Reklama

Reklama

Městečko Fortitude

(seriál)
  • Velká Británie Fortitude
Trailer
Drama / Mysteriózní / Thriller / Horor
Velká Británie, (2015–2018), 21 h 12 min (Minutáž: 47–91 min)

Hudba:

Ben Frost

Hrají:

Michael Gambon, Sofie Gråbøl, Mia Jexen, Luke Treadaway, Richard Dormer, Verónica Echegui, Björn Hlynur Haraldsson, Nicholas Pinnock (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(25)

Kriminální seriál odehrávající se v osadě Fortitude na arktických Špicberkách, kde prakticky není zločinnost a kde podle místních zákonů nesmí ani nikdo zemřít a být pohřben. Poté, co dva horníci z místních dolů objeví v tajícím ledovci prehistorickou mršinu, je však za záhadných okolností brutálně zavražděn vedoucí vědeckého týmu (Christopher Eccleston), který ve Fortitude zkoumá arktickou přírodu. Místní šerif (Richard Dormer) se pustí do vyšetřování, ale protože zavražděný byl Brit, brzy se na místě objeví také detektiv Londýnské metropolitní policie (Stanley Tucci) s oficiálním pověřením a spoustou nepříjemných otázek. Brzy vyjdou najevo složité osobní vztahy v uzavřené komunitě a ukáže se, že vražda možná souvisela s velkorysým developerským projektem, který prosazuje guvernérka Fortitude (Sofie Gråbøl). (Bluerider)

(více)

Recenze (90)

AlexUnited 

všechny recenze uživatele

Spočiatku sa seriál snaží tváriť ako pomerne seriózna mysteriózna temná detektívka (aj keď už aj v začiatočných častiach badať množstvo nezrovnalostí v logike) nuž a postupom času a príchodom druhej a tretej série je dej čoraz viac bizarný a vyložene uletený až fantazmagorický ale mne to z nejakého dôvodu vôbec nevadilo. Pôjdem proti prúdu a čím ďalej tým ma bavil príbeh viac a viac. A viem aj prečo. Totiž mnohé postavy (aj keď sa mali tváriť asi ako kladné) sú tu vyložene nesympatické (i keď charakter viacerých je zámerne nejednoznačný) a napriek tomu že sa profilujú ako jedny z hlavných a kľúčových, majú tvorcovia u mňa veľké plus že nemali problém sa ich zbaviť a nechať odkrágľovať, častokrát nečakane a prekvapivo, takže po ich zmiznutí zo scény sa Fortitude stával pre mňa stále pozerateľnejším. Naproti tomu niektoré postavy ktoré sú sympatické ale sa javia len ako komparz a divák očakáva že ich účelom na scéne je iba čoskoro stať sa jednou z ďalších obetí, tak stále sa držia v hre a postupom času dostávajú väčší priestor. Hlavne tie dve policajtky boli veľmi cute a fandil som im. Takže naozaj mám rád nepredvídateľnosť deja a tuna človek fakt netuší čo sa kedy udeje a kto si to najbližšie odskáče. Do toho napínavá atmosféra, krásne severské prostredie, semtam drsné scény, iba škoda že okrem useknutých penisov mal tento seriál aj useknutý záver a už sa asi nikdy nedozvieme ako (by) to celé dopadlo. ()

jfaba 

všechny recenze uživatele

Kdyby se to v sedmém díle nezk...azilo a neudělali z toho krvavou a hloupou řež (doslova a ještě vidličkou), tak bych dal i ***, možná ****. Takhle dostali co si zasloužili. Postavy byly fajn a ze začátku jsem sázel v každém díle na jinou, jako pachatele. Kvalitní krajina a dusná atmosféra byla pokažena hrou na horror (výlet brouků nebo vos či co to bylo, mi připomněl film Zelená míle), a tím to u mě skončilo. Po "šťastné" sedmičce jsem se na to chtěl přestat dívat, ale potom mi to nedalo. Nic nového jsem se potom nedozvěděl, protože konec nic kloudného nevysvětlil (což mi tak nevadilo), asi si to nechali na druhou sérii. Dnešní autoři bez názorných ukázek (nejlépe co nejvíce krvavých) neumí nic kloudného udělat. A myslí si, že by se na to nikdo nedíval. Díval, já. Druhou sérii si nechám ujít. ()

VLADEK 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. sezóna - Tak jsem dnes dorazil poslední díl první sezóny a... je to opravdu jen trochu "nadprůměrný průměr". Tedy 4 hvězdičky - 75%./Update 2. sezóna - slabota - 50%., 3. sezóna - 20% a to jen za některé postavy, děj bylo jedno velké zoufalství. ()

Emperor1 

všechny recenze uživatele

Námět dobrý, ale celkově to je strašně utahané, to podstatné by se vešlo do jednoho dílu, rozvláčnost vyprávění zabíjí atmosféru a napětí. ()

jackalsc 

všechny recenze uživatele

První série byla solidní kriminálka se super charaktery. Je mi opravdu líto, že DCI Morton se neobjevil v druhé sérii. Protože představoval opravdu parádní jedinečný charakter. Typ detektiva který mi opravdu sedl. Dan Andersen mi ze začátku trošku ležel v žaludku, ale postupem času se ukázalo, že s charakterem se popral suprově. Charakter s klady i zápory, který se dokonce "vyvíjí". Po první sérii je shift žánrů velice očividný, někomu může vadit. Ale mě nevadil ani při nejmenším, byla to ale razantní změna, kterou jsem ještě neviděl u snad žádného seriálu. A žánr Horor/Mysterično mi nevadí. Zde byl ztvárněn solidně, že jsem měl opravdu často husí kůži a sledoval obrazovku bez mrknutí, těšící se snad na každý další díl po závěrečných titulcích. Naprosto chápu ne příliš lichotivé hodnocení, pravděpodobně od lidí, kteří s tímhle Shiftem žánrů nečekali. Holt každý člověk zvládne jen ty své žánry a když mu někdo naservíruje neočekávanou otočku, může to dopadnout prostě dvěma způsoby. Originalita příběhu se mi zamlouvala, bylo to zajímavě pojato. K tomu odpovídající prostředí Fortitude. Vytknu snad jediné, tvůrci určitě zamýšlené, ale dost podstatné. Já toho na plátně opravdu snesu hodně, ale zde se přiznám, že některé scény byly i na mě příliš. Takto. Scény s vyrváním srdce, nebo řezáním penisu se tu v pozdějších epizodách vyskytují běžně, takže opravdu varuji slabší povahy. Tyto scény jsou zobrazeny tak surově a tak odporně, jak jsem už dlouho neviděl. Popravdě se divím, že to v dnešní době nějak přešlo přes nějakou tu "ochranu" zdá se neposkvrněné a že některé scény opravdu nebyly vynechány, nebo že kamera nepřeskočila scénu. A jestliže některé scény byly vynechány, tak si neumím představit oč by se jednalo a ani to vědět nechci :D ()

zodiak217 

všechny recenze uživatele

Tento seriál by som rozdelil na tri časti, tak ako sú tri série. 1. séria - Fantastická s mrazivou atmosférou, skvelými hercami a gradaciou deja, ktorý mal prekvapivé, ale uveriteľné vyústenie. Nie je čo vytknúť, bol som nadšený. 2. séria - Neviem, čo tvorcovia brali za lieky alebo omamné látky keď písali ten scenár, no celý seriál s tým pochovali a spravili tam pomaly mix Walking Dead a Dextera s kanibalistickym šerifom, ktorý bol v prvej sérii jeden z najsympatickekších postáv. Nestíhal som sa diviť, kam až sú tvorcovia schopní zájsť v pochovávaní výborného seriálu. Naviac téma šamanizmu sa im úplne vymkla z rúk a občas to bolo doslova odporne, nechutne. 3. séria - Tvorcovia pokračovali evidentne v užívaní liekov a rôznych preparátov, lebo z Fortitude spravili doslova baštu psychopatov a individuí, ktoré sa tu môžu prejaviť naplno a stalo sa z toho niečo, čo sa od prvej série vzdialilo na míle. Nechutné divadlo, ktoré nedostalo 4. sériu lebo sa to divákom doslova muselo zhnusiť. Škoda, výborný serial ktorý takto skončí vždy zamrzí, naviac keď tam hra Dumbledore Michael Gambon, no evidentne toto chceli. Pochovať výborný seriál a utopiť ho v hlúposti. Takže dovidenia 4. séria. ()

Ironhead 

všechny recenze uživatele

Začalo to jako vcelku slibná severská krimi a postupem času se to (z)měnilo v dost nepovedený sci-fi horor?!? Respektive to mezi těmi žánry skákalo neustále tam a zpět, což ničemu neprospělo a výsledek je trochu jak když pejsek s kočičkou vařili dort. Stanley Tucci podle mého uprosil scénáristy, aby v tom nemusel účinkovat až do konce první série (chápu ho :_). Celé rozuzlení "záhad" a ukončení první série je jedna velká fraška. ()

bedn1 

všechny recenze uživatele

1. série - slušná "seveřina" okořeněná trochou mysteriózní fantastiky 2. série - výrazný sešup k béčkové fantasmagorii s imbecilně jednajícími postavami 3. polosérie - totální magořina a ještě větší kvalitativní propad Jinak též seriál, kde kdokoli "z ulice" může přijít na místo, které by všude jinde bylo zabezpečené (minimálně aspoň zamčené), třeba na policejní stanici, do kanceláře guvernérky nebo do vědecké stanice, a dělat si tam, co chce. Jen do soukromých domů se chodí zásadně rozbitým oknem. ()

Saxos 

všechny recenze uživatele

S01,02,03/komplet. Prý klidné městečko. Zločinnost nulová, všichni táhnou za jeden provaz. Houby. V pohodě můžou konkurovat Mitsomeru. Ten koho jsem si oblíbil stejně vždy putoval k ledu, tak nikdo nezůstal. Závěr: lze doporučit. ()

AmunRa 

všechny recenze uživatele

Komplet 12 dílů: Skvělá atmosféra, vysoký rozpočet, kvalitní herci a krásné exteriéry. Bohužel scénář je slabší a některé díly vyloženě působí jako natahovaná kaše. Dokud se seriálu daří balancovat na hraně mystiky a logického vysvětlení, tak napětí graduje a i přes pomalé tempo poutá diváky před obrazovky. Po odkrytí karet už jde jen o to, kdo z hrdinů přežije. ()

Bluerider 

všechny recenze uživatele

Pro mě seriálové zklamání roku. Atraktivní lokace, tajemná atmosféra, několik prvotřídních herců, skvělá titulková sekvence a nádavkem supersexy Elena... to všechno zabíjí scénář jako od pejska a kočičky. Autoři jako by nevěděli, co chtějí vlastně natočit - detektivku, horor, mysteriózní mix ve stylu Twin Peaks? Nepovedlo se nic z toho, a přestože má divák v průběhu série často pocit, že to konečně do sebe všechno zapadá a začíná dávat smysl, hned další pokračování většinou tuto naději zase pohřbí. Závěr s "hmyzím" rozuzlením a úmrtím nejzajímavější postavy je už naprostá tragédie. Nedovedu si představit o čem bude avizovaná druhá série a nemám ani chuť to zjišťovat. ()

Nathaniel8 

všechny recenze uživatele

Nápad dobrý... atmosféru tento snímek měl taky... hlavně ale díky sněhu, sněhu, sněhu a medvědům, ale to co do teď nechápu je, proč to mělo 12 dílů? Pokud bych vynechal záběry, které jsou určeny do dokumentu na National Geografic a neměli opodstatnění, tak bych se dostal plus minus na 6 dílů. A to už by mohlo mít drive... ()

Snakefinger 

všechny recenze uživatele

Jsem hodně rozpolcený. Pro slibném začátku se film ubírá do zaběhnutých a hodně spletitých uliček které většinou končí v temných zákoutích, které asi nikdo nerozplete. Trošku místy nudné. Každopádně mrazivé, jedinečné a neotřelé. Nádherná příroda. MUSIM ZMENIT HODNOCENI A ZA TU SCENU V SEDMEM DILE DAVAM TISIC BODU ()

Wartord 

všechny recenze uživatele

Netradiční námět? Kdyby to nebyl netradiční námět, tak to produkce do televize nepustí. Ano, je to svým způsobem dle popisu lákavé, ale kdybych to po nedokoukané první sérii musel nutně někomu doporučit, tak bych mu řekl tak rozmezí dílů, kde hraje Tucci, tzn. tak do toho sedmého. Tucci je totiž jediný, který z neskutečně uvlečeného nudného scénáře dokáže vytěžit maximum a jenom neblábolí, jako ostatní postavy, které stále jenom opakují, co divák dávno ví. Ta neskutečná technika vyšetřování, kdy dokáže zatlačit podezřelého do kouta a takzvaně ho "překecat" je mimořádně kvalitní moment celé série. Jinak vše ostatní slabý poprůměr. Gambona sice všichni znají, ale tady se zmohl jenom na informování kolemjdoucích, že má rakovinu. Potom, co scénáristi nesmyslně zabijí jedinou zajímavou postavu ve sněhu (všechny ostatní jsou totiž nepříjemné a bez charakteru), přestal mě Fortitude zajímat... ()

thorax65 

všechny recenze uživatele

Počátečními díly jsem byl celkem naladěn, jak atmosférou, tak i vlastním prostředím. Jakmile se však přehoupla první půle, začala se pod kůži dostávat vata a občas prapodivné zvraty. Jak mám horory v oblibě, tohle drbání pravýho ucha levou rukou na mě bylo moc. Závěrečný epizoda sice všechno vysvětlila, ale byla to bez uzardění jedna z největších sraček, co jsem v poslední době viděl. Dokoukal jsem to sílou vůle. 50/100 ()

Reklama

Reklama