Reklama

Reklama

Epizody(8)

Obsahy(1)

Léto roku 1914 propojilo životy desetiletého Yvese, čtrnáctileté kozácké bojovnice Mariny i světoznámé spisovatelky Käthe Kollwitzové. Německý dokumentární cyklus je mozaikou osudů lidí, kteří byli na různých stranách a v rozdílných rolích vtaženi do Velké války. Habsburský následník trůnu František Ferdinand d'Este je 28. června 1914 zavražděn na návštěvě srbské metropole. Aniž by to předem mohl tušit, protnul mladý sarajevský atentátník Gavrilo Princip svým činem osudy desítek milionů lidí. Po horečnatých několikatýdenních vyjednáváních si totiž jednotlivé evropské mocnosti vyhlásí válku a začne konflikt, který zničí nejen staré, především monarchistické uspořádání kontinentu, ale bude znamenat i ztrátu milionů životů. Stane se dcera kozáckého důstojníka Marina Jurlovová skutečně členkou carské armády? Přežije německý student Ernst Jünger v zákopech západní fronty? Ze 14 osobních deníků a mnoha dopisů a výpovědí poskládáme celistvý obraz života vojáků i civilistů, žen i mužů, dospělých i dětí na jednotlivých stranách barikády. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Nápad založit dokumentární sérii o první světové na deníkových záznamech očitých svědků ze všech stran konfliktu, od dětí až po starší, naprosto geniální! Během těch dílů jsem si ty jednotlivé lidičky a jejich osudy naprosto oblíbil a na konci skoro se zatajeným dechem sledoval jak dlouho žili a zda i běsnění druhé světové přežili. Emotivně silný dokument s velkou výpovědní hodnotou a zobrazením toho, jak se za té první světové války žilo, bojovalo, trápilo a Evropa se nenávratně měnila. ()

Moiseiwitsch 

všechny recenze uživatele

Zatím asi nejlepší dokumentární seriál o první světové válce, respektive o každodenním životě za velké války. Svědectví jsou založena na výpovědích z deníků, což osvětluje každodennost lépe než cokoli jiného. Prostě v dokumentu je to co v knihách většinou nenajdete. Líbilo se mi, že v dokumentu vystupuje řada aktérů z různých koutů Evropy a téměř každý je z jiné společenské vrstvy. ()

Reklama

Horác 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že koncepčně se mi to velice líbí. Pohled na stejné události z různých stran a pozic konfliktu dodává filmu na pestrosti. Výpovědi z deníků jsou někdy opravdu mrazivé. Popravdě řečeno, nemám rád hrané pasáže, ale pořád jsou lepší než počítačové animace a tady se dokonce tu i tam podaří, že hraná pasáž funguje. ()

Shaman1135 

všechny recenze uživatele

100 rokov od začiatku prvej svetovej, podľa môjho skromného názoru najhoršieho vojnového konfliktu v dejinách. II. bola extrémna, ale väčšinou išlo o totálnu vojnu celých národov, I. bola len psychopatickou hrou pár veliteľov na mape Európy, berúc vojakov len ako počty. A práve o tom je tento dokument. Približuje osudy ľudí na všetkých frontoch, stojacich na oboch stranách. Šialenstvá zákopovej vojny, sila guľometnej paľby, koniec jazdectva v modernej vojenskej stratégii. Jednotlivé ľudské osudy už len dokresľujú obraz o konflikte ktorý sa mal skončiť do Vianoc (ach, ako škaredo sa mýlili). Skvelý dokument a som rád, že sa na prvú svetovú nezabúda a nikdy nezabudne. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Zcela nadbytečná hraná část dělá ze zajímavých dobových výpovědí a zpovědí jen ochotnické divadlo. Pokud by zůstalo u čtení z deníků a k tomu byly pouštěny dobové záběry, efekt by byl mnohonásobně realističtější. Takhle vše zabíjí teatrálnost a místy úděsně herecké výkony, které jsou v něčem jako historický dokument naprosto zbytečné. 60 % ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama