Reklama

Reklama

Dáma ve zlatém

  • Velká Británie Woman in Gold (více)
Trailer 1

VOD (1)

Dáma ve zlatém vypráví pozoruhodný skutečný příběh ženy, která se rozhodla dosáhnout spravedlnosti a za každou cenu bojovat o dědictví, které její rodině právem náleželo. Šedesát let poté, co byla za druhé světové války nucena utéct z milované Vídně, se Maria Altmannová (Helen Mirren) rozhodne získat zpět rodinný majetek, který jí byl zabaven nacisty. Patří k němu i umělecká díla nevyčíslitelné hodnoty, mezi jinými i slavný portrét Adele Bloch-Bauerové I. od Gustava Klimta, který se stal národním pokladem. Za svého právního zástupce si vybere ne velmi zkušeného, ale o to odvážnějšího, mladého muže Randyho Schönberga (Ryan Reynolds). Spolu se pustí do zdlouhavého a náročného soudního sporu s rakouskou vládou a Nejvyšším soudem USA, který se nakonec stane jedním z nejznámějších restitučních sporů v historii. (Forum Film CZ)

(více)

Recenze (216)

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Film sám o sobě není zas tak mimořádný, ale Helen to celé zvedá o úroveň výš. Retrospektivní scény silnější současných. /// Komentář od verbala mě rozesmutnil, čtu ho proto, že ve své sprostotě dokáže být i vtipný a tato kombinace se zas tak často nevidí, ale zde je jen sprostý ubožák. ()

johnny01 

všechny recenze uživatele

Současný příběh poměrně příjemně ubíhá a není jisté, jak spor dopadne, nicméně scény z minulosti jsou necitlivě prokládané a kromě několika záběrů (malování obrazu, připínání náhrdelníku, které šly vyřešit několika proloženými záběry v muzeu) docela nudné a narušující odvíjení příběhu. Je to škoda, téma šlo vytěžit lépe. ()

DassemUltor 

všechny recenze uživatele

Všichni víme, že Rakušáci jsou ještě větší náckové než Němci, takže mě přirozeně srali a fandil jsem staré sympatické paní. Pozor zklamaní pro všechny kdo zabrousí na Wikipedii, ve skutečnosti to byla docela hnusná ježibaba, aspoň vod oka. Film podle mě v pohodě, ke konci se to trochu táhlo, no ale měl jsem z toho dobrý feeling a dobře to dopadlo. Takže v cajku vše 🙂 ()

Meeryan 

všechny recenze uživatele

Klimtovy obrazy jsou fakt krásné, jeho umění je originální... Kdo má rád umění, bude chrochtat u u tohoto filmu. Nacisté kradli ve velkém umělecké předměty... Film byl zajímavý, zaujaly mě více historické části filmu... 4**** ()

Daertelon 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh je mile a nijak vyhroceně ztvárněn skvělými herci a podává divákovi relativní přehled o celé vzniklé situaci. Jedno ale příběhu chybí - objektivita. Snaží se totiž zaútočit na divákovy pocity přes srdceryvné flashbackové rodinné scény a přesměrovat jeho názor směrem k Mariiným jistě dobrým úmyslům. Nepoukazuje ale na druhou stranu mince - stará ziskuchtivá babizna si po letech vzpomene na dávnou křivdu a pokouší se získat jedno z nejvýznačnějších děl rakouského umění. Helen Mirren je výtečná, Ryan Reynolds jakbysmet, trochu ňoumovská role je přesně to, co mu sedí. Posazení scén a spád umí zaujmout a udržet u obrazovky, přesto to po nějaké době začne být zívačka. Slabších 76%, protože na tři hvězdy to už není, ale úplně na čtyři taky ne. ()

LdaVinci 

všechny recenze uživatele

To bylo tak super. Nějak jsem doteď o tomto obraze úplně neslyšel, ačkoliv mi trochu povědomý je. Každopádně tohle mi velmi sedlo, protože tu vlastně vidíme zase pohled do holokaustu, ale tentokrát hlavně po stránce zabavování cenností a umění ze strany nácků, což je pro mě zajímavý pohled, protože mám rád starožitnosti a stejně tak obrazy, o které tu jde. Takže veliká spokojenost, zase vím střípek historie. Jsem rád, že to dopadlo takhle. Jinak sympatické obsazení, které hrálo na jedničku. ()

Dejvecd 

všechny recenze uživatele

Nudné, nezaujímavé a zbytočne rozťahané nič, kde sa buď dookola rieši to isté, alebo sa nerieši vôbec nič, kedy som na konci nevedel nájsť jediný dôvod prečo bol tento film vôbec urobený. Áno, jeden by sa mohol hádať, že to je preto aby poukázal na to koľko majetku židia/židovské rodiny stratili počas 2. Svetovej Vojny (holokaustu) a nikdy im to nebolo vrátené. avšak spôsob akým k tomu celý film speje ma od nejakých sympatií skôr odpudzuje, než naopak (vzhľadom na to že hl. postava v jednom kuse žvásta o tom, aký je pre ňu obraz, ktorý patril kedysi jej rodine, emocionálne dôležitý a snaží sa ho tým pádom nervo-mocou dostať von z múzea, len na to aby ho na konci filmu predala do druhého). // Celkovo si myslím, že tento film má až moc americký/hollywoodsky prístup témam, ktoré zlyháva spracovať, a tým pádom európskeho diváka nemá veľkú šancu zaujať. 2/10 ()

prazakj

všechny recenze uživatele

Za mně velmi dobré. Kvalitně natočeno, s dojemným koncem, který umocňuje fakt, že byl film natočen podle skutečné události. Výtečný herecký výkon Helen Mirren, která tak z minulého roku převedla své umění z Lásky na kari do bývalé Vídeňačky, která chce zpět kus své historie a pocitu spravedlnosti. Líbila se mi její němčina ve filmu, je ostrá a drzá a nebere si servítky. Přesto je citlivá a není pro ní jednoduché vracet se do vlasti. Druhá pochvala patří Ryanu Reynoldsovi, který mně překvapil jako právník, který se opravdu nebál, navíc perfektně vyslovuje a u soudů si na nic nehraje a je stále uctivý a přesto rázný, když chce pro svou klientku to nejlepší spravedlivé rozhodnutí. Jeho zápal chvíli vypadal jako bláznivé marné hledání, když se jakoby zhlédl v penězích a zlatá horečka ho pohltila. Přesto pro něj nebyly peníze nejdůležitější a ukázal proč bojoval za svou klientku. Co se týče kamery a střihu, zajímavé byly pasáže z historické Vídně (navíc jsem jí minulý týden procházel) a černobílé obrazy míchané pouze s červenou barvou vypadaly velmi perfektně a ve filmu se dokážete tak velmi dobře orientovat. Super. ()

ESNYR 

všechny recenze uživatele

Ne že bych neocenil boj staré dámy z celým světem ( četl jsem jako knihu dost podobný příběh - možná že to byl zrovna tento ) ale to by na konci toho filmu nesměla nastat ona situace která nastala a celý ten hrdinský a vlastenecký a ublíženecký cirkus šel rovnou do hajzlu. Dám 2 hvězdy. Sabé 2 hvězdy. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Téma reštitúcií druhej svetovej vojny možno nie je veľmi príťažlivou pre masového diváka a preto som od filmu nečakal veľa. Ale bol som milo prekvapený kvalitou, spracovaním a citom, akým bol príbeh vyrozprávaný a podaný. Helen Mirren odzbrojujúco uhrala hlavnú postavu, flashbacky do minulosti boli zaujímavo natočené a všetko doplnila nádherná hudba od Zimmera. Aj keď mi to prišlo miestami nudné, emocionálne vypätý záver to úplne odčinil. Preto pridávam ešte jednu hviezdu a vrelo odporúčam. 70 % ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný film, který mě po celou dobu bavilo sledovat, a který mě ani na chvilku nezačal unavovat. Boj o získání obrazu nabýval chvílemi přímo epických rozměrů a děj se stával napínavým thrillerem. Obrazové ztvárnění na jedničku, ovšem nejvíce mě zaujalo propojení zlaté minulosti a současnosti, prolínání záběrů i hlavních hrdinů v časové ose. Nezanedbatelnou položkou kromě vynikajících hereckých výkonů obou hlavních představitelů je také podmanivá hudba. A hlavně - nestřílelo se tam, nikdo nikoho nepronásledoval, film spíše působil komorně a ani trochu se nepodobal americké produkci, spíše směřoval někam k Anglii. Opravdu zážitek, který rád prožiju opakovaně. Zasloužené čtyři hvězdičky. ()

fafejt001 

všechny recenze uživatele

TAK různé chabé mozky dají odpad nebo jednu * , to je jasné . My co tomu trochu rozumíme dáme více , to je také jasné . Helen a její sarkasmus byl vtipný a mladý právník měl dobrou šanci se něčemu přiučit . Je také jasné , že místy byla i slabá místa , leč celkový dojem je velmi dobrý . A jelikož je to podle pravdy , tak dám jěště jednu hvězdu navrch . DOBRÁ PODÍVANÁ . ()

SelfishMan 

všechny recenze uživatele

Buď už jsem takový cynik, nebo prostě a jen realista, ale nějak jsem ani jednomu z těch hlavních protagonistů nebaštil ty jejich rádoby vznešené motivace. Tohle je pouze další židovský pomníček připomínající jejich útrapy ( "flashbacky"/vzpomínky Altmannové alias Helen Mirren do minulosti zabírají podstatnou část vyprávění). Netvrdím, že na to navrácení nemají právo, holt bylo to jejich a násilná konfiskace na tom nic nemění, ale ty srdceryvné kecy o shledání s "rodinou" a pak ty obrazy obratem hned střelit za slušný peníz tak, aby visely stejně kdesi na druhé straně kontinentu v New Yorku, když drahá Altmannová žila v Californii...to ve mě zkrátka vzbuzovalo značné pobavení. Základní námět sice sliboval dost zajímavé právní drama, ale celá da právní část v podstatě byla hodně okrajovou záležitostí a místo toho hlavně hodně vzpomínáme a kecáme o ničem a zase vzpomínáme. ()

VLADEK 

všechny recenze uživatele

Když si tak pročítám většinu zdejších komentářů, tak mě nenapadá nic jiného než, že opět zafungoval česko-slovenský kuchyňský antisemitismus. Ale zase můžeme mít dobrý pocit, že ty peníze co dostal Lauder za NOVU nepřišly nazmar. :-) ()

Související novinky

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

19.03.2016

Organizátoři Febiofestu přivítají jednoho z nejvýraznějších mladých evropských herců Daniela Brühla. Jeho dnes už světovou kariéru nastartoval německý snímek Good Bye, Lenin!, zahrál si i v hvězdně… (více)

Reklama

Reklama