Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Na hrad Leoch přijíždí vévoda ze Sandringhamu, údajně dobrý přítel kapitána Randalla. To Claire připadá divné, protože Randall je úhlavním nepřítelem klanu MacKenzieů. Pak si ale vzpomene, že reverend Wakefield jejímu manželovi Frankovi říkal cosi o tom, že vlivný vévoda ze Sandringhamu byl tajným přívržencem jakobitů... Jamie doufá, že by vévoda mohl přispět přímluvou u soudu, aby bylo očištěno jeho jméno a on se mohl vrátit na své panství. Právník Gowan slíbí sepsat stížnost na chování Randalla vůči skotskému lidu, což by ho mohlo přivést před vojenský tribunál. Claire je ovšem velmi skeptická. Zato si promluví s Laoghaire o zlé figurce a ta přísahá, že Jamie vždy byl a zase bude její. Posměšně prohlásí, že figurku jí prodala Claiřina „přítelkyně" Geillis. Tu Claire najde pod kopcem, kde tančí u ohňů a přivolává matku přírodu, která jí má pomoci získat Dougala. Jak se totiž ukáže, je s ním těhotná, a Dougal je ženatý, přestože jeho žena žije trvale v ústraní na jejich sídle. Cestou od hory najde Claire mrtvé dítě.
Jamie vysvětluje, že rodiče ho přinesli na Bílý kopec, aby se ho zmocnily víly a podstrčily tam své vlastní. Mrtvé je podle legendy právě toto, zatímco lidské dítě teď žije v klidu a míru spolu s vílami. Claire se schází s vévodou, který její stížnost zprvu odmítá, přestože ji ještě ani neviděl. Teprve když dá Claire najevo, že ví o jeho sympatiích k jakobitům, rozhodne se Jamiemu pomoci. Mezitím přijde zpráva o náhlé smrti Dougalovy ženy. Dougal zuří jako pominutý, Claire mu musí namíchat uklidňující nápoj... Za svou pomoc chce vévoda od Jamieho, aby byl jeho sekundantem při souboji s jedním z bratří MacDonaldových. Má jít jen o hraný souboj, nikdo nebude zraněn. Večerní hostina na počest vévody vrcholí, když se náhle u stolu skácí na zem soudce Duncan. Podle slabé vůně mandlí Claire ihned pozná, že byl otráven a je jí jasné, že na svědomí ho má Geillis.
Konečně jsou ona i Dougal volní... Souboj proběhne podle dohody, pak vévoda nabídne svému sokovi číši vína a ten přijímá. Ne ale jeho bratři, kteří začnou vykřikovat nadávky namířené na klan MacKenzieů. Strhne se prudká hádka a posléze rvačka. Jamie je zraněn. Colum zuří: okamžitě vykazuje Dougala z hradu a nařizuje mu vrátit se na jeho panství. Doprovázet ho má mimo jiné i Jamie. Žádné protesty Colum nestrpí. Před odjezdem Jamie varuje Claire před Geillis, Colum ji určitě bude chtít potrestat. Když ale Claire dostane krátký dopis, že má k přítelkyni ihned přijet, neváhá. Ukáže se však, že Geillis jí dopis neposlala. Claire jí radí, aby utekla, je v nebezpečí, vtom už ale přichází stráž a odvádí Geillis do vězení jako čarodějnici. Spolu s ní odvádí i Claire. Když jsou obě ženy odváženy z vesnice, spatří Claire potměšile se usmívající tvář Laoghaire ... (TV Prima)

(více)

Recenze (1)

PenelopaW 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

!!! POZOR SPOILERY !!! A na scéně se objevuje další z postav, které zasáhnou do osudů hlavních hrdinů: vévoda ze Sandringhamu! Údajně patří mezi oblíbené postavy fanoušků, ale osobně ho vůbec nemusím. Uznávám, že v této epizodě působí rozverně a vtipně, ale vím, co bude dál, takže za mne je e-e. Epizoda jako taková není špatná, byť Claire opět naráží na střet myšlení 20. a 17. století (podvržené dítě), ale za mne mínusové body kvůli poměru Geillis a Dougala. Dokážu se vcítit do chuděrky Laoghaire, která si myslela, že Jaime je její a skutek utek. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (1)

  • Fiktivní vévoda ze Sandringhamu vychází z postavy skutečného vévody. Herec Simon Callow ztvárnil mnoho historických postav z 18. století a v roli vévody se inspiroval svým přítelem, který je stejně nezbedný a zlomyslný.  [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)

Reklama

Reklama