Reklama

Reklama

VOD (1)

V 17. století Amsterdam a celou zemi zachvátila "tulipánová horečka". Jediná cibulka exotické květiny měla hodnotu desetinásobku průměrné mzdy a svému majiteli mohla přinést nesmírný majetek. Přesto je pro bohatého obchodníka Cornelia Sandvoorta (Christoph Waltz) největším štěstím svatba s mladičkou Sophií (Alicia Vikander). Cornelis si objedná její portrét u nadějného malíře (Dane DeHaan). Sympatický a talentovaný mladík Sofii okouzlí, a protože on její sympatie opětuje, zrodí se vášnivá, ale zakázaná láska. Aby svůj vztah utajili, milenci se víc a víc zamotávají do spleti podvodů a lží. Jejich nadějí na společnou budoucnost je vzácná tulipánová cibulka, díky které by získali mnoho peněz. (Forum Film CZ)

(více)

Recenze (117)

verbal 

všechny recenze uživatele

Kdyby se Rembrant sťal s Bokáčem v amsterdamské taverně jménem Bij een dikke oude maagd a rozhodli se natočit mýdlovou operu, vypadalo by to přesně takhle. Telenovela dekurveronského typu o úchylné Vikanderce, co má doma neukojitelného sexy charismatického příjemného dědka řádně ve vatě, a přesto se chodí dorážet ke slizkému nekňubovitému chcípákovi na mizině s tvarohovitou kuželkářskou postavou a propadlým hrudníčkem, hárá a intrikuje, až nakonec skončí s macatou svíčkou, je námětově bezesporu materiálem pro zatuchlé funivé stokilové padesátiodstínové prasnice s netknutou jámou lvovou. Avšak kostýmní vizualizace v exteriérech Noční hlídky je nakonec takovým nějakým zvráceným způsobem svižná, zábavná, výpravná a slušně zdramatizovaná, až jsem dnes vážně zvažoval, jestli si taky neskáknu do kočičího útulku pro pár prašivých toxoplazmoidních kamarádek. Alice konečně řádně prodala svou permanentně ublíženeckou grimasu, role malířské štětky jí sedla a dokonce ani neváhala tasit lentilky i svou chlapeckou prdel, tudíž předpokládám, že to kohorta zdejších ostřílených milovníků pravaček, co pětkuje každou sračku, ve které se ten hoch objeví, ještě neviděla, a záhy to vycáká do červených čísel. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film má dobrou zápletku, takže mě udržel na pozoru po celou dobu stopáže, což se u podobně laděných milostných dramat nestává tak často. Mám dojem, že chlap v určitým věku by měl dát do dveří dělo a když se u něj objeví ženská, vystřelit, protože jinak ho nečeká nic dobrýho. Když o tom přemýšlím, tak on tady z tria Cornelio, Sophie a ta kuchařka nebyl ve finále nikdo nějak zlý a to chování mně v kontextu s dějem dávalo smysl i když je to teda masakr. Je mně trošku líto Alicie, která má herecky na víc než jen na milostný dramata, kde se její talent nemůže projevit tak jako v švedských originálech, kde začínala, ale kariéru má holka před sebou a věřím, že zajímavý scénáře jí agent bude házet na stůl každý týden, protože ona je fakt jedinečná. Ovšem i Alicia tady nestačí na Christopha jeho pojetí postavy je neskutečný, Cornelius nemá v příběhu úplně největší prostor, přesto je zahrán tak, že je daleko nejvýraznější a je to zásluhou Christophera, protože jeho charisma a herecký talent patří v současnoti do absolutní světový špičky. Scény u stolu jídla nebo jak se kouká na obraz patři mezi top zahrané vyjádření pocitů postavy. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Na to, že produkci postihovaly takové problémy, výsledný film opravdu takový průšvih není. Spíš mi to připomínalo typickou Wrightovku ve stylu Pride and Prejudice, akorát bez Keiry Knightley, ale s jako vždy vynikající Alicií Vikander. Nakonec jsem tedy celkem rád, že jsem film stihl v kině a docela jsem si to užil. Kupodivu ani ta předloha není druhá liga a nějaká překvapivá rozuzlení Tulip Fever tedy nabízí, i když je lepší nic ohromujícího, nebo snad oscarového nečekat (tady Weinsteini věděli, že celkem selhali už před pár lety). A ať si řiká kdo chce co chce, ale Dane DeHaan je v téhle roli prostě ohromující. Natočeno v roce 2014, spokojenost v roce 2017. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Skoro dvouhodinová kamerová hostina na Alicii Vikander, která místy až fetišisticky snímá její postavu po milimetru detailně. To je to jediné skutečně "intenzivní", co tahle rádoby jiskřivá, horkou jehlou spíchlá romance může nabídnout. Kdo čekal šťavnaté emocionální melodrama bude zklamán. Kromě obstojně hrající hlavní hrdinky tu totiž není nic, proč by si fanoušek žánru, potažmo hutných příběhu dob viktoriánských, příšel na své. Celé je to vyprávěné v jedné jediné exteriérové kulise potemnělého, špinavého přístavu a ve třech-čtyřech interiérech. Tedy film za pár šupů kde asi tvůrci sázeli na to, že se bude konat strhující zápletka hlavní trojky, která je až na pár momentů unylá a o ničem. DeHaan navíc castingově zdárně mimo. Zřejmě žádná větší celebrita na tenhle projekt neprojekt nekývla. Po zhlédnutí se nelze divit. Fiasko. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Ač nerada, tak musím přizvukovat té nespokojené části diváků. Tulipánová horečka skutečně mohla být dalším příběhem na způsob Dívky s perlou. Nicméně neexistující souhra mezi Vikander a Waltzem činí celý zážitek poměrně nevěrohodným až nesnesitelným. Ty tam jsou časy Královské aféry. Nebo to byl jen malý omyl a Alicia tento přešlap ustojí a dostojí nadějí do ní vkládaných v posledních pěti letech jako do nové ideální herečky kostýmních dramat? Uvidíme. ()

castor 

všechny recenze uživatele

První konkrétní vlaštovky jsou už někdy z roku 2004, kdy několik dní před první klapkou s luxusním obsazením (Keira Knightley, Jude Law) se tvůrci rozloučili kvůli jisté změně daňových pravidel ovlivňujících výrobu filmů ve Spojeném království. O deset let později, s jinými, ale stejně zajímavými herci, bylo hotovo. Jenže premiéra se odkládala a nakonec se diváci dočkali až na podzim 2017. Výsledek je trochu nahoru dolů – asi jako s cibulkami tulipánů, o které tu rovněž běží. Ústřední linii nám představí služebná, která se stará o úspěšného obchodníka a jeho mladou manželku. Monotónní vztah s totožnými večery vyplněnými odcizenými pokusy o početí naruší touha vlivného muže po obrazu s krásnou chotí. Přijde talentovaný malíř a zakázaná láska je na světě. Coby celek několikrát změníme žánrovou polohu, škodí podivné chování několika postav, ztuhlost řady scén. A momentů, které zamrzí (třeba když devět měsíců něco tajíme, abychom to poté rozkřikovali před otevřenými dveřmi). Manželství je sice vykreslené jako nudné a bez vášně, ovšem i románek je předložený velmi stroze a náhodně. Pár významných pohledů a slibů ještě jaro nedělá. Mezi nadějným námětem a výslednou podobou se toho pokazilo víc. Tudíž dilemata, která hlavní postavy prožívají, se k nám dostanou v poměrně jalové podobě. A třeba nedorozumění, které rozdělí služebnou s jejím milým, mělo mnohem větší potenciál. Na šťavnaté historické melodrama z drsných kulis Amsterdamu 17. století si tak musíme nechat zajít chuť. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Vlastně jsem původně chtěla dát 2* a stále nad nimi přemýšlím. Vůbec se nedivím té šíleně dlouhé postprodukci, kterou film prošel, protože věřím, že pro studio i tvůrce muselo být velice těžké rozhodnout, jakým způsobem film chtějí vůbec prodat. V Tulipánové horečce totiž vůbec nic nefunguje. A přitom námět není špatný a myslím, že i na papíře to mohlo vypadat velice dobře, víceméně je to o tom, jak se vše děje díky různým náhodám a nedorozuměním. Mohlo to fungovat, jenže tak chabé vykreslení postav jsem dlouho neviděla, hlavní hrdinka mi byla silně nesympatická, ústřední milenecký vztah bez špetky chemie a vůbec nefungoval. Celý film jsem nechápala, jak a proč se ti dva vlastně do sebe zamilovali, ve filmu jsem to jednoduše neviděla. Christopha Waltze mi bylo líto, takovou roli se nezasloužil. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Bohužel snímek moc mít jako dobové drama našlápnuto mnohem lépe, ale spousta věcí mě prostě rušila. Například to, že to vypadalo že v Amsterdamu existuje jedna ulice kolem pobřeží nebo že implantace černochů do Holandska není vlastně vůbec žádný problém. Alicia Vikander tentokráte lépe vypadá než hraje. Horečku jsem si pustil hlavně kvůli tomu, že zde hraje Waltz, ale ten není v druhé polovině snad ani využitý. Klidně bych přidal nějaké vyhrocenější scény. Z DeHaana druhý DiCaprio určitě nebude, tak nevím proč se nás o tom režiséři snaží přesvědčovat. Zbytek více než solidního hereckého obsazení rozhodně nepřesvědčuje. Snad s jedinou vyjímkou Toma Hollandera. 40% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

O nejakej horúčke toho teda ozaj veľa nepadne. Ak ňou má byť údajná vášeň medzi mladou manželkou a maliarom, tak to teda prd, pretože títo dvaja sa okolo seba len obtierajú a potom sa na seba zrazu vrhnú, bez toho, aby z toho bola zrejmá láska. Skôr to vyzerá na čisto sexuálne záležitosť z nedostatku iných príležitostí. Bol som zvedavý, ako sa film vyrovná s historickými faktami. Snímka nevie, čo chce rozprávať a vykĺzne z toho prekvapivá, ale bohužiaľ neuspokojivá pointa. Všetko to bolo rozprávanie od jedného dievčatka o tom, ako prišla na svet. Je to veľká škoda, pretože z potenciálu, ktorý film Tulip Fever vyžaroval, šlo dozaista vyťažiť oveľa viac. Obrovská škoda, ktorú nespasí ani Christoph Waltz. Kto čakal šťavnatú emocionálnu melodrámu bude sklamaný. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Pročítám si tady komentáře a asi je potřeba si říct, že tenhle film fakt není o kytkách. Není to Receptář prima nápadů a není to ani show Davida Copperfielda, abych se já jako divák snažil uhádnout, co se asi tak stane. Zajímalo by mě, kolik z těch remcalů si na film zašlo do kina a kolik ho vidělo v metru na telefonu. Klidně bych to nazval Loganovými parťáky 17. století, jen s tím rozdílem, že tady dělají blbce ženy z mužů a že tu nejde o prachy, ale o život. Kdo má rád kvalitně udělanou historickou oddechovku a kdo rád vidí známé tváře, ten si určitě na Tulipánech svoje najde, i když podle rychlosti vypadávání z kin to víc než horečku připomíná průjem. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Tulipánovou horečku tvoří opravdu skvělé obsazení: Christopher Waltz, Judi Dench, Alicia Vikaner, Dane DeHaan, Zach Galifianakis, Jack O'Connell nebo Tom Hollander. Problémy tedy film s obsazením nemá ale má je někde úplně jinde. Tulipánová horečka není špatný film. A v podstatě je dobrý film. Krásné záběry na tulipány a Alicii Vikander neomrzí, Christoph Waltz a Judi Dench jsou jako vždy perfektní, Cara Delevigne opět prudí svým obočím a nedá se říct, že bych se nudil. Spíše bych řekl, že by bylo úplně jedno co se na plátně děje, bylo mi úplně jedno jak to skončí a taky jsem si nedokázal pořádně vytvořit vztah k žádné postavě. Snad jedině ke Waltzově Corneliusovi. Koukat se ale celou dobu na Vikander u které se na konci dozvídáme, že vlastně neví co od života chce nebo Dane DeHaan jehož charakterní postupy jsem vůbec nepochopil, nepochopil jsem jaké dluhy si nadělal a vůbec nechápu jak může věřit někomu jako je Garett v podání Zacha Galifianakise. A v podstatě jsem nepochopil proč se do sebe zamilovali. A konec... je jedna velká otázka. a zbude si jenom říkat: Proč? ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nejsem citlivka a erotické scény mi nedělají problém s červenáním, když už na ně přijde. Bohužel tady jich na nás hned v úvodu film vrhne tolik, že má divák pocit, že sleduje nějaký soft erotický film odehrávajícíc se v sedmnáctém století v Amsterdamu. Což o to. Město bylo ztvárněno dokonale, opravdu jsem si coby milovník historických věcí pošušňával (tady trochu nechápu některé, kterým to připadalo ,,málo výpravné''). Podobně se mi samozřejmě pěkně koukalo na Alici Vikander, jakousi mladší verzi naší Ivy Bittové :-). Fakt jsou si podobné, jen Vikanderová asi hůře zpívá ! Jenže toho milování tam zkrátka na úvod bylo moc, jelikož děj se prakticky neměl šanci pořádně rozběhnout. Nešlo ani tak o explicitu jako četnost. Naštěstí po pomalém rozjezdu film konečně začne mít jakous takous zápletku, která se ke konci velmi pěkně rozjíždí a to skoro až do neuvěřitelných souvislostí. Závěr byl v tomto ohledu překvapující a to mile, protoža ta doba byla krutá a jakákoliv troufalost či podovod se nemilosrdně trestal. Koneckonců, o prachy jde vždy až na prvním místě. Waltz si u mně konečně napravil reputaci po té šílenosti s Tarzanem ve které jsem jej naposledy viděl a jeho role velmože obchodujícího s kořením a zlomeného výčitkami mu skvěle sedla. On je prostě noblesní sám o sobě a proto mi k němu sedl i ten konec filmu. Z čeho jsem byl opravdu paf byl ten Amsterdam. Tvůrci si dokonale vyhráli s životem na ulicíh a fakt to nevypadalo jako v jiných filmech, kde v nějaké staré ulici starého evropského města nahází filmaři na zem slámu, stlučou pár stánků z prken na něž navěší plátno, na pult dají rajčata a za něj postaví vyjevený komparz v dobových hadrech s trochu ušmudlanou tváří s tím ať něco jako rovnají a nezevlují do kamery nebo na hlavní herckou hvězdu, prostě jako že renesance... Tady jste tam opravdu byli a když film skončil, vrátil jsem si to a koukal se jen na ty lidi na ulicích. Rybáře, obchodníky, boháče, lehké děvy, úředníky, námořníky... Super! Samozřejmě každý z nás zná Holandsko jako zemi tulipánů. Vždycky jsem si myslel, že se jim tam daří díky klimatu a třeba i že je tam šlechtil nějaký borec na všechny ty cibule... Jak tam ale blbli kvůli této květině jsem se dozvěděl až z tohoto filmu a fakt jsem zíral. Už jen pro to stojí za to film vidět. Proti Dívce s perlou ale přeci jen filmu něco chybělo. A to něco byly nějaké větší emoce. A prostoru na ně tam byla opravdu hromada! Nebude to tedy za 4 cibulky, ale za tři mušle v sudu s muškátovými oříšky... * * * ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Obsazení na jedničku, námět by mohl být fajn, ale nějak to nevyšlo. Ani prvotřídní herci nedokázali zahrát postavy tak, aby mi nebylo úplně jedno co s nima bude. Pohnutky hlavní hrdinky se moc nedali pochopit, velká láska mezi ní a malířem mě nějak minula a vůbec nejšílenější mi přišla ta burza tulipánů, u který jsem jen tupě zírala a netušila o co jde (vysvětlení na začátku očividně nedostatečné). Asi největší chyba filmu ovšem spočívala v tom, že to bylo hrozně předvídatelné. Po pěti minutách filmu jsem odhadla něco, čeho jsem se za hodinu opravdu dočkala. No škoda, docela zklamání. 3* ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Kto má rád A. Vikander, tak ten si ju tu veru dosýta užije. Jej časté detailné snímanie poskytuje v tomto smere slušné rozptýlenie. Na druhú stranu sa ale od práce moc nepretrhla, jej častá strnulosť mi išla po čase trochu na nervy. Ani ako dvojka s Ch. Waltzom im to moc nefungovalo - žiadne dramatické napätie medzi dvojicou, žiaden vnútorný boj medzi partnermi, žiadna dramatická hĺbka vzťahovej drámy... A v neposlednom rade po hereckej stránke aj to málo čo získala A. Vikander, to tu stráca D. DeHaan. Neviem, nejako mi tento herec nesedí, hlavne v historickom prostredí. No našťastie treba uznať, že výprava a hlavne kostýmová tvorba prepracovaná do najmenších detailov, boli naozaj úchvatné, hotové potešenie oka. Lepší priemer. 65/100 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Z tohto príbehu mohol byť temný historický thriller, prípadne, podľa vývoju deja, slušná paródia. Nakoniec je Tulipánová horúčka historickou melodrámou takpovediac pre každého. Dobre sa na ňu pozerá, herci odvádzajú fajn prácu, dobový Amsterdam vytvára solídnu atmosféru, ale niekde vzadu cítiť, že mohlo ísť o ambicióznejší projekt, aký je nám predstavený. Obával som sa, že Waltz stvárni opäť svoju typickú zápornú postavu, ktorá má nad všetkým kontrolu, ale ono všetky postavy a vzťahy tu sú ambivalentnejšie, ako sa na prvý pohľad zdá. O to viac zamrzí, že vďaka námetu a obsadeniu nevzniklo dielo poškulujúce po cenách. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Mám ráda romatická dramata, která jsou produkovaná v UK. Mají něco do sebe. Tady mě hrozně bavil Christoph Waltz, ostatně jako v každém filmu, kde je, jelikož je to můj oblíbenec. Má neuvěřitelné charisma a je to pan herec. Nicméně i Alicia Wikander tady zazářila a neporušila ani na minutu pokerface a dokonce ukázala i nahotu. Příjemný příběh. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Trochu som sa bál, do akých klišé nakoniec tento film zablúdi a počas prvej polky filmu som si hovoril, že toto je absolútne napísané ako klišé. Postavy boli klišé, situácie boli klišé, dialógy boli klišé alebo absolútne divné a chýbala im uveriteľnosť. A začínal som skutočne byť z filmu frustrovaný. Plus si priznajme, že sa to neodohráva v bohatších častiach Amsterdamu a veľa pekných kostýmov tu neuvidíme. Film je skôr veľmi špinavý a chudobný odohrávajúci sa v 17-tom storočí. A začínal som mať pocit, že to nezachráni nič, lebo jediné čo sa dialo bolo, že som sa nudil. Keď sa však cez to prehupneme a dostaneme sa do skutočného filmu ako takého a veci sa začnú diať, tak to začne byť zaujímavejšie a konečne uvidíme aj nejaké dobré momentky. Plus aj postavy dokážu zo seba odhaliť oveľa viac a nebude to len klišé na klišé. Aby som však povedal pravdu, tak sa neubránime ani tu momentkám, ktoré môžeme predtým veľmi dobre odhadnúť a vieme ako nakoniec dopadnú. Dokonca si film miestami myslí, že keď to naznačí, tak to nám iba potvrdí a tým pádom to vlastne nebude také zlé. No ja si myslím, že to je koniec koncov ešte horšie. Chcete príklad? Vo filme sú dve také momentky. Keď Maria (rozprávačka) povie, že sa v jednej scénke videla v budúcnosti bez toho, aby to vedela... a keď Judi Dench povie, že v Biblii je tiež príbeh o dvoch zlodejoch. Nebudem to vysvetľovať a zachádzať do spoilerov, no v podstate nám tým film prezradí čo sa stane ďalej. Pričom v tej druhej variante to vieme už vopred, že sa to stane. Veci ako toto ma skutočne ťahali z filmu späť. Ale možno je na čase spomenúť nejaké tie pozitíva. Myslím si, že záver má pár uspokojivých momentov s Cornelisom. Dostaneme z jeho postavy oveľa viac, než som si myslel, že budeme mať pôvodne. Plán, ktorý Sophia vymyslí je skvelý a prekvapivý a stojí za to. A potom je tu pán doktor, ktorý vás zaručene pobaví všetkých. Čo je tu inak ešte zaujímavé je fakt, že toto je druhý film tohto roku, kde sa spolu stretnú Dane DeHaan a Cara Delevingne. Prvý bol "Valerian And The City Of Thousand Planets". Hodnotenie: C ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Niekde sa stala chyba ... výprava výborná, kostýmy nádherné, muzika slušná, hercov mám tiež rada a myslím, že zahrali dobre ... takže neviem, prečo to bolo pocitovo na prd ... bolo mi totiž jedno, ako to všetko dopadne, len som to tak sledovala. Keby tam bol aspoň ten Matthias ... ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Podle bestselleru britské spisovatelky Deborah Moggachové o pomíjivosti krásy a lidské marnivosti. Šerosvitná kamera evokuje staré holandské mistry. Vypadá tak i hlavní hrdinka. K tomu přímočaré dialogy a věrná dobová výprava. Zápletka se zdá překombinovaná a výsledek mohl být zajímavější. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Nahá Alicia Wikander byla pro mě dostatečná motivace film dokoukat, přestože se jedná o standardní, nijak inovativní nebo výrazně zábavný film o zakázané lásce, která končí tragicky. Dane DeHaan jako osudový milenec je jedna z nejhorších castingových voleb, kterou jsem za poslední roky viděl. ()

Související novinky

Alicia Vikander je nová Lara Croft

Alicia Vikander je nová Lara Croft

29.04.2016

Snad žádná herečka za sebou nemá lepší rok než Alicia Vikander. Švédská kráska zazářila v retru Krycí jméno U.N.C.L.E., ve sci-fi Ex Machina i v dramatu Dánská dívka, za které nakonec vyhrála Oscara.… (více)

Reklama

Reklama