Reklama

Reklama

Když mladý nizozemský stát, stojící na prahu občanské války, napadne Anglie společně s Francií, najde se pouze jediný člověk, kterému lze svěřit velení holandské flotily. Je to Michiel de Ruyter, který vešel do světové historie, a zejména do dějin námořních bitev, jako jeden z největších admirálů vůbec. (Film+)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (130)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Námořní bitvy nepatří zrovna k mým oblíbeným, ale tady mě to vtáhlo. Tolik muziky za tak relativně málo peněz, to se nevidí. Bylo tu vidět, že se studiem si tu Holanďané dali hodně práce. Ve stejné míře tu byla zastoupena i politika tehdejšího Holandska a tady vidím drobné mínus v tom, že pokud jí člověk nezná, nemá příliš šanci se zde orientovat. Nicméně zběžné studium zase nezabere tolik času, takže i tenhle zdánlivý nedostatek se dá z pohledu diváka hravě dohnat. Byť toho žvanění tu bylo občas až příliš a film se místy nevyhnul lacinému patosu. Hercům není co vytknout a vedle představitele hlavního hrdiny mě bavil především Charles Dance v roli Karla II.. Výborná práce. 85% ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Ani já nejsem příliš velkým fanouškem námořnických bitev, ale tohle prostě má koule a po zhlédnutí lákavého traileru jsem si vše pouze potvrdil.. 130 minutový Nizozemský příběh Admirála Michiela de Ruytera, který vtáhne diváka od začátku až do konce. Nabízí poutavou výpravu, velkolepé bitvy, obstojné herecké výkony, strategii, diplomacii i krapec politiky, kde se dá sice lehce ztratit a zamotat, takže potřeba věnovat plnou pozornost. Solidní film v každém ohledu. Mínusem snad jen stopáž. 80% ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Protože od ME ve fotbale v Německu 88´ už uplynulo hodně času, museli si Holanďané znova nafouknout svá ega národního uvědomění a tak vznikla historická vzkazka o admirálu Michieli de Ruyterovi, modle nizozemského válečného loďstva 17.století. Tady sice při snaze o věrnou podobu připomíná kníratého Meat Loafa, ale jinak je to mazaný stratég, co zesměšnil Angličany sebevědomou akcí proti ústí Temže, mužstvem milovaný „Dědeček“, vzorný manžel nestárnoucích dětí a odvážný hrdina, který by kvůli třísce v palci rozhodně neřekl: „Au, to bolí..! Přerušte útok!“ Z řemeslného hlediska oceňuji docela dost muziky za málo peněz, ale po jistém čase se i ta okatě digitální muzika začne zajídat. Když si přidám brutální nadužívání zpomalených záběrů v doprovodu s hudbou epičtější, než když Frodo se Samem čekali na přílet Orlích aerolinek, jen pár vteřinovou přítomnost R.Hauera a i přes fabulaci nepříliš funkční dramatický oblouk, pak docela nechápu, jaké množství uživatelů tady vyjíždí s pětistěžníky. Asi to bude tím, že od 7.B, kdy spolužákovi zničili křižník na E3 až E7, nezažili pořádnou námořní bitvu.. Škoda, že se látky nechopil Verhoeven, byly by aspoň víc vidět cecky i krví zbrocené námořnické necky (i když lynč bratří de Wittů už splňoval jisté parametry).. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Dokonalost filmu spočívá hlavně v tom, že ten zvláštní týpek s vizáží umaštěnýho křupana si postupně získá vaše sympatie a ke konci mu už zcela fandíte. Vizuálně dokonalou podívanou na námořní bitvy střídají neméně dramatické scény ze zákulisí paláců (v obou případech s fantastickou kamerou). Nizozemské dějiny té doby jsou našinci hůře pochopitelné s tou jejich státní formou trochu republika/trochu monarchie, ale pobrat se to dá. Troufnul bych si i říct, že v nepatrných náznacích prosvítá ne zcela asexuální vztah mezi Vilémem III. a Bentinckem, o němž se dodnes spekuluje. Mezi úplně minimální a drobné nešvary patří poněkud familiérní chování postav i v nejvyšších kruzích a osobnosti té doby by se v diplomatickém protokolu nikdy nedopustily rádobyvtipných přebreptů (Karel II.: Šestnáctý nebo čtrnáctý, těch Ludvíků je tolik, kdo si to má pamatovat). Film má dva neskutečně emocionální momenty, vražda bratří de Wittů a Ruyterova hrdinská smrt. Bravo Nizozemí za tenhle zážitek. (Ještěže nemáme moře a nikdo od nás nic podobného nemusí očekávat.) ()

TheDon 

všechny recenze uživatele

Já jsem nadšenej. Natočit takovouhle podívanou za 8mil euro je neuvěřitelný. Vypiplanej vizuál, kostýmy, dobový rekvizity, všechno na co se člověk zaměří je na vysoké úrovni. Nechce se mi k tomu psát nějakej sáhodlouhej elaborát, ale tenhle film opravdu stojí za to vidět. 95% P.s.: všiml si někdo, že si tam střihne cameo i Rembrandt, kterej nese pod paží svoji Noční hlídku? ()

Galerie (9)

Zajímavosti (16)

  • Aby sa dali natáčať skutočné lode, bol na jazere Markermeer vytvorený pre filmárov umelý ostrov. (beso74)
  • Počas premiéry v Námornom múzeu v Amsterdame protestovala skupinka ľudí proti filmu a označila ho za glorifikáciu koloniálneho námorného zloducha, pretože De Ruyter sa aktívne podieľal na holandskom obchode s otrokmi. (beso74)
  • Ve filmu použita replika ruské fregaty Shtandart, postavené v roce 1703 pro baltskou flotu. Ruské lodě byly v té době stavěné především podle holandských vzorů, jejich mělký ponor se hodil pro Černé a Baltské moře a v Holandsku se car Petr I. učil lodnímu stavitelství. Tuto loď jsme mohli vidět také v ruském historickém dobrodružném filmu Sluha jeho veličenstva. (flanker.27)

Související novinky

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

23.01.2017

Studio 20th Century Fox se práv na X-Meny jen tak nevzdá, takže je Marvel pomalu začal nahrazovat Inhumans. Rasa superlidí, kteří vznikli při experimentech mimozemské rasy Kree, se objevila už v… (více)

Reklama

Reklama