Reklama

Reklama

War Machine

  • USA The Operators (pracovní název)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Afghánistán, rok 2009. Stávající americký velitel koaličních sil generál Whelan je odvolán, protože válka s Tálibánem a import demokracie osvobozovaným Afgháncům nepokračuje dostatečně rychle, resp. nepokračuje vůbec. Prezident Obama tedy posílá nového velitele amerických a koaličních sil, absolventa West Pointu a kurzu Rangers generála Glena McHamona (Brad Pitt). Generál nepřijíždí sám, doprovází jej jeho osobní tým armádních důstojníků - specialistů na vše. Dle jeho názoru válka v Afghánistánu trvala doposud tak dlouho, protože ji nikdo neřídil. To se teď změní. Glen je mistrem optimalizování a zefektivňování. Svému poslání věří a zároveň si uvědomuje, že tohle je jeho válka a že další už možná mít nebude. Miluje uznání i obdiv. Nelibě nese, když se mu pod nohy pletou vlivní politici včetně afghánského prezidenta Hamída Karzáího (Ben Kingsley) a říkají mu, co a jak má dělat, protože on to ví nejlépe. On ten ,,binec'' konečně uklidí... Jenže Afghánistán a jeho lid je něco, co nechápe ani jako voják ani jako Američan. Věci tam fungují jinak už celá staletí. To poslední, co Afghánci chtějí, je zavádění jakýchkoliv změn. Oni chtějí jen jediné, aby Američané odešli... (Big Bear)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (102)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Tragickej bordel. Film, který děravou sítí chytá tisíc letících šrapnelů. Ani charakterová studie, ani mrazivé drama, ani sžíravá satira, trochu crazy komedie, trochu politika války, trochu vážnosti, trochu dobrého herectví a spousta rozpačitosti, křečí a rozklížených výpovědí, které se protiřečí. Tím neustálým střídáním nálad, poloh a tónů to paradoxně budí zvědavost, ale rozuzlení frustruje tím špatným způsobem. Michôd se snaží zachytit prázdnotu válečné mašinérie, ale jeho film je podobně velkohubě mimo jako dotyčný generál. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

War Machine budu charakterizovat poměrně jednoduše, a to i přesto, že půjde z mé strany o docela silné prohlášení, nicméně já tento snímek zkrátka považuji za jednoznačně nejlepší válečnou satiru vůbec. Sice tedy upřímně konkrétně tento žánr ani trochu nemusím, tohle je ale vážně neuvěřitelně zábavná jízda, která přesně vystihuje veškeré absurdní poměry panující ať už v samotném afgánském konfliktu, tak i v armádě, v politice, ve veškerých přítomných vztazích, rozhodnutích, prostě ve všem a já se na střídačku opravdu upřímně fantasticky bavil, ovšem hned následně jen nechápavě zíral, co se ve filmu vlastně odehrává, což když se nad tím vším tak zamyslí, tak by mě mělo ale především primárně děsit, fakt šílený. Každopádně, War Machine funguje skutečně jako perfektně namazaný stroj, se strhující zápletkou, plnou opravdu vtipných situací, zároveň ale i napětí, působivých dramatických okamžiků, emocí, perfektních postav a dech beroucí atmosféry. Na vrcholu všech těchto pozitiv se nicméně tyčí jeden jediný prvek, a to fenomenální výkon Brada Pitta, ze kterého jsem byl naprosto unešený, který tu strhává na sebe veškerou možnou pozornost a opět potvrdil, že už dávno není jen filmovým sexuálním symbolem, ale především nehorázně přesvědčivým a dokonalým hercem, jehož škála ztvárnění svých filmových postav snad nemá ani meze. A když k tomu pak připočtu i další borce, jako Kingsleye, Halla, a vlastně i všechny ostatní, tak i v tomto ohledu se jedná o mimořádný filmový zážitek. War Machine je zkrátka bohužel vážně neprávem dost opomíjený a kvalitativně podhodnocený snímek, pro mě se ale jedná skutečně o ojedinělý zážitek, který musím každému doporučit. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tak ako je Netflix zarukou pre kvalitne serialy, tak sa stava zarukou pre nepodarene filmy. Jak keby u nich skoncili namety, ktore nemali potencial pre uspech v kinach. War Machine mala byt vtipna satira na zahranicnu vojensku politiku USA a ich zmätene vedenie vojny, ked sa americania niekam natrepu, destabilizuju miestnu krajinu a nasledne si nevedia rady, co s tym. Takze len menia generalov ako na beziacom pase napriek tomu, ze im nedaju ziadnu moc nieco s tym urobit. Urcity potencial na kvalitny film tu bol, ale to by musel byt ovela vtipnejsi. Pritom vtipnych momentov tu je ako safranu a väcsinou sa film nezazivne vlecie k ocakavanemu zaveru. Ale aspon potesilo cameo generala, ktory nahradil Pitta. Samotny Pitt ako jediny tu nieco predviedol. Cely cas hadze divne xichty jak z nejakej grotesky. Ale obcas to je vtipne. Ostatni su len do poctu. Stopaz sa v tom pomalom tempe zdala nekonecna. Takze ani kvôli par vtipnym scenam by som film neodporucil. 4/10. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Válečných a politických satir není nikdy dost. Pitt si svého generála střihl s ohromnou chutí a stvořil ve své filmografii dosti nezapomenutelnou postavičku. Vyšší optikou můžu na Válečnou mašinu koukat jako na skvěle parodizující dílo, které si bere na paškál ten neuvěřitelný zmatek v americké zahraniční politice a vlastně tu zbytečnost bojovat proti povstalcům, protože je přece nad slunce jasné že pro Afghánský lid budou Amíci vždy jen okupovatelé než nosiči svobody, takže se jen čeká, kdy ze země vypadnou. 60% ()

KM Phoenix 

všechny recenze uživatele

Nejsem si zcela jist, jaký byl záměr tvůrců při tvorbě tohoto filmu. Na komedii to není moc vtipné a na drama je tam až příliš mnoho karikatur. Přehnané postavy slouží jenom jako barevný cirkus okolo hlavní postavy ztvárněné Bradem Pittem. Ten si svojí roli viditelně užívá (i když výsledek je něco mezi Inglourious Bastards a seriálem Last Ship) i když věřím, že po skončení natáčení filmu musel mít ještě dlouho křeče v ruce. Film se pokouší o satiru, ale schází tomu jakákoliv lehkost a celý film tak nějak dvě hodiny klopýtá až k předvídatelnému konci. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (5)

  • Film vznikl podle knihy "The Operators" spisovatele Michaela Hastngse. Tato kniha mapuje autorovy cesty spolu s generálem Stanley McChrystalem v dubnu 2010. (ČSFD)
  • V Abu Dhabi, kde se natáčely některé scény, vznikla pro potřeby filmu vojenská základna, část města Kábul, ambasáda USA a ulice byly předělány na pakistánské hraniční přechody. Filmaři využili i místní letiště. Natáčelo se také v Dunsfold Aerodrome v Surrey v Anglii. (ČSFD)

Související novinky

Válečná mašina nabírá herce

Válečná mašina nabírá herce

23.08.2015

O satirické komedii War Machine jste možná ještě neslyšeli a je to chyba. Streamovací služba Netflix na ní totiž hodně sází a hodlá ji příští rok uvést souběžně v kinech i na internetu. Kdo tenhle… (více)

Reklama

Reklama