Reklama

Reklama

Epizody(13)

Obsahy(1)

Před 100 lety začala první světová válka. Válka, které se také říká Velká a která zásadně změnila svět.
Rok 1918 znamenal v mnoha směrech zlomový okamžik. Velká válka konečně skončila a vojáci se začali vracet do svých domovů. Tisíce rodin se ale svých blízkých nedočkaly. (Česká televize)

Recenze (9)

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

5. dílem končím. Informačně je to i celkem zajímavé, ale neskutečně protahované mnoha zbytečným kecáním, které ty informace neuvěřitelně ředí a rozmělňují, na to se nedá koukat bz posuvu. Ani mi neseděl, a vlastně vůbec nechápu jeho smysl, pan moderátor. Moderuje a provádí v pořádku, OK, ale je tam naprosto zbytečný. Pohled na něj a naprosto zbytečné a přeplácané virtuální studio je absolutně k ničemu a oupelně by stačil hlas, který by obrázky a záznamy provázel. Perličkou bylo uvedení nějakého toho pana echt-malíře, který se Velkou válkou inspiroval, někde v prvních dílech pořadu - to byla tak WTF vsuvka, že by byla WTF i do Toulavé kamery nebo nějakého nočního ČT Art pořadu. Nápad se sesumírováním informací o všeobecné československé (nejen) účasti ve Velké válce do několikadílného dokumentu chválím, o První světové se stále ví a mluví poměrně málo, přeci jen historicky blíže je stále ona Druhá větová, ale provedení tohohle pořadu mě zklamalo a jediné, co si z toho budu odnášet je hromada zbytečného plkání mezi informacemi, angažování ekonomického redaktora a jeho poněkud zcela zbytečná role ve virtuálním studiu. ~~~ Takže až to sestříháte a necháte jen hodnotné smysluplné informace, tak to vydejte znovu a rád se na to kouknu. ~~~ 2,5* ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Předně bych chtěl ocenit vznik této historické série, protože první světová válka je hodně ve stínu té druhé, přitom je to hodně zajímavé téma a rozhodně to nebylo jen o zákopové válce, jak je často zjednodušováno. Dokumentární série Naše Velká válka těží z vhodně vybraných témat jednotlivých dílů, např. o legionářích u Zborova nebo o válce na Italské frontě. Zaujaly mě také např. jedinečné záběry potopení Szent Istvána z 5. dílu. Dobrým krokem bylo i zvolení krátké stopáže, nehrozí tak zahlcení informacemi nebo unavení diváka. Úplně spokojen nejsem jen s částí pravidelně věnované pomníkům, ale kvůli tomu čtvrtou hvězdu neuberu. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Výpověď potomků účastníků, mnoho dat se nedozvíme, což by bylo dobré jelikož obecně vzato jsou znalosti o této problematice u Čechů až na výjímky velmi chabé. Přivítal bych spíš dokument o české účasti v konfliktu v rovině faktografické, kolik jich bojovalo, padlo, kolik přeběhlo do legií, kolik naopak nezradilo svou přísahu a za císaře bojovali až do konce. Náznaky těchto info tu jsou, ale spíše se zabýváme osobními příběhy lidí, což není špatný přístup, pokud ale většina diváků nezná z první války pouze a jen Švejka. Tohle určitě diváka do problematiky nezasvětí. 60% ()

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Tak první díl mě velice velice zklamal. Očekával jsem více informací o událostech, které válce předcházely a ve výsledku ji způsobily, nejen situaci v českých zemích a na dvoře Františka Ferdinanda. Nezajímavý průvodce a odborníci, nezajímavé a zbytečné informace (kolik bažantů zastřelil FF s císařem Vilémem atd. atd.). A ty podstatné schází... ()

ryba443 

všechny recenze uživatele

Dokument Naše Velká válka má sice k dokonalosti daleko, ale jsem rád, že vzniknul. Informovanost veřejnosti o událostech před sto lety je poměrně nízká, navzdory tomu, o jak zásadní události šlo. Myslím si, že rozvržení informací do jednotlivých dílů je dávkované dobře a jsou předkládány stravitelně. Pravda, některé pasáže jsou fakt šílené a nemají tam co dělat, jako ta se zmiňovaným malířem. Vsuvka s válečnými pomníky mi nevadí, i když bych jí asi sestříhal do jednoho zvlášt vyhrazeného dílu. Přece jen, v každé druhé české a moravské vesnici stojí takový pomník a lidé o něj nezavadí pohledem. Takhle si jich třeba aspoň někdo začne víc všímat, zastaví se u nich chvíli a tiše těm mužm vzdát hold. Zájemcům o problematiku Čechů ve víru Světové války pak doporučuji vynikající dokumenty Zač jsme bojovali a Můj děda byl voják, válčil na Piavě. ()

Horak 

všechny recenze uživatele

Předlistopadový univerzál Přemek Čech dělá z tohoto dokumentárního seriálu další toušlovský manifest afektované unylosti ala Toulavá kamera. Sestříhat na polovic a Přemkovi dát Události na Wall Street. Cílená průměrnost a "nikohoneurazivost" obdobných projektů fyzicky bolí. ()

Pepi74 

všechny recenze uživatele

Přikláním se k tomu, že pan moderátor by tam vůbec neměl být, stejně tak pan malíř. Také vysílací čas někdy v devět v neděli je trochu mimo. Ale jinak jsou zde zajímavé informace a též upozrnění, že v každé obci je nějaký ten pomníček s padlými stojí za vzpomínku.... ()

Hvězdář 

všechny recenze uživatele

Pro mě cenný dokument, neboť nám o tomto ve škole prakticky nic neřekli. A už vůbec nám nikdo neříkal o roli čechů a českých zemí v této válce, to jak bojovali češi proti čechům, jaká zde panovala atmosféra a podmínky, co byli češi za války vlastně zač, to zjišťuji až teprve sám později, mimo jiné také díky takovým dokumentům. Jsem rád, že Česká televize k příležitosti tohoto velice významného (myslím, že daleko významnějšího, než si většina lidí myslí) výročí udělala i sama nějaký počin, kromě toho že vysílá i jiné zahraniční materiály k tomuto tématu. Má to dost much, mě osobně připadá, že je toho málo a informací by mohlo být daleko více, ale lepší, než nic, nezapomínat je totiž důležité - v tomto případě se to nás , jako čechů, týká obzvláště. ()

Reklama

Reklama