Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Zatímco je Claire odvlečena vojáky do pevnosti, schází se Jamie se zběhem Horrocksem. Dozvídá se, že seržanta, z jehož vraždy byl obviněn, zabil ve skutečnosti kapitán Randall. Je mu jasné, že to jeho očištění činí nesmírně složitým, ne-li nemožným. Když pak přijíždí Willie a hlásí, že se Claire ztratila, rozjíždí se s několika přáteli do Fort William. S nasazením vlastního života a díky výbuchu, který přátelé způsobí a který vnese paniku do řad vojáků, se mu podaří Claire z pevnosti odvést, když předtím přelstil Randalla nenabitou puškou a následně ho omráčil ... Mezi Jamiem a Claire pak dochází k prudké hádce: Jamie se zlobí, že ho neposlechla a nezůstala s Williem. Žena má muže vždy poslouchat, protože mu patří. To ovšem nemůže svobodomyslná Claire snést: není ničí majetek, nenechá si poroučet. Oba použijí ostrá slova, kterých vzápětí litují a usmiřují se. Podle zavedených zvyklostí a aby se nestal terčem posměchu mužů musí Jamie ale Claire potrestat. Dostane tedy výprask páskem, což ji zcela vyvede z míry. Zatímco Jamie považuje věc za vyřízenou, Claire se uzavírá do sebe a odmítá s ním sdílet lože ...
Brzy dorazí zpět na hrad Leoch. Colum je ale nevítá s nadšením. Nejenže se mu nelíbí, že si Jamie vzal Angličanku, ale Willie mu navíc předal měšec s penězi nasbíranými pro jakobity, což Columa rozzuří: patřily přece jeho klanu! Ostře se střetne s Dougalem a zdá se, že v klanu co nevidět dojde k roztržce. Nelíbí se mu ani to, že události ve Fort William na klan nyní poštvaly červenokabátníky. Jamie bere veškerou vinu na sebe. Navíc Columa přemlouvá, aby spor s Dougalem ukončil, jinak ohrozí celistvost klanu. Jen ať si Dougal hraje na rebela, mladý stuartovský král stejně nemá moc šancí vrátit se do země a zmocnit se trůnu. Colum, pro něhož jsou věrnost a zájmy klanu nejvyšším pánem, nakonec souhlasí a Dougalovi peníze vrací. Zdá se, že alespoň pro nejbližší dobu je rozkol zažehnán ... Na Jamieho toužebně čeká Laoghaire, která je do něj zamilovaná už od dětství. Polibek, který jí kdysi Jamie dal a fakt, že se místo ní nechal zbičovat, ji utvrdily v přesvědčení, že i on k ní chová něžné city. Nabídne se mu, ale Jamie ji odmítne, chce zůstat věrný své ženě. Znovu Claire přísahá oddanost a věrnost až za hrob a Claire mu odpouští. Vše je zapomenuto během vášnivého milování. Pak ale Claire náhodou najde pod postelí podivnou figurku z klacíků a hadrů. Jamie se zarazí: je to zlé kouzlo, které má přivodit neštěstí, dokonce smrt. A hned ví, kdo tam figurku umístil: Laoghaire ... (TV Prima)

(více)

Recenze (5)

PenelopaW 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

!!! POZOR SPOILERY !!! Znovu se mi potvrzuje, že kdybych nejprve četla knihy a sjela je až po poslední česky vydanou knihu, kterou byl před vznikem seriálu Hořící kříž, byla bych z adaptace mnohem víc odvařená a stala se závislačkou. Když jsem začala koukat na seriál a došla až k tomuto dílu, přišlo mi to jako hrozná capina. Předně mi vadilo to, že Jaime se s Claire velmi spravedlivě pohádá, bo objektivně ona prostě neposlechla a vystavila ostatní nebezpečí (její motiv útěku ponechme nyní stranou), ona je ještě vzpupná a sprostá, a on se jí ihned po hádce omluví a vysvětlí jí, proč se zlobil. To jako vážně? To nedělají chlapi ani dneska! Pak jí zřeže (z pohledu 20. století skandální, tehdy manželé dělali mnohem horší věci - aniž bych to chtěla hájit), ona je pasivně agresivní a odpírá mu sex, načež on prohlédne a parafrází klanové přísahy jí vyzná lásku. Při prvním shlédnutí jsem se ptala sama sebe, co je to za blbost. Nyní, kdy už mám rozečtený Ledový dech, už chápu tyhle scény víc, jejich význam pro vývoj vztahu mezi ústřední dvojicí C+J, včetně slovních potyček a narážek na "hlášky" z budoucnosti ("zajebaný" bastard či "sadista"). Samotný děj epizody je pak z pohledu toho, kdo ví, co bude dál, zajímavý i jinými momenty. Jaimeho úvod o tom, jak jeho rozhodnutí ovlivňují jeho další život - nyní dva klíčové momenty: rozhodnutí ušetřit omráčeného Black Jacka Randalla a rozhodnutí nevyspat se s Laoghaire. Obě tyto vedlejší figury ovlivní další osudy hrdinů, a ne zrovna v dobrém... Znovu je ještě rozvinuta jakobitská linka (Graham McTavish!!!), včetně nastínění sporu mezi Dougalem a Columem, který se nakonec projeví ve 2. sérii... ()

Galerie (14)

Zajímavosti (3)

  • U této epizody je poprvé v seriálu příběh vyprávěn z perspektivy někoho jiného – ne Claire, ale Jaimeho (Sam Heughan). Cílem scénáristů bylo jednak rozšířit rámec vypravování, ale také dát herečce Caitrioně Balfe pauzu, neboť doposud byla v každé scéně. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)
  • U hradu, kde Claire (Caitriona Balfe) a Jaime (Sam Heughan) seskočí z hradeb, ve skutečnosti žádné moře není. Herci skákali z metru a půl na žíněnku před zeleným pozadím.  [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)
  • Hádka mezi Claire (Caitriona Balfe) a Jaimem (Sam Heughan) byla původní castingovou scénou obou herců. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)

Reklama

Reklama