Reklama

Reklama

Země nikoho

  • Bosna a Hercegovina Ničija zemlja (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Satirický příběh dvou vojáků z nepřátelských táborů se odehrává uprostřed války v Bosně v roce 1993. Bosenský voják Čiki a jeho těžce zraněný druh se octnou se srbským vojákem Ninem v zákopu mezi nepřátelskými liniemi na území nazývaném země nikoho. Padají urážky a výčitky, zdá se, že hádka o to, který národ rozpoutal kruh násilí, nikdy neskončí. Situace žádá řešení. Mohlo by být na dosah ruky: jednotky UNIFOR jsou nablízku a francouzský seržant Marchand se vší silou snaží pomoci. Jenomže není jednoduché obejít předpisy o chování sil pověřených dozorem nad pořádkem. Velitelé nařizují za žádnou cenu se nevměšovat. Zástupci médií trpělivě sledují vývoj patové situace, a zatímco jim jde o událost, Čikimu a Ninovi jde o život. "Srbští, chorvatští a bosenští hrdinové filmu mluví ve skutečnosti stejným jazykem. Jedni mu říkají srbština, druzí chorvatština, třetí bosenština, ale ve skutečnosti si všichni navzájem rozumějí," říká Danis Tanović. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (297)

Skip 

všechny recenze uživatele

Jedinečný tragikomický film o absurditě válečného šílenství. Hádky o to, kdo začal válku, taková rozdílnost v názorech a přeci zjištění, jak jsou si dva nepřátelé blízcí prostřednictvím dívky jménem Sanja, a vzápětí opět nenávist a touha zabíjet jeden druhého. Velmi silný příběh, skvěle zahraný a natočený. Když film skončí, řekl by si divák, jestli se OSN chytí za rypák. Ale kdepak, tahle organizace je plná přeborníků v zasedání a vydávání rezolucí, jak ostatně můžeme vidět již několik let na situaci v Dárfúru...ale to sem moc nepatří. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Sterilný exportný film, ktorý by kľudne mohol byť napísaný a nakrútený nejuhoslovanom a výsledok by bol rovnaký. Minimum lokálnych referencií, prebytok expozičných dialógov a celkovo veľká miera štylizácie pre citlivého zahraničného diváka, ktorý sa bude cítiť strašne obohatený takouto divokou exotikou. Pod tým vylešteným pozlátkom sa už len nachádza priemerný divadelný film s pár fajn scénami (hlavne v úvode), ale inak šedý priemer. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Miluji filmy, kterým nemůžeme dát jednoznačně nálepku komedie, válečný, drama .. to je přesně tento film . Vojáci Bosny a Srbska se sejdou v jednom zákopu. Považuji za důležité a celkem zásadní , že není straněno ani jedné straně. To opravdu má právem Oskara . Úloha vojsk OSN je stejně tak trapná a směšná jako kdysi volba Jana Kavana jako předsedy válného shormáždění OSN. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

dostal ma! celkom a úplne! okolo samí Francúzi, Angličania, Nemci, niekde v diaľke tušení Američania, pyrotechnici, vojaci, novinári, generáli, skrátka všetci, ktorí sa snažia "pomôcť", ktorí sa humanitárne starajú do cudzích vecí, a uprostred toho, v "zemi nikoho" jeden Bosniak, jeden Srb a ešte jeden Bosniak ležiaci na míne v čudnom bezvetrí uprostred bláznivého a bizarného konfliktu, traja cekom obyčajní ĽUDIA premenení na vojakov vo vojne, ktorú nevedno kto, kedy a prečo začal, nezmyselne spojení nenávisťou jeden voči druhému aj keď sa vôbec nepoznajú a okrem absurdného konfliktu ich spája . . . len príslušnosť k rovnakému živočíšnemu druhu; úplne dokonalý film, ktorý ma na vyše hodinu a pol pohltil; prímes čierneho humoru, prímes satirického pohľadu na politiku a novinársko-mocenskú birokraciu, ktorá zdanlivo jednoduché veci, ako je pomoc blížnemu v núdzi, komplikujú, kompromitujú a nakoniec robia úplne nemožnými; ak sa k tomuto filmu budete mať možnosť dostať, pozrite si ho! ()

Falcor 

všechny recenze uživatele

Páni kluci si hrají na válku, pobíhají po příkopech, hádají se, kdo počítá do deseti, pak se dohodnou a pokračuje se dál. Tady je sice na ty příkopy potřeba mapa Bosny a Hercegoviny, opravdové zbraně, jedna jednotka UNPROFOR, TV zpravodajství, někde nějaké to velitelství, ale nemohu si pomoct, kromě hraného komična v reálné nezáživné válečné zóně, to ve mě vyvolalo hlavně ony vzpomínky na atmosféru hrátek na vojáky. Tehdy jsme taky vedli vážné rozpravy. Někdo se zde podivoval nad Oscarem. Ani se nedivím, že se divil. Téma sice vážné, ale určitě ne díky této činohře. Satira o zbytečnosti a neshopnosti ano, ale taková nemastná neslaná, na ten poprask kolem. (až na úplně úplně poslední vzdalující se záběr filmu před titulky) ()

Galerie (13)

Zajímavosti (4)

  • Mina, o kterou ve filmu jde, je PROM-1 jugoslávské výroby. (Apolskis)
  • Tento film bol nakrútený len za 30 tisíc eur. (Raccoon.city)
  • Voják mírových sil komentuje přílet vrtulníku s nadřízenými rčením: "Deus ex machina", což je literární termín, který se do češtiny překládá jako: bůh ze stroje. V přeneseném významu pak jako někdo (popř. něco) náhle se objevující a přinášející nečekané řešení. (Petrus1)

Reklama

Reklama