Reklama

Reklama

Městečko Fortitude

(seriál)
  • Velká Británie Fortitude
Trailer
Drama / Mysteriózní / Thriller / Horor
Velká Británie, (2015–2018), 21 h 12 min (Minutáž: 47–91 min)

Hudba:

Ben Frost

Hrají:

Michael Gambon, Sofie Gråbøl, Mia Jexen, Luke Treadaway, Richard Dormer, Verónica Echegui, Björn Hlynur Haraldsson, Nicholas Pinnock (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(25)

Kriminální seriál odehrávající se v osadě Fortitude na arktických Špicberkách, kde prakticky není zločinnost a kde podle místních zákonů nesmí ani nikdo zemřít a být pohřben. Poté, co dva horníci z místních dolů objeví v tajícím ledovci prehistorickou mršinu, je však za záhadných okolností brutálně zavražděn vedoucí vědeckého týmu (Christopher Eccleston), který ve Fortitude zkoumá arktickou přírodu. Místní šerif (Richard Dormer) se pustí do vyšetřování, ale protože zavražděný byl Brit, brzy se na místě objeví také detektiv Londýnské metropolitní policie (Stanley Tucci) s oficiálním pověřením a spoustou nepříjemných otázek. Brzy vyjdou najevo složité osobní vztahy v uzavřené komunitě a ukáže se, že vražda možná souvisela s velkorysým developerským projektem, který prosazuje guvernérka Fortitude (Sofie Gråbøl). (Bluerider)

(více)

Recenze (90)

Pražák 

všechny recenze uživatele

"Except... I don't believe you a fucking word." Islandský True Detective. Pomalejší rozjezd o to s každým dílem víc a víc temnější a nečitelnější. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

1. série: Tak nám dorazil ten multikulturalismus i na ledové Špicberky. Nikde se před ním neschováte...nikde! Natož ve skandinávských zemích roku 2016. Norové budou černí a afričani budou...jo budou taky černí :) . V nové dokonalé interrasové, internáboženské, interkulturní společnosti vystavíme nový národ. No nic tohle povinné poselství Západní Evropy musí být úplně všude včetně seriálů - v těch to musí být doslova adorováno. Zajímavé je, že i tento problém s natalitou souvisí s kupou dalších problémů řídce osídlené oblasti Fortitude. Řešit to importem hodně odlišných lidí není systematické v Norsku, stejně tak v dalších evropských státech, ale to zase odbočuji. No pojďme konečně k ději. Jde vidět, že si někdo dal práci a nechal vše pořádně uležet jako Lutefisk, což bylo ku prospěchu seriálu. Vše postupně stále více hnilo. Epizoda od epizody byla komplexnější, zamotanější a hlavně lepší. Jako by jste četli knihu - scénář byl špičkový. Hodně si dala režie záležet na jeho převedení do televizní podoby. Žádný spěch, správné načasování, hlubší práce s postavami, vypiplaná psychologie obyvatel...naopak někdy tam byla vatička v některých mono(dia)lozích. Stupňující mysteriózní záhada měla svůj předčasný vrchol. Následná rozmělněnost, nedotaženost, neuzavřenost srazila jinak zajímavou seriálovou látku. 74%. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Hodnotím tak ,že  první sérii považuji za velmi zdařilou a ty další dvě za nízké urovně  - tudíž za každou jeden bod dolů.První sérii jakž takž udrželi ve skandinávském duchu, ale zbytek nechali zvrhnout v americké klišé.Tečka. ()

vander19 

všechny recenze uživatele

Seriál zasadený na fakt netradičné miesto. Špicbergy, len 1000 km od Severného pólu. Miesto, kde aj do obchodu človek musí kvôli ľadovým medveďom chodiť s puškou. Fortitude, ospalá osada s počtom obyvateľov 713. Väčšina sú cudzinci, ktorí tu vykonávajú hlavne vedeckú činnosť. Predsa tu sa nemôže nič strašné udiať. Ale stalo. Nik to nečakal, ale postupne ako odkrývame dej tejto 12 častí dlhej kriminálky divák zisťuje, že ani tu nie je človeku nič sväté. Dokonca sa možno chová horšie ako zviera. Atmosféra sa v istých momentoch dá krájať a napätiu pridáva aj zasnežená krajina. Ide o vydarený projekt, ktorý ale mohol byť mierne povedané napínavejší na nervy diváka. Prostredia a samotná atmosféra Fortitude tomu dáva silný predpoklad. Je možno na škodu, že scény kde divák by sa najradšej schoval pod paplón je na tých 600 minút žalostne málo. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Za dvě. Trošku i z lítosti, protože jsem tomuhle seriálu dost věřil, poctivě ho na primě každý týden vyhlížel a nakonec jsem byl po tom všem humbuku kolem docela zklamaný. Ale na natolik, abych tuhle severskou mysteriozní depku úplně odstřelil. U druhé série už ale asi nebudu. ()

E´Tonno 

všechny recenze uživatele

Prvá séria bola zaujímavá, logická, drsná a aj napínavá - tá bola fakt na solídne 4*. V druhej sérii však zhruba od tretiny všetko zmienené vyprchalo a nakoniec som ju dopozeral len zo zotrvačnoti - max tak za 2*. Do tretej sa mi už nechce ani púšťať aby som si ešte viac nezničil dojmy zo seriálu. Po prvej sérii treba dať ruky preč a zostane nám solídny atmosférický severský krimi zážitok, ktorý si určite vie získať pozornosť diváka a len tak ju nepustiť. ()

Illy 

všechny recenze uživatele

Vzdávám po sedmém díle. To co zpočátku vypadalo fakt mysteriózně a nápaditě se rozplizlo jako můj xicht po chlastu. ()

warrenur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Konecne paradna, temna a mraziva zalezitost. Ked som tam zbadal Sofie Grabel,ktoru poznam z vyborneho Forbrydelsen a tiez ten "seversky" uvod a scenerie, bol by som dal ruku do ohna, ze tvorcovia su od skandinavcov. Na moje prekvapenie zapracovali tentokrat briti a par tych skandinavskych hercov im tu vyborne pomohlo. Od prveho dielu az po cca 8mi to malo fakt grady a stale sa neprezradilo prilis, potom sa postupne priciny diania vo Fortitude zacnu odkryvat a skoda, ze som odhadol dovody konania postav presne. Preto davam o jednu hviezdu menej. Kazdopadne sa jedna o poctivu filmarcinu a divak je vtiahnuty do tej mrazivej zimy a medzi jej, v mnohom zvlastnych, obyvatelov. Ten pocit mensej uzavretej spolocnosti bol hmatatelny aj cez uzku spolupracu medzi obyvatelmi, policajnym zborom, "starostkou". Zabava v miestnom lokale, tiez co-to o miestnych vypovie. Zvlast ta obycajnost tych mladych policajtiek bola usmevna a uveritelna, kocky v uniforme. :) Verónica Echegui tiez spanielsky povod nezaprie, v skutku nadherna zena. Tucci i Sienna takisto na jednotku. Potesil ma ten mix kriminalnej zapletky, mysteriozna a vztahov. Hra to spolu znamenite. Istotne odporucam. 80% ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál měl svou mysteriózností našlápnuto, ale po několika dílech mě trochu začal nudit. Uvidíme, co další série. ()

anitae 

všechny recenze uživatele

S1 Kde je led tam se budou dít divné věci. Nějak mě ty severské záležitosti už nepřekvapují. Učitel vykrmovač a jeho tlusťoučká přítelkyně, mamut v permafrostu, a cosi co způsobuje horečku a kuchání lidí. Doktorka plná hmyzu a larev vosiček. ()

Idahou 

všechny recenze uživatele

Zatím 4 díly. Zcela určitě zajímavý počin! Drží se to při zemi, je to logické, reálné a přesto neustále čekám, že se na scéně objeví Yetti, černej kouř a nebo se někdo probudí z mrtvých. Skutečně to má atmosféru zamrzlé a tajemné ledové planiny. Ovšem u některých záběrů si fakt nejsem jistý, zda jde o umělecký záměr či amatérskou chybu - zvuk mi tam tak nějak nejde dohromady s obrazem. Není to rušivé, ale... zvláštní. Rozhodně je dost dobrá a kvalitní podívaná. 4 hvězdy mluví za vše. ()

sanikope 

všechny recenze uživatele

2 hviezdy za nadhernu bielu sceneriu. inak na urovni odpadu. po 8 casti to uz nevladzem pozerat. Postavy nemaju charakter, v kazdom momente sa chovaju tak aby to scenaru vyhovovalo. a ked sa to zvrhne na nejaku tupu vyvrazdovacku typu SAW mne dochadzaju slova.... a pritom potencial tam urcite bol... ()

Franc1s 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak další nejen kriminálka z jednoho městečka v zamrzlé pustine, odříznuté od světa. Vše začne jednou mrtvolou a mamutem, přijíždí detektiv a začíná rozplétání případu, objevují se skrytá tajemství a další vraždy. Příběh se přibývajícími díly směřuje až k hororu, kde o drsné záběry není nouze. Finále však zůstalo úplně otevřené, takže 2.sérii musím zkouknout a pak se uvidí :) 7,5/10 ()

DavidWebb 

všechny recenze uživatele

Pilot: Tak toto nedokážem okomentovať lepšie ako: zvratok. Keď si prečítate obsah, pozriete na plagát a hereckú posádku, tak najlepším prirovnaním (IMHO) pre to, čo z toho vzniklo, je prebujnený impotenciál. V prvej časti seriálu sa dostávame do osady na arktických Špicbergách s počtom obyvateľov 100 (give a take), z ktorých je 15 policajtov + úradníci, 10 zamestnancov nemocnice(?), 10 záchranárov, 10 zamestnancov "radnice", obslužný personál v obchodoch a krčme, 5 nezamestnaní a 5 baníci, ktorí pravdepodobne makajú na všetkých ostatných. A na nejaké deti som ešte zabudol, pardon. Má to byť pilot (úvodný diel do seriálu, pozn. prekl.), zároveň sa ale divák ocitá v deji tak zmätenom, že máte pocit akoby ste práve začali sledovať 75. diel Nezvestných na Severnom póle a ani šajnu vot-a-gou. Aby bol divák zmätený ešte viac, je ozvučenie spolu s angličtinou neanglických hercov také mizerné, že som rozumel sotva polovicu. Zmätok, zmätok a ešte raz zmätok. Za toto by trebalo scenáristom a režisérom nasrať do rúk a asi aj na hlavy a k vode pustiť až potom, čo sa roztopí tisícročný ľadovec pri teplote -30 °C. Dám ešte 1-2 diely a ak sa to nezlepší tak s tým končím. A je to škoda, pretože prebujnený impotenciál to malo... Edit: 6.5.2015 Neskaj venku skoro celý deň pršalo, takže som pri tom zostal a dal som to v jednom šupe celé naraz a... postupne sa to zlepšilo, udržalo ma to v chtíči až do konca čo znamená, že slabé to nebolo. Ale ani špicové, je tam čo vyčítať. Enyvej, za seba spokojnosť. 70% Edit č.2 11.5.2015 Predsa len mi to nedá. Môj komentár nad "Edit: 6.5.2015" sa týka iba pilotu. Čo sa týka počtu obyvateľov tak tu je oprava: Population: 713. Nie je to aj tak sranda, že takáto osada má benzínku, letisko aj prístav? Ja viem... Špicbergy... dotácie...pevnina... ()

Mamlas odpad!

všechny recenze uživatele

90% stopáže jsou prostoje a tlachání. Nezajímavé a velmi nudné. Po 2. dílu znechucen vypínám. (7%) ()

iz67 

všechny recenze uživatele

Není to Erste klasse, daleko od severských majstrstyku, ale přesto docela svižná záležitost. Takové 3.5+. To ale platí pouze pro 1.serii. Od první minuty 2.serie pochopíte, že kouzlo první je nenávratně pryč a z příjemně temné první řady se stává jen pitomá fraška ()

Reklama

Reklama