Reklama

Reklama

Cizinka

(seriál)
Trailer
USA, (2014–2024), 92 h 10 min (Minutáž: 51–90 min)

Tvůrci:

Ronald D. Moore

Předloha:

Diana Gabaldon (kniha)

Hudba:

Bear McCreary

Hrají:

Caitríona Balfe, Sam Heughan, Tobias Menzies, Duncan Lacroix, Stephen Walters, Graham McTavish, Bill Paterson, Nell Hudson, Gary Lewis, Lotte Verbeek (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(91)

Píše se rok 1945 a právě skončila válka. Claire Randallová, bývalá britská válečná zdravotní sestra, je se svým manželem Frankem na líbánkách. Jako místo své svatební cesty si vyberou malebnou skotskou vesničku opředenou dávnými pověstmi a mýty. Frank zde nachází stopy, které ho přivedou až k jeho předkovi, kapitánu Jonathanu Randalovi, který byl v polovině 18. století velitelem anglické vojenské základny Fort William. Během jedné z procházek se Clair po doteku záhadných menhirů ocitá o dvě stě let zpět, do doby kapitána Jonathana "Black Jacka" Randalla, kdy vrcholí snahy Stuartovců o znovuzískání skotského trůnu a do boje jsou vtaženy i skotské rodinné klany. Bezcitný, krvežíznivý a drsný Jack je pravým opakem Franka z roku 1945. Claire je pod vlivem krutých okolností přinucena provdat se za Skota jménem Jamie Fraser, ale její srdce touží po jiných dvou mužích žijících ve dvou různých časových dimenzích – po Frankovi z dvacátého století a Jackovi z osmnáctého. (AXN)

(více)

Recenze uživatele neo93 k tomuto seriálu (3)

Cizinka (2014) 

Výborně zpracovaný dobrodružno-romantický seriál, který se odehrává ve Skotsku roku 1945 a poté především v polovině 18 století. Zajímavé jsou první díly, kdy se hlavní hrdinka Claire musí naučit žít a přežít v době, o které jen slyšela či četla a nakonec je nucena se provdat za jednoho skota. S příbívajícími epizodami se děj ještě více prohlubuje a samotná Claire už začíná zapomínat na předešlý život se svým manželem z 20. století. Celá atmosféra příběhu je dokonalá, jak v nadherné přírodě, výprávě, kostýmech tak i v samotném skotském jazyku, který je použit, rozhodně se podívejte jen v originále. Vše by bylo k ničemu, kdyby obsazení nebylo dobré, ale tady je skvělé. Ústřední trio Caitriona Balfe, Sam Heughan a Tobias Menzies je výtečné ale i zbytek hereckého osazenstva je velmi dobrý. Působivá hudba, která jen pomáhá si naplno užít tento historický seriál napříč Skotskem. ()

Série 2 (2016) (S02) 

Druhá řada velmi dobrého historicko-romantického seriálu. První díly této série se ale značně liší od toho, na co jsme byli zvyklí v předešlé sérii. I samotné hlavní postavy, Claire a Jamie, si musejí zvykat na nově nabyté postavení, které získaly svým příchodem do Francie. Tomu také odpovídají prvotní tři, čtyři epizody. Zásadní změnou ve vyprávění je rozhodně návrat jedné dobře známé postavy, která konečně příběh pořádně roztočí na vyšší obrátky, jelikož to začínala být nuda. To nejlepší si tvůrci, ale přeci jen nechali až do druhé poloviny série, kdy se naši hrdinové vracejí zpět na tvrdou skotskou vysočinu, aby zde vedli Jakobitské povstání. Tato část je rozhodně výborná a možná předčí i některé díly z předchozí řady. Na druhou stranu třeba prodloužené finále seriálu se vyvíjelo naprosto jiným způsobem, než jsem očekával, i když také zajímavým. Celkově, ale druhá série splnila mé očekávání a už se těším na třetí. ()

Série 4 (2018) (S04) 

Již čtvrtá sezona dramaticko-historického seriálu podle úspěšných knih od Diany Gabaldon. Tentokrát sledujeme osudy Jamieho a Clare v Americe, konkrétně v Severní Karolíně. Oba dva se po těžkých časech ocitají na místě, ve kterém se rozhodnou, že právě tady by mohli začít žít svůj vysněný společný život. Po úvodních nezdarech v nové zemi, se jim konečně podaří vybudovat domov, poklidný a soběstačný srub na samotě v horách. Jenže tento klid netrvá příliš dlouho a oni se musí znovu potýkat s nebezpečím, které jim hrozí, ať už z řad osadníků či původních obyvatel, tedy indiánů. Sice poznávají nové přátele a znovu se setkávají s těmi, které by nečekali, že je vůbec potkají, ovšem i s nimi přicházejí další nečekané problémy. Pokud se vám zdá, že se v některých z prvních epizod nic moc vlastně neděje, tak nezoufejte, jelikož v druhé polovině série se seriál už pořádně rozjede až do skvělého finále. Celý příběh se i v této řadě dále rozšiřuje a s ním i samotné postavy, které se vyvíjejí od každé epizody k další. Ne u všech se mi ale tento vývoj pozdával, jako v případě Brianny, resp. Rogera. Zpočátku se mi jejich dějový posun jevil jako ne úplně dobrý nápad, ale postupně začal dávat smysl, ačkoli se na jednu stranu opakuje, na druhou se navrací k první sérii. Pro mě osobně další výborná řada, která splnila očekávání a znovu navnadila na příští sérii. ()

Reklama

Reklama