Reklama

Reklama

Osvobození II - Průlom

  • Sovětský svaz Osvobožděnije 2: Proryv (více)

Obsahy(1)

Druhý díl velké válečné epopeje nás zavede do bitvy na Dněpru. Zde se střetla německá vojska se sovětskou armádou v září roku 1943. Vrchní velitel sovětské armády Stalin vydal rozkaz do 6. listopadu osvobodit město Kyjev od německých okupantů. Generál Rybalkov se ukázal jako velký stratég a vojenský taktik. Rozhodl začít útok v noci s pomocí reflektorů a se spuštěnými sirénami, aby překvapil svého protivníka. Nepřítel se zdá zaskočen... (Jeve27)

(více)

Recenze (18)

RHK 

všechny recenze uživatele

Slušný válečný film, filmován ovšem z pohledu Sovětů. Válečný rok 1943, státům Osy začíná po Stalingradu a ruské protiofenzívě a po invazi spojenců do Itálie téci do bot. Film zobrazuje Mussoliniho sesazení a zajetí vlastním generálním štábem a jeho pozdější osvobození z internace v Gran Sassu německou Skorzenyho přepadovou skupinou. Dále je zde schůzka Velké trojky v Teheránu, tatíček Stalin a tatíček Hitler rozdávající příkazy svým generálům a především bitva o Dněpr a na sklonku roku dobytí Kyjeva. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Ani druhý díl Osvobození nezklamal. Zatčení duceho, operace Gran Sasso (Otto Skorzeny měl respekt i u Spojenců), boje na Dněpru (skutečný masakr) a teheránská konference. Jo, je to ještě lepší než minulý díl. A ta atmosféra, jako kdyby člověk byl přímo u toho... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Človek niekedy žasne nad tým, čo sa kedysi dokázalo nafilmovať. Opäť ďalší film s vynikajúco natočenými vojnovými, megalomanskými scénami (napr. tanková bitka so svetlami a sirénami...) a s veľmi presným prehľadom dôležitých historických udalostí po bitke pri Kursku až po dobitie Kyjeva. 80/100 ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Koláž dokumentu, hraného dokumentu a válečného velkofilmu nabízí víc než jen velkolepě rozehrané válečné peklo, nejsem si však jist, zda to filmu spíš neuškodilo. Mussoliniho linka, včetně polské vsuvky, je více méně zbytečná a slouží jen k tomu, aby se Hitler mohl pochlubit obranným valem na Dněpru, který mu vzápětí Rusové rozmlátí ve střední, nejlepší části filmu, která nemá chybu. Tedy téměř, protože si občas zbytečně vypomáhá opakováním téhož záběru, takže třeba stejný voják umírá na stejném místě dvakrát. Ale i přesto je to opět vynikající a monumentální bitva, a možná ještě lepší než bitva u Kurska z první části. Její účastníci už totiž nejsou jen anonymními figurkami, ale víc se stávají lidmi, se svými často tragickými osudy. Závěrečná teheránská část je pak zbytečná ideologická kaše, sloužící jen k ohýbání historie. Přesto stále vynikající podívaná. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Bitva u Kurska skončila a Sověti zahajují protiofenzivu a ženou Němce až k Dněpru. Druhý díl této epopeje je odehrává v druhé půlce roku 1943. Ozerov zase perfektně ukázal, jak mu jde válčení. Bitvy na březích Dněpru, na předmostí nebo bitva o Kyjev jsou zase hodně vydařené, nechybí vsuvky odehrávající se třeba na Gran Sassu nebo v Teheránu. Více se ale věnuje jednotlivých vojákům Rudé armády, než tomu bylo v prvním díle. A musím přiznat, že se mi líbil tento díl více než Ohnivá duha. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jurij Ozerov natocil dalsi uchvatny, nadherny vojnovy velkofilm. A natocena bola tuna najvacsia bitka v dejinach kinematografie - rejza mal k dispozicii tisice komparzistov a tony replik a materialu - prekonal ho az isty Peter Jackson s trilogiou LOTR. Raz darmo, Rusi /viem, vtedy este ZSSR/ mali kopu velikanov, a Ozerov patri k nim bez debaty. 100 % ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Průlom patří k tomu lepšímu ze série Osvobození sovětského režiséra válečných filmů Jurije Ozerova. Dokáže sice velmi přesvědčivě navodit děs války s obrazy apokalypticky pochmurné nálady beznaděje vnitřních světů, ale v první řadě plní své ideologické zadání vítězné světové mocnosti. Neschází hrdinský patos, stranické komentování historických událostí a velkodušný sarkasmus, s nímž se nezdvořile hýká nad nacismem a kapitalismem. Naštěstí je samotný průběh akcí hutný a rozervaně stísněný při hledání pevného bodu v místech pekelného zmaru. Čtyřměsíční bitva o Dněpr byla jednou z těch nejbrutálnějších v druhé světové válce, naštěstí sovětská krajina vždy oplývala nadbytkem lidských zdrojů a tatíček Stalin (Buchuti Zakariadze) tak mohl pojmout dobytí města Kyjev jako stranický závazek k velkolepé oslavě výročí Velké říjnové revoluce. Největší porce znevažujícího sarkasmu útočí na Benita Mussoliniho (Ivo Garrani) a jeho rychlý pád v rodné Itálii. Na německé straně zde dostává největší prostor Adolf Hitler (Fritz Diez), vzteky poskakující čertík. Trochu menší poté Otto Skorzeny (Florin Piersic), úspěšný specialista na delikátní válečné úkoly. Na oficiální sovětské hrdinské straně patří mezi nejvýraznější postavy hlavní ukrajinský čistič prostoru Nikolaj Fjodorovič Vatutin (Sergej Charčenko), generál strategických raketových sil Kirill Semjonovič Moskalenko (Nikolaj Ruškovskij), a též generál tankové armády Pavel Semjonovič Rybalko (Dmitrij Vasiljevič Fraňko). Stále účinná je ve druhém díle i čistě osobní rovina obyčejných vojáků: říčním infernem putující kapitán dělostřelců Cvetajev (Nikolaj Oljalin), službě loajální podplukovník dělostřelců Lukin (Vsevolod Sanajev), nervózní plukovník dělostřelců Vladimír Nikolajevič Gromov (Vladimir Samojlov), v sebeobětování spolehlivý major dělostřelců Orlov (Boris Zajděnberg), do Cvetajeva zamilovaná zdravotní sestřička Zoja (Larisa Golubkina), či snaživý mladík Saška (Sergej Nikoněnko). Z dalších rolí: na teheránské konferenci intrikující britský válečný premiér Winston Churchill (Jurij Durov), na teheránské konferenci umírněnější americký prezident Franklin Delano Roosevel (Stanisław Jaśkiewicz), varšavská tajná odbojářka Helena (Barbara Brylska), či polský žokej a atentátník Henryk (Daniel Olbrychski). Průlom je monumentálním válečným filmem, nabízí krásné obrazy v sovětské tezi ideologické propagandy. Inu, vítěz je vítězem a nic na jeho směru pohledu nedokáže změnit ani zcela odlišný názor jeho okolí. byť si propaganda ve druhém díle Osvobození spíše udržuje podobu neškodně škodolibé jízlivosti. Sebevíce působivější záběry celkový dojem nezlepší. ()

pakobylka

všechny recenze uživatele

Po 24. únoru 2022 pro mě osobně nehodnotitelné ... ruská agrese proti Ukrajině radikálně změnila můj názor nejen na události Druhé světové - a nejsem schopná přihazovat hvězdy jenom na základě filmařského umu sovětského režiséra ... původní komentář z roku 2015 nechávám čistě pro ilustraci - toho, jak jsem byla naivní a hloupá: ---------- I druhá část "Osvobození" si plně zaslouží hrdé označení velkofilm. Je o poznání osobnější - když se vám snaží přiblížit několik prostých osudů ... uprostřed zásadních dějinných událostí, z nichž každá měla své místo - a svůj čas. To abyste si mohli utvořit bližší vztah k jednotlivým postavám - to abyste nezapomínali, že všichni živí i mrtví měli své příběhy, které by vám mohli vyprávět ... příběhy, které naplnili - ať tak či tak ... příběhy, které nelze dohledat - na všech bojištích Velké vlastenecké války. Ideologie je i tady zastoupena v daleko menší míře, než bych očekávala - vzhledem k roku vzniku. Kromě toho: 1) je pochopitelná - to ONI otočili za cenu bezpočtu obětí průběh druhé světové války; 2) není neobvyklá - ve filmech ze zámoří je přítomná taktéž ... a to tak, že ji nejde přehlédnout. 4,5* ... a stejně jako u úvodního snímku zaokrouhluju nahoru - důvod zůstává stejný. P.S.: Nejsem si úplně jistá, jestli určité datum může mít (na obou stranách fronty) podobný psychologický dopad jako symbolická jména nedobytých sovětských měst - ale není na mně, abych to posuzovala. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Veľkofilm, kde je všetko na svojom mieste, ešte aj tá propaganda, samozrejme z pohľadu autorov. Masové scény, politika s intrigami, dobrý báťuška Stalin, a ešte aj na romantiku sa medzi strelami našiel čas. Nie však veľa, a aj napriek dĺžke celej série Oslobodenia sa niektoré veci zdajú skratkovité. Hitler s Mussolinim dostali dostatok priestoru na svoje nervózne scény, aby sa ukázalo, ako im to nejde, a bolo to v kontraste s pohodou v sovietskom velení, kde Žukov a Stalin vojnu zvládali s pokojom Angličana. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý válečný film, a to tento žánr moc nemusím. Oproti prvnímu dílu zde opravdu dostávají trochu větší prostor postavy vojáků a jejich velitelů. Tentokrát musím Českou televizi pochválit - i když si nejsem tak úplně jist, jestli ten, kdo toto do vysílání protlačil (navíc - považte - v hlavním vysílacím čase), neskončil druhý den na dlažbě... ()

subic 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to jako děcko, protože za komoušů to dávali hodněkrát. Teď na to koukám a dobrý, tohle muselo dát strašné úsilí natočit, tolik komparzu, techniky a pyrotechniků. Tankové bitvy se pomalu přesunuly z širých úrodných lánů do města, aby znázornily osvobození Kyjeva. Trochu to připomíná boje v mých oblíbených Zachraňte vojína Ryana (1998) a v Bratrstvu neohrožených (2001). Co mě stále trochu děsí, je hudba a taky ve filmu je mraky postav a v podstatě žádná hlavní, jejíž příběh by provedl diváka všemi díly. ()

Max Q. 

všechny recenze uživatele

Film jsem i přes značný počet přítomných tanků nedodíval. Forma přeskakovala mezi dokumentem, hraným dokumentem a filmem a celkově na mě působil chaoticky. Předpokládám, že sověti tady vyvinuli vlastní formu, která mě ne zcela sedla. ()

zigy 

všechny recenze uživatele

Zaměřeno více na prosté vojáky - a nebylo vůbec na škodu si uvědomit, že každý z těch milionů padlých měl svůj život, příběh, ženu.....plus zajímavá lehce tendenční rekonstrukce konference v Teheránu a vsuvka s Mussolinim. ()

Reklama

Reklama