Reklama

Reklama

Aféra

(seriál)
  • USA The Affair
Trailer
Drama / Psychologický
USA, (2014–2019), 52 h 36 min (Minutáž: 52–90 min)

Hrají:

Ruth Wilson, Dominic West, Joshua Jackson, Maura Tierney, Leya Catlett, Carolina Ravassa, Julia Goldani Telles, Rebecca Rittenhouse, Stephen Kunken (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(53)

Seriál AFÉRA zkoumá citové a psychologické důsledky mimomanželského vztahu Noaha Sollowaye a Alison Lockhartové, kteří se potkají v letovisku Montauk na Long Islandu. Noah je newyorský učitel a absolvent Williams College, který jednu knihu vydal a s obtížemi se snaží napsat další. Je šťastně ženatý a má čtyři děti, ale nenávidí svou závislost na bohatém tchánovi. Alison je mladá servírka, která se po náhlé smrti dítěte snaží dát znovu dohromady svůj život i manželství. Provokativní drama se odvíjí zvlášť z Noahova a Alisonina úhlu pohledu a k vyprávění příběhu používá subjektivně ovlivněné vzpomínky obou postav. (HBO Europe)

(více)

Recenze (99)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Ona je vdaná, on ženatý a začnou si spolu, protože mají neovladatelné nutkání, ač se jejich dosavadní život zdá v pořádku a spokojený, ale znáte to - když je to v klidu, tak je to ňůďo a je potřeba s tim honem rychle něco udělat. Muž a žena se střídají ve vyprávění a přesto, že se vracíme v ději a sledujeme ho znovu, nenudí to, naopak je zajímavé sledovat, čemu přikládá význam žena, zatímco muž přeskočí k bodu, na který už třeba ona dávno zapomněla, jak se nám zdají co chvíli jiní než v okamžiku či díle předešlém, jak interpretují své pravdy. První díly jsem byla nadšená, výborní herci, jiskry lítaly horem dolem, práce s kamerou tak svěží a neotřelá, že jsem si kolikrát řekla, jak by ten záběr posloužil k namalování dokonalého obrazu. Ale - když to není za pět, musí tam být ALE! Jejich výpověď probíhá na policejní stanici a na psychologické drama se roubuje detektivka přes moc. Nechci prozrazovat, kam se to ubírá, ale ten směr se mi nelíbí, že by půda pro další sérii? Každopádně Muž a žena ... jako takoví ... by mi k dokonalosti naprosto stačili. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Psychologické drama od Showtime, to ve mně nevyvolávalo zrovna malá očekávání. Ovšem od samého začátku jsem byla vtažena do děje, byť ten je zpočátku záměrně lehce chaotický. Neotřelý styl vyprávění ze dvou různých pohledů, ženatého muže a vdané ženy, kteří si začnou románek během jeho letní rodinné dovolené, je hodně zajímavý. Má to neuvěřitelný náboj a nejen ten sexuální, takže na další díly jsem velice zvědavá. První dva díly - 100% Z The Affair se vyklubal jeden z nejlepších dramatických seriálů roku, který nadchne především náročnějšího diváka, který si dokáže vychutnat pomalejší tempo a skvělé herecké výkony. Při sledování i díky nejasné časové návaznosti vzniká řada otázek, polopatičnost je to poslední, co by tu hrozilo. V druhé sérii se rozhodně máme nač těšit. 1. série - 90% ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Velký americký román" o problémech dospělých formou vyspělého seriálu, který dělá tolik věcí tak moc dobře, že těch několik málo věcí, které zase až tak dobře nedělá, bije do očí o to více. Předně je to zpočátku na jedno brdo (každý z úvodního tria dílů je sice sám o sobě skvělý, ale dohromady jsou tak stejné, až jsou takřka k nerozeznání a v důsledku toho kolovrátkové) a poté i onen "rašamon" přístup nespolehlivého vypravěče, který je tu spolu s postavami alfou i omegou všeho. Pracuje se s ním v zásadě neskonale rafinovaně, promyšleně do sebemenších detailů i přehledně, ale místy přeci jen i lacině. Jedna věc je, že každý sebe sama vidí vždy lépe než jak ho vidí ostatní a že si pamatuje události jinak, něco si přibarví, upraví, zapomene či zatají, ale zde jsou ty pohledy nejednou tak prvoplánově odlišné (a to i s ohledem na možnost, že oba záměrně ve všem podstatném lžou, aby odvedli pozornost), protože příliš okatě cpané divákovi do ksichtu. Paradoxně tak bývají zajímavější linie těch dvou, když nejsou spolu a ty neustálé „rozpory“ jejich verzí neodvádějí pozornost. A poté zádrhel největší; bizarní rozhodnutí udělat z živoucí reklamy na půvab zrzek a nositelky nejvíce sexy britského přízvuku Ruth Wilson obarvenou brunetu s tuctovým americkým dialektem, grrr... Ovšem jinak je to kromobyčejně dobře zahraná narativně hravá temná intimní vztahovka, která je bezkonkurenční, když je plně soustředěna čistě na postavy a dialogy. A naopak poněkud skřípe, když se snaží o budování "vychytralé" zápletky. Každopádně to má náboj i nápad a ani v aktuální tsunami kvalitních seriálů se to neztratí. | S1: 4/5 | ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

The Affair je trochu problematický, ale rozhodně zajímavý počin. Vypráví jeden příběh pohledem dvou různých postav, stárnoucího spisovatele Noaha a utrápené servírky Alison. Zajímavost celého seriálu pramení z konceptu, kdy půlku dílu sledujeme jeho verzi, půlku zas tu její. Sledovat, v čem se vzpomínky dvou protagonistů liší, a v hlavě si doplňovat, co se přesně odehrálo doopravdy (protože ani jedna z verzí samozřejmě není stoprocentně "pravdou"), je na celém seriálu to nejzajímavější, obzvlášť ve chvílích, kdy jsou diváku ukazovány emocionálně vyhrocené situace. Ty se totiž vždycky liší nejvíc, protože každý si z nich pamatuje to, co pro něj bylo nejdůležitější. V konceptu ale zároveň leží i kámen úrazu, protože příběh jako takový se odvíjí jenom velice pomalu, a emocionálně vypjatých chvil není zrovna přehršel. Většinu času se tak jedná o takřka kosmetické rozdíly nemající vliv na děj, respektive mnohdy se dá tahle Aférka z hlediska děje odvyprávět za polovinu času, vždycky za použití jen jedné z verzí (ať už Noaha či Alison), a sledovat totéž v bledě modrém má sice význam pro pochopení motivací toho druhého a dotvoření psychologického profilu postav, zároveň s sebou ale (často, nicméně ne vždycky) přináší neuvěřitelné množství nepotřebné vaty. Zkrátka a dobře, pomalé tempo nemusí vždycky znamenat záruku kvality či náročnosti, někdy je pomalé tempo prostě jenom... pomalé tempo. Jak jsem zmínil úvodem, The Affair je problematická. Má nápad, komplexní postavy a dech beroucí herecké kreace (Ruth Wilson). Na druhou stranu je fakt pomalá (fakticky! pro ty, co to ještě nepochopili, protože jsem to jenom tak lehce naznačil) a často irituje (horní ret Ruth Wilson). První série 70%, druhá 75%. ()

emma53 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál, který má úplně jiné rozměry než mnoho jiných. To je ovšem jen můj subjektivní názor. Celou první sérii jsem viděla snad někdy vloni a normálně se mi stává, že když po dlouhé době dávají další a další, tak jdu od toho, ale tady ne. Nějak magicky mě všechny postavy přitahují, takže jdu do toho a hned první díl dvojky mě zaujal, co bude dáááál............ ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Velmi podařené dílo, které v prvé řadě zaujme tím, že příběh "aféry" mapuje z dvou různých stran. Verze ústředního dua se liší, doplňují, ale někdy na sebe jednoduše navazují, aby divák nebyl znuděn repetitivností. Postavy jsou velice sympatické a jejich životy působí naprosto uvěřitelně, což je důležitým krokem k tomu, aby se příběh dal prožívat (a jakože rozhodně dá). Seriál se věnuje psychologii postav, vykresluje jejich prožívání, není zaujatý, není černobílý, nesoudí, zbytečně nemoralizuje, a tak je vlastně velice lidský. Ona propíraná aféra působí velice romanticky a krásně, je v ní kus čisté lásky, kterou postavám přejeme, nicméně přesto chápeme, že druhým ubližuje. Jak v takové situaci nalézt východisko? 9/10 PS: S každou další sérií se v mém žebříčku oblíbenosti toto úžasné dílo šplhá výše. Nepřestává mě překvapovat, jak se tvůrcům daří vytvářet další a další ryze lidské a emocionálně tíživé zápletky, které nadále bravurně rozvíjí ústřední i vedlejší charaktery. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Přestože je Ruth Wilson božská herečka a doufám, že udělá v Hollywoodu velkou kariéru, v seriálu mě mnohem víc bavila postava Noaha a jeho vztah k vlastní manželce. Na jednu zajímavou podzápletku (většinou Noah + jeho žena) tak připadají dvě zbytečné a nudné (většinou Alison + její muž). A orámování celého příběhu výslechem na policii a la True Detective je jen zbytečná hra na efekt (už vidím, jak policajta vyšetřujícího zabití zajímají u výslechu především intimní podrobnosti ze života svědků). Takže těch 10 dílů jsem přežil, ale na další vaření vody v příští sezoně už koukat nebudu. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Lidé podvádějí z různých důvodů, ale většinou nevěra plyne z faktu, že jsou oba nebo jeden, nešťastní. Skrze sebedestruktivní chování tedy riskují všechno, jen aby naplnili své potřeby... The Affair má hodně pomalý příběh a vzhledem k tomu, že každý den je v jedné epizodě převyprávěn dvakrát, vyvíjí se děj opravdu šnečím tempem. Mimochodem, je zajímavé, jak změna přízvuku může pošramotit charisma, které Ruth Wilson rozhodně má - i bez svých hlavních předností však držela The Affair nad vodou právě ona. Tak trochu se totiž jedná o červenou knihovnu převlečenou za psychologické drama, ale ono to překvapivě funguje až do nastavovaného konce. Celou dobu jsem doufala, že půjde opravdu o AFÉRKU a tvůrcům se z toho podařilo vykouzlit skoro romantické klišé, v němž se do sebe hrdinové zamilovali. To je podle mě strašná škoda. Ztotožnit jsem se s nimi také nedokázala, protože nevěra je mi nade všechno odporná (a taky jsem celou dobu nemohla uvěřit, že by někdo dal přednost stárnoucímu Westovi před Jacksonem). Největší výhodu má The Affair v originálním stylu vyprávění a v tom, že dost často odsouvá jejich poměr do pozadí - a buďme upřímní, Noahova dramata v rodině a Alisonin srdceryvný příběh baví daleko víc, než jejich (s prominutím) šous*ání kde se dá, proložené vynucenými dialogy. Konec nepotěšil, vzhledem k tomu, že ze seriálu pravděpodobně chtějí dělat detektivku. I přes své nedostatky The Affair zůstává opravdu vítaným svěžím vánkem v řadě tuctových seriálů. ()

Spooner

všechny recenze uživatele

Po 2 dílech: Zmizelá reloaded. Výtečný nápad a hodně nadějný příběh vyprávějící z pohledu dvou lidí, který ovšem zatím u mě snižuje nepříliš zajímavá režie a uspávající tempo. A ani ta atmosféra mi zatím příliš nesedí. Potenciál do budoucna je ovšem obrovský a Dominic West s Ruth Wilson si to strašně dávají.70% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborně, tady totiž vzniká něco velkýho. Pilot se celkem nápadně maskuje za True Detective bez vražd (?), buranů a okultismu, míchnutej Modern Family bez mockumentary stylingu a Jayovic famílie, a já si troufám tvrdit, že se nám tu rýsuje dramatická špička podzimu. ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Romantika bez špetky překvapení, nějak nechápu to nadšení, uvidíme s další sérií, ale ta první opravdu není nic objevného, co by už nebylo natočeno mnohokrát. 50% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Ve skutečnosti dost jednoduchý až banální příběh manželských nevěr se zasutou a nezřetelnou kriminální zápletkou provázený spoustou nudných a stále se opakujících sexuálních scén. V závěru pak dochází v překotném spěchu k několika pointám. Nicméně profesně po všech stránkách od scénáře až po herce perfektně zvládnutý seriál. Další série lepší té první, zejména poslední dvě získávají jak na hloubce, tak na vynalézavosti. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Je veľká škoda, že veľa užívateľov hodnotí seriál ešte predtým, ako si pozrie posledný diel poslednej série. V tomto prípade to výrazne tomuto projektu škodí. Záverečný presah ma totiž totálne položil na zadok, neskutočne silné, emotívne a obrovské množstvo podnetov na zamyslenie. Takáto je Aféra.... majstrovsky spracovaná psychologická dráma na tému života a lásky. A hlavne reálne a veľmi úprimné. V tomto smere je veru len málo filmových projektov, ktoré by mohlu tomuto seriálu konkurovať. A to aj napriek tomu, že mi niekedy postavy liezli hore krkom, niektoré časti bavili menej a niečo by som riešil inak. A niekedy som aj nadvihol obočie na vyjadrenie nesúhlasu. Práve toto je tiež dôvodom, prečo by som to dajme tomu po 2-3 sériách  hodnotil aj ja iba štyrmi hviezdami. No potom prišla štvrtá a piata a zaraz sa z toho stala sága priam až antických rozmerov. Nie je čo riešiť, jasný plný počet. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Hodnoceno na základě první série. Herecky perfektní a chytře napsané ale táhlé a v mých očích naprosto zbytečně roztažené na 50 hodin. Už v půlce první série jsem si nedokázal představit, kam by vše mohlo směřovat v dalších x desítkách hodin. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Prekvapujúco kvalitný seriál, kde sa ukázalo, že aj nie najsympatickejší herci môžu ukázať veľa v spletitom príbehu, nielen ľúbostného charakteru. Pomalší začiatok je neskôr okorenený kvalitnou detektívnou zápletkou, čo dej len oživuje. Treba si na to len počkať, nakoľko to trvá pár častí, kým sa thrillerová časť začne. Psychológia postáv je zobrazená do hĺbky a dva rozdielne pohľady na jednu vec vykresľujú jeden príbeh pochopiteľnejšou formou. Je zaujímavé sledovať, ako môžu mať ženy a muži spomienky na tú istú udalosť úplne rozdielne, dokonca opačné. Len jediné mi je záhadou, prečo z tak šeredného herca urobili alfa samca. No ako psychologická dráma ide o kvalitný kúsok. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Dopracovala som sa k tomuto seriálu vďaka mojej obľúbenej herečke Ruth Wilson a musím napísať hneď na začiatku,že rozhodne idem sledovať aj ďalej. Prvý diel bol veľmi zaujímavý a sľubný, rozprávaný z dvoch rozdielnych uhlov pohľadu, trochu pripomínajúci úvod seriálu True detectiv, ale bez filozofických úvah. Som zvedavá ako tento príbeh rozvinú ďalej... ()

kajda.l

všechny recenze uživatele

Nejsem seriálový divák a k tomuto počinu mě přivedla účast Joshuy Jacksona alias Paceyho z Dawson's Creek. A po pilotu jsem unešený, už dloho se mi nepoštěstilo, že bych nebyl schopný odtrhnout zrak od obrazovky. Jen tak dále!! A herecký výkon a vůbec komplexnost postavy Ruth Wilsonové je něco úchvatného. Po You're the Worst další seriálová špička letoška. Pilot 90% ()

mrkt 

všechny recenze uživatele

"Being alive is, essentially, a very lonely proposition. You have to mostly carry your pack alone. Nobody gets as much help as they need." ()

TheJokerCZ 

všechny recenze uživatele

Po třech dílech parádní záležitost, která mě velmi rychle vtáhla do děje a nepustila. A předpokládám že mě to nepřestane v nejbližší době bavit. Už se těším na další díly! //Konečně jsem se dostal k tomu, abych to dokoukal a až do posledního dílu se jedná o výbornou záležitost, do které jsem se dokázal vcítit i díky skvělým postavám a podmanivé hudbě. 9/10 ()

Handle 

všechny recenze uživatele

1. SÉRIE (60 %): Námět se jeví dost slibně a seriál má určitě i svoje momenty, ale celkový dojem určitě není konzistentní. Ne každá dějová linka působí autenticky a výslech z policejní stanice vyloženě ruší budovanou atmosféru. Pomalé tempo by mi ani nevadilo, ale emoce jsem z této řady prostě spíš necítil. Zkusil jsem i první půlku druhé řady, ale táhne se to v podobném duchu, takže ve sledování už nepokračuju. ()

Související novinky

Koruna našla prince Charlese

Koruna našla prince Charlese

21.10.2020

Tak se to obsazení začíná hezky rýsovat. Po dříve oznámených Lesley Manville jako princezně Margaret, Jonathanu Pryceovi jako princi Filipovi, Elizabeth Debicki jako princezně Dianě a Imeldě Staunton… (více)

Reklama

Reklama