Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vlastně to byla jen taková hloupá příhoda, které by se člověk později jenom zasmál. A přeci - ten zlomek vteřiny, ve kterém si Rosalba uvědomila, že autobus s turisty odjel bez ní aniž by si toho někdo, včetně manžela a synů, všiml, jí otevřel dveře k nečekanému dobrodružství. Ale to už tak bývá, že závažné mezníky života přicházejí zcela nečekaně a nenápadně. Ne, že by Rosalba během let svého pokorného sebeobětování pro domácnost a rodinu někdy přemýšlela o jakékoliv změně, ne, že by ji napadlo klást si nějaké otázky o tom, je-li zcela naplněn její život. Ale právě ta zvláštní náhoda, všechno co bylo, rázně škrtne: stojí tu, směšně zapomenutá, na kraji dálnice a čeká jí něco, o čem si dosud snad ani netroufla snít

Film získal 9 ocenění Italské filmové akademie ve všech hlavních kategoriích, skvělý úspěch měl i u diváků v mnoha dalších zemích, včetně USA. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Spíše než film jsem si při projekci uvědomoval, že jsem asi už starý. Měl bych za to film nenávidět? Všechny kostýmy, autobusový výlet a kazetové walkmany působí tolik retro a zpátečnicky. Hrozně zajímavá kombinace 80s-90s estetiky držela mé oči na stopkách. Děj jsem skoro ani nevnímal ačkoliv se jednalo o podivnou kombinaci hořkosladké komedia a dramatu o krizi středního věku (znáte to, Hřebejk na volnoběh). Ale stejně mě více poutaly ty pramobily a tichý retroživot v Benátkách. Jsem tak starý, nebo si moje paměť idealizuje rok 2000? 55 % ()

Parisienne09 

všechny recenze uživatele

Film získal titul Italská komedie roku a podle mě právem. Je to samozřejmě komedie, ale zároveň v sobě nese prvky lidských dramat nejen v podání hlavní postavy asi padesátileté Rosalby, kterou její rodina zapomene cestou na dovolenou na benzínce. Rosalba si tedy udělá svou vlastní "dovolenou" ze svého celoživotního zaměstnání ženy v domácnosti a během ní potkává zajímavé postavy s větší či menší životní tragikomičností, jejichž osudy se zajímavě prolnou na zajímavém místě se zajímavou poezií v podání melancholického Bruna Ganze. Poznáme všední život Benátek očima Benátčanů v jejich malebnosti i zločinu. Výborný výkon Licie Maglietty v hlavní roli. ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Italská komedie roku. Pro mě titul trochu překvapivý, neboť vtipné to moc nebylo. Chytré, to ano, ale komedie roku? Příběh Rosalby je s přimhouřením obou očí uvěřitelný a dokonce jsem jí na konci ten návrat mezi nově objevené přátele přál. Bruno Ganz hraje svůj standard a kdo mě překvapil byla představitelka hlavní role Licia Maglietta. Působí po celou dobu příjemně a na svůj věk vypadá k světu. Dokonce více než všechny ostatní herečky, které se na filmu podílely. Na návštěvu Benátek mě film nenavnadil, avšak nemůžu říct, že jsem si dvouhodinovou stopáž neužil. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (1)

  • Lucia Maglietta skutečně hraje na akordeon. (Hal_Moore)

Reklama

Reklama