Reklama

Reklama

Černobyl ožívá: Návrat divočiny

(TV film)
  • Česko Černobyl ožívá (více)
Německo / Nizozemsko, 2007, 51 min

Obsahy(1)

Tam, odkud se lidé odstěhují, přichází divoká zvěř. Co by se stalo, kdyby byl svět najednou bez lidí, kdyby lidé zmizeli z povrchu Země? Jak by příroda reagovala a jak rychle? Na okraji Evropy nabízí jedno pusté místo překvapivou odpověď. Lidmi opuštěná vesnice se může ve velmi krátké době změnit v útočiště pro rostliny, ptáky a zvířata. Plaché a vzácné druhy - u některých se dokonce předpokládalo, že jsou na pokraji vyhynutí - se zde nacházejí v dobrém zdravotním stavu. Je to Černobyl, opuštěný lidmi po nejhorší jaderné katastrofě v historii a nyní obydlený pozoruhodnou sbírkou volně žijících živočichů a potomky domácích mazlíčků, kteří zůstali ve městě, když lidé odešli. (Viasat)

(více)

Recenze (12)

tahit 

všechny recenze uživatele

Obvykle z Černobylu běhá mráz po zádech, ale tohle setkání se zvířaty mě posadilo na zadek. Očekával jsem přírodu postiženou radiací, ale takový boom jsem nečekal. Další neznámá tvář přírody poučuje člověka, který jen s němým pokrčením ramen zírá, jak tento složitý systém funguje? Zdá se, že volně žijící zvířata se perfektně umí přizpůsobit novým podmínkám, což je fascinující. A to není vše. Film se neomezuje na pouhý popis problémů havárie jaderné elektrárny v Černobylu, nýbrž uvádí, jak si s radiací příroda dočista umí poradit. O tom krásně svědčí tento film. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejslabších dokumentů, jaký jsem kdy viděl. Toto ani zdaleka nepřipomíná National Geographic, která by divákovi připravila odborný výklad, jaká zvířata žijí v Černobylu, jak na ně působí radiace, jak v tamních podmínkách funguje celý ekosystém atd. Tento dokument připomíná spíše seriál Méďové s panem Václavem Chaloupkem. Jakmile zazněla groteskní hudba ve chvíli, kdy se medvěd prodíral oknem do opuštěné chatky bylo mi jasné, že nesleduji dokumentární práci, ale večerníček pro děti. Autor natočil spíše zvířecí poutě, které měly patrně znovu připomenout jaká jsou zvířátka pěkná stvoření. Kočička s mláďaty hledá nový domov, přičemž jedno s koťátek skončí ve chřtánu dravého ptáka( o jaký druh se přesně jedná se samozřejmě nedozvíme). A pokud rejža neukazuje strastiplnou kočičí cestu snaží se diváka zabavit příběhem vlka samotáře. Jako pohádka pro prvňáčky na dobrou noc je to vynikající věc, ovšem to co od dokumentu očekávám jsem nedostal. 40% ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Nepôsobilo to zrovna na mňa prirodzene. Ten príbeh okolo mačiek bol zinscenovaný. Nič moc, ale dalo sa to pozerať. ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Radioaktivita nejde cítit, ale lidé o ní vědí, protože jí mohou změřit. Proto se odstěhovali ze široké zóny okolí Černobylu a tak i dali možnost jiným druhům žit na tomto místě bez vyhánění lidmi. .. Jak to ale funguje a jak je ovlivněn ekosystém v této radiací nasáklé zóně ? To se právě dozvíte v tomto dokumentu, který zpracoval život živočichů, kteří jsou od narození více radioaktivní než je průměr jinde na světě. .. Zjistíte, že radioaktivita nemusí notně dělat silné genetické anomálie jako u Blinkyho (tří oká rybka ze simpsonů). Samotná radiace je obtížnější pojem než je v širokém okolí známo. A zde je to hezky naznačeno. .. P.S.: Díky vypravěčskému podání je to dobré i pro děti. .... HODNOCENÍ: 75% (4*) ()

LenkaAK 

všechny recenze uživatele

Dokument nabízí krásné záběry na přírodu trochu jako z katastrofického filmu - opuštěné město dobývá zpět příroda. Pak pár záběrů na kočičky, vlka a medvídky. Všude číhá radioaktivné nebezpečí a zvířata jej přijímají potravou, genetických mutací se objevuje minimum. Chyběl mi zde závěr s nějakou myšlenkou. Ta asi bude obsažena až v dalším díle natočeném za dvacet let. ()

Loki_Six 

všechny recenze uživatele

What is obvious is, with the people gone, where the habitants will never know a human being – nature is beginning to win back the land. The great irony of this particular tragedy is that most the animals are doing considerably better than when the humans were there. ()

vander19 

všechny recenze uživatele

Tak a je to vyriešené, ak chceme zachovať prírodu nedotknutú a nezasahovať do jej diania stačí nechať vyhodiť jeden z blokov atómovej elektrárne. Inak bolo zvláštne sa dívať na tie všetky zvieratá. Papajú si potravu plnú plutónia, dýchajú rádioaktívny vzduch, ale inak vypadali v celkom dobrej kondícií. Niektoré zábery diváka fakt dostanú. Maco vleze do domu a snorí, mačka má svoje mladé na posteli, vlk si hľadá brloh v pivnici. Čakal som aké veľké mutácie sa prejavia, ale okrem tých červov nespomenuli nič. Ale z foto viem, že tie sumce tam majú hlavu veľkú ako miešačka... ()

MRParis 

všechny recenze uživatele

Dokument absolutně o ničem, zbytečně ztracených padesát minut. Kde jse člověk akorát kouká jak jse tam rozmnožují kočky a běhají medvědi. ()

Reklama

Reklama