Reklama

Reklama

Městečko Fortitude

(seriál)
  • Velká Británie Fortitude
Trailer
Drama / Mysteriózní / Thriller / Horor
Velká Británie, (2015–2018), 21 h 12 min (Minutáž: 47–91 min)

Hudba:

Ben Frost

Hrají:

Michael Gambon, Sofie Gråbøl, Mia Jexen, Luke Treadaway, Richard Dormer, Verónica Echegui, Björn Hlynur Haraldsson, Nicholas Pinnock (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(25)

Kriminální seriál odehrávající se v osadě Fortitude na arktických Špicberkách, kde prakticky není zločinnost a kde podle místních zákonů nesmí ani nikdo zemřít a být pohřben. Poté, co dva horníci z místních dolů objeví v tajícím ledovci prehistorickou mršinu, je však za záhadných okolností brutálně zavražděn vedoucí vědeckého týmu (Christopher Eccleston), který ve Fortitude zkoumá arktickou přírodu. Místní šerif (Richard Dormer) se pustí do vyšetřování, ale protože zavražděný byl Brit, brzy se na místě objeví také detektiv Londýnské metropolitní policie (Stanley Tucci) s oficiálním pověřením a spoustou nepříjemných otázek. Brzy vyjdou najevo složité osobní vztahy v uzavřené komunitě a ukáže se, že vražda možná souvisela s velkorysým developerským projektem, který prosazuje guvernérka Fortitude (Sofie Gråbøl). (Bluerider)

(více)

Recenze (90)

Pirabin 

všechny recenze uživatele

Překvapení! Seriál o kterém jsem vůbec nic neslyšel a dozvěděl jsem se o něm jen díky tomu, že někdo napsal na FB, že to bude startovat. Perfektní atmosféra severských detektivek, která ale naznačuje, že něco nemusí být tak jak na první pohled vypadá a ten žánr možná bude nakonec trochu jiný (nechci spoilovat). Navíc suprový obsazení...a ta příroda! ()

TheDon 

všechny recenze uživatele

Já jsem doslova nadšenej. To co nám předvádí tahle čtverka režisérů je prostě vyjímečný. Pomalu servírovanej příběh o nečem tak banálním jako je vražda. Každým dílem zapadne malej střípek do skládačky a vy si pokaždé řeknete, no jasný, teď už je přece jasný o co tam jde. Hehe, není. Každým dalším dílem vás to zase nechá na pochybách, protože jste úplně vedle. Zvolna vykreslující se charaktery jednotlivých postav jsou stejně fajn, jako celej zmrzlej Island a musím trochu zaSPOILERovat (operace břicha vidličkou je tak precizně nechutná, že i já starej humusák sem se přistihl, že odvracím oči). Tenhle seroš letí do topky. 90% P.s.: za 690 ojro nabízí Iceland Travel pětidenní vejlet na místa filmování....začínám o tom silně uvažovat ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Záhadný seriál plný záhad. Nejzáhadnější záhadou pro mně asi zůstanou louže a  tající sníh při deklarované teplotě mínus třicet. Na tak tajemné záhady není má mysl připravena a tak jsem to vzdal po první sérii. ()

zbyshek 

všechny recenze uživatele

Tohle vypadá na opravdu pekelnou jízdu! Velmi suprová atmosféra arktického klimatu ve sklíčeném prostředí malého městečka téměř odstřihnutého od okolního světa. Myslím, že to je rozjetý opravdu skvěle. Jsou tam prvky kriminálky, dramatu s mysteriózním nádechem. K tomu je tu dobrá herecká skvadra, tudíž na edně dávám tento seriál do oblíbených. Zařazuji se mezi pravidelné diváky, protože vím že to bude stát za to. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Ve svých normálnějších polohách a dílech je to chytlavá detektivka na Špicberkách, kde i děti nosí pušky proti medvědům, každý má depresi a chlastat se chodí do baru kde hraje death metalová kapela dřevorobců. Ve svých divnějších polohách je to Cronenbergovská zvrácenost ze špatných snů. Pokud vás baví jak detektivky, tak polo-sežraná lidská těla uprostřed obýváku, najdete si svoje. ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Tohle se moc nepovedlo. Promarněná šance. Zapíchnul jsem to v půlce čtvrtého dílu. Atmosféra není všechno a tak jsem se na to těšil. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Začáte docela nuda, pak se to rozjelo. Štve mě, že první série zatím nabídla otázky, ale žádné odpovědi. A jak se na to tak koukám, mám strach, že z toho bude klasické klišé. Tak uvidím... ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Season 1: 75%. Arktická krajina nádherná. Točené sice na Islandu, má se jednat o Špicberky, i když to ani jednou v seriálu nezazní. Škoda, že konec je takový uspěchaný a několik věcí v něm není vysvětleno. Ale rozhodně jsem netušil kam děj povede. Season 2: 70% Zpočátku vypadala druhá serie o dost lépe, než první. Tajemná krvavá záře, záhadné vraždy, aby se nakonec ukázalo, že to dělá takový kokotek s blbýma kecama. Dost přeživších z první sérky tu překvapivě zařve a bohužel konec je dost otevřený a nechává dost otázek. Takže asi u další série. Season 3: 70% Třetí série navazuje hned na druhou a překvapivě má jen 4 epizody, které přináší nějaké odpovědi na události v druhé sérii a více info o parazitech, ale šerifovi Anderssenovi už definitivně jeblo, že ho za kladného hrdinu považovat nemůžů. Překvapivé jsou pouhé 4 epizody, když se končí opět otevřeně. Bonus je, že teď už se opravdu točilo na Špicberkách a ne na Islandu. Poznal jsem dost lokací, když jsem tam byl před pár lety na výletu. :-) ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Pokud mate radi mysterioni krimi zapletky, vizualne i pocitove pekne podanou zimu a Brity hrajici si na Skandinavce ci naopak, smele do toho... :) ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Pořád jsem si říkal, jestli to bude čistě kriminálka nebo se to zvrhne na nějaký sci-fi motiv. A protože sci-fi znamená věděcká fikce, tak to není od toho zase tak daleko. Navíc to zavání mysterióznem, ba i trochu hororem. Než se to ale posunulo do této polohy, užíval jsem si inteligentní a uvěřitelnou kriminálku v zajímavém prostředí. Všichni můžou být pachatelé, všichni smrdí nějakým motivem. Zajímavé vztahy a celá ta komunita. A vraždy se hromadí. A záhad přibývá... a pak zas ubývá. Líbí se mi, že se děj stáčí i do minulosti a že nejde jen o vraždy, ale i o hotel na ledovci, lední medvědy, bizarní či jinak poblázněné postavy a permafrost. Trochu mi nedošlo, jaktože někteří jen blili, někteří byli líheň, někteří byli imunní a jak se to přenášelo, ale to už je součást seriálu, bez které by to bylo ochuzeno. Taky to, že se u nich objevovaly ty násilné sklony bylo trochu sci-fi (a už jsme u toho), ale vše v mezích tolerance. Herecké obsazení více než povedené - složení Sofie Gråbøl, Richard Dormer, Michael Gambon, Stanley Tucci, Luke Treadaway, Björn Hlynur Haraldsson, Darren Boyd a další je více než povedené (nepsal jsem to už?). Severské a jiné holky (Mia Jexen, Alexandra Moen, Sienna Guillory) velmi sympatické (a povedené). Strašně jsem to hltal. A hltal a hltal, až jsem první sérii dohltal a těším se na druhou. 2: série: Uau, tak to bylo snad ještě lepší, než ta první. Šaman v kukle se svářečskejma brýlema, parádní přerod šerifa Dana Andersona a události z minulosti z Vukobejiny, do toho nadnárodní farmaceutická společnost a jejich pokusy. Plus hromada mysteriózních až hororovejch věcí. Richard Dormer není herec, on je to fakt démon! Pořád stejné nadšení... Ano, přiznejme si to - ta třetí série už byla trochu odfláknutá. Nevím, proč ji zkrátili jen na 4 epizody, ale vypadá to, že to chtěli zakončit a ukončit. Moc mi tam nehrají různé změny: Petra v podivném vztahu s Danem, Michael Lennox coby totální ožralá troska (ale nutno říct, že Dennis Quaid i ve svém věku má tělo víc ve formě než většina normálních lidí) a Dan se úplně utrhl z řetězu - až monstrózně brutálně šíleně. A taky ta zazobaná dámička, co potřebuje dárce, mi tam už moc nesedí. Takže plně chápu, že hodně lidí tato série zklamala. Sesunula se v kvalitě spíš do průměru, ale protože byla tak krátká, hodnocení celého seriálu nechávám na původních pěti, což pramení z prvních dvou sérií. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Po sedmi epizodách nějak pořád nevím, jestli se na to nevybodnout. Jde sice o parádní atmosférickou záležitost s herci jako Michael "Brumbál" Gambon, Sofie Grabol z Forbrydelsenu (ta je vynikající) nebo Christopherem Ecclestonem, bývalým Doctorem, kterého ovšem zabijou... Výborní jsou i Stanley Tucci a Richard Dormer, vlastně není po herecké stránce nic co vytýkat, ale zdá se mi, že nikdo ze sebe nevydává maximum. To je ale nejspíš scénářem, který je hrozně, ale opravdu hrozně roztahaný a i když se tam pořád něco děje, já se absolutně nevyznám v postavách ani v motivech a těch pár charakterů, kteří mají na to ten seriál uníst, to neutáhnou stoprocentně, ale jenom zhruba devadesáti. Nechci kritizovat, protože je to další kvalitní kus z neokoukaného prostředí, které tady ještě nebylo s parádní mrazivou atmosférou a naprosto dokonalou úvodní znělkou, tentokrát mi to ale ke spokojenosti nestačí. A i když mi je zatím celkem jedno, kdo je vrah, dokoukám to do konce a pak hodnocení třeba i upravím. Prozatím ale zhruba za 75%. Je i mnoho lepších detektivek... ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Úžasná atmosféra a konstantní napětí. Pro milovníky podivnosti, kriminality, hororu, morálních hodnot a skandinávského filmu, naprostá nutnost ! ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že jsem už asi dva měsíce nenavázal na třetí díl (možná pouze druhý), frknu sem hodnocení a zbylé díly seriálu smažu. První minuty seriálu byly zajímavé a naplnily mě očekáváním. První díl se tak vezl na vlně, že to bude dost nevšední podívaná. Druhá (a možná třetí díl) už ale byly nudným zjišťováním, že tempo bude pomalé jak líně se loudající zmrzlá nekvalitní vodka. Postavy nezajímavé, nepříjemné a nebo vystupující pouze v nudných scénách. No a za tři díly jsem ani nezjistil, co to vlastně sleduju za žánr. Od všech zde zmíněných to sice má náznaky všech, ale neodvážil bych se ani k jednomu seriál přímo přiřadit. ()

LadyPupu

všechny recenze uživatele

V první sérii se všechno točilo kolem mamuta tlejícího v kůlně, což mě osobně příliš neuchvátilo, proto jsem na druhou sérii moc natěšená nebyla. Jenže tady žádnej mamut v rozkladu není, i hmyz ubyl, naopak přibyly mysteriózní prvky a to vytáhlo pokračování o několik levelů výš. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Temná a mrazivá kriminálka z téměř mimozemských Špicberk s atmosférou tak pohlcující, až z toho za oknem začalo sněžit. Fortitude má ambiciózní rozběh, ale hned v prvním dílu nešťastně klopýtlo a propajdalo ještě další tři epizody, než konečně našlo svoje tempo. Milovníci spletitých příběhů se spoustou provázaných vztahů si přijdou na své, ti co vyžívají v silných charakterech taky a scenárista nezapomněl ani na ctitele mysteriózních prvků. Jinými slovy, seriál toho nabízí snad až moc a uměřenost severských detektivek v něm nevidím. Taky se jako skandinávská produkce jen tváří. Mluví se v něm anglicky, i když často s roztomilými přízvuky a velká většina těch důležitých jsou poddaní britské královny. Mlčenlivých postav, melancholických scén a každodenního realismu si i tak užijete dost. Přiznám jsem že jsem původně čekal něco trochu jiného, zklamaný ale určitě nejsem. Kriminálka se Sofie Gråbøl ani špatná být nemůže. ()

geklon 

všechny recenze uživatele

Temná kriminálka žije, True Detectiv odstartovali bouři, která z Luisiany přetáhla až na Arktidu. Britský přístup a nenápadná inspirace Twin Peaks je znát od prvního záběru a moc mě baví....... Způsob jakým se nám tvůrci snaží předat tu mrazivou atmosféru, mi zahnal i chuť na Ledňáčka. A to máme 22 ve stínu. Musím chválu pět. Jedinou trhlinou je stopáž, počet dílů a počet postav... moc prostoru na to, abychom o příběhu a jeho spádu mohli pochybovat. Zase čím víc postav, tím víc mrtvol. Závěr první série se rozostřuje přímo úměrně rychlostí, která se stává smrtonostnou. Snad nás druhá sérka má čím bavit. Protože té první se to podařilo. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Na to, že ve Fortitude nesmí nikdo zemřít, se tady povaluje nějak moc mrtvol. A jejich násilný skon je poněkud v rozporu s tvrzením, že zde prakticky neexistuje zločinnost. Na to, že jsem očekávala severskou detektivku, došlo k poměrně razantní změně žánru a nemůžu se zbavit dojmu, že se ke konci až příliš divoce fabuluje. Té pochmurné atmosféře a čistým černobílým liniím severské přírody by možná více slušel stejně průzračně přehledný a mrazivě uvěřitelný příběh. A tomu bych potom mohla dát plný počet. ()

Castrator 

všechny recenze uživatele

Upoutávka na Sky One na druhou řadu seriálu s nádhernou scenérií Špicberk(ů) mě donutila zjistit si informace o seriálu, respektive jeho první řadě. Podíval jsem se na první díl a už jsem v tom lítal. Projel jsem zdejší komentáře a moc jsem nerozuměl tomu, jak někdo může druhý až čtvrtý díl považovat za nudu, během které sledování zapíchl. Během těchto dílů mě seriál napevno chytnul a nepustil, musel jsem čumět dál a seriál dosledovat. Prostředí Špicberk(ů), kouzelná úvodní melodie a atmosféra připomínající Carpenterovu Věc, to jsou vedle skvělého scénáře další plusy. Druhá série už nebyla taková pecka jako série první, ale pořád mě seriál bavi a série poslední, zkrácená, taktéž. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S chladnou hlavou jsem koukal na všechny jatka v Hře o trůny, na kráječky v Hannibalovi, na úchylnosti ve filmech Larse von Triera, a spousty dalších, ale až řezání mužských přirození ve Fortitude mě zvedlo ze židle tak, že jsem myslel, že se pozvracim... První série je ještě průměrná kriminálka, u které si říkáte, že tam máte aspoň pěknou krajinu, když už ne úplně smysluplnej příběh, ale od druhé řady se to zvrtne, a je to prostě divné, ale ne tak divné, že si řeknete, že je to zajímavé, ale tak divné, že si řeknete, že je to tak divný, že to vůbec někdo pustil do televize. ()

zigíš 

všechny recenze uživatele

pomalé tempo, strih mi nie úplne sedel a zatial to ťah na bránku akoby hľadá -ale to sú tak jediné výtky- kriminálky mrazivej jak na povrchu tak pod ním ..a presah k niečomu snáď až mysterióznemu (!) po prvých dvoch epizódach 80% a nadejné očakávania k dielom budúcim UPDATE: po páté epizodě zvyšuji na 90% ()

Reklama

Reklama