Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ah-Wah (Andy Lau) je gangster, který vymáhá dluhy se svým přítelem Flyem (Jacky Cheung). Fly je průšvihář, který se neustále dostává do rvaček a problémů s jiným gangem. Do bytu Ah-Waha se nastěhuje jeho nemocná nevlastní sestřenice Ah-Ngor (Maggie Cheung). Z počátku si příliš nerozumí, ale později se do sebe zamilují. Ah-Wah chce navždy zůstat s Ah-Ngor a skončit s prací gangstera, ale osud tomu není nakloněn. Fly se zrovna chystá zabít jednoho člena konkurenčního gangu a Ah-Wah se na poslední chvíli rozhoduje ještě naposledy svému bývalému příteli pomoci. (tequilla)

(více)

Recenze (22)

KlonyIlony 

všechny recenze uživatele

Jaká je tedy Wongova prvotina? - je to překvapivě vyzrálý film, i když Wongův originální styl je zde jenom v zárodcích. Wong gok ka moon ještě není úplně "artový", zapadá do žánrů akční triller, nejspíš je dost ovlivněný Johnem Wuem - to ale vůbec neznamená že je banální. Celkově má realističtější charakter, je zde méně vizuální stylizace, než v pozdějších filmech, postavy nejsou tolik opředeny magickou aurou - maldý Andy Lau ale samo sebou oplývá osobním kouzlem. Tento film, myslím, osloví každého, nejen Wongovy fanoušky. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Bez dlouhého otálení chci napsat, že se mi tenhle film nelíbil. Já si totiž nemůžu pomoct, ale tenhle film mi přijde jako taková asijská verze "Kamaráda do deště" (oba filmy jsou ostatně ze stejného roku). Je to strašně cítit 80. lety: všichni ti mladí flákači a kriminálníci ve směšných hadrech a neschopní normální práce bez ustání drsně převalují žváro v puse, hraje k tomu děsná hudba, sem tam je nějaká ta honička, sem tam rvačka, a samozřejmě nesmí chybět stafáž v podobě romantické linky s nějakou tou holkou, ovšem přátelství mezi muži je až na prvním místě, to pozor, krasotinko, kdybys snad naivně doufala, že s tebou ten tvůj Al Pacino zůstane doma v papučích u televize. Po vizuální stránce tam taky nějaké extra velké novum nevidím a Kar-wai Wong vykrádá (či se inspiruje, chcete-li) kde co, tak jak to před tím jistě pilně nakoukal v kině. Kupříkladu já zde vidím dojezd vizuálního vlivu o 6 let mladšího Blade Runneru a v pátrání po "inspiračních zdrojích" by se jistě dalo takto pokračovat. Základní klišé (motiv, chcete-li) s gangsterem, který chce ještě naposledy jít do nějaké akce a pak s tím seknout, což mu už tak nějak z principu nikdy nemůže vyjít, jsme taky viděli stokrát jinde, namátkou lovím z paměti mladší (a podařenější) filmy Carlitova cesta z r. 1993 či Kokain z r. 2001. Vrcholem trapnosti pro mě byly scény podbarvené strašlivou čínskou coververzí songu "Take My Breath Away" od kapely Berlin, který zazněl o dva roky před tím v jiném (neméně děsném) snímku Top Gun (a ono mezi námi, už originál je dost děsivej popík, k uzoufání omílanej pořád dokola v českých rádiích a na vesnických diskotékách). Na použití příšerné předělávky západního cajdáku jsem ostatně žehral i u jiného mistrova snímku, Chungking express z r. 1994, kde se pro změnu objevuje strašlivá coververze songu "Dreams" od Cranberries. Teda řeknu vám, takhle krátce po dokoukání Wongova debutu, jaksi nerozumím, jak se mu podařilo získat pozdější reputaci. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Prvý film dnes už známeho režiséra Kar - Wai Wonga, nesie typické znaky hong kongských akčných filmov. Osudová žena, česť a priateľstvo, triády a krv. Keď sa to podá takýmto spôsobom vlastne sa jedná o dosť všedný film, ktorý skalného fanúšika východu, nemôže aspoň po dejovej stránke nejako prekvapiť. Čo sa týka tej vizuálnej, hereckej a výpravnej, tak sa jedná o znamenitý počin, v ktorom nechýba cit pre postavy a prostredie. Neónové mesto, plné upotených gemblerov, gangsterov zo slnečnými okuliarmy a pištoľami schovanými za opaskom, hlavný hrdina pofajčievajúci neustále cigaretu - to sú veci, ktoré ma dokážu nadchnúť snáď aj po stý krát. Do toho všetkého podmanivá Maggie Cheung ako zakríknutá a dobrosrdečná kráska, do ktorej sa hlavný hrdina zamiluje. Prvok priateľstva a česti, je tu ale nadsadený nad ten vzťah. Ide tu skôr o pevné puto priateľstva, a schopnosť sa obetovať ako o ženský prvok. V tomto mi to pripomína trocha Johna Woo a trocha Tsui Harka. Najlepšiu akčnú školu. A čínska verzia take my breath away dotvára už tak dosť a pečlivo budovanú atmosféru. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Prvotina Kar-Wai Wonga je do jisté míry esencí toho, co na východoasijských filmech mám a nemám rád. Opusťme velkolepé opusy točené z velké míry pro západní publikum (Hrdina, Tygr a drak, Stvořeni pro lásku), protože ty náš pohled zkreslují. As Tears Go By má neoriginální, šablonovitý příběh a patetické vyústění. Projevuje se v něm absolutní necitlivost pokud jde o výběr hudby. Někdo by mohl namítnout, že synťáková doba v osmdesátých letech ovládala celý svět a že už to dnes vypadá jinak. Na to odpovídám: pusťte si téměř libovolný korejský romantický film posledních let (např. Scent of Chrysanthemums). Uslyšíte prakticky to samé. Ústřední herci (a to mám Laua i Maggie Cheung rád) neuvěřitelným způsobem přehrávají, protože vládne jakýsi podivný konsensus, že velké city musí mít velké projevy (z toho se naštěstí Wong i Kim Ki-Duk poučili). Zdůrazňování importu západního životního stylu (neboli nevkusu osmdesátkové dekády) je tu exponováno natolik, že jsem poznával některé druhy nábytku z těsně porevoluční doby. Jakoby asijská spirituální tradice patřila minulosti a tedy pouze do dobových eposů jako je výše zmíněný Hrdina. Toliko k tomu, co na asijských filmech nemusím a čím se vzdalují jakémukoli diváckému požitku. Proč tedy ty tři hvězdy? Wong Kar Wai svůj rukopis nezapře ani na tak ranném díle. Výtvarná stránka filmu je fascinující minimáně pro vědomí, co z ní za deset let vyroste. Pro tohle stojí za to Jak přicházejí slzy vidět. ()

Joski 

všechny recenze uživatele

Kar Waiov Hong kongsky krvák v štýle Johna Woo. Naviac obohatený o výtvarne poriešené spomalené zábery i zámerne premyslené kompozície s dôrazom na detail. Dejovo ide o klasickú azijsku gangsterku, ale vizuálnou atmosférou už predznamenáva Chungking express. Parádne intro do Kar Waiovej tvorby. Obsahuje už všetky autorské prvky, ktoré režisér neskôr rozvíja do filmovej dokonalosti. Skalný fandovia si prídu na svoje. Pre mňa je to ukážka, ako možno z bežného krimi "príbehu z ulice" urobiť filmové umenie. Obsahovo i filmovo môžno prirovnať k M. Scorsseho debutu Špinavé ulice http://www.csfd.cz/film/8254-spinave-ulice/. Rovnako bezprostredné a vizuálne silné... 85% ()

Galerie (38)

Zajímavosti (2)

  • AS TEARS GO BY (v českém překladu Jak přecházejí slzy anebo Jak slzy kanou dál) je prvním debutujícím filmem dnes již světoznámého režiséra Wonga Kar-Waie. (tequilla)
  • Na "8th Annual Hong Kong Film Awards" v roce 1988 získal tento film hned 10 nominací, a to v kategoriích nejlepší film, režie, herec, herečka, 2x vedlejší role, kamera, výprava, hudba a výtvarná režie. Z toho vyhrál jen dvě, a to za nejlepší vedlejší roli (Jacky Cheung) a nejlepší výpravu (William Cheung Suk-Ping) a byl zvolen 4. nejlepším filmem roku 1988. (tequilla)

Reklama

Reklama