? Přeci musejí být rozdíly. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Prázdný a drsný život pracovníků okolo ropných plošin a průmyslových zón, kde se vše točí jen kolem práce, která stejně ani tolik nevynáší... O to děsivější je pohled syna jednoho z pracovníků, jež už dost let přežívá v jednom karavanu, snažíce se v této oblasti najít něco jako zábavu a čeká na otce, který své výčitky zabíjí alespoň častými telefonáty... Syrová prezentace oblasti a vhled do drsného života chlapce, který si ovšem nic jiného vlastně ani nedokáže představit.. ()

Jindrusa 

všechny recenze uživatele

Kde kdo si možná po shlédnutí snímku uvědomí, jak měl vlastně krásné dětství. James výrůsta na pomezí ohně, mrazu a především v obklopení nudy. Někdy se zkrátka touha rodičů zařídit dětem krásný a bohatý život úplně nevydaří, obzvlášť těžké je to asi v Severní Dakotě. Krásný a děsivý vizuál. ()

LaRhette 

všechny recenze uživatele

Nikdy by mě nenapadlo, že se mi bude líbit dokument, který je pouhým pozorováním sněhového místa, v podstatě se bez dějové linie. Ve voiceoveru nám dvanáctiletý kluk vypráví, jak tráví své dny vyplněné vzduchoprázdnem a společně s ním se dostáváme do bubliny. Oběť krize pracovního průmyslu hraje místo školy nejen Warcraft. Podívejte se realisticky na současnost země Amerického snu. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama