Reklama

Reklama

Zeď a voda

(festivalový název)
  • Švýcarsko Le Mur et l'eau (více)
Krátkometrážní / Dokumentární
Švýcarsko, 2014, 25 min

Obsahy(1)

Když Alice Fargierová uspořádala na letním táboře filmovou dílnu, netušila, jaké nadšení v dětech vyvolá promítání snímku bratří Dardennů Kluk na kole. Zejména jedenáctiletý Bradley, žijící v pěstounské péči, je filmem osobně zasažen. Režisérka zachytila jeho bezprostřední reakci a natočený materiál zaslala samotnému Lucu Dardennovi. Mezi slavným tvůrcem a mladým hochem se rodí citlivá debata na dálku. Ukazuje, jak podnětným se pro zkušeného filmaře může stát prožitek laického diváka, i hloubku stop zanechávaných v našich životech filmovými díly. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (6)

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Kdo jiný by mohl více rozumět terapeutické schopnosti filmů, kdo jiný by lépe znal to souznění s filmovými hrdiny a příběhem, to, které vám řekne něco jako 'nejsi v tom sám', nebo 'to bude v pohodě, jsou na tom lidi i hůř'. Pro malého chlapce je terapií právě snímek Kluk na kole a jeho režisér Dardenn, který rozumí jeho problémům ohledně rodiny více než kdokoliv kolem něj. Krásná myšlenka, která by diváka snad i dojala, musela by však být filmově zaznamenána o dost jinak.. Taky by bylo asi fajn, kdyby někam směřovala a nezůstávala jen kdesi ve změti bezcílných myšlenek.. ()

d.beseda 

všechny recenze uživatele

Sice zajímavý filmový rozbor filmu Kluk na kole, který vedou mezi sebou na dálku Bradley a režisér snímku Luc Dardenne, ale nic plodného to divákovi nepřináší. 45%. MFF KV. ()

LaRhette 

všechny recenze uživatele

Dokument, který se prezentuje jako citlivá debata mezi Lucem Dardennem a neobvykle vnímavým malým klukem, mohl dle mého názoru čerpat jenom z půlky této dvojice - malého kluka. Dardenne je mluvící hlavou zbytečně dlouho, přitom zajímavějším se už od začátku filmu zdá právě malý kluk. Nešikovně využitá šance sází na zmínění slavného jména, v tomto případě to ale nefunguje. Snímek tak ve výsledku ani nikam nedospěje, což je velká škoda. Takhle okouzlující dítě se nevidí každý den. ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Původně jsem chtěl zvolit vzestupnou tendenci při udělování bodování pro dnešní projekci krátkých filmů, nakonec jsem zvolil sestupnou. Zeď a voda švýcarské režisérky neví přesně čím se chce prezentovat. Do popředí staví jedenáctiletého chlapce, který hodnotí film a rozvíjí své chápání. Jeho výpověď o dílu je působivá, nicméně je neustále konfrontována s názorem režiséra Luca Dardenna, který jakoby uměle zdůrazňuje chlapcovu výjimečnost. Tento film tak má v sobě návod jak tohoto malého, v očích režisérky, génia vnímat. Myslím si, že by bohatě stačilo projít různými zákoutími jeho života bez jakýchkoliv odboček a tím by si tento film získal větší pozornost. Ostatně o obecném nezaujetí publika svědčí i nejmenší počet kladených otázek po představení. Já jen přeji ať se režisérce podaří dál spolupracovat s tímto chlapcem a třeba dospějí k více zajímavým názorům na život, jaký tento vnímavý chlapec bezesporu má. ()

Jindrusa 

všechny recenze uživatele

Sic nedotažená, ale i tak dosti zajimává úvaha nad tématem filmu jakožto média, které má skutečně schopnosti něco sdělovat a ovlivňovat myšlení, pomáhat v pochopení světa.. ()

Reklama

Reklama