Reklama

Reklama

Továrna Naděje

(festivalový název)
  • Rusko Комбинат 'Надежда' (více)
Trailer

Obsahy(1)

Severosibiřské průmyslové město Norilsk patří mezi nejznečištěnější města na světě a život v něm pro mladé lidi příliš naděje neskýtá. Jasno v tom má i Světa, která brzy oslaví osmnácté narozeniny. Spolu se svými vrstevníky se sice po práci potlouká a popíjí vodku, na rozdíl od nich má však jasný cíl, za kterým je odhodlaná jít za každou cenu. Mladá talentovaná režisérka Meščaninovová debutuje naléhavým, realistickým dramatem o dospívání, hledání lásky a touze po lepším životě. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (6)

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Existuje na svete veľa dier, prdelí a krkahájov, kde líšky dávajú dobrú noc. Je ale len jeden Noriľsk, víťaz všetkých svetových ankiet o najhoršie miesto na život na planéte. A konečne sa mi podarilo nájsť film z tohto bezútešného kúta severnej Sibíri. Nenechajte sa odradiť začiatkom, ktorý pôsobí ako amatérske video z ožran párty nejakých asociálov. Už len za exteriéry, interiéry a okolitú sibírsku tajgu zničenú kyslými dažďami musím dať päťhviezdu. A klobúk dole pred zamestnancami spoločnosti Nornickel, ktorí sú ochotní žiť a pracovať na tomto mieste, podľa mňa málokto sa dožije dôchodku bez silikózy pľúc. A že mladí chlastajú prvú ligu, tomu sa nemôže diviť asi nikto... ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Tak zase jednou jdu s hodnocením proti proudu čsfďáckýho potoka. Kombinat Naděžda (český překlad postrádá vícevýznamnost) je svědectvím naprosté bezvýchodnosti. V Norilsku toho moc není - jenom zkurvená severosibiřská zima, hnusný hutě, kde skoro všichni pracujou a tím si zároveň kurví zdraví a celá řada plynů a odpadu ve vzduchu a ve vodě. Co se s tím dá dělat? Buď to přijmout, považovat město za zajímavý, úctyhodný - sebe pak za tvrďáka. Celej život budeš chlastat s kámošema, kecat o hovnech, makat ve fabrice, možná napíšeš písničku o tom všem, najdeš si ne moc hezkou holku a budeš s ní mít dítě, který čeká to samý. Nebo svůj osud taky nemusíš přijmout a rozhodneš se z města vypadnout. Pak bude tvůj život velmi těžký a depresivní a přirozeně se ti nabídnou dvě otázky: Kam půjdeš a co tam budeš dělat? Jak asi tak odjedeš, když nemáš ani rubl? Film je děsně silnej a nepříjemně kousavej, divák trpí díky zatažení do děje skrze ruční kameru a autentický hraní společně s postavami. Dějová linka se zaměřuje hlavně na dvě dívky - Světu a Naďu, které představují dva odlišné přístupy k životu v Norilsku, oba svým způsobem nešťastné. (Btw je zde očividný odkaz na Felliniho Darmošlapy) ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Pjasino (Пясино) jezero zamrzá v říjnu a rozmrzá v červnu, a asi celá tako jezerní oblast se dvěma velkými přírodními rezervacemi (na východě a severu od Norilska) je hodně studená. Ta zima je cítit i z filmu Natálie Měščaninové. Přesto jej nepovažuji za výhradně specificky ruskou záležitost. Chozením do práce se dosud živí většina společnosti (je to ještě pravda?), mládež se baví při chlastu a grilování všude, tahle ta má dokonce výbornou folk-rockovou skupinu, chodí do přírody (i když zase jen chlastat), která vypadá jako "velká Šumava", navazuje erotické a sexuální vztahy - tedy žádné zásadní rozdíly. Založit zde rodinu a žít jako všichni ostatní asi není pro většinu problém. Ale "problém" je základem filmu, takže nějaký se přece jen najít musí. Stává se jím právě osmnáctiletá Světa, která k narozeninám dostává byt (a byt v Rusku, to bylo vždycky něco), ale zdá se, že je to poslední po čem touží. Pozn.: Přestože si Italové patentovali filmový a literárníí (neo)realismus, á také ho nejlépe popsali (především na mnoha příkladech), valí se tento proud celou filmovou tvorbou. Současná ruská kinematografie jej rozhodně neopouští a je jeho posledním přítokem je nejspíš i tako "Norilská řeka". ()

Rejže 

všechny recenze uživatele

Bylo zvláštní, že tak depresivní film na mne nenechal dýchnout své chmury! Název je spíš poeticky ironický oxymoron. Expozice filmu mi ale nedávala smysl a je škoda, že tím úvodem nemohl pokračovat celý film. Nejkrásnější je ale na tom neztrácet naději i v tak ošklivých končinách světa jako je Norilsk. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

V Norilsku by nechtěl žít nikdo. Zajímavá sonda do života mládeže v jednom z nejšpinavějších a posledních uzavřených měst Ruska. Zpočátku dobré, ke konci poněkud natahované, resp. se čím dál víc projevuje, že hlavní hrdinka je poněkud otravná. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Rovnako ako dej filmu, aj jeho natáčanie prebiehalo v ruskom meste Norilsk. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama