Reklama

Reklama

Little Forest: Nacu hen aki hen

  • Japonsko リトル・フォレスト 夏・秋 (více)

Obsahy(1)

Poté, co Ičiko nezvládla žít ve velké rušném městě, se vrací zpět do vesnice v horách, kde chce hospodařit tak, aby byla soběstačná. Z různých místních ingrediencí, které tu objevila, je schopná se o sebe postarat a připravit si takové jídlo, díky kterému přežije nemilosrdnou vládu matky přírody, která zde v horách panuje obzvlášť přísně. (Zíza)

(více)

Recenze (11)

Zíza 

všechny recenze uživatele

Pokud rádi koukáte na programy o vaření a kocháte se přírodou, právě jste našli svoji spřízněnou duši. Film, který nespěchá, jen vám ukáže pár pěkných obrazů a uvaří pár jídel, které si doma prostě neuděláte. Co mě překvapilo, bylo množství použitého cukru. Je to sice docela naivní představa o hospodaření, ale i tak lze vidět, že je potřeba obrovské dřiny, aby člověk přežil. Přesto spíše než drama je to prostě obyčejný film o holčině, co si vaří různá „bio-jídla“. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Klidný, volně plynoucí snímek o prostém životě jedné slečny, která na vesnici sama hospodaří, stará se o svou úrodu a ze sklizených surovin vaří nejrůznější jídla. Obzvlášť první polovina (léto) mi hodně padla do noty. Pokud hledáte něco, co vás vytrhne z hektické každodennosti a uklidní mysl, tohle je rozhodně dobrá volba. Moc se mi líbí, že film vzdává poctu přírodě a střídání ročních období (které je v Japonsku mnohem znatelnější než u nás), protože není radno zapomínat na přírodní hodnoty. Japonci jsou naštěstí národem, který i přes moderní trendy a technologický pokrok na tradiční a přírodní hodnoty nezapomíná. Jsou si mnohem víc vědomi, že je jejich život spjatý s přírodními vlivy (vezměte si i to, jak si ve své rodné zemi "zvykli" na přírodní katastrofy, kterých je na půdě Japonska opravdu mnoho... i když to trochu odbíhám), každopádně se tenhle japonský vztah k přírodě (a úcta k ní) odráží i v tomto filmu a už to, že se Japonci rozhodli něco takového vytvořit (jak předlohu tak následně film) mluví samo za sebe. V druhé polovině (podzim) už se trochu opakuje nastavený trend, ale naštěstí se zájem diváka může upnout i na samotnou hlavní postavu a její psychologii. Předkládá se nám otázka, proč tenhle způsob života vede a jestli opravdu neustrnula na místě z nějakého závažnějšího důvodu. Její vztah k matce, který se nám pomaličku odkrývá během celého filmu, si rozhodně získal moji pozornost. Těším se na druhý díl (zima/jaro), ale pro naladění na správnou strunu si ho nejspíš nechám až na zimu :) ~(4,3)~ ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Návod na přípravu filmu o přežití na venkově: Najděte co nejodlehlejší zamědělskou krajinu. Rýžová pole obklopená lesy, ze kterých stoupá pára. Plané třešně. Lísky. Bující řádky mrkve a sladkých brambor. Vyčančané domy a cesty nejsou třeba, rurální kvalita zcela postačuje. Najděte kameramana s "okem". Nechte ho se dívat a přemýšlet, jak vytvořit co nejkrásnější záběry. Najděte dívku. Mladou, sympatickou, kawaii かわいい. Podmínka: Příjemný vzhled i se zpocenými klíčními kostmi (nebo právě proto). Odějte ji zemědělsky, postavte do výše uvedené krajiny, před výše uvedeného kameramana. Nechte ji zbírat plodiny, řezat dříví, vařit a jíst (poslední dvě položky co nejvíce). Úspěch zaručen! ■ Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=5fcDvt6jtEA ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Pre mňa žánrovo nezadeliteľný film. Mori točí o prírode a varení bez dramatizácie, alebo kauzality. O hlavnej hrdinke sa dozvedáme naozaj strašne málo. Vieme, že odišla z mesta na dedinu, ale dôvod nepoznáme. Vieme, že uteká pred problémami, ale akými? Vieme, že ju matka opustila a ona žije v jej domčeku v mestečku Komori, kde sadí, varí a jazdí na bicykli. A to je všetko. Kameraman sa vyšantil do sýtosti. Film má tiež príjemnú atmosféru. Chcel som si hneď zbaliť všetky svoje veci a nechať Bratislavu Bratislavou. Ale čo film v skutočnosti ponúka? Nie je ani artový. Nedrží sa ani typickej Hollywoodskej trojaktovej štruktúry. Nedá sa nazvať ani Indie filmom, lebo vzťahy sa to naozaj neriešia a metaforický film to tiež nie je. Som z neho úprimne zmätený. Ale keďže som fanúšik filmov idúcich proti zaužívaným konvenciám dávam 4. Vo svojej podstate som sa vôbec nenudil, len sa mi v kuse zbiehali slinky na všakovaké dobroty. Uvidíme čo prinesú zvyšné 2 časti. ()

Mkqp 

všechny recenze uživatele

Spousta opravdu úžasných záběrů, které mě nepřestaly fascinovat, jenomže to bylo jediné, co mě u filmu dokázalo držet. ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

Během sledování jsem měl neustále přání ochutnat všechny zde připravované pokrmy a to nejsem žádný ´vegan´ .. to se mi u žádného ´kulinářského´ filmu doposud nikdy nestalo ... .. ... persimmon je mé nejoblíbenější ovoce (pamatuji jeho premiéru na našem trhu, 8,- Kč / kg), sušený / křížaly bych si dal hned, to musí být ... ()

stanyslaw 

všechny recenze uživatele

Film, na který jsem potřeboval 2× víc času, než je jeho délka. Každou chvíli pauzoval a šel googlit. Spoiler: nepouštět hladový. ()

Mik_e 

všechny recenze uživatele

Občas je opravdu dobré netušit, co přesně film obnáší...protože kdybych věděl, kdoví, zda bych se k němu odhodlal. Zkrátka dvouhodinovej biják o tom, kterak dívčina odjede kamsi na samotu plnou lesů, vod, a strání (a taky rýžových polí, samozřejmě) poklidně si tam žije a vaří si různá, veskrze bezmasá, jídla. Do toho pár pěkných záběrů krajiny, pár vzpomínek na dětství a šmitec. Spád to má absolutně nulový, holka zkrátka škrábe brambory, meje nádobí, krájí zeleninu...a asi po čtyřiceti minutách jsem si opravdu přál, aby jí spadl alespoň kastrol na zem ! Něco, co by diváka probralo...Ovšem, nechci být nespravedlivý - film byl upřímný, taková oslava života na venkově/v přírodě, a lidské práce. Jen zkrátka opravdu chce tu správnou náladu a být odpočatý, jen pak se dá tenhle film správně vychutnat. ()

Krumphanzl 

všechny recenze uživatele

Stručně, krásný film. Krásně se na něj kouká, ale do kina chodit podle mého netřeba. Takže na druhý díl čekám až vyjde na DVD a dám ho zase v klidu domácího krbu. ()

Reklama

Reklama