Reklama

Reklama

Dáma ve zlatém

  • Velká Británie Woman in Gold (více)
Trailer 1

VOD (1)

Dáma ve zlatém vypráví pozoruhodný skutečný příběh ženy, která se rozhodla dosáhnout spravedlnosti a za každou cenu bojovat o dědictví, které její rodině právem náleželo. Šedesát let poté, co byla za druhé světové války nucena utéct z milované Vídně, se Maria Altmannová (Helen Mirren) rozhodne získat zpět rodinný majetek, který jí byl zabaven nacisty. Patří k němu i umělecká díla nevyčíslitelné hodnoty, mezi jinými i slavný portrét Adele Bloch-Bauerové I. od Gustava Klimta, který se stal národním pokladem. Za svého právního zástupce si vybere ne velmi zkušeného, ale o to odvážnějšího, mladého muže Randyho Schönberga (Ryan Reynolds). Spolu se pustí do zdlouhavého a náročného soudního sporu s rakouskou vládou a Nejvyšším soudem USA, který se nakonec stane jedním z nejznámějších restitučních sporů v historii. (Forum Film CZ)

(více)

Recenze (216)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

O drobné a zdánlivě bezbranné ženě, která se rozhodla čelit přízrakům - a o mladém právníkovi, pro kterého byla minulost dávno uzavřenou a velice vzdálenou kapitolou ... než poznal "Dámu ve zlatém". Velice sugestivní - a velice kultivovný příběh, který vychází ze skutečnosti. S obdivuhodnou elegancí se v něm proplétá vícero časových rovin, aby nenásilně, ale o to důraznějí připomínaly dobu temna, která na čas pohltila prý osvícené dvacáté století. Nicméně ... přes všechny známé i méně známé skutečnosti a morální apely: Nemám žádné právo posuzovat, zdali za soudní pří o umělecká díla Gustava Klimta bylo víc volání po spravedlnosti nebo po penězích, ale nemyslím si, že teta Adele jakožto součást kulturního dědictví starého kontinentu měla skončit v jakési soukromé galerii ve Státech - a zrovna tak si nemyslím, že by tam skončit CHTĚLA. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

To, čo má dáma v zlate nad vykreslením literatúry faktu, sú emócie a režisér Simon Curtis dojčí každú scénu pre jej potenciál ťahať za srdce. 6/10 ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

aj keď bol koniec dopredu známy, predsa ma viac zaujímala druhá línia (nie návraty a spomienky na minulosť) ale práve tie "právnicke klučky" a výhovorky a spôsob, ako bolo nakoniec Rakúsko nútene vzdať sa obrazov a odovzdať ich pôvodnej majiteľke. A môj osobný dojem a názor, že nešlo o okázalosť a zmysel pre spravodlivosť dotyčnej dáme a jej právnikovi ale predsa len o prachy mi ten film veru nevyvrátil. Na druhej strane ma v tejto súvislosti napadlo ako by sa asi zachovali Rusy, keby tie obrazy boli v Tretjakovskej galerii alebo v petrohradskej Ermitáži. Tí by veru milých Američanov rýchlo vypoklonkovali. Rusi sa svojich vojnových koristí veru tak mirnix dirnix nezbavia. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Další z výročních počinů ke konci války nabízí příběh, zručně odvyprávěný s pomocí flashbacků a podmanivého prolínání časových rovin i pomocí vizuálního tónování. K výtkám bych zařadil hlavně povrchní vystavění hlavní mužské postavy a právního i osobního dramatu, navíc rezervy v gradaci + pointování, naopak zaujmou některé vedlejší role, kouzelné momenty hlavní hrdinky, samotná "Adélka", řada prvků výpravy (navíc se zábleskem časů Altavisty), lokace L.A. a Vídně a plastický zvuk. Celkově hezké 3* ()

alisa.upir 

všechny recenze uživatele

No já nevím. Hezký, strašně altruistický příběh, dokonce se jim podařilo mě u konce rozbrečet. Hm, ale na druhou stranu se ten film nějak strašně vleče. Člověk by ho chtěl nějak nakopnout a popostrčit, a ono nic. A Daniela Brühla jsem tady asi vůbec nepochopila. ()

moviefilm 

všechny recenze uživatele

Taká umelecké Philomena, ibaže režijne a HLAVNE scenáristicky oveľa menej podarená. Dej je až príliš priamočiary, Reynolds je hrozný a tak jediné, čo ten film ako-tak zachraňuje je hudba a výborná Helen Mirren. Inak vlastne strata času. Niežeby to urazilo, ale od nadchnutia to má ďaleko... ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Helen Mirren ma velke koule, Ryan Reynolds pak znovuobjevi idealy. Dojemny pribeh o naprave jedne valecne krivdy tykajici se umeni a zidovskeho utrpeni. Pro jistotu si na zaver zmerte glykemii. ()

andiek05 

všechny recenze uživatele

Většina filmů, která v sobě nese téma 2. světové války, přináší hodně věcí k přemýšlení. Ale u tohoto filmu oceňuji, že mi umožnil úplně nový další aspekt k zamyšlení se - věci v přítomnosti. Historická linie byla hodně působivá a myslím si, že opravdu dobře vylíčila danou dobu. Pro mě to byl ve všech ohledech hodně zajímavý, poučný a emotivní film. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Překvapivě poutavé, a to i přesto, že Helen Mirren je stará rašple, která má tendenci neustále někoho poučovat a ohánět se nezpochybnitelným morálním kreditem. Ryan KICK ASS Reynolds na stranu druhou poukázal na to, že umí vystupovat rovněž distingovaně, a že pro osobní blaho nechá klidně rodinu pojít hladem, jelikož jeho pohnutky jsou ty nejpodstatnější. Tohle se samozřejmě projeví na jejich dceři, jelikož nedostane mašinku Thomase a děti jí za to ve školce budou dávat čočku. 75% ()

octopuska 

všechny recenze uživatele

Slavná Klimtova Adele v hlavní roli dramatu podle skutečnosti a její pohnuté osudy spolu s dalšími jeho obrazy, pro které mám slabost. Rakušané jsou na Klimta vysazení, proto se jeho nejslavnějších obrazů nechtěli vzdát a zachovali se k Marii Altmanové ztvárněné skvělou Helen Mirren dost hanebně. Tento film jasně ukazuje, jak důležité je vytrvat a nenechat se odradit nechutnými úřady a byrokracii postavenou na hlavu. Ryan Reynolds, jako začínající právník se do této náročné kauzy , po počáteční rozpačitosti zakousl, jako lev. A spolu s Helen bojují o nádherné dědictví do posledního dechu. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Filmy podle skutečných událostí mám obecně rád. Ten o Marii Altmannové, židovské postarší dámě, která koncem 30 let dvacátého století přišla z Rakouska do Ameriky "jako mladá žena toužící po klidu", a jíž nakonec arbitrážní soud "dopřál i správedlnost", na mě určitě poměrně zapůsil. Asi hlavně pohnutou minulostí židovské rodiny hlavní hrdinky,  která se dotyčné neustále vrací ve vzpomínkách jako jakási noční můra. Líbil se mi ale i charakterer hlavní hrdinky, které i přes ty noční běsy nechybí smysl pro humor a ironii. Helen Mirrenová tuhle postavu ztvárnila s noblesou sobě vlastní. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Dokáže to zaujať, nedokáže to strhnúť. Atmosféricky skôr vyhrávajú scény z minulosti, v "sučastnosti" ma trochu iritovalo to skreslené židovské myslenie, kedy zrazu už nikomu neide o peniaze. Ako vraví, príbehovo je to zaujímavé, herci sa snažia, taktiež kamera je výborná. Reynoldsa som jakživ v roly vzdelaného intelektuála nevedel prekusiť. Dajte mu katany a budem spokojný. Menším plus je aj to, že to nie je zbytočne dlhé a umelo naťahované. 3 z 5 ()

puleček 

všechny recenze uživatele

Mohl to být velice zajímavý film o silném životním příběhu, ale vznikl z toho plytký paskvil, který nemá šanci nějak utkvět v paměti. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem "Dámě ve zlatém" moc šancí nedávala, proto jsem možná dala o chlup lepší hodnocení než si nakonec zaslouží.. Film se mi trefil do rozpoložení.. Ryan Reynolds má jednu ze svých ťuňťovských klasických rolí.. Helen Mirren si drží svůj kvalitní herecký standard.. Příběh je především krapet pomalejší, ale jakmile se začínají vkládat do děje Mariiny vzpomínky nabírá grády.. V podstatě se jedná o historické drama s nacistickou tematikou a krásnou uměleckou výpravou kombinované s popisem soudní kauzy a proložené sarkastickým vtipem okořeněným vztahem dámy v letech s patřičným nadhledem a mírně rozpačitým neotlučeným právníkem.. Rozhodně "Dáma ve zlatém" klade divákovi morální otázky a odpovědi nechává na něm.. Nenápadný film na zajímavé neotřelé téma (problematiku restitucí uměleckých děl moc neznám).. ()

Moogwi 

všechny recenze uživatele

Pohádka o tom, jak hodná babička chce prodat obrazy Rakousku za 255 milionů euro, protože nabízených 150 mlionů jí přijde málo, tak se naprdne a prodá je Ronaldu Lauderovi za 135 milionů dolarů, který mimo jiné o pár let později žaluje Českou republiku kvůli TV Nova, protože vlastnění 12 televizních stanic mu nestačí. Těch 21 milionů dolarů od švýcarského restitučního fondu za cukrovar také přijde vhod. A do toho nám zdárně sekunduje právník Randol Schoenberg, ve filmu prezentovaný jako nezkušený panic, který právě spadl z višně, přičemž opak je pravdou, který si přišel na 96 mega.Bohužel tyto zajímavosti se do filmu jaksi nedostaly, zřejmě omylem ha-ha, čímž posouvají toto košer dílo do historické sračky. Ani bych se nedivil, kdyby rejžovi za natočení téhle demagogie podšoupli nějakej ten obrázek. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Spornou restituci tady sledujeme z pohledu dědičky, jejích smysluplných pocitů a důvodů, proč chce slavné Klimtovy obrazy - toho času již kulturní památku, jenže ukradené nacisty její rodině, získat zpět a proč to dotáhne až k soudní při s rakouským státem. Přidáme-li působivé vzpomínky na válečnou perzekuci židů v "okupované" Vídni a jako vždy výbornou Helen Mirren, vyznívá slušně emocionálně, jako napravení dávné nespravedlnosti. ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Kdo se dívá pozorně, ten tam kouzlo, hloubku a velkou výpovědní hodnotu najde.....a ty tolik tu zatracované "nekoukatelné" pasáže ze soudních síní netvořily ani čtvrtinu filmu. To hlavní se odehrávalo ve vzpomínkách na minulost a v dech beroucí závěrečné procházce hlavní hrdinky domem svého mládí, to byla jednoduše nádhera, která až mrazila. ()

JustMeeKatie 

všechny recenze uživatele

K "Dámě ve zlatém" jsem v minulosti už párkrát zabrousila, ale vždycky jsem si říkala, že tohle téma mě moc zajímat nebude. Nakonec jsem si nedávno řekla, že tomu dám šanci a dobře jsem udělala. Já byla z filmu nadšená! Hrozně moc se mi líbil. Byl perfektně zpracovaný, moc se mi líbily třeba flashbacky do Mariina mládí, kde nám bylo ukázáno to dobré i špatné. Helen Mirren zde byla úžasná a já nechápu, že se nedočkala nominací na Zlaté glóby, BAFTAs ani Oscary. Podle mě podala opravdu bravurní výkon. Věřila jsem jí každé slovo, každou emoci. Ryana Reynoldse bylo zase potěšení vidět jako skvělého sekundujícího herce. Hodně se mi zde líbili i Daniel Brühl a Tatiana Maslany (té bych hned věřila, že je rodilá Rakušanka). Také jsem ráda, že byl tento příběh z v podstatě neznámé historie zfilmován, protože bychom se o něm jinak nedozvěděli. Je to zase jiné odvětví vyřizování si účtů s poválečnými zločinci - v tomto případě spíše zločiny. Ačkoliv je film založený na skutečné události, jsem moc ráda, že měl šťastný konec. Je mi jasné, že to se moc často nestává. V tomto případě mě to zahřálo u srdce. ()

Související novinky

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

19.03.2016

Organizátoři Febiofestu přivítají jednoho z nejvýraznějších mladých evropských herců Daniela Brühla. Jeho dnes už světovou kariéru nastartoval německý snímek Good Bye, Lenin!, zahrál si i v hvězdně… (více)

Reklama

Reklama