Reklama

Reklama

Dáma ve zlatém

  • Velká Británie Woman in Gold (více)
Trailer 1

VOD (1)

Dáma ve zlatém vypráví pozoruhodný skutečný příběh ženy, která se rozhodla dosáhnout spravedlnosti a za každou cenu bojovat o dědictví, které její rodině právem náleželo. Šedesát let poté, co byla za druhé světové války nucena utéct z milované Vídně, se Maria Altmannová (Helen Mirren) rozhodne získat zpět rodinný majetek, který jí byl zabaven nacisty. Patří k němu i umělecká díla nevyčíslitelné hodnoty, mezi jinými i slavný portrét Adele Bloch-Bauerové I. od Gustava Klimta, který se stal národním pokladem. Za svého právního zástupce si vybere ne velmi zkušeného, ale o to odvážnějšího, mladého muže Randyho Schönberga (Ryan Reynolds). Spolu se pustí do zdlouhavého a náročného soudního sporu s rakouskou vládou a Nejvyšším soudem USA, který se nakonec stane jedním z nejznámějších restitučních sporů v historii. (Forum Film CZ)

(více)

Recenze (216)

Olík 

všechny recenze uživatele

Soudní boj o navrácení hodnotných uměleckých děl zabavených nacisty za druhé světové války…….když už nic jiného, tak na současné poměry docela originální motiv. Profesorská Helen Mirren, snaživý Ryan Reynolds, týdnem s Marilyn pokřtěný Simon Curtis a  rakouská Mona Lisa, která nevisí, tam kde by měla. Možná to chtělo trochu víc přidat na dramatičnosti, ale už jenom kvůli zvolenému tématu pod tři hvězdy jít nemůžu. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Výborné drama odehrávající se ve dvou časových rovinách. Soudní spor o vzácný portrét mezi rakouským státem a Marií Altman, jejíž teta je právě na tomto obraze. Ten byl ukraden nacisty za války a to je hlavní motiv té druhé roviny. Zajímavé v každé své minutě, nuda nehrozí. Hodně silné! ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Nemůžeš se jen tak rozjet jako parní válec.. To teda můžu!" Ač by se dle tématu mohlo zdát, tohle životopisné drama nebylo nudné mělo myšlenku. "Nezapomeň!" ()

ER 

všechny recenze uživatele

Staré časy (zvlášť ty nacistické) otevírají staré rány a ty jsou bolestivé. V restitučním souboji o obrazy nesmírné hodnoty nejde jen o peníze,ale o to,co se k nim váže. V tom film získává jednoznačně kladné body,byť tak činí mnohdy více poeticky až romanticky,což může někomu zkreslovat bolestivost života v nacistickém Rakousku,byť to podstatné vidíme. Překvapivě film ztrácí body v rovině právní,kde scény vyznívají slabě a nedokáží se organicky prolnout s historickou linkou příběhu. Ale další aspekty jako arogance vládních úředníků,vliv událostí na hlavní postavu apod. dokáží toto vyvážit a nakonec se nám dostává solidní podívaná,která sice nedokáže strhnout,ale aspoň zaujmout. ()

E lan 

všechny recenze uživatele

Vynikající, dojemné, skvěle napsané, zahrané a vypointované. Nečekaný hit sezóny, alespoň pro mne. Jak Helen, tak Ryan jsou pro své role přímo stvořeni, Rakousko je důvěryhodně zapšklé a tak ani nános amerického patosu není na škodu. Nutné vidět! ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Scény z minulosti byly perfektní. Kéž by se film odehrával jen v této linii. Bohužel tu je i ta hlavní, která je nezajimavá, unylá a režisérsky nezvládnutá. Upřímně vás na tom zaujme jen počet celkem známých herců, solidní Reynolds, skvělá Mirren a útěk před nacistickým vojákem skrz lékárnu. Zbytek je šeď a nuda. ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

To, že film nevyznívá jako „strhující“ právnické drama, ještě není důvodem k nízkému hodnocení. Příběh o navrácení známého obrazu je rozhodně zajímavý. Nemalé retrospektivní scény zvedají úroveň filmu. Bez diskuze je i herecký výkon Helen Mirren. ()

liberita 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci film, ktorý u mňa vyvolal to, čo už dlhšie žiadny iný, takmer ma priviedol v niektorých scénach k slzám. Mocný príbeh stojaci na silných historických pilieroch, skutočných udalostiach a hudbe, na ktorej spolupracoval aj majster Zimmer. Vyzdvihovať opäť do nebies herecký výkon Helen Mirren nie je nevyhnutný, už je skôr samozrejmosťou. Pozitívne prekvapuje skôr Reynolds, ktorého som kedysi za ktovieakého herca nepovažovala, ale vo svojich posledných filmoch postupne dokazuje, že som ho možno trochu zle odhadla. Atmosférická, umelecká a pôsobivá, taká je stručne Dáma v zlatom. ()

JustFine 

všechny recenze uživatele

+ Helen Mirren, + kultúrna atmosféra Viedne a 50. rokov, - 100-krát videný príbeh vtrhnutia nacistov do rodiny, - americká propaganda si všade musí nájsť svoje miesto, - nelogickosti v scenári. ()

DavidWebb 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľne iritujúci film. Postava Helen Mirren sa vo svojich 70+ rokoch chovala po celý čas ako rozmazlené decko, ktoré ani nevie, čo vlastne chce. "Nejdem do Rakúska, to radšej zomriem!" - "Idem do Rakúska, šak čo?", "Ja chcem ten obraz späť - ja ho nechcem, nech si ho nechajú", "Ja nepôjdem kvôli tomu na súd - OK, poďme sa súdiť", Druhý krát sa do Rakúska nevrátim! - Hurá, hľa, tu som znova", ... To čo malo znamenať? Ryan Reynolds je v prvej polovici filmu iba dekoratívnym príveskom, ktorý ani nemá čo hrať. Môj osobný názor je, že napr. taký Daniel Brühl (a to ho neznášam) ,mal omnoho menší priestor a aj napriek tomu sa mu podarilo Reynoldsa herecky zatieniť. Samotný príbeh je vlastne celkom zaujímavý ale nezaujímavo stvárnený/zrežírovaný. Film má iba malé charizma a žiadny veľký dojem vo vás nezanechá, pardon, hovorím za seba, pretože počas sledovania som dosť často browsoval po nete. Aj tak si ale myslím, že ak by sa niektorá z našich šestákových televízií rozhodla niekedy ho ponúknuť divákom, tak by som ho možno ešte raz dal... PS: Štvalo ma aj to, ako sa tvorcovia zámerne vyhýbali akejkoľvek zmienke o finančnom vyrovnaní. Záverečným titulkom neverím. ()

elimS 

všechny recenze uživatele

35% - komentář 20ti slovy: Dva prolínající příběhy, které spojuje hlavní "postava" obraz. Navrhuju, aby se natočilo dalších 100 000 filmů o každém ukradeném předmětu, ať je na co koukat :D ()

mac000 

všechny recenze uživatele

I když mnohý český divák zná základní historická fakta o osudu nejznámějších Klimtových portrétů (já sám jsem měl možnost je ve vídeňském Belvederu vidět ještě než byly odvezeny), určitě nezná podrobnosti o osudech jejich modelů, vlastníků obrazů po jejich vytvoření, ani postoji Rakouska k restituci jejich kulturních památek. V tomto směru má film určitě svoji "kvazidokumentární" hodnotu. Potom zde je druhá rovina filmu, kterou je vynikající výkon Hellen Mirrenové (divák intenzivně prožívá její životní osud, emoce a vzpomínky). Jeden z pozoruhodných filmů tohoto léta (Kino Lucerna, distribuční premiéra v ČR) ()

BardDeLune 

všechny recenze uživatele

To co tento film ukázal jsou dvě strany mince a fakt, že v 90. letech více než 40 let po odporných událostech provázejících 2. světovou válku jen málo zemí připustilo co se skutečně dělo a vesele žili v realitě, která válku zametla pod koberec a tak je to s desítkami konfliktů. Tento film ukázal, že za mnoha obrazy se skrýval také příběh, který je dělá ještě důraznějšími. Velice se mi líbilo zpracování a průniky do minulosti byly zpracovány s lehkostí jakou jsem ve filmu dlouho neviděla. Nehledě na vynikající soundtrack. Místy mi přišel film možná trochu dlouhý a nemohu si pomoci ale Reynolds mi asi nikdy úplně nesedne ačkoliv to vůbec není špatný herec. 80% ()

Guran 

všechny recenze uživatele

Hloupá trapárna, kde se celou dobu nic neděje. Hodně chabé zpracování. Hvězdička jenom za herce, jinak se jedná o kandidáta na odpad. ()

PetrC. 

všechny recenze uživatele

Příliš černobílé vidění světa napříč časem a prostorem, podivný psychologický vývoj postav, schématičnost a nevyužití hereckého potenciálu hvězd hrajících ve filmu: to vše snímek řadí do lehkého podprůměru. Příště by to chtělo méně tlačit na pilu. 54 % ()

kedu odpad!

všechny recenze uživatele

Varbal již napsal podstatné k samotnému filmu, nezbývá než upozornit zájemce o historii, že v předválečná Evropě a z velké části i během samotné Druhé světové války, probíhal velmi čilý a nesmírně ziskový kšeft s uměním. Účastnili se ho všichni a všude, protože šance nesmírně výhodných nákupů uměleckých předmětů od lidí prchajících z Německa a posléze i z Evropy byla extrémně vysoká. Zároveň probíhal obchod s nemovitosmi, kde docházelo k převodům obrovských majetků za tehdejší běžné ceny, což bylo velkým množství lidí, jak jinak, po válce zpochybňováno - jedním z nich byl i strýc Havla, který během války odprodal barrandovské ateliery (před tím se ještě stihl zbavit zbývajících akcionářů) a v Německu po válce vysomroval ještě jednou tu samou částku... Dnes najdete značné množství uměleckých děl ve významných galeriích celého světa a množství sbírkových předmětů pochází právě ze zmíněných nákupů. A teď to hlavní. Tyto nákupy nebyly nikdy právně zpochybněné a tehdejší německé zákony jsou v tomto kontextu stále v platnosti. Proč asi? .-) ()

morris22 

všechny recenze uživatele

Filmy inspirované skutečnými událostmi mám nesmírně rád! V tomto případě je skvěle vybalancovaná současná dějová linka s tou minulou a vše do sebe krásně pasuje. Snímek není zbytečně dlouhý a přesto diváka o nic neochudí. Nejlepší je, že vůbec nezáleží na tom, jestli máte rádi umění nebo jestli jste o portrétech Gustava Klimta někdy slyšeli. Tady jde o něco úplně jiného....o spravedlnost a navrácení jistého status quo. Byť už v půlce filmu tušíte, jak příběh skončí...stejně se vás nejistota bude držet až do konce. Tohle není tuctový válečný příběh o židovské rodině, ale realita 20 století. ()

Ukrizku 

všechny recenze uživatele

Uhlazené, decentní, emočně průhledné životopisné okénko, z kterého by šlo udělat drama za předpokladu, že by se někdo trochu umazal a divák by pak mohl být dotčen tíhou mezinárodní soudní mašinerie a nespravedlnosti nacistického bezpráví. ()

Související novinky

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

19.03.2016

Organizátoři Febiofestu přivítají jednoho z nejvýraznějších mladých evropských herců Daniela Brühla. Jeho dnes už světovou kariéru nastartoval německý snímek Good Bye, Lenin!, zahrál si i v hvězdně… (více)

Reklama

Reklama