Reklama

Reklama

Sleep

Experimentální
USA, 1963, 321 min

Režie:

Andy Warhol

Hrají:

John Giorno

Obsahy(1)

Sleep je prvním filmařským experimentem kontroverzního pop-artového umělce Andyho Warhola, který rád hledal krásu a umělecký rozměr v těch nejvšednějších věcech a tvrdil, že nejlepší umění je to, které nejvíc vydělá. Ve více jak pětihodinovém snímku zachytil "poloprofesionální" šestnáctimilimetrovou kamerou spánek svého tehdejšího milence, básnika Johna Giorna. Warhol použil záběry z několika úhlů, z nichž mnohé se opakují, navíc je uprostřed tohoto "anti-filmu" tříminutová smyčka, která běží dokola téměř dvě hodiny. (Niktorius)

(více)

Recenze (43)

Mahalik

všechny recenze uživatele

Někdo používá při své práci klece, které lze zavěsit ke stropu, či dřevěné kříže (zdravím do "perverzního" nebe Helmuta Newtona), někdo má zase úchylku na filmy, jejichž experimentálnost hraničí se slovy voyerství a demence. Mezi ně patří kupříkladu Andy Warhol, který tímto snímkem zapříčinil mnohým filmovým nadšencům mozkové disfunkce (lze rozumět i jako: prohnali si kulkou hlavu). Já nevím, hodnotit Andyho perverznosti je jako ostrakizovat bezdomovce za to, že není movitý. Prostě on si postavil hlavu (nebo si postavil něco jiného?) a zapřemýšlel. Pravdou je, že 321 minut na zjištění je dlouhá doba, ale potřeboval bych nějaký vysvětlení z hůry, které by mi pomohlo. Nebo Ibalgin na hlavu. Každopádně nápad dobrý a jako ukázka avantgardy snad ještě lepší. ()

ondrula odpad!

všechny recenze uživatele

Takhle nějak si představuju potravu pro zamidrákovanýho kavárenskýho intelektuála, který pak s jím podobnými ubožáky zadumaně diskutuje o artových jinotajích a zjemnělých nuancích šestihodinovýho záběru na spícího buzeranta. Je tedy pravda, že jsem tomu dal jen pár minut, ale fakt rád bych poznal fajnšmerka, kterej to skutečně dokoukal celý. Nemám rád většinu moderních a postmoderních uměleckých experimentů, který vznikly po 2. světový válce, protože se docela dost často stírá hranice mezi umělcem, který má skutečný nadání a bláznem, kterej vyfotí svoje hovno a banda dalších pošuků ho za to prohlásí za génia. ()

Reklama

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že jsem Spánek neviděl celý, ale člověk nemusí celou noc prospat, aby věděl, co je to spaní za zázrak. Tento Warholův film jsem ale toužil vidět už hodně let a před nějakými deseti jsme s přáteli plánovali, že někde seženeme kopii a uskutečníme projekci, v níž promítání filmu doprovodí vystoupení spřátelených kapel a básníků. Nedošlo k tomu, jen v mezičase jeden z kamarádů skonal, a právě ten, který nápad na takový warholovský podnik dostal nezávisle na mně. Tolik ze života, jde se spát. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Rok 1963 a umelec Andy Warhol ako režisér. Rozhodnutie natočiť základnú ľudskú činnosť, spánok, je naozaj nápad. Pozerať naň 5 aj pol hodiny ako divák, to už je iný level. Mne osobne sa nechcelo pozrieť si to celé, pretože 5 hodín chcem stráviť efektívnejšie. Warholov počin s kamerou považujem skôr za experiment ako film. Experiment s divákom, s jeho trpezlivosťou, s hranicami únosnosti. Pasáže idú dokola, opakujú sa v jednej slučke, stále ten istý a trošku iný pohľad na človeka, ktorý spí. Vidíme spiaceho a nevieme či sa vyspal fajn, do sýta, do ružova, nevieme nič o kvalite jeho spánku, nevieme o čom sníval. Za 5 hodín sledovania sa toho teda veľa nedozvieme. Alebo zrazu máme mnoho materiálu, ktorý si musíme "doniesť" sami tým, že ideme hlbšie a na základe dedukcie a vlastných pocitov z jednotlivých záberov si vyskladáme svoju subjektívnu skladačku s obsahom. Je teda experimentálny snímok Sleep osobitý druh umenia alebo číra zbytočnosť? Čo všetko je umenie? Warhol natočil spánok svojho milenca, je to vlastne strašná blbosť, ale pre neho to muselo mať obrovský význam. Niečo ako malá pamätihodosť. Možno o láske, možno aj o vzrušení, možno o pokoji, možno o všetkom a ničom zároveň. ()

esopesokeso odpad!

všechny recenze uživatele

For you 48% ..Ale musím zas oceniť soundtrack, mal kvalitné hrobové ticho.Rozmýšľal som, že by som sa aj ja pustil do filmovania.Mám vynikajúce kretívne nápady.Napríklad nakamerovať 40 hodinové video, kde by bola mŕtva rozkladajúca sa krava, a potom by som možno spravil aj pokračovanie "mrtva krava 2", a ak by som na tom dobre zarobil, tak by som natočil aj prequel "mrtva krava začína hniť" a nakoniec remake mojej kraviej trilógie. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

  • Andy Warhol prohlásil: „V letech 1965-1967 jsem spal jenom tak 2-3 hodiny denně, ale potkával jsem se s lidmi, co nespali celé noci a v kuse vykládali věci jako: ‚Načítám devátej den a je to skvostný!“. Když jsem sledoval, jak jsou všichni pořád vzhůru, napadlo mě, že spánek se stává překonanou záležitostí, a rozhodl jsem se, že bych měl raději co nejdřív někoho natočit, jak spí.“ [Zdroj: Andy Warhol, Pat Hackett: Popismus - Šedesátá léta očima Andyho Warhola] (theSaint)

Reklama

Reklama