Reklama

Reklama

Chungking Express

  • Hongkong Chongqing senlin (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Hongkongský snímek CHUNGKING EXPRESS režiséra Wong Kar-waie je v odborných kruzích považován téměř za kultovní záležitost. Milostný příběh s kriminální zápletkou je natočen v "asijsky hbitém" tempu a zároveň je dramaturgicky značně rozvolněn. Snímek je považován za vrchol režisérova specifického a formálně svobodomyslného stylu, ve kterém např. kameramané snímají jednotlivé obrazy téměř výhradně z ruky. Zachycuje milostné trable dvou policistů, kteří se vyrovnávají s tím, že je opustily jejich partnerky. Lehce načrtnuté příběhy slouží k stylově čisté a působivé studii, stylizovaně zachycující všednodenní život. Film je složen ze dvou nezávislých příběhů o lidech z okraje společnosti nebo o lidech pro společnost zcela bezvýznamných, jako jsou pašeráci drog nebo prodavačky v bufetu. Vyprávějí o samotě uprostřed davu, o neschopnosti komunikace a nenaplněné lásce. Zároveň je snímek oslavou hektičnosti přelidněného Hongkongu, "města tisíce přistěhovalců", jak se někdejší britské kolonii přezdívalo. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (118)

maddy 

všechny recenze uživatele

Milujem Faye Wong! Milujem jej pieseň Dream Person (check here: http://www.youtube.com/watch?v=wvzzWaRk008)! Milujem aj Wong Kar-Waia! Ale nemilujem tento film. Po výborných Kar-Waiových kúskoch 2046 a In The Mood For Love som mal asi priveľké očakávania, keď som sa po dlhých rokoch dostal k tejto Hongkongskej klasike. Ach, tie očakávania! Vo výsledku mi to totiž prišlo ako vzťahový zlepenec bez zmyslu. Myslel som, že tie dva príbehy (pašeráci drog, policajt v stánku s rýchlym občerstvením) budú mať nejakú (akúkoľvek!) súvislosť, myslel som, že príbehy na seba začnú nadväzovať. A jeden myslel a vymyslel Chungking Express. S podivnými postavami, ktorých konanie mi prišlo trocha scestné. A to som pitom na Kar-Waiove artové filmy zvyknutý! Atmosféru to malo síce príjemnú a druhá polovica s Faye Wong ma veľmi bavila, dokonca tu boli scény kedy som bol doslovne až v siedmom filmovom nebi (hudobná sekvencia s Dream Person), ale za to mohol výhradne „ženský“ Wong – Faye Wong a nie Kar-Wai Wong. Údajné kúzlo tohto filmu ma nejako minulo a tak to na viac ako tie tri hviezdy jednoducho nebude. CELKOVO: 3* (6/10) ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Je to ako sínusoida. Kupovať konzervy ananásu kvôli tomu, že ho mala rada vaša bývalá, a navyše výhradne s dátumom spotreby 1.5., pretože máte vtedy narodeniny, je poľutovaniahodné. Čistiť cudzej žene topánky kravatou, ktorú máte stále na krku, je neprakticky submisívne. Nájsť však po príchode do bytu potopu a pomyslieť si, že buď som nechal tiecť kohútik, alebo je môj byt len precitlivený a tak sa rozplakal, je zase milo ujeté. Taká je vlastne väčšina druhej poviedky. Prvá zase dominuje obrazovou poetikou. A inštrumentálny aj piesňový soundtrack bol skvelý. No film samotný trochu moc nesúrodý na môj vkus. ()

Reklama

Dont 

všechny recenze uživatele

První příběh se mi nelíbil, ztrácel jsem se v něm a nakonec mi v kontrastu s delší druhou částí filmu přišel naprosto zbytečný. Způsobil také pouze tříhvězdičkové hodnocení. Byl zralý tak na jednu hvězdu, za druhou půlku bych ale dal čtyři. Celkově pěkný výběr písniček (Faye Wong a její Dream Person jsem si hned šel poslechnout) a solidní porce romantiky se sympatickými herci. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Pro mě velký filmový přešlap. Netušil jsem, že Kar-wai Wong do svých filmů nerad umísťuje děj, předpokládal jsem, že přítomnost policistů a pašeráků drog v jednom filmu bude mít nějakou souvislost, předpokládal jsem, že druhá polovina filmu bude alespoň v něčem navazovat na tu první, jenže nestalo se tak. Ó, ta zpropadená očekávání! Chungking Express je čistý art s někdy podivnými, někdy ukňouranými postavami, které občas jednají hodně nesmyslně. K údajnému kouzlu tohoto filmu jsem si zkráka nenašel cestu. 4/10 ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoci, ale pro mne je to film, v němž forma natolik převažuje nad obsahem, že když si ji odmyslím, dospívám k tomu, že obsah je do té míry řídký, že bez formálních fines by nebylo o čem hrát déle než dvacet minut. Některé nápady jsou hezké (plačící byt, měření emocí expiračními lhůtami konzerv...), atmoféra příjemná, ale pro mne to na víc než tři hvězdy nevydá. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (11)

  • Dva príbehy v jednom filme sú v kontraste. Prvý sa odohráva na polostrove Kowloon, čiastočne v rámci chátrajúcej budovy Chungking Mansions. Druhý príbeh sa odohráva na ostrove Hongkong, na opačnej strane zálivu ako Kowloon, a to v blízkosti stánku Midnight Express. Distribučný názov filmu spája v jednej fráze lokality oboch príbehov. (Biopler)
  • Wong Kar-Wai prehlásil o snímke: „Policajný príbeh či gangsterka? Musíte si vybrať. Ja hovorím, že je to policajný príbeh i gangsterka. Máme tam gangstrov a aj policajtov. Ale vlastne to nie je ani policajný príbeh, ani gangsterka. Je to o ich životoch – a to je tak zhruba všetko.“ (Biopler)
  • Kaneshiro Takeshi mluvil ve filmu čtyřmi jazyky: mandarínsky, většinou mluvil kantonským akcentem, když volal přítelkyni japonsky a jednu větu říká anglicky. (Kulmon)

Reklama

Reklama