Reklama

Reklama

V 17. století Amsterdam a celou zemi zachvátila "tulipánová horečka". Jediná cibulka exotické květiny měla hodnotu desetinásobku průměrné mzdy a svému majiteli mohla přinést nesmírný majetek. Přesto je pro bohatého obchodníka Cornelia Sandvoorta (Christoph Waltz) největším štěstím svatba s mladičkou Sophií (Alicia Vikander). Cornelis si objedná její portrét u nadějného malíře (Dane DeHaan). Sympatický a talentovaný mladík Sofii okouzlí, a protože on její sympatie opětuje, zrodí se vášnivá, ale zakázaná láska. Aby svůj vztah utajili, milenci se víc a víc zamotávají do spleti podvodů a lží. Jejich nadějí na společnou budoucnost je vzácná tulipánová cibulka, díky které by získali mnoho peněz. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (117)

Juto 

všechny recenze uživatele

Ako mohol tak krásne vyzerajúci film priemerne padnúť? Honosné nakrúcanie, hviezdne herecké obsadenie, s brilantnými dobovými výpravami a kostýmami nestačia na to, aby zamaskovali fakt, že ,,Tulipánová horúčka" sa utápa pod ťarchou vlastnej dejovej premyslenosti a melodramatických hereckých výkonov. 5/10 ()

castor 

všechny recenze uživatele

První konkrétní vlaštovky jsou už někdy z roku 2004, kdy několik dní před první klapkou s luxusním obsazením (Keira Knightley, Jude Law) se tvůrci rozloučili kvůli jisté změně daňových pravidel ovlivňujících výrobu filmů ve Spojeném království. O deset let později, s jinými, ale stejně zajímavými herci, bylo hotovo. Jenže premiéra se odkládala a nakonec se diváci dočkali až na podzim 2017. Výsledek je trochu nahoru dolů – asi jako s cibulkami tulipánů, o které tu rovněž běží. Ústřední linii nám představí služebná, která se stará o úspěšného obchodníka a jeho mladou manželku. Monotónní vztah s totožnými večery vyplněnými odcizenými pokusy o početí naruší touha vlivného muže po obrazu s krásnou chotí. Přijde talentovaný malíř a zakázaná láska je na světě. Coby celek několikrát změníme žánrovou polohu, škodí podivné chování několika postav, ztuhlost řady scén. A momentů, které zamrzí (třeba když devět měsíců něco tajíme, abychom to poté rozkřikovali před otevřenými dveřmi). Manželství je sice vykreslené jako nudné a bez vášně, ovšem i románek je předložený velmi stroze a náhodně. Pár významných pohledů a slibů ještě jaro nedělá. Mezi nadějným námětem a výslednou podobou se toho pokazilo víc. Tudíž dilemata, která hlavní postavy prožívají, se k nám dostanou v poměrně jalové podobě. A třeba nedorozumění, které rozdělí služebnou s jejím milým, mělo mnohem větší potenciál. Na šťavnaté historické melodrama z drsných kulis Amsterdamu 17. století si tak musíme nechat zajít chuť. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Celý film je postavený na veľmi dobrých hercoch, výborná Vikander a podľa očakávania ešte lepší Waltz. I zápletka je dosť zaujímavá, hoci spočiatku sa môže zdať klišoidná. Celé je to ukončené dosť blbým záverom. Zdá sa, že to tvorcovia chceli nejako prekvapujúco vykrútiť, ale nevyšlo im to dobrým smerom. Tam sa ponúkalo hneď niekoľko dobrých možností, ale daná voľba konca vo mne nijako nezarezonovala. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Romantický film, u kterého jsem si říkal, že je vlastně jedno, jestli je to o tulipánech nebo ne, protože by tam fungovalo cokoli jiného. Příběh milenců není špatný, nemá zlý vývoj, ale to zbytečné prosazování komična mi tam nesedělo. A nakonec je to i v závěru takové divně pozitivní, což jsem nečekal. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Z tohto príbehu mohol byť temný historický thriller, prípadne, podľa vývoju deja, slušná paródia. Nakoniec je Tulipánová horúčka historickou melodrámou takpovediac pre každého. Dobre sa na ňu pozerá, herci odvádzajú fajn prácu, dobový Amsterdam vytvára solídnu atmosféru, ale niekde vzadu cítiť, že mohlo ísť o ambicióznejší projekt, aký je nám predstavený. Obával som sa, že Waltz stvárni opäť svoju typickú zápornú postavu, ktorá má nad všetkým kontrolu, ale ono všetky postavy a vzťahy tu sú ambivalentnejšie, ako sa na prvý pohľad zdá. O to viac zamrzí, že vďaka námetu a obsadeniu nevzniklo dielo poškulujúce po cenách. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (7)

  • Stejný film s rozpočtem 45 milionů amerických.dolarů se měl točit již v roce 2004, ale kvůli změně britských daní se projekt zrušil. [Zdroj: Týdeník Televize] (M.B)

Související novinky

Alicia Vikander je nová Lara Croft

Alicia Vikander je nová Lara Croft

29.04.2016

Snad žádná herečka za sebou nemá lepší rok než Alicia Vikander. Švédská kráska zazářila v retru Krycí jméno U.N.C.L.E., ve sci-fi Ex Machina i v dramatu Dánská dívka, za které nakonec vyhrála Oscara.… (více)

Reklama

Reklama