Reklama

Reklama

Den dobytí Bastily

  • Česko Dobytí Bastily: Francie v ohrožení (více)
Trailer 4

Americký kapsář Michael Mason (Richard Madden) ukradne Zoe (Charlotte Le Bonová) tašku, z níž si ponechá jen to, co by se mu mohlo hodit, a zbytek vyhodí do odpadkového koše u frekventované stanice pařížského metra. Netuší však, že se v kabelce nachází bomba. Na stanici CIA na opačném konci města si agent Sean Briar (Idris Elba), převelený z bojišť v Sýrii a Iráku, jen těžko zvyká na novou kancelářskou práci datového analytika. Po výbuchu bomby se Michael ocitne v hledáčku CIA jako jediný podezřelý. Briar je odhodlán Michaela najít a dostat ho do vazby dřív, než tak učiní francouzské úřady. Záhy však zjistí, že za bombovým útokem stojí někdo jiný. Aby dosáhli společného cíle, spojí Briar, Michael a Zoe své síly a vydají se na čtyřiadvacetihodinovou napínavou jízdu městem v horečném úsilí odhalit spiknutí, které mohou prokázat jedině oni. (HBO Europe)

(více)

Recenze (192)

Seti 

všechny recenze uživatele

Idris Elba je ultimátní drsoň formátu A3 Šmirglpapír a je jedno, v jakém béčku se zrovna pohybuje. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Celou dobu jsem dlel ve dvou omylech - že se odněkud vyloupne náklaďák a že jde o Bessonovu produkci. Bastille Day by do portfolia EuropaCorp hladce zapadla. Zdárně vypůjčuje mimikry klenotů jako From Paris With Love - produkčně efektivních (= levných), důsledně slaboduchých spotřebních bijáků, jejíchž tvůrci investují energii jen výběrově - do chlapácké legrace, estetizujícího násilí, explozí, bourání vozů, evropské exotiky, koz a toho, aby to mělo takový spád, aby se u toho nedalo moc přemýšlet - to by zápletce okolo nepatrně překombinovaného spiknutí příslušníků speciální jednotky neudělalo moc dobře. Ostatně, napsáno to bylo (jako) pro Pierra Morela. O legrandu se bez velké pomoci scénáristů stará celkem slušně fungující dvojice drsňák Elba / sympaťák Madden, hezké ženské zastanou Reilly, Le Bon a ještě ta jedna, která na začátku ukáže kozy, ale je těžké jí přijít na jméno. Další cíle plní náhradník James Watkins taky zdařile, takže se nakonec divák nezlobí, že to viděl, ani že už je konec. Takovému popcornu se dá snad i fandit. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Na Watkinse možná trochu zklamání, ale odklon od jeho oblíbeného žánru nedopadl rozhodně nejhůř. Pohodová akční jednohubka, kterou si pro sebe krade Idris Elba. Ten se pro tyhle role drsňáků asi narodil. Navíc to popichování s Robbem Starkem jim dost sedlo. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

za mě :jeden z nejlepších akčňáků v poslední době.Název je dosti zavádějící i když je tam podobnost ale čistě náhodná..Nejsem příznivec lítaček se spoustou vypáleného střeliva a krve.Napětí tak akorát.Dobré akce které zabírala solidní kamera...ten filtr tam už nemusel být.Sympatičtí herci :je vidět že režiséři musí vědět kam sáhnout ()

Zombi 

všechny recenze uživatele

Akční kriminálka z Paříže, honičky, mlátičky, střílení. Akce není přehršel, ale je dobře natočená, Elba je ranař a ostatní vhodně doplňují, ať už na straně klaďasů, nebo záporáků. Příběh zajimavý a udržující v napětí, v kontextu s teroristickými útoky i poměrně aktuální. Není to extra výrazné dílko, ale rozhodně koukatelné a pro mě, jako fanouška žánru za slabší 4 hvězdy. ()

Mimomisu 

všechny recenze uživatele

Je mi lito Elby. Jinak, krom akcnich scen a nej jde maloco vyzvednout. Madden prisernej, slusnej namet se utopi v klilse a nelogicnostechh behem prvni pul hodky a pak je to jen horsi a horsi. ()

sedlo03 

všechny recenze uživatele

Naprosto průměrné snad úplně ve všem. Oddychovka, která neurazí, ale za pár dní si na ni už ani nevzpomenete. ()

Illy 

všechny recenze uživatele

Žánrová jednohubka. Sympatické obsazení, Pařížské ulice se pro tenhle druh filmu hodí... na nedělní odpoledne ok. ()

warrenur 

všechny recenze uživatele

Pohodova jednoducha akcna zabava. Idris si opat zahra Shafta. :) Nie doslovne, ale takmer. Ma to samozrejme svoje muchy, napriklad predvidatelnost, ale zabava to je. ()

TheSpearCZ 

všechny recenze uživatele

Tohle je jen další potvrzení, že Francie a akce jdou dohromady. Pořádná akční béčkovka se svižným tempem, ale na čtyři hvězdy to není. Potěšil Idris Elba i Richard Madden. Lepší 3* ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Kdyby jen si to neučinili tak jednoduché, takhle to bylo jak Alenka v Paříži: zavolej a dají ti adresu, pohleď a jeho tetování ti dá další stopu atd. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Den dobytí Bastily je pro Francouze v podstatě to samé, co pro Američany den nezávislosti, takže byla otázka času, kdy se objeví film o tomto dni, kdy bude Francie ohrožena teroristickými útoky. A je to tu. Bastille Day se od podobných počinů ničím nevymyká. Tedy až na fakt, že se tentokrát odehrává v Evropě. Scénář je zpracován překvapivě dobře, takže o lecjakou bezduchou akci tu v žádném případě ani omylem nejde. Tvůrci se nebáli do děje přidat také současný problém s imigrací, což je chválihodný počin. Poukazuje se na umělé vytváření chaosu, využití sociálních sítí k uveřejnění předem sehraných podvodných videí a tím snaha o ovlivnění vnímání občanů. Tím se vlastně dává jasně najevo, že ne vše, co se kde uveřejní, je pravdivé. V ulicích Paříže vybuchne taška s náloží a jsou pochopitelně mrtví. Pachatel je sice identifikován, ale jak už to mnohdy bývá, nic není tak růžové, jak vypadá. Speciální agent CIA Sean Briar, v podání Idrise Elby, jde tvrdě na věc, aby vypátral kdo a proč za tím stojí. Divák to samozřejmě ví už od samého začátku a tak jen sleduje průběh a vývoj událostí s tím spojené. Dějová linka si všímá svého a nijak neodbíhá do zbytečností. Akční scény mají drive, vyprávění děje švih a s tím spojené napětí, takže celková atmosféra je na takový film taková, jaká má být. V žádném případě se nejedná o bezduchou střílečku alá Pád Bílého domu (2013) či Pád Londýna (2016). Tady je silný jednoduchý děj z hutnou atmosférou a akční přitažlivostí. A že se to tu jako obvykle nevyhnulo kliše? To už tak u akčních filmů tohoto druha zkrátka bývá. Akční snímek, který v tomto případě rozhodně překvapil. ()

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Idris má fakt charisma a hodně tuhle na první pohled "besonovku" tahá nad průměr. Svoje řemeslo odvádí i režisér, James Watkins, který mě dostal do kolen svým debutem, Eden Lake, a potěšil následnou atmosférickou jednohubkou, Woman in Black. Tady jde ale s kvalitou dolů a může za to především rutinní béčkový scénář, který alespoň v rovině dialogů neprošel cenzurou. Watkins i Elba by příště měli sáhnout po něčem ambicióznějším. 65% ()

Vodny 

všechny recenze uživatele

Napínavý thriller ve stylu Jasona Bournea co má koule a kvanta poctivé akce natočené v přirozeném stylu bez rádoby přikrášlovacích efektů. Kdo má rád starou školu, tvrdé, přehledné fighty a přesvědčivé herecké výkony, nemůže být s tímto nespokojen. Kombinace amerického seběvědomí (klaďas) s francouzským temperamentem (záporák) také vyšla na jedničku. Titulkový song zpívaný samotným neřádobijcem Idrisem Elbou je důkazem, že se akční film i v 21. století dá natočit poctivě, přesvědčivě a s vášní pro tento žánr. ()

Související novinky

Robb Stark vs. teroristé v Paříži

Robb Stark vs. teroristé v Paříži

06.10.2014

Richarda Maddena (aka Robba Starka ze Hry o trůny) již brzy uvidíme jako prince v Branaghově Popelce. Ve svém dalším projektu se ale skotský herec vrátí k drsnější látce, objeví se totiž v akčním… (více)

Reklama

Reklama