Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film je založen na skutečném příběhu slavného sociálního psychologa Stanleyho Milgrama (Peter Sarsgaard), který v roce 1961 vedl řadu experimentů o radikálním chování. Testoval ochotu obyčejných lidí poslouchat pomocí elektrického proudu. Sledujeme Milgrama od setkání s jeho manželkou až po jeho kontroverzní experimenty, které vyvolaly veřejné pobouření. (gegina31)

(více)

Recenze (33)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Z téhle podívané zamrazí. Nechce se věřit, ale po bližším ohledání formou dodatečného slídění jsem došla k smutnému zjištění, že snad je to fakt pravda. Ne že by si člověk dělal o zlé půlce (?) v nás iluze. Podle Experimentera jsme hlavně manipulovatelné ovce, tupé ovce na povel schopné všeho, no mrkněte na to. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

velmi zvlastny film. chvilku som mala pocit, ze tento dokufilm ani nedopozeram, mala som velky problem prist na umysly rezisera, ako to vlastne chcel ponat. ci ako zivotopis alebo psychologicku sondu do mysle ludi. a doteraz som na to neprisla. kazdopadne, cakala som naozaj viac, najma od hlavnych predstavitelov. nemastne, neslane, velmi nudne a cudne. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Obsah k filmu od užívateľa "gegina31", vyvoláva väčší nepokoj, ako samotný počin, a to je fakt veľká škoda. Dokumentárny snímok "Truth About Violence", zaoberajúci sa obdobnou témou, stojí viac za pozornosť. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Inteligentné pojednanie o sociálno-spoločenských témach, ktoré zaujímajú aj mňa. Navyše to bolo podané nápaditým spôsobom, dokonca mi to miestami prišlo, ako keby som sa pozeral na akýsi dokument o rozmanitých spôsoboch a priebehoch testovania ľudskej spoločnosti. Snímok je bohatý na informácie, z ktorých sa divák dozvie predovšetkým veľa o ľudskom spoločenskom správaní, podvedomí a myslení. Okrem prvého experimentu sa mi najviac páčil pokus s výťahom, to nemalo chybu. Krásna ukážka toho, že človek je stádovitý tvor. Jasný nadpriemer. 80/100 ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Zajímavej výzkum a zajímavý výsledky, ale to ještě neznamená, že to bude nějak zvlášť výjimečnej film. Jsem rád, že jsem ho viděl, ale byl to pro mě spíš vzdělávací dokument. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že tento film má v sebe veľa zaujímavých momentov, no najmä vie dobre ťažiť z udalosti, o ktorej rozpráva. Peter Sarsgaard je skvelý ako Stanely Milgram a veľmi zaujímavo podáva historické udalosti, ktoré všetci dobre poznáme. Myslím si, že je to aj zaujímavý film na dnešnú dobu, keď ľuďia slepo nasledujú autority a nevedia urobiť slobodné rozhodnutie. Má aj zaujímavý spôsob podania. Pôsobí to ako dokument v kombinácii s obyčajným filmom a niečo také som ešte nevidel. Čo sa ale týka zelených stien, ktoré sa ani tvorcovia nenamáhali nejako zakryť ma občas skutočne vedeli vytáčať. Najmä ak sa ľudia tvária, že sa dívame na reálnu scénu. Pôsobí to potom ako video z youtube, a určite nechce nikto, aby jeho film tak vyzeral. Ale odhliadnuc od toho si myslím, že ide o zaujímavý počin. Rozhodnite sa na základne vlastných uvážení, no myslím si, že za pozornosť film stojí. Hodnotenie: B ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Dám ruku do ohňa za to, že ja by som sa v tom výťahu určite neotočila. Zaujímavé experimenty na ľuďoch v zaujímavom filme o ľuďoch. O autorite a poslušnosti. 3,5* ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá forma a ešte zaujímavejší obsah. Na prstoch jednej ruky by som asi vedela spočítať, podobné životopisné filmy. Komplexné spracovanie života a hlavne výskumu Stanlyho Milgrama doplnené nevyhnutnými a podstatnými spoločenskými súvislosťami. Zatiaľ čo film o Milgramovi by som si však nikomu netrúfla odporúčať, (pretože si myslím, že je vďaka spôsobu spracovania určený, len pre veľmi obmedzenú cieľovú skupinu) dovolila by som si vrelo odporúčať jeho dielo vyučovať deti už na základnej škole. Myslím, že ľudstvu by veľmi prospelo pripustiť si o sebe isté pravdy a možno by sme sa konečne vymotali z toho začarovaného kruhu opakovania rovnakých chýb... ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Viem si predstaviť, ako by bol nebohý Stanley v tomto (akože) politicky korektnom svete frustrovaný a pranierovaný za svoje výskumy, resp. vďaka za to, že to ešte vôbec stihol:) Režisér si vybral absolútne divácky nepríťažlivú formu, ktorá osloví skôr nepočetné skupinky v kluboch a nás psychológov:), ale zase o to viac bude táto minorita spokojná. Ja som hltal každý záber a všetko mi tu maximálne sadlo, ešte aj ten Peter Sarsgaard, ktorého inak nemusím, sem brutálne zapadol. Filmový kvázi - experimentálny filmodokument, ktorý sa fest podaril. A takéto výskumy, resp. to, čím sa zaoberajú sú aktuálnejšie a aktuálnejšie...smutné..4,5*/5 ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Docela mám rád filmy z tohoto prostředí a byl jsem zvědavý, co se v tomto životopisu dozvím. Úvod je velmi zajímavý a hned začíná nejslavnějším experimentem psychologa, kdy podstata je geniální. Čekal jsem, že tímto film rozvine výživný materiál z toho prostředí. Nicméně se tak nestalo a sledujeme jen přehled experimentů, které už tolik neohromí. Celé je to rutinně odvyprávěné, film nijak nevybočí z nastoleného pomalého temp, nedějí se zde žádné zvraty a hlavně nic dramatického, co by mohlo diváka upoutat. Ve filmu chodí bez emocí a mimiky Sarsgaard, který odvypráví svoji pracovní rutinu, která krom úvodního pokusu nijak nenadchne. Velmi průměrný životopis......5/10 ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Za dlouhou dobu daleko nejzajímavější film, co jsem viděl, v kterým bylo něco, co mělo skutečně nějakou informativní hodnotu. Skvělej počin. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý film, a to nejen v tom, o čem vypráví, ale také v tom, jak je podaný. Ty promluvy do kamery jsou tady účelné a mají smysl, stejně jako podivné události, které se dějí tak nějak v pozadí, mimo hlavní dění. Celkem novátorský film, který vám navíc ukáže, jak jsou lidé vlastně mírumilovní a inteligentní. Ano, ty poslední dvě charakteristiky jsou ironické. ()

runner85 

všechny recenze uživatele

Tento experiment o poslušnosti k autoritám ma celkovo zaujal. A to aj napriek tomu, že bol podaný dosť monotónnym spôsobom. Naozaj sa neblíži náš koniec? ()

PP66 

všechny recenze uživatele

Popisně až dokumentárně ztvárněný hraný film o psychologických pokusech (forma odpovídající tématu), který má i svou hlubokou lidskou dimenzi, ta v něm ovšem nijak nevyčnívá a neoslovuje, proto jen tři hvězdy ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Námet perfektný, ale to prevedenie v podobe akéhosi hraného pseudo-dokumentu ma vôbec nezaujalo, keďže popri tom ústrednom vedeckom jadre tam bolo aj kopu zbytočnej omáčky. Oveľa viac by som určite ocenil, keby to bolo formátovo čisto dokumentaristické. Sociálno-psychologické experimenty dokážu byť naozaj nesmierne zaujímavé, a Milgramove sociálne experimenty nie sú žiadnou výnimkou. Darmo, väčšina ľudí sú proste ovce bez vlastnej vôle a rozhodovania. Nuž, aspoň teda väčšina z nás sme veľmi prispôsobivé tvory. ()

KajusaK 

všechny recenze uživatele

Jsem happy, že jsem se k filmu konečně po dlouhé době dostala. Perfektně natočené s kulisami, pár postavami které stačily a pěknou dopnující hudbou. Myslím, že kdo zná živototpis Milgrama, tak se zde nic nového nedoví ale i tak stálo za shlédnutí. Taryn Manning byla super, škoda že nebyla ve filmu déle. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavé téma a velice nepříjemná zjištění o lidské povaze. Snad jen forma mi tak úplně nesedla, film působí až příliš jako naučný dokument. Vtipné je, že zrovna dnes jsem narazila na článek nazvaný "Dvě třetiny lidí mají sklon k poslušnosti a vedou nás charismatičtí psychopati, říká známý psychiatr." ()

KoRner 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý polodokument, v ktorom je každá scéna vysvetlená človekom priamo na plátne. Je trošku desivé, čoho sú ľudia schopní spraviť, keď si myslia, že sú niečoho súčasťou. Dejovo to vlastne nič nie je, všetko je iba o predstavení experimentov a páči sa mi, že film nemá stanovisko, či profesor konal v súlade s etikou, ale necháva to len a len na divákovi. ()

farfalla 

všechny recenze uživatele

Tak jako Stanley Milgram (Peter Sarsgaard) experimentoval s lidským myšlením a chováním na začátku 60. let 20. století, tak i režisér Almereyda experimentoval s formou, jak vyprávět tento příběh. Vypravěčem je samotný Milgram a v určitých situacích vystupuje ze scény a divákovi vysvětluje souvislosti nebo své důvody. Příběh začíná samotnými pokusy a Milgramovým seznámením se se svou příští ženou Sashou (Winona Ryder), pokračuje jeho problémy v práci kvůli etice svých experimentů a následnou změnou zaměstnání,pak napsáním knihy i prodejem práv na její využití až po jeho smrt. Je to víc jak 20 let života špičkového psychologa, potomka emigrantů z Evropy, kterého oslovilo, jak v Norimberku nacističtí pohlaváři ospravedlňovali své konání přes válku, tím, že jenom vykonávali příkazy. Kde je mez, po kterou člověk jenom poslouchá a vykonává, co mu bylo řečeno, a kdy už by měl převzít zodpovědnost za své činy a rozhodovat se sám? ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele

Šlo to lépe. Z tak zajímavého námětu se dalo vytáhnout slušné drama, no tvůrci se omezili na prosté reportážní odvyprávění Milgramova ne-příběhu. Pro člověka, který o Milgramovi slyší poprvé, jistě fascinující, pro ostatní je to objevování Ameriky. Ani formálně mě film ničím moc nezaujal, vyprávění do kamery mi nevadilo, bylo to příjemné zpestření jinak nudných scén a výjevů ze života a díla kontroverzního psychologa. To je ale zatraceně málo. Jo a Peter Sarsgaard zde vypadá jako mladší brácha Colina Firtha :-) ()

Reklama

Reklama