Reklama

Reklama

Cizinka

(seriál)
Trailer 1
USA, (2014–2024), 92 h 10 min (Minutáž: 51–90 min)

Tvůrci:

Ronald D. Moore

Předloha:

Diana Gabaldon (kniha)

Hudba:

Bear McCreary

Hrají:

Caitríona Balfe, Sam Heughan, Tobias Menzies, Duncan Lacroix, Stephen Walters, Graham McTavish, Bill Paterson, Nell Hudson, Gary Lewis, Lotte Verbeek (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(91)

Píše se rok 1945 a právě skončila válka. Claire Randallová, bývalá britská válečná zdravotní sestra, je se svým manželem Frankem na líbánkách. Jako místo své svatební cesty si vyberou malebnou skotskou vesničku opředenou dávnými pověstmi a mýty. Frank zde nachází stopy, které ho přivedou až k jeho předkovi, kapitánu Jonathanu Randalovi, který byl v polovině 18. století velitelem anglické vojenské základny Fort William. Během jedné z procházek se Clair po doteku záhadných menhirů ocitá o dvě stě let zpět, do doby kapitána Jonathana "Black Jacka" Randalla, kdy vrcholí snahy Stuartovců o znovuzískání skotského trůnu a do boje jsou vtaženy i skotské rodinné klany. Bezcitný, krvežíznivý a drsný Jack je pravým opakem Franka z roku 1945. Claire je pod vlivem krutých okolností přinucena provdat se za Skota jménem Jamie Fraser, ale její srdce touží po jiných dvou mužích žijících ve dvou různých časových dimenzích – po Frankovi z dvacátého století a Jackovi z osmnáctého. (AXN)

(více)

Zajímavosti (49)

  • Stanley Weber, který v seriálu ztvárnil hraběte St. Germain, se původně ucházel o roli Ludvíka XV., kterého několik let zpátky hrál ve francouzském televizním filmu Louis XV, le soleil noir (2009). Než byl obsazen do role St. Germaina, výběrová porota dlouho diskutovala o tom, že je pro tuto roli až moc hezký. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)
  • Ústřední píseň nazpívaná zpěvačkou Raye Yarbrough nese melodii skotské lidové písně „The Skye Boat Song“, která byla písemně zaznamenána kolem roku 1800 a jejíž originální text vypráví o útěku prince Karla Eduarda Stuarta po bitvě u Cullodenu. Text písně ve znělce je však upravenou verzí básně Roberta Louise Stevensona „Sing Me a Song of a Lad that is Gone“ – „Zpívej mi o chlapci, který zmizel“. Slovo „chlapec“ je v tomto případě nahrazeno „dívkou“, což odkazuje na příběh hlavní hrdinky seriálu. Znělka končí v každé epizodě trochu jinak, podmalovává pokaždé jiné pozadí titulků s názvem epizody. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)
  • Kameny na Craigh na Dun jsou ve skutečnosti dekoracemi z pěny s tvrdým povrchem. Lokace pro natáčení byla nalezena v blízkosti Rannoch Moor v Perthshiru, protože les ve Skotsku je vysázen v rovných liniích a dle režiséra Johna Dahla „nevypadá jako les“. Na místě dříve skutečně stály historické kameny. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)
  • Caitriona Balfe se musela kvůli roli Claire Randall naučit základy ježdění na koni a zorientovat se v bylinkářství. Od chvíle, kdy získala roli a začátkem natáčení, uběhly pouhé tři týdny. (fairytalebliss)
  • Natáčelo se ve skotských městech Cumbernauld a East Rannoch. Natáčelo se také na hradě Doune. V Praze se natáčelo pouze 5 dní a to především na Kampě a pod Pražským hradem. (M.B)
  • Autorka knižní předlohy Diana Gabaldon se rozhodla děj zasadit do Skotska poté, co viděla Frazera Hinese v sérii epizod šesté řady Pána času (od r. 1963) nazvané "The War Games", který zde nosil kilt a ztvárnil postavu Doktorova společníka Jamieho McCrimmona. Podle jeho postavy také pojmenovala hlavního mužskou postavu - Jamieho Frasera (Sam Heughan). (Pria)
  • Druhá série se natáčela mimo jiné i v Praze, která má představovat Paříž. Vyskytují se tu prostory Strahovské knihovny, schody v Nerudově ulici a mnoho dalších. Kompars si většinou zahrály české fanynky. (leafi)
  • První díl knižní série, která má 8 dílů, byl uveden v USA již v roce 1991. (Zdroj: en. wikipedia.org) (Jolinar)
  • Autorka knižní předlohy Diana Gabaldon je Američanka, která má tři akademické tituly z přírodních věd. Skotsko navštívila až poté, co napsala knihy jen díky studiu skotských reáliích v knihovně. (Zdroj:dianagabaldon.com)  (Jolinar)
  • Do role Jamieho Frasera byl jako první obsazen herec Sam Heughan.  Autorka knižní předlohy Diana Gabaldon se k tomu později vyjádřila: "Ó můj bože, tenhle muž je Skotem do morku kostí a Jamiem Fraserem celým svým srdcem. On Jamieho pouze nehraje, on jím je." (Zdroj: en.wikipedia.org) (Jolinar)
  • Seriál je natočen na motivy knižní série "Outlander" od Diany Gabaldon. První díl byl v tuzemsku uveden pod názvem "Cizinka", druhý pak "Vážka v jantaru", třetí "Mořeplavec", čtvrtý "Bubny podzimu" a pátý "Hořící kříž", další se distribuce prozatím nedočkaly. V roce 2014 autorka uvedla již 8. pokračování knižní série. Knih bylo celosvětově prodáno více než 25 milionů. (mi.sa)
  • V seriálu lze Skoty slyšet mluvit Gaelštinou, jazyk, kterým se dříve ve Skotsku skutečně mluvilo. (mi.sa)

Cizinka - Série 1 (2014) (série) (S01)

  • Jedinou červenou barvu, která se objevuje na kostýmech 1. série, lze zahlédnout na kabátech rudokabátníků. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)

Cizinka - Série 2 (2016) (série) (S02)

  • Při natáčení 2. řady seriálu strávili autoři v natáčecích lokacích mnohem méně času, než by se dalo čekat. Kupříkladu v Praze se natáčelo pouze jeden týden, čistě kvůli exteriérům. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)

Cizinka - Série 2 (2016) (série) (S02)

  • Kostýmy pro druhou řadu seriálu byly připravovány už od poloviny první série. Vše bylo vyráběno speciálně pro seriál, přičemž byl kladen důraz na detail a historickou věrnost. Po návratu natáčení do Skotska však zůstal rozpočet tvůrčího týmu Terry Dresbach značně ztenčen, nebylo možné nakupovat nové kostýmy a bylo nutné improvizovat. Řada Skotů v 2. řadě tak má nikoli tkané, ale pouze malované tartany.  [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)

Cizinka - Série 3 (2017) (série) (S03)

  • Přestože si Ron Moore od televize vyžádal ještě větší rozpočet, než měl k dispozici na druhou řadu, seriálový štáb z důvodu finanční úspory „zrecykloval“ nejen kulisy, ale i kostýmy. Claire (Caitriona Balfe) a Jaime (Sam Heughan) se proto ve 3. sérii objevují ve stejných šatech, které nosili ve Versailles ve 2. sérii seriálu, a např. Claiřin bostonský byt vznikl přestavěním „pařížské rezidence“ Frazerových v Paříži. [Zdroj: love.iprima.cz] (PenelopaW)

Cizinka - Série 3 (2017) (série) (S03)

  • Producenti zvolili k natáčení studio u Kapského města i kvůli tomu, že dostali možnost využít několik dvou a třístěžňových plavidel, která si pak v seriálu zahrála pirátské lodě. Dvě z lodí dostaly novou podobu a jména, vznikly z nich brigantina Artemis a válečná loď HMS Porpoise. [Zdroj: love.iprima.cz] (PenelopaW)

Cizinka - Série 3 (2017) (série) (S03)

  • Třetí řada seriálu odehrává nejen ve Skotsku, ale i na Jamajce a v severní Americe. „Jamajské“ scény byly natáčeny v Jihoafrické republice ve studiovém areálu asi hodinu jízdy od Kapského Města – na stejném místě, jako byly točeny filmy Šílený Max: Zběsilá cesta (2015), Černá věž (od r. 1985) či pirátský seriál Black Sails (od r. 2014). [Zdroj: love.iprima.cz] (PenelopaW)

Cizinka - Série 3 (2017) (série) (S03)

  • Sam Heughan, který hraje Jaimeho Frazera, se kvůli roli musel naučit základům knihtiskařského řemesla tak, jak se provozovalo v 18. století. Heughan řekl, že jeho matka pracuje v tiskárně, takže chtěl, aby bylo v seriálu vidět, že ví, co dělá. Výsledky jeho práce se objevují v záběrech v rámci úvodní znělky. Kvůli scénám v Cizince vznikly dvě repliky starých tiskařských lisů. [Zdroj: love.iprima.cz] (PenelopaW)

Cizinka - Série 7 (2023) (série) (S07)

  • Titulní píseň „The Skye Boat Song“ pro 7. sérii nazpívala Sinéad O'Connor. Představila ji začátkem února 2023. Byla to poslední nahrávka, kterou zveřejnila před svou smrtí. (Jirka_Šč)

Reklama

Reklama