Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Další díl volného cyklu detektivek z pera renomované autorky Hany Proškové, tentokrát podle knižního bestselleru "Černá smola". Na scéně je opět známá dvojice přátel – kapitán kriminální policie Vašátko (V. Preiss) a malíř, bohém a detektiv amatér Horác (D. Matásek), který utíká před stresy života k řece a k rybaření. Horác se spřátelí s mladou sousedkou (J. Stryková), která je jednoho dne nalezena mrtvá. Vše vypadá na sebevraždu, ale Horácovi se stále něco nezdá, a tak se pustí do pátrání „na vlastní pěst“. Naštěstí zasáhne jeho přítel Vašátko, který má pro extravagance svého přítele Horáce pochopení… (Česká televize)

(více)

Recenze (66)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Nějak zvláště vydařená česká televizní detektivka, nicméně to celkem rychle uběhlo a ani samotný námět nebyl úplně nejhorší. Co se hereckých výkonů týče, ústřední dvojice Matásek – Preiss ušla, Hybnerová taky nebyla špatná, Stryková se mi víc líbila na těch fotkách než v reálu, no neurazí to ale ani příliš nenadchne. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Mohl jste to koupit do palice, vy vole." Po spisovatelích a spisovatelkách se do vyšetřování pouští i malíř Horác. Jeho jedinou výhodou je to, že policii nepomáhá, nýbrž ji svým počínáním prudí. To je asi tak jediné, co mě na tom bavilo, protože jinak bylo trošku zoufalé sledovat, kterak při vyšetřování sebevraždy zakazuje detektiv "sprostým podezřelým" někam chodit, opouštět město či dokonce republiku. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Pokračuje rej obskurních příjmení, rozuzlení detektivní zápletky srší podpásovou laciností a vysrat s pindou před desátou budou nejspíš něco stát.. Malování jim šlo o ždibet líp, než rybaření, nicméně na lyže mě už konstábl s umělcem nedostanou.. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Keby sa mi tak chcelo čítať tú Proškovej tvorbu, aby som vedel reálne posúdiť, či sú jej poviedky tak priemerné, alebo ide len o priemerné spracovanie na úrovni TV filmov. Mne to všetko príde na jedno kopyto. Námet ujde, no v tomto prípade je rozuzlenie opätovne príliš “zreteľné”. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Po druhém případu už jsem si vyhledal informace o předloze, a vida, jsou půl století staré. Takže to nemusely být tak blbé detektivky, jen natolik nevyvedená aktualizace do současnosti. Jako televizní detektivka je to dost hrůza, ještě horší než v prvním díle. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Detektivní zápletka fajn, ale zrežírované je to příšerně mizerně. Kromě Viktora je to jak závěrečné cvičení na škole, přinejlepším. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Policie má jasno a jakékoliv námitky svědka nejsou přípustné. A nic na tom nemění fakt, že spolu dlouhá léta vysedávají vedle sebe na rybách. To už mi došla trpělivost a odklidil jsem se od TV ke knize. Pokud by se takto chovala policie při vyšetřování trestného činu, určitě by nedosáhla žádného výsledku. Tvorba České televize stále nedosahuje dobré kvality, snad s výjimkou seriálu Případy 1. oddělení. Zde totiž psal scénář skutečný život, nikoliv dámy Prošková a Poslušná-Knitlová. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

"První můra, kterou v jednu v lesoparku uvidíš, je Pádivá." Matné záblesky pokusů o humor, snaha dobře to zahrát (Viktor Preiss), ale ve výsledku dost nuda a opět mě to utvrdilo v přesvědčení, že detektivky je lépe číst než vidět. ()

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele

Dost slabý počin. Je to jako ty staré televizní hry. Ovšem ty mají něco do sebe, jako nostalgii a tak. Toto je však hodně zlé. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Detektivky paní Proškové mám rád dlouhá léta, vybudoval jsem si tedy jakousi představu o hrdinech, a to je pro mne první zásadní mínus tohoto filmu. Roli usedlého stárnoucího racionálního a pivo pijícího Vašátka hraje elegantní V. Preiss, roli psychicky citlivého a na sociálním okraji žijícího introverta Horáce "hraje" nabouchaný Matásek. Geniálně špatná volba typů. A od toho se odvíjí vše ostatní, ale mě tady hlavně chybí to napětí, které našinec možná podvědomě cítil v originále, totiž že spolu (někdy proti sobě) řešili kriminální případy člen policejního aparátu autoritativního státu a mírně undergroundový asociální (tedy ve smyslu - do budování socialistické společnosti se nehrnoucí) a neúspěšný umělec. Typy, které by v běžné detektivce stály proti sobě. ---- Pro literární předlohu je tato TV adaptace medvědí službou. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Nevýrazná detektivka s nevýraznými postavami, která okamžitě vyšumí z hlavy. Tak jako v předešlém Případu pro rybáře. Dalším příběhům detektiva Vašátka a malíře Horáce od režisérky Bělohradské se pravděpodobně vyhnu. Předlohy Hany Proškové byly mnohem lépe zfilmovány před nástupem milénia. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

.....slušný priemer....aj keď ten vrah....to nikto nič netušil v jeho práci?.....viac nechcem písať bo máte po pointe.... ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Knižní předlouhu jsem nečetl, ale jak čtu komentáře zasvěcených, je to pro mě jen dobře. Případ mě zaujal svou zápletkou, pěkně zašmodrchaným dějem, a i když se posléze v podstatě jednalo o "jen co si vzpomenu, bude hotovo", pohodová atmosféra a příjemni herci v hlavních rolích mě bavili. Závěr byl tedy na poklidné vyšetřování trochu moc rádoby dramatický, ale proč už ne. Ve srovnání se současnou televizní tvorbou je pro mě tato série detektivek celkem zajímavým rozptýlením a těším se na hory. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

První film byl jako nějaký díl z krimi seriálu. Tohle už bylo horší a malíř Horác si hraje na vyšetřovacího tragéda, který chce dokázat, že v tom není zamotaný. Nakonec snímek musí zachránit Vašátko! 35% ()

sator odpad!

všechny recenze uživatele

K dvojici Vašátko Horác mám osobní vztah, tohle je naprosté míjeni se s předlohou Černé jako smola... Upovykané nic.. Horác je plachý introvert...porovnejte S Matáskem a atmosféra Prahy 60 let ? ()

otík 

všechny recenze uživatele

Druhý díl ze série Případ pro ... je určitě o stupínek horší než Případ pro rybáře. Sice úmrtí je docela fingovaně zajímavé, ale pak se odehrává naprosto průměrné vyšetřování bez špetky nápadu. Ani atmosféru tento díl moc nemá. Nebýt překvapivého konce, bylo by to za hodně slabé hodnocení, ale tak to ujde. Jen co neujde, je naprosto sterilní hudba Emila Viklického. Vyrobeno v roce 2015. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Naštěstí se tu objevili herci, kteří své vedlejší role neošidili. A tak je to poměrně zábavný kousek. 70% ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Film natočený podle povídky Hany Proškové byl situován do jiné doby a posun do současnosti nebyl nejzdařilejší. Vadila mi rozvláčnost a chybělo mi napětí, které ke krimipříběhu patří. Umíme natočit kvalitnější detektivky. ()

Reklama

Reklama