Reklama

Reklama

Neohrožená

(festivalový název)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Odvážná policistka Shivani Shivaji Roy je na stopě organizovanému gangu, který se mimo jiné specializuje na obchod s nezletilými dívkami. Poté, co mafiáni unesou kamarádku její dcery, se do pronásledování pustí s ještě větší vervou a osobním nasazením. Zdařilý kriminální thriller s překvapivou pointou podává plastický obraz jednoho z nejpalčivějších témat, která v současnosti hýbou indickou společností. (Festival bollywoodského filmu)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (12)

verbal 

všechny recenze uživatele

Jako vášnivý antropolog jsem si film s názvem Mrdání rozhodně nemohl nechat ujít, i když jsem věděl, že se jedná o mně vesměs nepříjemnou, cigánskou kinematografii. No, ač to o mrdání tak trochu bylo, moc se tam nemrdalo, nicméně tento bliják nese memento natolik odstrašující, že by z toho jeblo snad i nejzuřivějšího filantropopa. To místo se jmenuje Bombej, nej“lidnatější“ Chánov světa. Bordel, smrad a v podstatě anarchie, kde enormní banda Stojků přežívá ve svém přirozeném prostředí a kde jakákoli hahazákonná moc existuje jen proto, aby se neřeklo v OSN. Ano, i takto to může dopadnout, pokud je necháme nadále se nekontrolovatelně množit, podporované štědrými sociálními dávkami. Až se docela divím, že ty kofoly měly vůbec potřebu natáčet něco, co je aspoň trochu angažované, a místo toho nevypustili obvykle přiblblé, patetické tanečky, protože Mrdání stejně nakonec vyzní tak, že jsou rádi tam, kde jsou, a na nějaký právní stát sere pes. Teda aspoň do doby než ho sežerou. Nečekejte rozhodně nějakou drsárnu, je to celé pandžábsky přiteplené, místy debilní, avšak z výše uvedených příčin i znepokojivé a dost iritující. Už „sympatická“ a brutálně přehrávající hlavní hrdinka, inspektorka Mižigarová, hrdá členka CSI Litvínov, je od pohledu zralá na uškrcení čornutým měděným drátem před nejbližší sběrnou. Hnusná, oprsklá matrona, nápadně připomínající Věru Bílou zamlada, s typicky vychlastaným hlasem, který si lze lehce splést se sarkomem hrtanu, si holt neetnické příznivce najde jen stěží. A ta „vyšetřuje“ únosy a sexuální obchod s nezletilými cigoškami. V zemi, kde je na kurvení záměrně posílá přes padesát procent rodin!!! Nedělá to z nějakého přesvědčení či příkazu shora, ale jen proto, že jak na sviňu unesli její neteři Soni její nejlepší kámošku ze zvláštní školy. Jinak by se na to samozřejmě vysrala jako Čonka na lopatu a raději zůstala doma na podpoře. Dopadne to přesně tak jako ve verzi klasické kakaové pohádky Čert a Piča. Ač je čert úděsný a nedotknutelný zmrd, ta harpyje Mižigarová se na něm nakonec stejně povozí. A vystrašený Evropan si při závěrečných titulcích jen položí zoufalou řečnickou otázku: „Co zmůže pár skinhedů se zápalnými lahvemi tam, kde selhala čtyři století trvající civilizační snaha upjaté britské kolonizace?“. Tak si aspoň dáme nějakou pěknou pissničku. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Výborně natočené krimi. Má to švih, má to spád. Skvělá kamera, pěkné obrázky, rychlý střih, stoprocentní soulad s hudbou. Dává to smysl, má to hlubší poselství. Ačkoli jsem se těšil na klasický bollywood, tohle je natočeno silně západně, a proto v tom vidím potenciál k oslovení širších mas diváků i na druhé straně světa. A já jsem si to opravdu moc užíval. ()

Reklama

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Velmi kladné přijetí Mardaani beru hlavně jako jeden z dokladů mého podezření, že mezi indickými kritiky i diváky existují tendence přeceňovat filmy, které opouští škatulky barevné bollywoodské zábavy pro celou rodinu. Ač tento snímek v někom může budit zdání aktuálnosti a společenské závažnosti, ve způsobu, jakým téma (sexuálního) násilí na ženách uchopuje, se vlastně příliš neliší od béčkové blbiny Zakhmi Aurat z roku 1988. Jediný pozitivní posun je vlastně jen v tom, že hrdinka Sarkarova filmu je samostatná a fyzicky zdatná, takže nepotřebuje mužské ochranitele a v závěru dá zlosynům pěkně přes dršku. Pořád jde ale o film, který není ani tak syrovým thrillerem, jako spíše jednoduchou exploatací bez hlavních exploatačních atrakcí. Kdo chce vidět pořádný indický thriller se silnou ženskou hrdinkou, nechť raději obrátí pozornost k daleko vybroušenějšímu Kahaani. ()

Quendolina 

všechny recenze uživatele

Film působil přesvědčivým dojmem a myslím si, že by ho bez problémů zvládli i diváci, kteří na bollywoodu neujíždí. Rani Mukerji si mě ztvárněním této role naprosto získala. Je přirozená a hraje příjemně civilně. Celou dobu jsem jí věřila a ještě musím dodat, že se k této poloze neuvěřitelně hodil její chraplavý hlas. Jediné co bylo možná trochu topornější byla jedna pasáž, kdy musí hrdinka verbálně vysvětlovat jak něco bylo, abychom pochopili jak se v ději posunula tam kde je. Pokud by použili nějaké méně osvětlující flashbacky asi by to působilo lépe, ale to už hodně šťourám, celkově je to je dobrý film o hodně nepříjemném tématu. Vlastně bych Rani přála, aby právě ža tohle vyhrála další Filmfare. A malý dovětek vzhledem k tomu že jde o bollywoodskou produkci: Mardaani je natolik civilní film, že v něm není prostor pro tradiční hudebně taneční sekvence, ale na závěr je jedna silná písnička a za tu velké plus. ()

Solverino 

všechny recenze uživatele

Uffff, nakonec jsem to vydržel, to Mrdání po indicku. Ty vole to je budoucnost, všude bude Chánov, cigoš kam se podíváš! A s podmalovanýma vočima, ty vole to mě poser. A závěrečnej "souboj" tý zaprcatělý prdelatý malý děfky co hrála "policajtku" s tím přiteplalým "hustotýpkem" - no to mi vykuř (vodní dýmku)! :( ()

Reklama

Reklama