Reklama

Reklama

War Machine

  • USA The Operators (pracovní název)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Afghánistán, rok 2009. Stávající americký velitel koaličních sil generál Whelan je odvolán, protože válka s Tálibánem a import demokracie osvobozovaným Afgháncům nepokračuje dostatečně rychle, resp. nepokračuje vůbec. Prezident Obama tedy posílá nového velitele amerických a koaličních sil, absolventa West Pointu a kurzu Rangers generála Glena McHamona (Brad Pitt). Generál nepřijíždí sám, doprovází jej jeho osobní tým armádních důstojníků - specialistů na vše. Dle jeho názoru válka v Afghánistánu trvala doposud tak dlouho, protože ji nikdo neřídil. To se teď změní. Glen je mistrem optimalizování a zefektivňování. Svému poslání věří a zároveň si uvědomuje, že tohle je jeho válka a že další už možná mít nebude. Miluje uznání i obdiv. Nelibě nese, když se mu pod nohy pletou vlivní politici včetně afghánského prezidenta Hamída Karzáího (Ben Kingsley) a říkají mu, co a jak má dělat, protože on to ví nejlépe. On ten ,,binec'' konečně uklidí... Jenže Afghánistán a jeho lid je něco, co nechápe ani jako voják ani jako Američan. Věci tam fungují jinak už celá staletí. To poslední, co Afghánci chtějí, je zavádění jakýchkoliv změn. Oni chtějí jen jediné, aby Američané odešli... (Big Bear)

(více)

Recenze (102)

verbal 

všechny recenze uživatele

Nevýrazný pokus o afgánskou Prdel XXII, která však na základě investigativních fucktů mrazivě prokazuje, že včele bezprecedentně invazního kontingentu na území suverénního státu stála ještě nedávno totálně vypláchlá guma a samolibý obrkokot, obklopený kohortou brilantních zelených müslitelů a parazitních politických oportunistů, které (ne)kontroloval už jen lhostejně přizdisráčský, leklý negromunista. A podle toho to hrdinné osvobozování pasáků koz v kamenité prdeli za sto mega denně a předražená pomsta Spojených sráčů za vkusné, urbanisticky přívětivé provzdušnění Menhetnu nepříteli, kterého si sami vykultivovali a vycvičili, vypadá dodnes. Každopádně taková milá a slušně odsejpající bezzubá satira (korektní soudruzi z Netflixu na přitvrzení nemají koule), v níž přesličný Bred toho khaki čuráka Mekkrystála, co běhá jako retard, trefil tak dokonale, až jej některé místní mentální kapacity osočují z přehrávání. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Tragickej bordel. Film, který děravou sítí chytá tisíc letících šrapnelů. Ani charakterová studie, ani mrazivé drama, ani sžíravá satira, trochu crazy komedie, trochu politika války, trochu vážnosti, trochu dobrého herectví a spousta rozpačitosti, křečí a rozklížených výpovědí, které se protiřečí. Tím neustálým střídáním nálad, poloh a tónů to paradoxně budí zvědavost, ale rozuzlení frustruje tím špatným způsobem. Michôd se snaží zachytit prázdnotu válečné mašinérie, ale jeho film je podobně velkohubě mimo jako dotyčný generál. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Já se bavil celkem královsky a s nějakou nejasností žádný problém neměl. Pitt je tu s krásnou "panchartí" strojeností na vrcholu komedie, obklopený vlastním Týmem Amerika (skvělý je mačo bezmozek A.M. Hall), blýskne se tu velmi krátce Kingsley a závěrečných 10 vteřin přinese bombový cameo. Ale není to jen herecká show, ten film mě bavil i jako moderní válečná satira a parodie nejen samotného McChrystala jako westpoinťáka s egem bez hranic, ale vůbec celýho americkýho angažmá na středním východě a talentu pro patový situace. Hned vzápětí jsem šel přelouskat článek, ze kterého WAR MACHINE vzešel - není to ta nejlepší vizika? ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Ah, America. You beacon of composure and proportionate response, you bringer of calm and goodness to the world...“ Člověk by se i nasmál, kdyby to všechno nebylo tak blízko pravdě. Brad Pitt s grimasami jak po mrtvici, šíleným přízvukem a každodenním sedmimílovým během paralympionika odvádí penzum práce, škoda jen, že se Michôd příliš zahleděl do všech stránek svého scénáře a odmítl se výrazněji soustředit na nějaký konkrétnější směr. Satira o aspektech neobjednaného importu demokracie tak zůstala někde na půli své tragikomické cesty a na závěr ještě rozdráždila představivost diváka nástupem generála Boba Whitea. Ten by předpokládám přišel s rovnicí, že když 10 - 2 = 20, tak 10 - 70 = 0.. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Televizní film s velkým rozpočtem a Pittem v hlavní roli. Jako válečná satira výborné, ale Michôd se bojí přitlačit na pilu. Střídá drama a komedii, bez ladu a skladu, ale ve finále si nic moc nestane. Možná mě poznamenala skutečnost, že žiju v téhle zemi, kde se McMahonovo chování (až na to, že měl zájem opravdu něco udělat) považuje u vrchnosti za standard. Ten článek, který film odstartoval si určitě přečtu. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

1. místo za nejameričtější úšklebek Brada Pitta v jinak skoro nevýrazném dramatu o škatulatech v Afgánistánu před pár lety. Přízvuk už jsme slyšeli, co se týče celovečeráků, má Netflix co dohánět. Komedie to není, spíše satira...5/10 ()

castor 

všechny recenze uživatele

Válečné drama, komedie, smutná výpověď o prázdných válečných krocích, satira. Ve výsledku opravdu nesourodý mišmaš, který měl skončit v rukou někoho, kdo by se nebál dát tomu jednotu, tempo, přitlačit na pilu a ubrat klidně dvacet minut. Režisér a scénárista David Michôd střídá polohy, ale zaujmout dokáže jen zřídkakdy. Generál Brada Pitta je tu za vojenského stratéga, kterého podřízení mají rádi mimo jiné i proto, že nikdy zbytečně neriskoval jejich životy. Tažení v Afghánistánu, které bylo odpovědí na teroristické útoky z 11. září a které mělo zlikvidovat hlavního sponzora Al-Káidy Usámu bin Ládina i další islamisty, má po letech skončit, jenže podpora z odpovídajících míst jaksi chybí. Brad má tudíž nelehký úkol. Výsledek je ovšem roztříštěný, místy chaotický a nezáživný. A obávám se, že na tenhle zmatek bude chtít divák rychle zapomenout. A to není pro tvůrce vůbec dobrá vizitka. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Válečných a politických satir není nikdy dost. Pitt si svého generála střihl s ohromnou chutí a stvořil ve své filmografii dosti nezapomenutelnou postavičku. Vyšší optikou můžu na Válečnou mašinu koukat jako na skvěle parodizující dílo, které si bere na paškál ten neuvěřitelný zmatek v americké zahraniční politice a vlastně tu zbytečnost bojovat proti povstalcům, protože je přece nad slunce jasné že pro Afghánský lid budou Amíci vždy jen okupovatelé než nosiči svobody, takže se jen čeká, kdy ze země vypadnou. 60% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

A zase tu máme jedno veľké sklamanie. War Machine má jeden zásadný problém, ktorý by som nazval žánrovou nevyjasnenosťou. Akoby režisér Michôd ani nevedel čo chce vlastne natočiť. Trochu dráma, trochu komédia, trocha politiky, trocha záberov z vojny a trocha satiry. Všetko je spojené príliš na silu bez toho aby to pôsobilo trochu konzistentne. Film toho chce možno veľa povedať, ale nezvolil pre to tie správne slová. Brad Pitt svoju úlohu hrá ako obvykle skvele. Hrá tak trochu retadovaného muža. Niektorým ľuďom môže pripadať, že až príliš prehráva, ale ja to beriem ako dokonalé stvárnenie zeleného mozgu do najmenšieho detailu. Ben Kingsley je tiež vynikajúci a vlastne aj najzábavnejší prvok celého filmu. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Ten film není vůbec blbej. Naopak bych řekl, že ta žánrová rozpatlanost byla z velké míry záměrná a po většinu stopáže poměrně korespondovala s tím, jak ironicky a kousavě se scénář vyjadřoval k americké účasti na válce v Afghánistánu. S myšlenkami jsem víceméně souhlasil, ale přece mi často vadilo, do jakých extrémů v mezích komedie Michod zacházel - zejména pak co se týče výkonů Bena Kingsleyho jako imbecilního a zaostalého afghánského prezidenta a bohužel i Brada Pitta, na kterém je sice vidět, jak pro film dýchá, ale se svou záměrně přehrávanou kreací nepůsobí jako skutečná osoba, ale spíše jako stylizovaná karikaturní figurka. Poslední půlhodina se navíc opírá o velmi solidní dramatickou nástavbu, která je ale opět svržena hollywoodsky protlačovaným odlehčeným závěrem. Tohle mělo potenciál výše, přestože o průšvihu se mluvit nedá. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Ano je to žánrově nevyrovnané. Divák chvilku kouká na komedii, chvilku na válečný film, chvilku na politický thriller. Bez Pitta by to asi navíc celé nemělo šťávu naštěstí Netflix nešetřil a sáhl po tom nejlepším co bylo k mání. Pitt si svého McHamonna - zelenou gumu - zahrál s gustem, to bylo na něm vidět. Celý film se tak nějak jakoby motal v kruhu podobně jako se koaliční síly motají v Afghánistánu. A v tom je vlastně genialita toho filmu. Je to celé krásně absurdní a bezvýchodné. Doporučuji film vidět ještě jednou, protože pak Vám dojde celá řada věcí a vše se lépe pospojuje... 4 generálské hvězdy! * * * * ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nebolo to tak zlé, ako som na základe hodnotenia čakal, aj keď samozrejme nejde ani o nič svetoborného. Na oddych a relax ale celkom fajn snímok, príjemná a inteligentná satira na vojnu a všetko s ňou súvisiace. Brad Pitt si tu strihol svoj obvyklý štandard, no a Ben Kingsley... no čo k tomu dodať, čistá komédia. Bavil som sa celý čas, ani trocha nenudil a to aj napriek tomu, že to na môj vkus bolo trocha pridlhé. Lepší priemer. 65/100 ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Vůbec nejhorší film s Bradem Pittem, který existuje. Je vidět, že Piťák na kariéru už hodně dlabe. Hraje otřesně, dvě hodiny se pitvoří, kondičně běhá jak spastik, blond přeliv jak vyznavač růžových potěšení, no hotofson úžasný. Jeho generál, vůbec jsem mu dosažení této hodnosti nevěřil, byl katastrofa. Ke všemu mu tam přihodili za manželku starou rašpli. Absolutně nevím, o čem film byl, co se v něm řešilo, kam směřoval, neb jsem ho přetrpěl, a celkem třikrát jsem jej chtěl vypnout. Klady si nevybavím vůbec žádné. Ben Kingsley karikuje někdejšího prezidenta Hamida Karzaie. Je zde ve dvou scénách: v jedné neúspěšně zapojuje dvd přehrávač, v té druhé sleduje komedii Blbý a blbější. Celkově film shledávám trapným, nevtipným, nezajímavým, prostým jakékoliv válečné akce, tu jednu, v níž se americká vojenská jednotka plouží afghánskou lokací, nepočítám. Odpad nedávám jen za poslední záběr filmu. Zjeví se v něm nekompromisně se tvářící Russell Crowe. Celkově nejotřesnější film s Pittem, dokonce si ho sám produkoval. Sakra, chlape, zahraj v pořádném filmu, na filmy z produkce Netflixu ještě nejsi hoden. Za rozpočet 60 mega se mohl natočit hodnotnější a záživnější film. 1/10 ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

War Machine je sice 90 minut nudy a 30 minut parády, poslední záběr - kterej dokonale koresponduje se záběrem úvodním - to ale fakt zabil... v tom nejlepším slova smyslu! ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Opět další film o válce v Afghánistánu, kde je USA zachránce všeho. Brad hodně zestárl a připadalo mi, že hrozně přehrává a snaží se o něco, co u něj spíš vypadalo jako špatný vtip a nedalo se to brát vážně. ()

Geralt z Rivie 

všechny recenze uživatele

Pokus o vysvětlení marnotratnosti Američanů ve válce v Afghánistánu. Nikdo je tam nechce, ale oni tam prostě musí být. Z filmu si za týden určitě nebudete nic pamatovat, ale na retardovaný běh generála Glena McMahona nezapomenete nikdy. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Smutný příběh chaosu, který vznikl v Afghánistánu a vzniká všude jinde ve válkou dotčených zemích. Hlava 22 v modernu. Místo toho, aby se Afghánistánu pomohlo ekonomicky, tak se mu pomáhá způsobem, který je místními nechtěný, příslušníky nechtěný a vlastně nikým nechtěný. Je to bludný kruh neúspěchu, nicméně film to podává stylem facepalm. Chudák Brad Pitt, který se snaží zleva zprava to zachránit, že se nechal zatáhnout do takto OMG provedené filmařiny. ()

Související novinky

Válečná mašina nabírá herce

Válečná mašina nabírá herce

23.08.2015

O satirické komedii War Machine jste možná ještě neslyšeli a je to chyba. Streamovací služba Netflix na ní totiž hodně sází a hodlá ji příští rok uvést souběžně v kinech i na internetu. Kdo tenhle… (více)

Reklama

Reklama