Reklama

Reklama

Film inspirovaný skutečnými událostmi  brutální občanské války v Súdánu, která začala v r. 1983. Po vražedném vojenském útoku na vesnici v Jižním Súdánu si zachránilo život jen šest dětí. Nejstarší z nich, Theo, musí na sebe převzít břemeno vůdce a zavést děti, včetně své sestry Abital, do bezpečí. Překonali stovky mil napříč Afrikou, prošly přes tři nehostinné země, bez vody a jídla, aby se dostali do uprchlického tábora v Keni- do Kakumy. Čas všal plynul a naděje na lepší život pomalu bledla. Teprve po třinácti letech dostaly novou možnost opustit tábor a usídlit se v Americe. V Kansasu se setkají s Carrie Davisovou (Reese Witherspoon), která jim pomůže nejen začít život v nových podmínkách, ale otevře jim i svůj domov. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (194)

Juto 

všechny recenze uživatele

Je to hlboko dojímavý príbeh o prežití, vytrvalosti a nádeji.Srdcom filmu je fakt, že čím viac sa všetci spoznávajú, tým viac dospievajú a ich rozdiely sa prelínajú. Názov pochádza z lekcie Huckleberryho Finna, že lož je dobrá, ak pomáha iným, tak ako Huck klamal, aby zachránil Jima pred obchodníkmi s otrokmi. 7/10 ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Lhát se nemá, ale když malý hřích způsobí velké dobro, je to vůbec ještě hřích? Slovní spojení the good lie, tedy „dobrá lež“, označuje nepravdu, pronesenou pro dobro druhého, případně proto, aby člověk sám přežil. Během příběhu zazní vícero takových „dobrých lží“, a některé i zachraňují životy. The Good Lie je hodně silný snímek o rodinných hodnotách a vztazích mezi lidmi, kteří se navzájem podpírají v dobrém i ve zlém, prostý všeho sentimentu a velmi, velmi opravdový. K tomu v něm navíc rezonuje i znepokojivý podtón skutečnosti, že v životě není nic zadarmo, že ani divoká příroda, ani moderní civilizace nejsou rájem na zemi, a že pro štěstí druhého je někdy potřeba obětovat to své. (více zde) ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Začátek se poměrně táhne a nabírá proporce hodné spíše nějakého naturalistického dokumentu, ovšem jakmile se děj rozjede a nastoupí nezvykle černovlasá Reese Witherspoon, tak už vše sedí jak má a tvůrci už jenom tlačí na emoce, kterých je celý film přímo nasáklý. Velice osvětový kousek...7/10 ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Najprv som mal strach, ze sa bude jednat o dalsi film zo zanru blahorecime negrov v ktorych su vsetci negri cisty ako ľalie a belosi totálni zmrdi. Nastastie toto nie je ten pripad. Az na vedlajsiu postavu Reese Witherspoon, ktora tu je za hviezdu, ktora ma nalakat divakov do kina, je to skoro dokumentarne ladeny film v ktorom sledujeme osudy utecencov zo Sudanu do USa a ich prispôsobenie sa v novej vlasti. Prva tretina odohravajuca sa v Afrike ma este prilis nebavila. Ale akonahle sa ustredna trojica dostane do USA, tak zabavnost filmu isla prudko hore. Bolo fascinujuce sledovat kontrast medzi naivnymi utecencami a tvrdou realitou zivota v modernej spolocnosti. Po skonceni filmu som normalne dostal chut si par negrov adoptovat. :-) Nebyt pre mna nezazivnej prvej tretiny, tak dam o hviezdicku viac. P.S. Reese ako brunetka vyzera hrozne. 6/10. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu není k obdivu nic jiného než silný příběh. Poměrně zajímavý úvod s útěkem do Keni je následován přesunem do států, kde se naše partička afričanů ne a ne začlenit. Doufal jsem v nějaké drama, které někam povede, ale nic takového jsem nedostal. Spíš naopak, pár příběhů o tom jak je nikdo nechce zaměstnat, mají problémy s prací a nikdo jim nerozumí.. tedy dokud nepozná jejich smutný osud. Žádná katarze, zvrat či vývoj. Zapomenutelný film, který selhává absolutně ve všem. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (8)

  • Roku 1987 se tisíce osiřelých dětí z občanskou válkou sužovaného jižního Súdánu vydaly pěšky na pochod napříč subsaharskou Afrikou, který je po tisících ušlých mil dovedl přes Etiopii do Keni. O třináct let později bylo 3 600 z těchto uprchlíků přesídleno do USA. Jsou známí jako "Ztracení hoši ze Súdánu." (mac000)
  • Napriek dobrým recenziám a podpore hviezd Warner Brothers film vysielali iba v 500 kinách s minimálnou publicitou. Niet preto divu, že v pokladniach dopadol zle. (Arsenal83)
  • Pri premiére na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte si film vyslúžil päťminútové standing ovation. (Arsenal83)

Reklama

Reklama