Reklama

Reklama

Pes baskervillský

(TV film)
  • Velká Británie The Hound of the Baskervilles

Obsahy(1)

Rod Baskervillů je proklet. Od doby, co bezbožný, násilnický sir Hugo zabil svou manželku, kterou neprávem obvinil z nevěry, od chvíle, co její věrný pes prokousl vrahovo hrdlo, visí nad touto rodinou prokletí násilné smrti. Přízrak oddaného zvířete se prohání po blatech a nikdo z Baskervillů mu neunikne. A zdá se, že na této pohádce, jak se o dávné legendě poněkud pohrdavě vyjádří Sherlock Holmes, přece jen něco bude. Proč by jinak na tváři sira Charlese, jehož mrtvé tělo bylo nalezeno před branou rodinného sídla, utkvěl tak zoufalý výraz hrůzy a děsu? Proč a před kým by utíkal? A proč by poblíž jeho mrtvoly byly objeveny stopy obrovského psa? Sherlock Holmes je ovšem mužem moderní doby a v záhady a nadpřirozeno nevěří. A se sebedůvěrou sobě vlastní je přesvědčen, že se mu podaří ochránit nového majitele před vším, co by mu mohlo hrozit. Jenže nehostinná blata, uprostřed nichž se rozkládá baskervillské panství, ještě nevydala všechna svá tajemství... Nejnovější verze jednoho z nejslavnějších případů Sherlocka Holmese vznikla v produkci britské BBC, která při natáčení (pro vytvoření legendární psí příšery) použila metodu počítačové animace, osvědčené v cyklu Putování s dinosaury. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (51)

ic 

všechny recenze uživatele

Je dobře že se i plakáty překládají do lokálních nářečí jednotlivých států, kde je film vysílán ()

otík 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré a především strašidelné zpracování nejznámějšího románu A. C. Doyla, ve kterém jde vskutku o život a Holmes i Watson jsou zde docela akční. A také se tu vina za zranění sira Baskervilla a jednu další vraždu shazuje na Sherlocka Holmese. Richard Roxburgh je dobrý Sherlock, odvážný, hrdinný, také ale namyšlený a zcela chladný. Film určitě obstojí s jeho novodobou akční předělávkou Guy Ritchieho. Dobrá je strašidelná hudba, vadí občasný digitální záběr, trapný pes a částečný odklon od předlohy. Hudba: Robert Lane ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Velice dobrá adaptace nejslavnějšího případu Sherlocka Holmese. Atmosféra je vynikající (blata jsou holt blata, no...) akčnější konec mi naprosto skvěle sednul (fakt to bylo dobrý) a pár změn v příběhu proběhlo i napříč celým filmem, mám ale pocit, že mu to všechno vlastně prospělo, protože tenhle Pes je jeden z těch lepších (ta digitální příšernost na konci je zase jedna z těch horších). Richard E. Grant je ztělesnění ďábla, byl naprosto fantastický, stejně tak jako John Nettles, který klidně mohl dostat o něco víc prostoru. Ian Hart byl fajn a nakonec ani ten Roxburgh nebyl úplně špatná volba - ale to je asi tak všechno, na Holmese prostě zase tolik nesedne. Příjemné překvapení, velmi zdařilá adpatace, která se nemá za co stydět. 75%. ()

cross 

všechny recenze uživatele

Klobouk dolů a úklon až ke kotníkům - nic jiného si tento televizní projekt nezaslouží! Přepracovaná klasika literární i filmová vsadila na přesné zobrazení atmosféry s neuvěřitelně mrazivým a temným podáním. A to i přesto, že chvílemi je více než evidentní, že se natáčelo v interiérech! Film má prostě šmrnc, je velmi napínavý, zábavný i herecky zvládnutý - jednoduše, řekl bych, že další verze již netřeba, a to i přesto, že v tomto případě se jedná zcela výhradně o "mikrofilmovou" produkci BBC...Která se však bezvýhrady zdařila! ()

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Ne, vůbec to nebylo špatný. Super atmosféra, docela realisticky a akčně pojatý, nádherná krajina a moc hezké kostými. To že se to zuby nehty nedrželo knižní předlohy tady vidím jenom jako plus. Herci byli překvapivě dobří, zejména Grant jako Stapleton a Ian Hart jako Watson (na Harta jsem si teda musela chvilku zvykat, ale byl dobrej a film podle mě patřil jemu). Přešlapem byl podle mě bohužel představitel Holmese - Richard Roxburgh se sice snažil ze všech sil, ale Holmes prostě nebyl, nicméně vysloveně nevadil. Najít charizmatičtějsího Holmese a necpat tam v závěru toho otřesnýho digitálního psa, je to podle mě jedno z nejlepších zpracování tohodle románu jaký tu kdy bylo. Takhle jenom slušný 3,5*. ()

Werichowka 

všechny recenze uživatele

Na popáté se mi to zalíbilo:-) Jojo, pes byl sice vypůjčený ze série "Putování s pravěkými zvířaty" ...snad mu tam i říkali jinak...myslím že Entelodont nebo tak nějak...ale proč si několika minutami kazit jinak celkem pěkný film? Navíc s Barnabym???:-D ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Velmi mizerné zpracování, ty změny oproti originálu rozhodně neprospěly. Hlavně zabití Beryl. Holmes ještě ušel, ale ušatej Watson dost hrůza. 35% ()

lukasd 

všechny recenze uživatele

Ach jo, ten pes je úplně šílenej-někdy je fakt lepší obejít se bez triků! Jinak některé úpravy Doyleovy předlohy jsou zbytečné a nelogické. Richard Roxburgh hraje Holmese velmi dobře, jen mi trochu vadí, že zde Holmes bere kokain během případu, což je absolutní nesmysl (Holmes vždy fetoval, když neměl co na práci, aby se zabavil!). Ian Hart sice fyziognomicky není úplně ten správný Watson, ale líbí se mi, že konečně nějaký režisér pochopil, že Holmes a Watson jsou vrstevníci a že v době vyšetřování baskervillského případu jim bylo cca 35-40 let. 65% ()

Macik 

všechny recenze uživatele

Už jenom za tu atmosféru musím dát 4*.. Tak dokonale vykreslenou starou anglii v televizním zpracování, už jsem dlouho neviděl.. A ten pes?No není to zas tak strašný.. Čekal jseml po přečtení zdejších komentářů, že to bude daleko horší.. Rozhodně je lepší než vlkodlaci ve Van Helsingovi a vlci ve Dni poté.. ;-) ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Asi nejakčnější zpracování, které jsem v souvislosti s knižní předlohou viděl. Moc dobře udělaná hudba, vybraní herci i prostor blat dokreslují velmi ponurou a neopakovatelnou atmosféru tohohle hrůzného příběhu. Tyhle filmy jsou skvělé v tom, že díky velmi zvláštnímu prostředí zápletky vás z obyčejného všedního dne vtáhnou do příběhu a nechají vás rozjímat u krbu v dalekých blatech nebo se toulat po vřesovištích s pocitem stálého strachu z velkého monstra, které se tam zjevuje. ()

molcan2 

všechny recenze uživatele

Richard Grant by bol lepšou voľbou do postavy Holmesa. Avšak, táto výrobaurčite odmení diváka mnohými cennými okamžikmy. ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Jsem si naprosto jist, že tenhle film jsem už jednou hodnotil a komentoval. Ale to je fuk. Já to považuji za nejlepší zpracování Psa baskervillského, ale výhrady jsou i tak velké. Je to nádherně nasnímané a výprava okouzlující, blata jsou fantastická a všechny scény v domě i noční na blatech jsou krásně provedené. Nejlepší na tom všem je ovšem casting. Richard Roxburgh je skvělý Holmes, ačkoliv spíše tradiční a nedosahuje pozoruhodných charakterů od Jeremy Bretta či Benedicta Cumberbatche. Richard E. Grant jako Stapleton je dokonale slizký a Matt Day je velmi sympatický sir Henry. Zklamáním pro mě byl naopak Ian Hart, jen Watson je ukrutně nezajímavý a nesympaticky a věčně se mračící morous a nemluva. Největší problém je ovšem ve scénáristických pokusech přepsat autora. Téměř všechno, v čem je příběh upraven a změněn, je neuvěřitelné hovadské, nedůstojné a především nelogické a hloupé. A pak je tu ještě ten digitální čokl. No, vypadá hnusně, ale po pravdě aspoň je konečně fakt děsivý, nějak mě všechny ty opravdové dogy utíkající noční krajinou a vrtící u toho ocasem nikdy neevokovaly tu děsivou ďábelskou kreaturu z pekel. Film prostě není dokonalý, ale ze všech zpracování podle mě zdaleka nejpůsobivější, to nemůžu popřít. Netrumfl ho se svým zpracováním příběhu ani moderní Shelock... ()

vla_kor 

všechny recenze uživatele

Čtyři hvězdičky za Richarda Roxburgha, neotřelé zpracování a scény, ve kterých si Holmes aplikuje kokain (což mimochodem ČT odstranila a tudíž tam vznikl nelogický střih. ()

Fanak 

všechny recenze uživatele

Shodou okolností jsem několik dní před filmem dočetl knihu, takže byla má očekávání možná příliš vysoká. Příběh samotný je natolik vynikající, že by unesl i hodně nepovedené zpracování. Což toto rozhodně není, alespoň na televizní poměry. Ačkoli jsem si jak Holmese tak i Watsona představoval vždy starší, po herecké stránce není co vytknout. Také hudba krásně pomáhá budovat hutnou atmosféru. "Oskara" za hlavní roli bych však nejraději udělil exteriérům, neboť nejvíc ze všeho na mě působily záběry vřesoviště a bažin. Naopak jednoznačně nejhorší je "psovitá obluda" (nevím, jak jinak ono monstrum nazvat), která je trapně digitální a psovi se podobá jen vzdáleně. I občasné inovace ve scénáři bych překousl nebýt konce, který se mi hodně nelíbil. Smrt slečny Stapletonové bych ještě ustál, ale následné uměle naroubované akční finále postrádalo logiku i šmrnc a ubírá filmu na sympatiích i 1* na hodnocení. ()

Reklama

Reklama