Reklama

Reklama

Dáma ve zlatém

  • Velká Británie Woman in Gold (více)
Trailer 1

VOD (1)

Dáma ve zlatém vypráví pozoruhodný skutečný příběh ženy, která se rozhodla dosáhnout spravedlnosti a za každou cenu bojovat o dědictví, které její rodině právem náleželo. Šedesát let poté, co byla za druhé světové války nucena utéct z milované Vídně, se Maria Altmannová (Helen Mirren) rozhodne získat zpět rodinný majetek, který jí byl zabaven nacisty. Patří k němu i umělecká díla nevyčíslitelné hodnoty, mezi jinými i slavný portrét Adele Bloch-Bauerové I. od Gustava Klimta, který se stal národním pokladem. Za svého právního zástupce si vybere ne velmi zkušeného, ale o to odvážnějšího, mladého muže Randyho Schönberga (Ryan Reynolds). Spolu se pustí do zdlouhavého a náročného soudního sporu s rakouskou vládou a Nejvyšším soudem USA, který se nakonec stane jedním z nejznámějších restitučních sporů v historii. (Forum Film CZ)

(více)

Recenze (215)

javak810i 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že jsem překvapený celkem nízkým hodnocením a některými velmi kritickými komentáři zde na ČSFD. Je mi jasné, že se tady pranýřuje téměř každý film, který je před svou premiérou kritiky vychvalován, a pak svému hype byť jen o trošku nedostojí. Každopádně bych to v případě Dámy ve zlatém nevyděl tak černě. Ano, jak už to u filmů na motivy skutečné události bývá, jeho konec je lidem znám, nebo se dá minimálně snadno předpovídat. A ano, nedočkali jsme se ani nějakého napínavého soudního dramatu, jak by filmová anotace mohla napovídat. Ale přesto si myslím, že má film dost, co nabídnout, a to hlavně z hlediska hereckých výkonů a emocí, které v divákovi (či alespoň ve mně), vyvolává. Já nevím jak vám, ale mně se Dáma ve zlatém líbila a myslím si, že se jedná o dobrý film, což ostatně potvrzuje i klasická jedna hvězdička od verbala. Já dávám seriózní 4*. ()

golfoxovox1 

všechny recenze uživatele

Kvalitní drama s vtipnými okamžiky a s hlavním tématem je boj o spravedlnost, v závěru se spíše ale ukáže, že spravedlnost sama o sobě není vítězstvím a jde hlavně o lidskost... Dobrá práce s retrospektivním vyprávěním v logickém sledu... Výběr hlavních představitelů šitý na míru snímku. Hans Zimmer opět používá ke zvyšování emocionálního účinku snímku piano a smyčce, v melodiích se opakují akordové kombinace předchozích snímku, ale koncept opět funguje dokonale :-) Jedinou slabinou snímku vidím v absenci překvapení, resp. velké předvídatelnosti děje i závěru :-) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ten film má slabá místa a jsou zde scény, které jsou zbytečně vyhrocené a jsou dané pouze na efekt, ale to mi ani tak nevadilo. Snímek mě bavil, mimo jiné i proto, že celý příběh je nesmírně zajímavý, a to jak z pohled soudu, tak i z pohledu útěku z Rakouska před nacisty K hereckým výkonům nic nemám. Ryanovi věřím neustále a tady mi mou víru oplácí. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Helen Mirren si ukradla celý film pro sebe. Opět zazářila a všechny zazdila. Nezajímal mě Klimtův obraz jako takový, i když ten je nádherný, ale retrospektivní vyprávění Marie Altmannové. To bylo velmi zajímavé samo o sobě. Určitě by to vydalo na samostatný filmový příběh. Práce s flashbacky byla totiž hodně solidní. Měla ukázat Mariinu citovou vazbu k obrazu, na kterém byla její milovaná teta. Proto mi nešlo do hlavy, že ten obraz dokázala prodat Ronaldu Lauderovi. Musím říct, že mě to potom všem, čím si prošla, šokovalo. O co vlastně Marii Altmannové šlo? O spravedlnost, vypořádání starých a bolestivých křivd? O co? ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě bylo patrné od první chvíle, jak to celé dopadne, ale to je u tohoto druhu filmu celkem pochopitelné. Nemůžu ale říct, že by to třeba pro mne, mělo na zážitek z něj, jakýkoliv negativní vliv. A navíc germány v teplákách, jak se Rakušákům trefně říká, osobně vůbec nemusím, tak mi ty jejich zkyslé ksichty vůbec nevadili :-) ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zajímavě je zobrazena atmosféra v Německu za nacistů. 1) 70letá Helen Mirrenová je zárukou kvalitního zážitku, i kdyby se ve filmu vůbec nic nedělo. 2) Nevkusný koment: verbal*. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, jak je zde film cupován na kousky, ale mně se líbil, měl citlivě zasazené retrospektivy do válečného období, a i pokud se skutečnost trochu lišila, tady mne to nezajímá, nekoukám na dokument. Báječná Helen Mirren, potěšil i Daniel Bruhl. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Dáma ve zlatém se ani netváří, že by v ní bylo něco hlubokého. Je to film podle kostry, kterou jste už stokrát viděli a na kterou se dá nasadit prakticky jakýkoliv obsah. Snad nebudu spojlovat, ale když shrnu scénář v několika krocích, nejspíš se nic nestane: 1. Dva nesourodí hrdinové se potkají. 2. Drhne to a je to odsouzeno ke krachu, ale nakonec se najde něco, co z nich udělá tým. 3. Jdou do toho, ale začátky jsou těžké. 4. Začne se dařit. 5. Přijde opravdu náročná zkouška, ale hrdinové to zvládnou. Nemají ovšem vyhráno. 6. Přijde krize, nedaří se. 7. Jeden z hrdinů od toho dává ruce pryč, druhý se rve o to urputněji. 8. První hrdina se nakonec zjeví v pravý čas na pravém místě a dotáhnou to do vítězného konce. No a to je všechno, výsledný produkt je jen sázkou na jistotu. Navíc je znát, že Dáma ve zlatém cílí vyloženě na americké publikum, které je ochotnější tuhle schematičnost a patos odpustit. (1 377.) ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Recenze nakonec nejsou tak pochvalné, jak jsem původně čekala, ale to mě neodradilo a navzdory jim jsem si film užila. Má oblíbená Helen Mirren byla jako vždy úžasná, přesto mě více bavila linka z jejího mládí a války. Celkově je film tak trochu soudní drama, tak trochu napínavá detektivka, tak trochu válečné drama... Nic z toho není pořádně, a přece mi to ve výsledku vůbec nevadilo. Líbilo se mi to, nenudila jsem se a užívala si to od začátku do konce. ()

PP66 

všechny recenze uživatele

Dobře a bez velké pompy udělaný životopisný film o boji za odčinění bezpráví, za návrat ukradených uměleckých děl. Helen Mirren vystřihla roli zcela přirozeně a "mladý právník" Reynolds se nenechal zahanbit. ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Helen Mirren ma velke koule, Ryan Reynolds pak znovuobjevi idealy. Dojemny pribeh o naprave jedne valecne krivdy tykajici se umeni a zidovskeho utrpeni. Pro jistotu si na zaver zmerte glykemii. ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

Vizuálně hodně zajímavé retrospektivní návraty v čase ukazující předválečný idylický život vídeňských židovských zbohatlíků, ale také nastupující nacismus v Rakousku .. Tomu všemu potom vévodí v záběrech ze ´současnosti´ Helen Mirren, která chytla třetí dech a jde v posledních letech od jednoho výborného představení k druhému ... Mé hodnocení - tohle beru, jako takovou zdařilou krásnou filmovou uhlazenou skoro pohádku pro dospělé, proto 4 hvězdičky - když se hlouběji zamyslím, musím totiž souhlasit s komentářem _ verbal _ ... ()

berusche 

všechny recenze uživatele

Vskutku dojáček! Musím říct, že snímek nepřinese nic nového, kromě toho, že se dozvíte, že Klimtova Dáma ve zlatém patřila rodině Bloch-Bauerových. Jinak to považuji za otřepanou formu interpretace historických událostí, kde láska a čest zvítězí nad zlem a chamtivostí, kde tvůrci v obdobných scénách nechají hlavního herce přednést srdcervoucí projev či všechno se ve správné obrátí. Dáma ve zlatém je do značné míry plná klišé, předvídatelného materiálu a jednoduchých dialogů. O vývoji postav se nedá hovořit ani se zavřenýma očima. Tohle mě tedy rozhodně neuchvátilo, byla to místy pěkná nuda. Herecky je to průměrné a cítím se skoro dotčena tím, že mi někdo něco takového nabízí, notabene se 70% tady na ČSFD. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Kultivovaně natočený, ale naprosto nevzrušivý snímek, u něhož jsem zpozorněl pouze ve scéně, kdy se objeví postava Ronalda Laudera. "Víc Kožených a Železných," vzpomněl jsem si přitom na výrok jednoho nejmenovaného tuzemského politika a na arbitráž, za kterou jsme kvůli Vladimírovi zaplatili Lauderovi a CME 355 milionů dolarů. Může nás tedy hřát pocit, že jsme na ten Klimtův obraz přispěli tak nějak všichni. ()

Katarine 

všechny recenze uživatele

Výborně ztvárněny scény z minulosti, vše však kazila dějová linka přítomnosti, při níž jsem se téměř až nudila. Typické Zimmerovské zesílení nejepičtějšího hudebního podkresu v závěru filmu není třeba ani komentovat. Ale kvalitní herecké výkony přidávají nějaké to plus. Stejně pro mne docela zklamání. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Vždy ma poteší, keď vznikne film, kde hrá nejakú rolu umenie v akejkoľvek podobe. A ak je to ešte k tomu niečo podľa skutočnej udalosti, tak sa teším dvojnásobne. Príbeh o Klimtovom veľdiele, "rakúskej Mone Lise" Adele a jej návrate do rúk pôvodnej majiteľky bol vo svojej podstate nedostižným právnym aktom, avšak napokon sa to predsa podarilo a Adele sa po dlhých rokoch vo Viedni presunula do Neue Galerie v New Yorku. Čo sa týka filmu, nie som vôbec nadšený tak ako ostatní (aktuálne hodnotenie 80%), pretože na mňa to celé pôsobilo dosť ťažkopádne a napriek viacerým vrcholom ma film ako celok v podstate nezaujal. Najlepšími súčasťami bola podľa mňa aj tak tá retrospektíva do vojnových čias. Zobrazenie toho celého súdneho procesu Marie Altmann vs. Rakúska ma až tak nebavilo. Takže pre mňa také menšie sklamanie... ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Na začátku se to malinko táhne a sem tam je to nuda, ale příběh je to hodně silný a Helen Mirren dokázala postavu Marie Altmann zahrát tak, že mi přirostla k srdci a soucítila jsem s ní každou minutu filmu, proto jsem mírně překvapená, že nezískala nominaci na Golden Globe. Nicméně příběh Marie mě dojal a jsem ráda, že to skončilo, tak jak to skončilo. ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že mám strašně rád Helen Mirren, jako herečku i jako ženskou. Na ní je radost koukat ve filmu i s ní číst jakýkoliv rozhovor. Jaká příjemná změna oproti takové Meryl Streepové, i když je teda docela zvláštní, abych měl nejoblíbenější herečku, které je 70. *:)* Ale nestydím se za to, už protože tady naprosto exceluje. Nebudu to protahovat, je to velký film. Dějově ne uplně nepodobný Philomeně, jinak prakticky ve všech ohledech lepší. Má to krésné proplétání flashbacků a "současnosti", hlavně závěr je takhle kouzelný! Rodiče mi říkali, že se tohle kdysi poměrně dost sledovalo, já o tom slyšel uplně poprvé, proto jsem byl až do konce napnutý jako struna. Jenom jsem měl pocit, že to i přes vyhrocené scény dost herecky nedával Ryan Reynolds, tady mu komik Coogan ve Philomeně ukazuje záda. Netuším, jak je to v tomhle s politikou studií, ale v klidu bych si to dokázal představit na Oscarech, klidně i v několika kategoriích, hlavně pro Helen Mirren. Určitě doporučuju i přes "jenom" 8/10 ()

Související novinky

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

19.03.2016

Organizátoři Febiofestu přivítají jednoho z nejvýraznějších mladých evropských herců Daniela Brühla. Jeho dnes už světovou kariéru nastartoval německý snímek Good Bye, Lenin!, zahrál si i v hvězdně… (více)

Reklama

Reklama