Reklama

Reklama

Dáma ve zlatém

  • Velká Británie Woman in Gold (více)
Trailer 1

VOD (1)

Dáma ve zlatém vypráví pozoruhodný skutečný příběh ženy, která se rozhodla dosáhnout spravedlnosti a za každou cenu bojovat o dědictví, které její rodině právem náleželo. Šedesát let poté, co byla za druhé světové války nucena utéct z milované Vídně, se Maria Altmannová (Helen Mirren) rozhodne získat zpět rodinný majetek, který jí byl zabaven nacisty. Patří k němu i umělecká díla nevyčíslitelné hodnoty, mezi jinými i slavný portrét Adele Bloch-Bauerové I. od Gustava Klimta, který se stal národním pokladem. Za svého právního zástupce si vybere ne velmi zkušeného, ale o to odvážnějšího, mladého muže Randyho Schönberga (Ryan Reynolds). Spolu se pustí do zdlouhavého a náročného soudního sporu s rakouskou vládou a Nejvyšším soudem USA, který se nakonec stane jedním z nejznámějších restitučních sporů v historii. (Forum Film CZ)

(více)

Recenze (215)

Jimmy15 

všechny recenze uživatele

Super nápad na pěkný film. Moc se mi líbil. Hodně oceňuji hlavně nápad prolínání dnešní doby s minulostí. Film se tím rázem odehrává v době restituce obrazu v dnešní době a na druhé straně v 30. letech, kdy je rodině obraz odebrán. Jinak příběh byl skvělý a celkové téma v člověku evokuje fandění stařence, aby dostala obraz zpátky do vlastnictví. ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Jako je to docela o ničem, většinou bývá ve filmu k záchraně celý svět, ne jeden obraz,ale budiž. Natočeno je to poměrně hezky.....60% ()

embecka 

všechny recenze uživatele

Niet čo vytknúť, Helen Mirren je dáma s veľkým D, ktorá je na túto úlohu ako stvorená. Príbeh pokryje všetky emócie a vlastnosti, ktoré od dobrého filmu očakávam... Smútok, smiech, zamyslenie, spravodlivosť, odvahu, živosť. Mrzí ma len jedno - že som začala filmom a nie knižkou. Inak tlieskam. ()

Hepy13 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně největším tahákem filmu měl být nervydrásající emocemi ždímající soudní proces. Bohužel ale nanaplnil všeobecné očekávání. Působil nudně a předvídatelně. To už mě spíše zaujali jiné prvky o kterých by se před zhlédnutím málokdo zmínil. Hudební doprovod, dějová linka z minulosti, a také fakt že se jedná příběh podle skutečné události. ()

laepus 

všechny recenze uživatele

Miluju Rakousko. Zbožňuju Vídeň. A zvlášť všechny její galerie a umělecké vyžití. Proto si nedovedu představit, jak špatný by musel být nějaký film, aby se odehrával ve Vídni a nelíbil se mi. A zvlášť když je právě o umění - o Klimtově Adele. K samotnému filmu - nečekejte od něj nic převratného, co byste už v mnoha soudních filmech neviděli - nenajdete to tam. Ale najdete tam klidnou (vídeňskou) atmosféru, poctivé herecké výkony a "skutečný" příběh z doby nedávné i trochu dávnější (scény předválečné jsou pro mě nejsilnější stránkou filmu). Ty dvě dolů tak dávám vlastně jen za to, že mě film nedokázal posadit do sedačky ani jednou jedinou opravdu kulervoucí scénou, abych padl; a taky že si (Spoiler!) nakonec ta Altmannová tu Adele přece jen odvezla do Ameriky a já ji tak nemoh ve Vídni stihnout, čímž mě teda vytočila. Holanďani by si nikdy nenechali z Holandska odvézt Noční hlídku, i kdyby na chleba nebylo. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Skvělé drama zvýrazněné skutečnou předlohou...Sama mám kabelku s Klimtovým obrazem...Helen Mirren zraje jako víno a je úžasná...Příběh mě doslova přišpendlil k obrazovce...Další příběh zvráceného nacistického režimu, ale nejen jeho ( a to je ten největší paradox)...Za mě 85% ()

tomo41 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemné prekvapenie. Z jednoduchého príbehu, ktorý mal skôr pobaviť ako priniesť výpoveď sa vykľula veľmi silná dráma. ()

warrenur 

všechny recenze uživatele

Film fajn. Zvlast jeho dobove zabery. Reynolds mi tam moc nesedel. Na pozadi toho, ako sa vsak udalosti odohravali na sudoch v Amerike v skutocnosti, si myslim, ze na tejto "rozpravke" neukazali pani producenti vsetko v pravom svetle a dost toho zamlcali, len aby to bolo lubivejsie. Odhliadnuc od toho, v celku priemerny film s vybornou Helen Mirren. ()

adriane9 

všechny recenze uživatele

Komentuji jako milovník výtvarného umění, jako zastánce toho, že majitelům se má navrátit to co bylo nacisty ukradeno, ačkoli je to nyní majetkem galerií. Aniž byl tento snímek natočen, o obraze Gustava Klimta jsem věděla, zajímala se o jeho historii a na tento film jsem se velmi těšila. Zklamání se nekonalo, záběry z minulosti velmi povedené, soudní pletky v kostce mi vyhovovaly a Helen Mirren byla naprosto famózní, zamilovala jsem se do jejích šperků a stylu oblékání pro tento film. Když pominu nedůvěryhodného Raynoldse a protivnou Holmes byl to zážitek a rozhodně doporučuji shlédnout. ()

Endavour 

všechny recenze uživatele

Vynikající snímek o nespravedlnosti, jaké se dostavilo mnoha židovským rodinám po konci druhé světové války. Poutavý příběh, vynikající dobové prolínání dvou diametrálně odlišných světů a hlavně excelentní výkony Reyoneldse, Brühle a samozřejmě pak Helen Mirren. Tomuto snímku uděluji 85%. ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Simon Curtis si bohužel neudělal úplně jasno, zda chce klást důraz na principiální nespravedlnost, anebo se věnovat pouze soudnímu sporu. Průběh soudního řízení ocení nejvíce právníci, tyto pasáže se blíží k hranému dokumentu. Poměrně solidně pracuje s flashbacky, které mají ozřejmit citovou vazbu Marie k obrazu. Nad Curtisovy síly bylo vytáhnout film na úroveň dramatu kruté nespravedlnosti. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Typicky kontroverzný film. Na jednej strane skvelá Mirren a Zimmerova hudba, na strane druhej neuveriteľná reklama na mesto Viedeň, skreslený pohľad na dobrotu a nezištnosť židov, či rozprávka o právnikovi, ktorý vôbec nešiel po peniazoch..Takže spravodlivé tri aj keď tým dehonestujem herecké umenie horeuvedenej dámy. ()

Huguette 

všechny recenze uživatele

Předem jsem věděla, jak film dopadne, protože známá obraz navštívila v galerii, v níž se obraz nachází. Prý byl velkolepý. Z filmu, na nějž jsem šla hlavně kvůli často vychvalované mé oblíbenkyni Helen Mirren, jsem takový pocit neměla. Líbil se mi, nenudil mě a rozšířil mi obzory. Nicméně jsem stále kdesi uvnitř cítila nějaký rozpor, takovou vnitřní diskuzi, proč se mi ta či ona scéna nebo pojetí nechce přijmout. Zdálo se mi to šponované, nafouknuté a "přiušlechťované"...ano takové pitomé slovo mě napadlo... měla jsem dojem, že se tvůrci násilně snažili převést pohled na Rakouskou vládu a na "spravedlnost" v podobě toho obrazu nepřirozeně do černo/bíla; víc, než to asi bylo... Takové "tlačení na pilu" oběma směry - prázdně přifouknout morální aspekty, vyzdvihnout a zveličit nebo upřednostnit či jen vybrat to lepší z pohnutek získat ten obraz...a naopak vybrat či poskytnout jen to nejhorší z pohnutek protistrany... nejsem právník a uznávám, že moje slovo je víc než nicotné, ale lidsky si myslím, že se spor dal vyřešit jinak - pozor SPOILER! .........stále totiž mám pocit, že Dáma ve zlatém mohla zůstat v Belvederu (pokud by jej řádně odkoupil), se změněným názvem, navrácenou identitou Adele Bloch-Bauer a novým příběhem, který by obraz jen pomyslně posunul na stranu ukřivděných Rakušanů...ale to už je komentář k situaci a ne k filmu. A zpět Helen - ano, souhlasím, byla výborná! Ale i ostatní odvedli dobrou práci. 3,5* ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Snímek určitě dojemný a v tomto směru i precizně natočený, kdo by tady Helen Mirren nedržel palce i u nohou, že? Realita byla patrně trochu jinde a o pohnutkách obou hlavních hrdinů by se asi dalo debatovat, protože tohle je až příliš průhledně tendenční a jasně ukazující, kdo je ten ultrazlý a kdo ten jediný spravedlivý. Nicméně, beru to jako vypsání jednoho příběhu, kdy se někdo domohl toho, co mu právem patří. Příběhu, který je umě přikryt krásným, značně romanticky zabarveným hávem. Z tímto vědomím tomu ty čtyři s klidem dám. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Herecky dobre zahrané, ale vo svojom žánru neprináša žiadnu prevratnú vec. Neboli využité všetky potenciály príbehu. Osobné hodnotenie: 73% (***) ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Super spravene :-D! Jednak mam rad skutocne pribehy a este aj navyse dobre spravene, no proste: mnam-mnam! Samozrejme, ze polohovada a hovada si tu zasa raz neprisli na svoje, ako i pri inych chutovkach: niet tu totiz ani agentov FBI, ani sexu, ani mafianov s gulometmi, cize ani jediny kibel krvi, cize velke sklamanie pri odpadovych fajn-smekerov. Zato na svoje si pride hlbsie dolujuci divak, ktory neopovrhne velmi dobre zahranou/zrezirovanou a citlivo spracovanou tematikou ludskosti, umenia i barbarstva. Tazivy pribeh z minulosti jednej z milionov, ktore prisli o drahych, o majetok, o ludskost. Kto cital napr. Iskru zivota, ci Tiene v raji, alebo hromadu podobnych pocinov, urcite doceni plynuly prechod z fasizmu, cez umenie, az po exil v USA a nasledny navrat, spomienky, strata hodnot nielen tych financnych, no hlavne ludskych, a ako sa s tym vsetkym dodatocne vysporiadat v nemilosrdnom materializme dnesnej pragmatickej doby. V pohode 4*. PS: Chyba mi tu funkcia zablokovat komentujuce hovada: preco sa to neda nastavit v profile? Proste "blokovat hovado" gombik, aby clovek nemusel tie sracky niektorych odskrabkov ani len periferne evidovat. ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

U tohoto díla jsem prakticky neměl žádná očekávání. Člověk si už říká, že na téma holocaust, WWII, či vyrovnání se s minulostí toho bylo natočeno již dost a že tím pádem není zkrátka možné něčím překvapit. Jenomže tento film byl u mě schopen tuto předsudkovou bariéru překonat. Ba dokonce si troufám tvrdit, že jsem dlouho nezažil, aby mě nějaký film tak emocionálně uzemnil. Přitom se nejedná o nějakou prvoplánovou žďímačku slz. Navzdory tématům vážnějšího rázu se dokonce dočkáme i nejedné nadsázky a ironie, což vytváří přirozený a příjemný kontrast. Harmonicky a trefně se mísí retrospektivní pasáže z předválečné (a samozřejmě z následné válečné) minulosti a vyprávěný děj v přítomnosti. Na nostalgii tedy narazíte na každém rohu. Film mi svým způsobem připomněl Sluneční svit s Fiennesem. Dáma ve zlatém by mohla k němu potenciálně vytvářet sequel. U obou těchto snímků si dovolím i tvrdit, že i když představují spíše osobní dramata než komploty v kancelářích světových vůdců, které vedou k vytvářejí klíčových historických událostí, vypovídají o minulosti více než jakýkoliv jiný ortodoxní historický biják. Můžete krásně vidět proměny doby a především psychologický dopad na všechny aktéry. Z herců asi nejvíce překvapil Reynolds, kterého jsem si nedokázal v takto laděném filmu představit, ale opravdu dokonale pasoval. U dalších protagonistů by bylo jistě velké klišé pět věšené ódy. No a jaká hanba, že jsem ještě nezmínil soundtrack. Ten byl totiž naprosto dechberoucí. Nevím, kdo měl větší podíl při skládání této zvukové slasti (byť mi uši říkají, že nejspíš Zimmer), ale to je celkem jedno, jelikož se výsledek poslouchá opravdu nádherně. ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Příběh si tak vysoké hodnocení nezaslouží, ale co má divák dělat, když to narvali výbornými herci a proházeli dobovými relikviemi? Mirren ztvárnila panovačnou stařenu sympaticky a Maslany by zasloužila více pozornosti v Hollywoodu. Obsah, i když podle skutečnosti, je pro mě spíš kontroverzní. Věřím, že staré paní nešlo o peníze a nakonec je použila na charitativní účely. Jenže při sledování neprožívám morální zadostiučinění. Myslím si obecně, že umělecká díla patří k dispozici veřejnosti a neměla by plnit trezory boháčů. To samé si myslela portrétovaná Adele, jenže její přání hodil advokát do koše. Nevěřím ani trošku, že to všechno dělal z úcty k obětem holocaustu. Navíc se stará paní mstila celému státu za to, že se Rakousko připojilo k Hitlerovi. Film je vlastně o vítězství USA v získání uměleckých děl Gustava Klimta. ()

rekkky 

všechny recenze uživatele

Sekvence vzpomínek na okolnosti emigrace z Rakouska svou kvalitou dalece převyšují části z průběhu začátku pátrání po pozůstalosti potažmo soudních sporů. Helen Mirren hraje absolutně nepřesvědčivě a někdy zbytečně přehrává, což jen podepisuje příliš nafouknutý příběh. ()

hazaba 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý snímek se skvělou Helen Mirren a Ryanem Reynoldsem. Záběry z minulosti, které pronikaly současností, dávaly snímku širší dimenzi. ()

Související novinky

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

19.03.2016

Organizátoři Febiofestu přivítají jednoho z nejvýraznějších mladých evropských herců Daniela Brühla. Jeho dnes už světovou kariéru nastartoval německý snímek Good Bye, Lenin!, zahrál si i v hvězdně… (více)

Reklama

Reklama