Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Další díl volného cyklu detektivek z pera renomované autorky Hany Proškové, tentokrát podle knižního bestselleru "Černá smola". Na scéně je opět známá dvojice přátel – kapitán kriminální policie Vašátko (V. Preiss) a malíř, bohém a detektiv amatér Horác (D. Matásek), který utíká před stresy života k řece a k rybaření. Horác se spřátelí s mladou sousedkou (J. Stryková), která je jednoho dne nalezena mrtvá. Vše vypadá na sebevraždu, ale Horácovi se stále něco nezdá, a tak se pustí do pátrání „na vlastní pěst“. Naštěstí zasáhne jeho přítel Vašátko, který má pro extravagance svého přítele Horáce pochopení… (Česká televize)

(více)

Recenze (66)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Mohl jste to koupit do palice, vy vole." Po spisovatelích a spisovatelkách se do vyšetřování pouští i malíř Horác. Jeho jedinou výhodou je to, že policii nepomáhá, nýbrž ji svým počínáním prudí. To je asi tak jediné, co mě na tom bavilo, protože jinak bylo trošku zoufalé sledovat, kterak při vyšetřování sebevraždy zakazuje detektiv "sprostým podezřelým" někam chodit, opouštět město či dokonce republiku. ()

adaben 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle díl mi přišel o něco slabší, herecky (Hybnerová, Zoubková) a natočené zajímavě, ale vlastní zápletka, že to udělal fotograf od policie trochu vyhraněná a navíc poněkud ubírala napětí pro diváka, že vrahem byl někdo z postav, které byly v příběhu rozehrané a prošly bytem - majitelka bytu, druhá zdravotní sestra, podnikatel-farmaceut, hudebník. I když uznávám ta zápletka, jak oběšená si sama vlezla do oprátky si originální vyluštění trochu žádala. ()

Reklama

fragre 

všechny recenze uživatele

Detektivky paní Proškové mám rád dlouhá léta, vybudoval jsem si tedy jakousi představu o hrdinech, a to je pro mne první zásadní mínus tohoto filmu. Roli usedlého stárnoucího racionálního a pivo pijícího Vašátka hraje elegantní V. Preiss, roli psychicky citlivého a na sociálním okraji žijícího introverta Horáce "hraje" nabouchaný Matásek. Geniálně špatná volba typů. A od toho se odvíjí vše ostatní, ale mě tady hlavně chybí to napětí, které našinec možná podvědomě cítil v originále, totiž že spolu (někdy proti sobě) řešili kriminální případy člen policejního aparátu autoritativního státu a mírně undergroundový asociální (tedy ve smyslu - do budování socialistické společnosti se nehrnoucí) a neúspěšný umělec. Typy, které by v běžné detektivce stály proti sobě. ---- Pro literární předlohu je tato TV adaptace medvědí službou. ()

carl.oesch odpad!

všechny recenze uživatele

Madam Bělohradská asi zodpovídá mimo jiné za výběr herců a tak pitomou dvojici, jakou je věčný hysterik Preiss (možná dobrý na divadle, nevím, nejsem příznivcem, ale ve filmu nikdy) a zastydlý Kendy (který nezahrál kromě Básníků a to jenom prvních dvou tří dílů nikdy nic a je jedním z těch, kterým chybí nejen schopnosti, ale i charisma) nemohl vybrat nikdo alespoň přiměřeně normální (soudný). Jenže přehlídka tydýtů pokračuje a tam kde se snese Stryková nebo Dulava, pokud jsou sami a mají co hrát a kolem jsou jiní herci, jsou zde zkoncentrování snad všichni nesmírně nesympatičtí herci snad s výjimkou Vandy Hybnerové. No a když se k tomu přidá rádobyvyšpekulovaná zápletka další madam, v tomto případě Proškové, vznikne zákonitě další sračka Made in Chrám a tvrz české kultury. Prostě odpad, co jiného. A nezachrání to ani ty tradičně pěkné pohledy na Prahu a na krajinu. Ani v tomhle to třeba na Stracha nemá ani náhodou......mám hodně rád detektivky a to hlavně ve filmové podobě, ale tohle už mně vytáčí neskutečně. A třeba perly typu Komisaře Montalbana dává ČT kolem půlnoci stejně jako historického Nicolase Flocha a stížnosti a nářky diváků, trpělivě píšícíh do ČT jsou k ničemu. ()

Lupes 

všechny recenze uživatele

Druhé setkání "vyšetřovatelů" Matáska a Preisse dopadlo o trochu lépe. Sice se občas přehrávají emoce (nešvar slovanského herectví, zkuste vzpomenout na slavnou Stanislavského školu), rovněž vrah je tentokrát poněkud méně uvěřitelný (tragický herecký výkon i nešťastný scénář / a asi i předloha). Co se ovšem vyvedlo je přece jen jistá známka napětí, určité mystérium kolem modu operandi a opět perfektně vybrané lokace. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (2)

  • Filmovalo se v Praze a v Poříčí nad Sázavou. (SONY_)

Reklama

Reklama