Reklama

Reklama

Dáma ve zlatém

  • Velká Británie Woman in Gold (více)
Trailer 1

VOD (1)

Dáma ve zlatém vypráví pozoruhodný skutečný příběh ženy, která se rozhodla dosáhnout spravedlnosti a za každou cenu bojovat o dědictví, které její rodině právem náleželo. Šedesát let poté, co byla za druhé světové války nucena utéct z milované Vídně, se Maria Altmannová (Helen Mirren) rozhodne získat zpět rodinný majetek, který jí byl zabaven nacisty. Patří k němu i umělecká díla nevyčíslitelné hodnoty, mezi jinými i slavný portrét Adele Bloch-Bauerové I. od Gustava Klimta, který se stal národním pokladem. Za svého právního zástupce si vybere ne velmi zkušeného, ale o to odvážnějšího, mladého muže Randyho Schönberga (Ryan Reynolds). Spolu se pustí do zdlouhavého a náročného soudního sporu s rakouskou vládou a Nejvyšším soudem USA, který se nakonec stane jedním z nejznámějších restitučních sporů v historii. (Forum Film CZ)

(více)

Recenze (216)

Tess92 

všechny recenze uživatele

A mně se to líbilo. Bylo to takové půvabné, koukalo se na to lehce, i když to bylo takové těžké téma (takhle bych to mohla přirovnat s dílům Lenky Reinerové). Je to o něco jednodušší říct, že to bylo pěkné, protože tentokrát jde o něco "menšího" než likvidaci milionů lidí, ale "jenom" o ukradený obraz. Všichni herci se mi moc líbili a film mě opravdu pohltit. Hudba byla výborná a ani ten konec nebyl úplně hollywoodský. ()

Kivis 

všechny recenze uživatele

Fajn film aneb kategorie "do televize dobrý". Hodnotím spíše v rámci žánru příběhů z válečného období. V tomto kontextu patří Dáma ve zlatém opravdu spíše k průměru nebo lehkému podprůměru. Příběh samotný sílu má a milionkrát zpracované téma války a křivd přináší z poměrně netradičního pohledu - odebrání uměleckých děl, šperků a dalšího majetku nacisty, jejich následnou cestu nacistickými kancelářemi, zasedačkami, domácnostmi až do muzeí a následnou snahu o navrácení původním majitelům. Největší ztrátu oproti jiným dramatům pracujícím s tématem druhé světové války nabírá Dáma ve zlatém v hereckých výkonech, slabším scénáři a celkové atmosféře. Celé je to tak nějak rakousky chladné a člověk se do příběhu úplně nevnoří. Možná je to záměr a britský štáb chtěl ve Vídni skutečně navodit atmosféru podobnou Komisaři Rexovi, vyhnout se hollywoodské velkoleposti a klišé a odvyprávět příběh spíš věcně. Podle mě je to škoda, ale i tak jsem rád, že jsem film viděl. Nepřinesl mi sice silný zážitek, ale aspoň jsem zase poznal další kus historie. ()

Eleasari 

všechny recenze uživatele

Třeba na tenhle film fakt nejsem dost vyspělá nebo tak něco, ale zažila jsem jisté zklamání, vzhledem k tomu jak hodnotně se tento film předem jevil. Na příběhu se nedalo tolik zkazit, vzhledem k tomu, že byl podle skutečnosti. Ryan výjimečně v seriózní a distingované roli mě příjemně překvapil, nepůsobil nepatřičně. Ale sám o sobě měl film tak úporně pomalý spád a byl tak nechutně nadopovaný moralistickými hláškami zlaté dámy, že jsem se opravdu musela držet, abych to nepřetočila na konec, jak že to teda doprdele dopadne a čau ahoj. ()

Pignon 

všechny recenze uživatele

No dobře, bylo úsměvné se nechat kolébat bajkou o procitnutí emocí po obrázku tety a nepřipustit si pravdu, že těm dvěma šlo hlavně o peníšky, ale tak to milé děti chodívá. Nakonec bylo pondělí a jiné pohádky v televizi nedávali, než tuto s tetou Mirren. Osobně trpím z každého "hereckého" výkonu Katie Holmes a ani tady nezklamala, ona neumí zahrát ani ležení v posteli vedle manžela, chjo..... ()

DrifterSoul 

všechny recenze uživatele

Dávám 4*. Důvody: (1) film historicky velmi informativní/obohacující; (2) připomínka krutého bezpráví, kterých se dopustili nacisté na židovském národě; (3) tento obraz Gustava Klimta je nádherný a stojí za pozornost; (4) Helen Mirren ve všech polohách své role exceluje. ()

jakubesd1 

všechny recenze uživatele

Pekne spracovaný malý dramatický film ktorý sa až niekedy veľmi snaží dostať zo seba niečo čo nemá a nemôže mať . K Masterpiece tomu chýbalo dosť ale i tak to stači . Prevedenie filmu bolo čisté bez nijakých veľkých réžijných chýb. 75% ()

Pierre95 

všechny recenze uživatele

Hodně podceňovaný film... Je to film o spravedlnosti a hlavně štěstí. Víte, ono je těžké vzít státu národní památku, která vám ve skutečnosti patří. O to šílenější je, že stát se té památky vzdal v dobrém slova smyslu. Helen Mirren jako vždy - precizní výkon. Jediné, kdo se mi v roli nezdál byl Ryan Reynolds u kterého mám pocit, že mu vážné role nějak nejdou a není přesvědčivý (nebo je to tím, že ho moc nemusím?), no to je jedno, začáteční hvězda Max Irons mohl mít krapet více prostoru. Každopádně Dáma ve zlatém je film, který by měl zkouknout každý alespoň jednou. Hodně se mi film líbil a myslím si, že zklame jen naprosté kulturní barbary, kteří zde dávají jednu až dvě hvězdy (nerozumí tomu). Naopak filmové fandy, jako jsem já film potěší. :) ()

dragon'88 

všechny recenze uživatele

Film sa pozera dobre, ale znizujem hodnotenie kvoli tomu, ze to smrdi umelinou. Nie je nic zle na tom, ze ona chcela ziskat svoj majetok a pravnik to nerobil z dobroty srdca zadarmo. ()

Lincool 

všechny recenze uživatele

Fajn filmík, ktorý poteší, ale neohúri. Konfiškácia obrazov je v podstate jeden z tých jemnejších momentov najtemnejšieho obdobia našej novodobej histórie. Práve preto nejde po vštetkých Schindleroch a Pianistoch o tak emocionálne silný film. Ani Mariine flashbacky nie sú nijak drsné, aby dostatočne vysvetlili jej averziu voči domovine. Chýbalo mi však hlavne lepšie vysvetlenie pohnútok a zmenu myslenia u Randyho. Jeho vzťah k svojmu starému otcovi ostal len v akýchsi náznakoch, pritom bol dôležitý pre vysvetlenie jeho premeny. Ale inak príbeh nenudí a na hlavné postavy sa príjemne pozerá. ()

Konev 

všechny recenze uživatele

Emotivní snímek, protknutý lehkým humorem, kdy s napětím až do konce čekáte na krásné finále, které vás nezklame. Neřeším tady holocaust ani vrácení obrazů, jde mi o to, že v tomhle hnusném světě zase jednou zvítězila spravedlnost. A tu bychom chtěli všichni, ne? Mistrovský výkon paní Mirren. Za takové filmy moc děkuji. ()

eexDon 

všechny recenze uživatele

Für mich - 75%, - /film je taková směs - soudní drama, city/křivda, historická rovina podle skutečných událostí, ale ani jedno tu není pořádně, nic nejde víc do hloubky, je tady od všeho trochu - trochu je vidět menší rozpočet, stopáž a snaha postihnout celý proces od začátku do konce a tak se skáče, vynechává, zkracuje/, + /dobrá hudba Hanse, nejlepší úseky filmu byly ve Vídni - atmosféra, hudba, Helen jela a pochybovala, couvala, příjemná změna oproti modelu hlavní postava ví, co chce a nikdy neuhne, podle skutečné události vždycky potěší, když to není moc upravený/, hodnocení - slušný, těsně nadprůměrný film, s dobrými sekvencemi ve Vídni '38, které se mi líbily nejvíc, proto to hodnocení ()

movie_freak 

všechny recenze uživatele

Mám z toho rozporuplné pocity. Námět super, herecké obsazení super, ale provedení NUDA!!! Brutální nuda, kdy jsem se dívala na hodinky s otázkou "Jak dlouho ještě?!". Chtěla jsem to dokoukat a dokoukala, ale málem jsem si nudou ukousala nehty. Některé, zvláště retrospektivní, momenty byly super, člověka to vtáhlo, ale pak zase prázdné nudné dialogy mezi starou paní a jejím právníkem. To bylo až nesnesitelně nudné. Podle mého takový kousek by šel natočit trošku svižněji, poutavěji, možná, kdyby střihač vyhodil nějaké zbytečné scény a ubral na stopáži takových 15-20minut, filmu by to náramně prospělo. Takže za mě skromné **. ()

StandikK 

všechny recenze uživatele

Začátek naznačoval, že film nemusí být až tak špatný. Hlavně se mi líbil prolínající děj... U konce mi bohužel chybělo to správné okořenění a napínavý závěr - chybělo jakékoliv soudní drama a nic víc o deportaci rodičů apod... Trochu zklamání... ()

Ganka 

všechny recenze uživatele

Příjemný film, který rozhodně nenudí. Trochu mi vadí, jak bylo ve snímku několikrát zmíněno, že skvělá Amerika zachránila Evropany před ošklivou Evropou a proto je třeba na Evropu zanevřít. Ale to by nebyl americký film, aby si z něj člověk neodnesl ponaučení. Paní Mirren už začíná být trochu ohleděná a na Židovku mi moc nesedí, i když svou roli zvládla mistrně. A Reynolds je trochu slizký. Ale jinak to bylo fajn, takové trochu nostalgické, i když bez lidí v pruhovaném pyžamu to nebylo uplně ono. Jako pohádka hezký, otázka je, jaká byla real story. ()

quido.morava 

všechny recenze uživatele

Ideální příběh pro ty, kdo mají ještě iluze... Tento film je je z hlediska filmařského asi jen lepší průměr, jen Helen Mirren zde ční a všechny převyšuje, nicméně ten příběh je hodně silný a hlavně dobře scénáristicky zpracovaný. ()

Dodge-I 

všechny recenze uživatele

Proč tento hraný dokument vidět? Protože je tu ten zmiňovaný Klimtův obraz, Vídeň a Helen M. v hlavní roli... Ten zvláštní propletenec vztahů - dnešní či předválečný, se svojí (de)gradací místy bolel zdlouhavostí, polopatičností, schematismem - takže 3* ()

Související novinky

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

19.03.2016

Organizátoři Febiofestu přivítají jednoho z nejvýraznějších mladých evropských herců Daniela Brühla. Jeho dnes už světovou kariéru nastartoval německý snímek Good Bye, Lenin!, zahrál si i v hvězdně… (více)

Reklama

Reklama