Reklama

Reklama

Městečko Fortitude

(seriál)
  • Velká Británie Fortitude
Trailer
Drama / Mysteriózní / Thriller / Horor
Velká Británie, (2015–2018), 21 h 12 min (Minutáž: 47–91 min)

Hudba:

Ben Frost

Hrají:

Michael Gambon, Sofie Gråbøl, Mia Jexen, Luke Treadaway, Richard Dormer, Verónica Echegui, Björn Hlynur Haraldsson, Nicholas Pinnock (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(25)

Kriminální seriál odehrávající se v osadě Fortitude na arktických Špicberkách, kde prakticky není zločinnost a kde podle místních zákonů nesmí ani nikdo zemřít a být pohřben. Poté, co dva horníci z místních dolů objeví v tajícím ledovci prehistorickou mršinu, je však za záhadných okolností brutálně zavražděn vedoucí vědeckého týmu (Christopher Eccleston), který ve Fortitude zkoumá arktickou přírodu. Místní šerif (Richard Dormer) se pustí do vyšetřování, ale protože zavražděný byl Brit, brzy se na místě objeví také detektiv Londýnské metropolitní policie (Stanley Tucci) s oficiálním pověřením a spoustou nepříjemných otázek. Brzy vyjdou najevo složité osobní vztahy v uzavřené komunitě a ukáže se, že vražda možná souvisela s velkorysým developerským projektem, který prosazuje guvernérka Fortitude (Sofie Gråbøl). (Bluerider)

(více)

Recenze (90)

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

1. série: Má to hodně mezer (narativní struktura je minimálně sporná, nemluvě o některých nadbytečných odbočkách), ale hutná atmosféra, velmi specifické prostředí a skvělé obsazení z toho dělají téměř seriálovou událost. Jasně, pokud se člověk nenaladí na určité "X-Files prvky", může v jeho očích hodnocení Městečka Fortitude hodně padnout. Ale byla by to škoda. Dílčí aspekty jsou totiž vpravdě geniální. "Tady se neumírá, protože zde nemůžeme pohřbívat. Musíte umřít jinde". Cool! 85% 2. série: Na návrat do Fortitude jsem se hodně těšil. Bohužel se tvůrci dějově i v rámci vývoje postav vydali směrem, který mi extrémně nesedl. Neříkám, že je tu něco přímo špatně. Scénář, režie, herecké výkony, to vše má pořád vysokou kvalitu. Ale někdy si zkrátka lidé přestanou rozumět, protože se vyvinou každý jiným směrem. A to je ve zkratce můj "vztah" s druhou sérií. Balím proto kufry a s městečkem Fortitude se nadobro loučím. Nic tu pro mě nezbylo. 60% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série: Nejenom neobvyklé prostředí Špicberků z tohoto seriálu činí jedinečný příběhový zážitek. Pokud totiž očekáváte netypickou detektivku, tak se připravte, že budete mít co dočinění nejen s hororem, ale i s příběhem, který se na první pohled tváří zřejmě, ale postupně se rozjede hodně zvláštně, různorodě a originálně. Zde opravdu zahradník nebude vrah. A to i kdyby to byl jedinej zahradník na Špicberkách, což by se na množství obyvatel a obyvatelného prostoru mohlo klidně stát. Městečko Fortitude mě tak díky těmto atypickým skutečnostem vysloveně bavilo. Při teplých letních večerech mě pohotově ochladilo a ještě mi nabídlo zajímavý příběh, který zřejmě neskončí u první série. A to je rozhodně dobře. Jo a Richard Dormer je tady vysloveně výbornej a hodně nekompromisní. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Fortitude je severské mestečko, v ktorom žije len niekolko stoviek obyvatelov. Mestečko žije pokojným životom s takmer nulovou kriminalitou a mladou populáciou, keďže na území mesta nikto nesmie zomrieť. Situácia vo Fortitude sa však drasticky mení, keď prichádza k smrti miestneho profesora. Do Fortitude prichádza detektív z Londýna, pretože v tieni podozrenia je aj miestne policajné oddelenie. Život v mestečku je odrazu úplne iný a plán výstavby obrovského ladovcového komplexu sa vytratí vo chvíli, keď si všetci obyvatelia uvedomia, že sa medzi nimi zrejme skrýva zákerný vrah. - Fortitude je naprosto ideálnym seriálom pre teplé letné dni. Atmosféra zasneženého malomesta Vás úplne pohltí a čas bude pri Fortitude ubiehať velmi rýchlo. S postavami som spokojný, pretože okolo každého je tieň podozrenia a až do úplného konca som netušil, kto je dobrý a kto je zlý. Pochváliť musím aj nádherné ženské obsadenie v podobe krásnych policajtiek a pracovníčky výskumného ústavu. Herecké výkony sú velmi kvalitné a takmer vždy uveritelné. Dialógy majú takmer neustále rovnakú tématiku, ale vždy sú rozdielne. Často sa tu strieda humor s napätými situáciami, čo mne osobne vyhovovalo a vo Fortitude sa perfektne kombinovali žánre krimi a horor. Ako som už spomínal, prostredie je velmi podmanivé a rôzne zábery z helikoptér len dotvárajú parádny dojem z prírody a ladovcov v okolí Fortitude. Vo všetkých epizódach bola použitá kvalitná hudba a jej žánre sa prelínali od klasických hitov z minulého storočia až po moderné štýly ako napríklad Dubstep. Kamera je vynikajúca. Praktické efekty neboli velmi často potrebné, ale keď sa objavili, vyzerali kvalitne. Masky boli pôsobivé a dobre spracované a krv taktiež vyzerala reálne. V posledných troch epizódach dej perfektne vygradoval a so záverečným rozuzlením všetkých vrážd a záhad vo Fortitude som úplne spokojný. Celkovo mám z Fortitude velmi dobrý dojem a som zvedavý, kedy sa dočkáme slubovanej druhej série. + herečka z The Woman in Black + herec z Dark Touch + herec z Nina Forever + herec z World War Z ()

Spooner

všechny recenze uživatele

Pilot: Fortitude má za sebou dosti rozpačitý start, jenž příliš nenaplnil divácká očekávání. Ano, z prostředí polárního kruhu vám bude slušná zima, tvůrci umí navodit tu správnou atmosféru a závěrečná třetina dává tušit, že scénář bude s kriminální zápletkou a jednotlivými liniemi přeci jen pracovat lépe než doposud. V úvodu nám ale servírují hlavně scenáristicky nedodělaný kousek, který kvůli své natahované stopáži místy i docela nudí a nepřináší nic překvapivého. Na další britský klenot to tedy prozatím nevypadá 60% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Po první epizodě zatím spokojenost, i když se stopáží potlouká celkem dost příběhové vaty. Je mi sympatické, že se tvůrci rozhodli zakomponovat do mrazivé kriminálky i neotřelé mysteriózně-hororové prvky; atmosféra plná sněhu se dá krájet... ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Komentář je za obě dvě viděné série, na poslední se už v žádném případě nechystám. První řada byla celkem pecka. Mělo to zajímavou myšlenku, solidní herce, dobré tempo a přes pár drobných překlepů na konci normální rozuzlení. Zhruba od pátého dílu mě to úplně vtáhlo a já jen hltal každý, další díl. Tohle vše, plus, mínus vydrželo i do začátku série druhé, pak se z toho pro mě bohužel stala naprosto nevěrohodná, téměř až groteskní taškařice, plná nelogických momentů, která končila v posledním díle, který bych se nezdráhal označit velmi diplomatickým slůvkem podprůměrný. Vůbec to nechápu, ale je to tak a asi bych dlouho vzpomínal, kdy to takhle podobný seriál v další sérii totálně zazdil, každopádně Foritude je přesně tím učebnicovým případem, jak to podělat i s takhle dobrými herci a hlavně ze začátku originálním nápadem. Třikrát škoda. ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Pěkně mrazivé atmosférické thrillerové drámo plné napětí a hororové atmosféry. vše postupně houstne až nakonec pravda vyleze na povrch. Opravdu netradiční kriminálka se skvělými herci a hlavně v nehostinném prostředí. Kurva, kolikrát mi byla zima za ty herce. Jsem rád, že jsem konečně viděl něco originálního s minimem klišé. Můžu jen doporučit. Odted už nemám rád mamuty. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Slabší detektivka po vzoru severských kolegů. Bez tempa, zajímavé zápletky s tunou vaty a s nepříliš zajímavou skvadrou hrdinů. Hodnoceno na základě 1. série. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Z celkovo dobrej kriminálky sa zhruba od polovice prvej série stáva všedná záležitosť, ktorá pri vyšetrovaní zločinu neprináša napätie a akúsi prázdnotu v atmosfére vypĺňa nasadením hororových až mysterióznych prvkov. A to ma v závere vlastne rozladilo, podľa mňa to nebolo vôbec nutné. Keby to nechali čisto v štýle detektívka, mohlo byť dielo podstatne vydarenejšie. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Začiatok bol dosť chaotický a veru robilo mi značné problémy zorientovať sa v spletenci vzťahov a postáv. Po štvrtej časti sa ale všetko rozplynulo, akoby šibnutím čarovného prútika. Postavy zrazu dávajú zmysel a dej naberá na obrátkach strhujúcim spôsobom. Dúfam, že im toto tempo vydrží až do konca série. ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

Pátá epizoda jako by to všechno konečně odšpuntovala. Do tý doby jsem si timhle veleambicióznim projektem nebyl úplně jist; v přehršli postav jsem se neustále ztrácel a obecně mi přišlo, že sama atmosféra dělala 90 % dramatu. Teď už si to snad začíná sedat. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Tohle mi sedlo, mrazivé prostředí, napětí, které by se dalo krájet pilou na led, mysteriózní příběh, který má hlavu a patu. Doufám, že to bude pokračovat... brzy. ()

amirgal 

všechny recenze uživatele

Dobrej začátek, zajímavý svět, vztahy, pravidla ... pak laciná hororovost, lapsy v konsistenci, ztráta dynamiky ... až mně to pak začalo nejdřív nudit a pak i štvát. To, že si zahráli na otevřený konec si moc nepolepšili, to lze jenom tam, kde není zmateně otevřené úplně všechno. Chvili jsem si nebyla jistá, jestli "nenadstavovali", protože mi přišlo, že nevědí, co do té stopáže vlastně dát ... škoda. ()

SlecnaSmilly 

všechny recenze uživatele

Je jasné, že né každej se může stát fanouškem detektivek ze severu, anžto se vedle sebe v jedné scéně mohou objevit Ölholm, Vidtsrup a Odegard, tedy parádní Ikea koberec, rohová pohovka a jedna z postav seriálu. Slabomyslnější jedinci se v tom pravděpodobně úplně ztratí a v návalu paniky obviní z vraždy třeba Mor Linden, a pak přijde akorát zklamaní, že vrahem nebyla krvelačná knihovna. Já to naštěstí dávám s přehledem sobě vlastním, jelikož jsem velká fanynka a znalkyně zemí severu. Odtud totiž pocházejí ty nejfajnovější objevy, například vůbec nevím, co bych si já chuděra počala bez Švědských kapek, brilantní to směsi bylinek a alkoholu, které pomohou i při těch nejakutnějších žaludečních potížích. Jinak všechny hospodyňky určitě potěší zpráva, co koluje internetem, že výše zmíněná firma s nábytkem a věcma do domácnosti po mistrovství v hokeji uvede na trh novej typ cedníku s názvem Sälak. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Skončil jsem u 10. dílu, dále na to kašlu. možná by to nemusel být špatný mystery-drámo seriál, ale jsme už u 10. dílu a kromě jakéhosi paktu guvernérky se šerifem, mentálně vyšinutým dědkem a hromadou mrtvol, zapříčiněnou asi nějakým z ledu rozpuštěným virem se nic neděje, nikam to nespěje a trpí to klasickým angloamerickým seriálovým "Budeme to protahovat, jak nejdýl to půjde, než se něco v ději fakt stane.", což mě ale fakt nebaví. Týden čekat na pitoreskní skládačku z puzzlu, který taky může trvat mnoho sezón, na to nemám ani náladu ani čas, který mohu ztrácet i jinde. A ty jejich rodinné problémy ať si strčí... ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Vysoké ambície, ale až príliš štandardný výsledok, tak by sa dal v krátkosti označiť Fortitude. Vysoký rozpočet je na ňom vidieť, má krásny vizuál a podarila sa aj atmosféra, kde zasnežené prostredie Islandu budí príjemne mrazivé pocity, ale problém je ten, že atmosféra robí v tomto prípade polovicu práce a samotný scenár je zbytočne naťahovaný, s veľkou dávkou príbehovej vaty a tak miestami, aby v divákovi rozvíjal záujem o rozlúsknutie tej mysterióznej (vírus), ako aj kriminálnej zápletky (vraždy) akurát tak mierne nudí a vo výsledku neprináša nič zaujímavé. Postavy sú síce dobre vykreslené a pomalé tempo sa k tomu vyslovene hodí, no celé to nikam nespeje. Je to škoda, pretože toto malo šancu byť skutočnou seriálovou peckou odohrávajúcou sa v pútavom prostredí, no zatiaľ to na ďalší britský klenot nevyzerá. Skôr len na obstojný priemer, ktorý síce absolútne ničím neurazí, ale celý čas je u neho cítiť, že by to šlo lepšie. Otázne je, či sa u toho oplatí stráviť osem hodín života. CELKOVO: Season 1 = 3* (6/10) ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Severské pochmurno s hromadou mrtvol. 1) Tento zajímavý mix severské bezútěšné "ibsenovské" atmosféry a těžkého neorealismu, kterým se jinak vyznačují zejména britské filmy z dělnického prostředí, diváka (tedy mě) poněkud mate. Zavádí mě do mysteriózního prostředí, kde netuším, zdali na mě zpoza rohu nevyskočí infikovaný pes zatoulaný z Věci anebo nějací mimozemšťané._____ 2) Velkou předností je nádherně děsivé prostředí východoislandského Reydarfjörduru i pochmurné charaktery téměř všech postav._____ 3) Výjimkou je pěkný 31letý Luke Treadaway (nově příchozí mladý vědec Vincent Rattrey)._____ 4) Tak si dám lutefisk a počkám si na druhou řadu. ()

Quint 

všechny recenze uživatele

Policejních procedurálek je plná televize. Většina z nich se od sebe liší pouze jiným názvem, jiným prostředím a jinými postavami. Osobně se jim spíš vyhýbám, protože málokdy přijde někdo s něčím neokoukaným. To se ovšem tvůrcům seriálu Fortitude povedlo. Jednak díky tomu, že příběh zasadili do netradičního prostředí odlehlé Arktidy, které se postará o mrazivou atmosféru s impozantními vizuály. Navíc nejde o čistokrevnou kriminálku. Časem totiž začne velmi nenápadně a pozvolna vyplouvat na povrch skrytá hororová linie. Zpočátku není jednoduché se ve zdánlivě komplikované zápletce s mnoha postavami zorientovat, ale nakonec to celé do sebe zapadne a skvěle to funguje. Kvalita jednotlivých sérií je ale bohužel sestupná. První série je výborná, poslední téměř nekoukatelná. ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Pokud mate radi mysterioni krimi zapletky, vizualne i pocitove pekne podanou zimu a Brity hrajici si na Skandinavce ci naopak, smele do toho... :) ()

Reklama

Reklama