Reklama

Reklama

Film inspirovaný skutečnými událostmi  brutální občanské války v Súdánu, která začala v r. 1983. Po vražedném vojenském útoku na vesnici v Jižním Súdánu si zachránilo život jen šest dětí. Nejstarší z nich, Theo, musí na sebe převzít břemeno vůdce a zavést děti, včetně své sestry Abital, do bezpečí. Překonali stovky mil napříč Afrikou, prošly přes tři nehostinné země, bez vody a jídla, aby se dostali do uprchlického tábora v Keni- do Kakumy. Čas všal plynul a naděje na lepší život pomalu bledla. Teprve po třinácti letech dostaly novou možnost opustit tábor a usídlit se v Americe. V Kansasu se setkají s Carrie Davisovou (Reese Witherspoon), která jim pomůže nejen začít život v nových podmínkách, ale otevře jim i svůj domov. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (193)

coscarelli 

všechny recenze uživatele

Silny pribeh ma prikova ku kreslu (zalezi na tom kde bijak sledujem, gauc, travnik, zachod, postel, schody). Tuna ma traja cierni chlapci, utekajuc pred nikdy nepochopenou a trapne zbytocnou vojnou, nechali volne lietat bez uskrnu, ´bez vacsieho tlaku, bez ronu . Len tak volne pohodeneho na ulici, bez naznaku emocneho alebo iného vnútorného poskodenia. Nepriamy nahlad i na sockarsky system v zamori isto potesi myslienkami, kecami a atmosférou, a par svetlymi scenami (kontajner, ranc). U mne dobry. ()

ceskyhonza 

všechny recenze uživatele

Solidní snímek, v současnosti hodně aktuální ve vztahu k tématice návalu uprchlíků, tedy zejména uprchlíků v drahých soupravách jako Adidas a pod., se zlatými řetězy, co hází po dárcích jídlo, které jim je podáváno, rozpoutávají výtržnosti, obtěžují populaci hostitelských zemí a podobně. Uprchlíků, kteří jsou uprchlíky naprosto odlišnými, než o jakých pojednává tento film, uprchlíky, kteří jsou nepřízpůsobiví a jde s vysokou pravděpodobností o základ buněk, které mají za úkol časem rozpoutat teror a násilí. Film doporučuji i proto, že jsem odpůrcem nynější, nekontrolovatelné a nekontrolované vlny, z valné části "pochybných a podivných" uprchlíků. Nejsem ale odpůrcem pomoci pokorným bytostem, byť mají jinou barvu pleti a jsou i z jiného světadílu. To opravdu rozlišujme! Film je o těch, kteří skutečně spasili holé životy, když většině jejich blízkých to štěstí nebylo dopřáno. O těch, kteří dlouhé roky trávili v uprchlickém táboře, aby pak dostali příležitost v USA. O těch, kteří si toho nesmírně vážili, s pokorou přijali a adaptovali se na zvyklosti hostitelské země, snažili se, byť to nebylo snadné, stát se jejími platnými členy, ne příživníky, násilníky - nepřízpůsobivou "řvoucí" a agresivní složkou. Snímek tedy odpovídá na všechny přitroublé polemiky, dává jasnou odpověď. Potřebuješ pomoc - dáme ti ji, ale neslibujeme, že to bude snadné a že nebudeme vyžadovat také přizpůsobení a adaptaci našim zvyklostem. Dal bych 3,5*, což tu stále nejde (jak zpátečnické ...) a snímek doporučuji všem, co si chtěji udělat solidní obrázek o tom, jak by věci měly být, což je v kontrastu s pseudohumanitními populistickými názory a i také s falešnými organizacemi na celé věci se pasoucími, které přibývají jako houby po dešti a s realitou nemají nic společného. P.S.: A můžete si všimnout ještě jedné věci - na přebalech, plakátech apod., ale i ve filmu samotném, v titulcích, je originální název filmu "The Good Lie", nikoliv "Good Lie, The". Tak i této magoroviny by asi bylo dobré se zříci ... ()

Reklama

progression 

všechny recenze uživatele

Hodně emocionální drama inspirované skutečnými událostmi. Působivý a dech beroucí příběh sourozenců plně vtáhne do děje a jejich strastiplná cesta za svobodným životem plná dramatických, tragikomických i hodně emocionálních scén nenápadně ovlivní diváka, že jim tak trošku začne i fandit a soucítit s nimi. I když některé scény vypadají trošku méně pravděpodobně, přesto dojem a celkové vyznění snímku diváka upoutá a na film jen tak lehce nezapomene. "Chceš-li jít rychle, jdi sám. Chceš-li dojít daleko, jdi s přáteli." (africké přísloví) ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý snímek, ať už tématem nebo i zpracováním. Na začátku kruté válečné běsnění, potom boj dětí o život v nehostinné pustině, nekonečné čekání na letenku „do ráje“ a nakonec střet dvou zcela odlišných kultur, v mnoha ohledech velmi zábavně pojatý (telefon, led, prošlé jídlo...). Drama umně kombinované s komediálními prvky, konec trochu nereálný a předvídatelný, ale to nic nemění na celkově pozitivním dojmu ze snímku. A nesporné pozitivum je Reese Witherspoon v další „normální“ roli, sice jen "malé", ale snad se konečně blýská na lepší časy... ()

runner85 

všechny recenze uživatele

Škoda, že sa toho dramatického náboja nedržali aj po príchode do USA. To bola veľká chyba, navyše mi postava Reese prišla až príliš zasnená. Možno to takto tam chodí ale ja som im to nežral. Každopádne to malo aj pár posolstiev. Napríklad vyhadzovanie jedla po záruke. Na Slovensku je možno opačný problém, prebálime, opláchneme a predajme :D ()

Galerie (42)

Zajímavosti (8)

  • Sudánsky herec Ger Duany (Jeremiah) bol ako malý chlapec utečencom a taktiež skutočným detským vojakom, než mu bol udelený azyl na pobyt v USA. (MikaelSVK)
  • Pri premiére na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte si film vyslúžil päťminútové standing ovation. (Arsenal83)
  • Film je inspirován Ztracenými chlapci Súdánu (The Lost Boys of Sudan), což je označení pro skupinu více než 20 000 dětí, které osiřely ve Druhé súdánské občanské válce. Ta vypukla v roce 1983 a skončila až podepsáním mírové dohody v roce 2005. K vypuknutí konfliktu došlo záhy po skončení První súdánské občanské války, kdy se k moci dostal prezident Nimeiri a pokusil se v zemi zavést islámské právo šarí'a. (vesper001)

Reklama

Reklama