Reklama

Reklama

Sleep

Experimentální
USA, 1963, 321 min

Režie:

Andy Warhol

Hrají:

John Giorno

Obsahy(1)

Sleep je prvním filmařským experimentem kontroverzního pop-artového umělce Andyho Warhola, který rád hledal krásu a umělecký rozměr v těch nejvšednějších věcech a tvrdil, že nejlepší umění je to, které nejvíc vydělá. Ve více jak pětihodinovém snímku zachytil "poloprofesionální" šestnáctimilimetrovou kamerou spánek svého tehdejšího milence, básnika Johna Giorna. Warhol použil záběry z několika úhlů, z nichž mnohé se opakují, navíc je uprostřed tohoto "anti-filmu" tříminutová smyčka, která běží dokola téměř dvě hodiny. (Niktorius)

(více)

Recenze (43)

Segrestor odpad!

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších artů! Plný zvratů a zajímavých vyústění. V podstatě mohu říci, že co hodinu se tam něco stane. Tedy se dočkáme minimálně pěti hlavních dějových změn. K tomu se váže mnoho podružných příběhů, tu chaoticky působících, tu epikou oplývajících. Do toho ty pády se skály! Úžasné. Průlety nad krajinou, bitva s jednorožci, vítězství, slavnostní defilé na Marsu - to vše jsou hlavní pilíře tohoto snímku. Je možné, že si v tom každý najde něco jiného, dost možná k tomu dopomůže skutečnost, že celou dobu vizuálně vnímáte jen spícího člověka. Musíte jít ale do hloubky. Do jeho mysli. Film náročný i pro ty nejdrsnější kopáče. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Komentář napíšu asi ke všem Warholovým filmům jen jeden. Všechny filmy mají totiž dost faktorů společných na to, abych je ohodnotil všechny stejně. Můj postoj k nim je až překvapivě neutrální, takže jsem tomu naflákal 3***. Jak to taky chcete hodnotit, že?... Nejsem znalec avantgardy, takže ani nemám s čím srovnávat, Sleep jsem vydržel sledovat asi 5 minut (cca dvě převalení), Empire asi 10 (žádná změna) a i z těch Screen testů jsem málokterej zhlédl celý (s výjimkou Lou Reeda a kokainu). Haircut mi ze všeho nejvíc připomněl pokusy bratří Lumierů někdy z roku 1895:) a Kiss, Blow Job nebo Eat ve mě bohužel také nedokázaly probudit žádné větší emoce. Jednou z nejzajímavějších věci na tom tedy je rychlost promítání 16 obrázků za vteřinu. Chápu přibližně Warholovy záměry (snad?) ale hodnotit se to dost dobře nedá - ani dobře, ani špatně. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Experiment ukazujúci len jedno: čas filmový je veľmi odlišný od času reálneho. Paradoxne to ukázal práve film. Takže hviezdičku si zaslúži. Vložená slučka na hodnotení nemení nič. Je to warholovčina, ako všetko jeho "umenie". ()

Mahalik

všechny recenze uživatele

Někdo používá při své práci klece, které lze zavěsit ke stropu, či dřevěné kříže (zdravím do "perverzního" nebe Helmuta Newtona), někdo má zase úchylku na filmy, jejichž experimentálnost hraničí se slovy voyerství a demence. Mezi ně patří kupříkladu Andy Warhol, který tímto snímkem zapříčinil mnohým filmovým nadšencům mozkové disfunkce (lze rozumět i jako: prohnali si kulkou hlavu). Já nevím, hodnotit Andyho perverznosti je jako ostrakizovat bezdomovce za to, že není movitý. Prostě on si postavil hlavu (nebo si postavil něco jiného?) a zapřemýšlel. Pravdou je, že 321 minut na zjištění je dlouhá doba, ale potřeboval bych nějaký vysvětlení z hůry, které by mi pomohlo. Nebo Ibalgin na hlavu. Každopádně nápad dobrý a jako ukázka avantgardy snad ještě lepší. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Rok 1963 a umelec Andy Warhol ako režisér. Rozhodnutie natočiť základnú ľudskú činnosť, spánok, je naozaj nápad. Pozerať naň 5 aj pol hodiny ako divák, to už je iný level. Mne osobne sa nechcelo pozrieť si to celé, pretože 5 hodín chcem stráviť efektívnejšie. Warholov počin s kamerou považujem skôr za experiment ako film. Experiment s divákom, s jeho trpezlivosťou, s hranicami únosnosti. Pasáže idú dokola, opakujú sa v jednej slučke, stále ten istý a trošku iný pohľad na človeka, ktorý spí. Vidíme spiaceho a nevieme či sa vyspal fajn, do sýta, do ružova, nevieme nič o kvalite jeho spánku, nevieme o čom sníval. Za 5 hodín sledovania sa toho teda veľa nedozvieme. Alebo zrazu máme mnoho materiálu, ktorý si musíme "doniesť" sami tým, že ideme hlbšie a na základe dedukcie a vlastných pocitov z jednotlivých záberov si vyskladáme svoju subjektívnu skladačku s obsahom. Je teda experimentálny snímok Sleep osobitý druh umenia alebo číra zbytočnosť? Čo všetko je umenie? Warhol natočil spánok svojho milenca, je to vlastne strašná blbosť, ale pre neho to muselo mať obrovský význam. Niečo ako malá pamätihodosť. Možno o láske, možno aj o vzrušení, možno o pokoji, možno o všetkom a ničom zároveň. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

-= Část tvorby budoucího pana pop-arta jsem zhlédl na výstavě s názvem 'Andy Warhol - Motion pictures' v pražské galerii Rudolfinum. Očividně někteří uživatelé nepochopili význam slov 'experimentální' či 'avantgardní umění', tudíž jsem se rozhodl počiny aspoň ohodnotit (více méně z uměleckého hlediska). =- Nápad natočit pár hodin záznamu svého milence je prostě parádní, unikátní (a přitom taková blbost:)) a hlavně pro mnohé (koukám okolo) pobuřující. Výborně. :D A ta smyčka uprostřed je prostě výsměch nadevše. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že jsem Spánek neviděl celý, ale člověk nemusí celou noc prospat, aby věděl, co je to spaní za zázrak. Tento Warholův film jsem ale toužil vidět už hodně let a před nějakými deseti jsme s přáteli plánovali, že někde seženeme kopii a uskutečníme projekci, v níž promítání filmu doprovodí vystoupení spřátelených kapel a básníků. Nedošlo k tomu, jen v mezičase jeden z kamarádů skonal, a právě ten, který nápad na takový warholovský podnik dostal nezávisle na mně. Tolik ze života, jde se spát. ()

Mononoke. 

všechny recenze uživatele

Stejně jako všechny Warholovy experimentální filmy, se i Spánek těžko hodnotí. V podstatě nekoukatelný záběr (viděla jsem cca 10 minut) u kterého vím, že se na celý stejně nikdy nepodívám. Nicméně hodnotím nápad, který mi připadá skvělý. Trochu mě mrzí, jak nízko to tu všichni hodnotí, jak chcete pochopit současné umění, když nejste schopni přijmout 40.let starý film? Viděno na výstavě Andy Warhol-Motion pictures v galerii Rudolfinum. Btw taky mám záznam svého spánku a je mnohem zajímavější. ()

Z0oMb3E odpad!

všechny recenze uživatele

Ideálny film do sobotného Primetimu xDD. Kukať vyše 5a pol hodiny na spacieho chlapa by nedokázal ani človek, ktorý je do neho beznádejne zamilovaný. Preto tam Warhol hodil tu smyčku. Nedokázal to ani on :o) zhliadnutých 6 minút. http://vimeo.com/4880378 ak by nemal nikto co robit par hodin. ()

Jillen

všechny recenze uživatele

Warhol je buď umělec prvé třídy a nebo naprostý cvok, který čímsi ošálil ostatní...tohle je experiment hodný 5* i když je vlastně "o ničem"...fascinující je na tom to, že to někoho vůbec napadlo to udělat a že to dojel až dokonce což jistě chtělo jistou dávku nějaké podpurné látky...buď odpad nebo 5* u mě jiná cesta neni, ale je to originální, artové a vlastně jedinečné... ()

esopesokeso odpad!

všechny recenze uživatele

For you 48% ..Ale musím zas oceniť soundtrack, mal kvalitné hrobové ticho.Rozmýšľal som, že by som sa aj ja pustil do filmovania.Mám vynikajúce kretívne nápady.Napríklad nakamerovať 40 hodinové video, kde by bola mŕtva rozkladajúca sa krava, a potom by som možno spravil aj pokračovanie "mrtva krava 2", a ak by som na tom dobre zarobil, tak by som natočil aj prequel "mrtva krava začína hniť" a nakoniec remake mojej kraviej trilógie. ()

Rocky88 odpad!

všechny recenze uživatele

Tak tohle teda fakt ne. Originalita tu je, ale je to originalita pro originalitu. Žádná vypovídající hodnota, nic. Zajímalo by mě, kdo z těch, kdo dali víc než odpad!, to skoukli celé. ()

honajz2 odpad!

všechny recenze uživatele

Kdybych byl gay, dal bych 1*, možná i 2*, protože kamera tady toho chlapa postupně zachycuje celého + navíc on spí nahý (hodně vzdáleně by tu bylo možné i přirovnání k filmu Fly od Yoko Ono, ale fakt jenom vzdáleně), jenže já gay nejsem a tak nevím, co na tomhle pětihodinovém "antifilmu" mám hodnotit. Co tím vším vůbec Warhol chtěl říct? Že filmový čas funguje úplně jinak, než reálný čas? No dobře, i tak si myslím, že pět hodin na to je fakt až moc. Odpad! ()

ic 

všechny recenze uživatele

Neshledávám na tomhle filmu nic pozitivního, kdyby někoho zajímalo, jak vypadá průběh spánku u člověka, tak třeba... ale jestli je tenhle film důvěryhodným zdrojem informací je taky nejisté. Každopádně je to alespoň originální nápad. BTW Celý film jsem neviděl... jen začátek a pak jsem to proklikal, ale co už. Stejně pochybuju, že je tu někdo kdo ho celý viděl. ()

Reklama

Reklama