Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ah-Wah (Andy Lau) je gangster, který vymáhá dluhy se svým přítelem Flyem (Jacky Cheung). Fly je průšvihář, který se neustále dostává do rvaček a problémů s jiným gangem. Do bytu Ah-Waha se nastěhuje jeho nemocná nevlastní sestřenice Ah-Ngor (Maggie Cheung). Z počátku si příliš nerozumí, ale později se do sebe zamilují. Ah-Wah chce navždy zůstat s Ah-Ngor a skončit s prací gangstera, ale osud tomu není nakloněn. Fly se zrovna chystá zabít jednoho člena konkurenčního gangu a Ah-Wah se na poslední chvíli rozhoduje ještě naposledy svému bývalému příteli pomoci. (tequilla)

(více)

Recenze (22)

Shit 

všechny recenze uživatele

Gangsterskej debut Kar-wai Wonga, kterej rozhodně neni špatnej, ale zároveň tomu do kvalitní gangsterky strašně moc chybí, bylo celkem zřejmý, že Wong akci nemá rozhodně tak v krvi jako například Woo a jeho roztřesený a nepřehledný záběry na mě moc velkej dojem neudělaly, za to ale milostná vsuvka mezi Lauem a Maggie Cheung byla opoznání líp natočená, nicméně mi přišlo, že byla tak trošku odtržená od zbytku filmu, jako by to k tomu ani nepatřilo, takže mi to spíš vychází jako slepenec několika dobrých scén, ale jako celek nic moc. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

For my Love somewhere outhere:" ...still looking for the hidden glass!" Mimochodom, nielen Scorsese ma svoje "Mean streets". ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Poetické gangsterské melodrama As Tears Go By je můj první Kar-wai Wong a rozhodně ne poslední. Jeho debut je expresivní, výtvarně zajímavý a hlavně nabitý emocemi. A tak to mám rád. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Já se u toho Wonga opravdu snažím. Jenže mě zas a znovu přesvědčuje o tom, jak je mi vzdálený. Velmi moc mě zde iritovala hudba (80s jely i v Číně, koukám) a obecně audiovizuál přepínající do jakýchsi hyperaktivných výjevů. Wong by si asi rozuměl s Caraxem. ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Po zmateném začátku je film čím dál zajímavější, ale ani přesto to není nijak extra dobrý film. Spousta postav jsou téměř karikatury a jednají naprosto idiotsky. Další problém bude asi v tom, že jsem očekával něco úplně jiného. Místo poetického příběhu o lásce jsem polovinu filmu koukal na špatnou kopii Johna Woo, což mě dost zaskočilo. Díky bohu hrají ústřední pár Andy Lau a Maggie Cheung, kteří zachraňují, co se dá. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Bez dlouhého otálení chci napsat, že se mi tenhle film nelíbil. Já si totiž nemůžu pomoct, ale tenhle film mi přijde jako taková asijská verze "Kamaráda do deště" (oba filmy jsou ostatně ze stejného roku). Je to strašně cítit 80. lety: všichni ti mladí flákači a kriminálníci ve směšných hadrech a neschopní normální práce bez ustání drsně převalují žváro v puse, hraje k tomu děsná hudba, sem tam je nějaká ta honička, sem tam rvačka, a samozřejmě nesmí chybět stafáž v podobě romantické linky s nějakou tou holkou, ovšem přátelství mezi muži je až na prvním místě, to pozor, krasotinko, kdybys snad naivně doufala, že s tebou ten tvůj Al Pacino zůstane doma v papučích u televize. Po vizuální stránce tam taky nějaké extra velké novum nevidím a Kar-wai Wong vykrádá (či se inspiruje, chcete-li) kde co, tak jak to před tím jistě pilně nakoukal v kině. Kupříkladu já zde vidím dojezd vizuálního vlivu o 6 let mladšího Blade Runneru a v pátrání po "inspiračních zdrojích" by se jistě dalo takto pokračovat. Základní klišé (motiv, chcete-li) s gangsterem, který chce ještě naposledy jít do nějaké akce a pak s tím seknout, což mu už tak nějak z principu nikdy nemůže vyjít, jsme taky viděli stokrát jinde, namátkou lovím z paměti mladší (a podařenější) filmy Carlitova cesta z r. 1993 či Kokain z r. 2001. Vrcholem trapnosti pro mě byly scény podbarvené strašlivou čínskou coververzí songu "Take My Breath Away" od kapely Berlin, který zazněl o dva roky před tím v jiném (neméně děsném) snímku Top Gun (a ono mezi námi, už originál je dost děsivej popík, k uzoufání omílanej pořád dokola v českých rádiích a na vesnických diskotékách). Na použití příšerné předělávky západního cajdáku jsem ostatně žehral i u jiného mistrova snímku, Chungking express z r. 1994, kde se pro změnu objevuje strašlivá coververze songu "Dreams" od Cranberries. Teda řeknu vám, takhle krátce po dokoukání Wongova debutu, jaksi nerozumím, jak se mu podařilo získat pozdější reputaci. ()

Richie666 

všechny recenze uživatele

No já myslím, že dění v tomhle snímku je natolik dementní, že k tomu asi ani není co říct. Snad jen to, že další asijský film minul sféry mého chápání a shovívavosti o několik dimenzí. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Prvý film dnes už známeho režiséra Kar - Wai Wonga, nesie typické znaky hong kongských akčných filmov. Osudová žena, česť a priateľstvo, triády a krv. Keď sa to podá takýmto spôsobom vlastne sa jedná o dosť všedný film, ktorý skalného fanúšika východu, nemôže aspoň po dejovej stránke nejako prekvapiť. Čo sa týka tej vizuálnej, hereckej a výpravnej, tak sa jedná o znamenitý počin, v ktorom nechýba cit pre postavy a prostredie. Neónové mesto, plné upotených gemblerov, gangsterov zo slnečnými okuliarmy a pištoľami schovanými za opaskom, hlavný hrdina pofajčievajúci neustále cigaretu - to sú veci, ktoré ma dokážu nadchnúť snáď aj po stý krát. Do toho všetkého podmanivá Maggie Cheung ako zakríknutá a dobrosrdečná kráska, do ktorej sa hlavný hrdina zamiluje. Prvok priateľstva a česti, je tu ale nadsadený nad ten vzťah. Ide tu skôr o pevné puto priateľstva, a schopnosť sa obetovať ako o ženský prvok. V tomto mi to pripomína trocha Johna Woo a trocha Tsui Harka. Najlepšiu akčnú školu. A čínska verzia take my breath away dotvára už tak dosť a pečlivo budovanú atmosféru. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Prvotina Kar-Wai Wonga je do jisté míry esencí toho, co na východoasijských filmech mám a nemám rád. Opusťme velkolepé opusy točené z velké míry pro západní publikum (Hrdina, Tygr a drak, Stvořeni pro lásku), protože ty náš pohled zkreslují. As Tears Go By má neoriginální, šablonovitý příběh a patetické vyústění. Projevuje se v něm absolutní necitlivost pokud jde o výběr hudby. Někdo by mohl namítnout, že synťáková doba v osmdesátých letech ovládala celý svět a že už to dnes vypadá jinak. Na to odpovídám: pusťte si téměř libovolný korejský romantický film posledních let (např. Scent of Chrysanthemums). Uslyšíte prakticky to samé. Ústřední herci (a to mám Laua i Maggie Cheung rád) neuvěřitelným způsobem přehrávají, protože vládne jakýsi podivný konsensus, že velké city musí mít velké projevy (z toho se naštěstí Wong i Kim Ki-Duk poučili). Zdůrazňování importu západního životního stylu (neboli nevkusu osmdesátkové dekády) je tu exponováno natolik, že jsem poznával některé druhy nábytku z těsně porevoluční doby. Jakoby asijská spirituální tradice patřila minulosti a tedy pouze do dobových eposů jako je výše zmíněný Hrdina. Toliko k tomu, co na asijských filmech nemusím a čím se vzdalují jakémukoli diváckému požitku. Proč tedy ty tři hvězdy? Wong Kar Wai svůj rukopis nezapře ani na tak ranném díle. Výtvarná stránka filmu je fascinující minimáně pro vědomí, co z ní za deset let vyroste. Pro tohle stojí za to Jak přicházejí slzy vidět. ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele

Sice to není úplně ten Wong, tak jak ho znám, ale ty motivy tam jsou. Postavy, místa, město. Všechno má svoje vlastní kouzlo a důvody, takže mi bylo úplně jedno, že vlastně sleduju "jen" na banální gangsterku. ()

boogieman 

všechny recenze uživatele

Sure, lots of trademarks here... but all in all, slightly disjointed with too little love. Nevertheless, still better than most directors out there. ()

KlonyIlony 

všechny recenze uživatele

Jaká je tedy Wongova prvotina? - je to překvapivě vyzrálý film, i když Wongův originální styl je zde jenom v zárodcích. Wong gok ka moon ještě není úplně "artový", zapadá do žánrů akční triller, nejspíš je dost ovlivněný Johnem Wuem - to ale vůbec neznamená že je banální. Celkově má realističtější charakter, je zde méně vizuální stylizace, než v pozdějších filmech, postavy nejsou tolik opředeny magickou aurou - maldý Andy Lau ale samo sebou oplývá osobním kouzlem. Tento film, myslím, osloví každého, nejen Wongovy fanoušky. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Vytvarne pekne osmdesatkove akcni drama s milostnou linkou. I to "Take my breath away" v cinstine si poslechnete... 3+ ()

Cracker 

všechny recenze uživatele

Kar-Wai Wong a jeho prvotina Wong gok ka moon, ešte nie je ten produkt na, ktorý sú jeho fanúšici zvyknutí. Pôsobí trochu surovo, no na druhej strane sa naň výborne pozerá a motív krimi-romanca je ako vždy, veľmi pútavý, dramatický a napínavý. Čo sa týka typickej wongovskej vizuálnej stránky, snímok tu stále trochu pokrivkáva, ale keďže je to režisérov prvý film, tie maličké neduhy dokážem bez problémov prehliadať. Soundtrack a hudba sú výborne spracované a líčia naozaj jedinečnú atmosféru. Herci sú výborný, postavy už zas tak moc nie. Zdá sa mi, že boli až príliš idealizované a to najmä hlavný hrdina. Každopádne, osobne som sa dobre bavil a žiaden rejžov fanúšik by ho nemal prehliadnuť. ()

JB2203 

všechny recenze uživatele

Hongkongské podsvětí... Násilí... Láska... Ve figurách aby se Budha vyznal. Po půl hodině pořádně nevíte o čem to vlastně celé je. No což, na asijskou mentalitu si musí evropský divák pomalu zvykat. Pakliže ho to ovšem nepřestane dříve či později bavit. Na druhou stranu nelze Kar-wai Wongovi upřít nesporné režiserské kvality. Leč ani jeho pozdější díla (2046) mě nikterak výrazně nepřesvědčila, že bych si měl právě jeho zařadit na žebříček svých oblíbených filmových tvůrců. ()

tequilla 

všechny recenze uživatele

Naprosto perfektní režijní debut Wonga Kar-Waie s perfektní kamerou, hudbou, ale hlavně výborný příběh a herecké výkony. Naprosto skvělý Andy Lau, krásná bohyně Maggie Cheung, ale rozhodně tu diváka zaujme velmi perfektní výkon Jackyho Cheunga v roli gangstera, který chce získat respekt. Ale je i tu romantická stránka mezi Andym a Maggie (hlavně ta dlouhá líbací scéna v telefonní budce). Jak už někteří diváci vědí, že samotný režisér dokáže ve svých filmech vybudovat expresivní styl, a komu se ten styl líbí, jsem si jist, že tento snímek nadchne každého diváka, kdo miluje jeho filmy. 100%. ()

Joski 

všechny recenze uživatele

Kar Waiov Hong kongsky krvák v štýle Johna Woo. Naviac obohatený o výtvarne poriešené spomalené zábery i zámerne premyslené kompozície s dôrazom na detail. Dejovo ide o klasickú azijsku gangsterku, ale vizuálnou atmosférou už predznamenáva Chungking express. Parádne intro do Kar Waiovej tvorby. Obsahuje už všetky autorské prvky, ktoré režisér neskôr rozvíja do filmovej dokonalosti. Skalný fandovia si prídu na svoje. Pre mňa je to ukážka, ako možno z bežného krimi "príbehu z ulice" urobiť filmové umenie. Obsahovo i filmovo môžno prirovnať k M. Scorsseho debutu Špinavé ulice http://www.csfd.cz/film/8254-spinave-ulice/. Rovnako bezprostredné a vizuálne silné... 85% ()

joseee 

všechny recenze uživatele

Určite stojí za to vidieť mladého Andy Lau i peknučkú Maggie Cheung v ľahkom mafiálskom filme pre fotelku. Dielko v čistom štýle 80. rokov je plné mafiánskych ruvačiek, zlostných čínskych mladíkov, kantonského jedla, džínsov, okuliarov, syntetizátorov a veľmi peknej atmosféry Kowloonu a Lantau. Prvotina režiséra Wong Kar-wai ešte nemá toľko umeleckých lyrických pasáží ako v jeho neskoršej tvorbe, čo však zároveň umožňuje sledovanie jednoduchej dejovej línie :) ()

Vaculik 

všechny recenze uživatele

První film od jednoho z mých nejoblíbenějších režisérů. Lidé co znají Wong Kar-waie a jeho tvorbu, často označují Chunking express jako jeho nejvydařenější, pro mnohé také kultovním filmem. As Tears Go By je velice originální a vizuálně už připomíná režisérovu pozdější tvorbu, jsou zde jisté režijní nedokonalosti, ale vzhledem k příběhu a jeho akčnosti to diváka vůbec neruší. Jedná se asi o nejvíce "umluvený" a "akční" zážitek od celosvětově uznávaného a vzácného režiséra Wong Kar-waie. Všem doporučuji. ()

Reklama

Reklama