Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Městečko na jednom z ostrůvků v Jaderském moři je vyburcováno z letargie. Na pohřbu někdejšího komunisty se objevil duch Josipa Broze Tita. Není to něčí výmysl, viděli jej všichni. Navíc se z místního muzea ztratila jedna z Titových uniforem. Zpráva se šíří rychlostí blesku a každý reaguje po svém. Starosta cítí příležitost oživit turistický ruch na politické a spiritistické bázi. Je připraven pořádat cokoli - brigády, štafety, projekce dokumentů, prvomájové oslavy v titovském duchu - třeba denně, bude-li zájem. A Titovi věrní se těší, jak na ostrově nastolí staré dobré časy s tvrdou stranickou kázní a vůbec se nezatěžují myšlenkami na to, kde že se tam vlastně Tito vzal. Pro ně je zřejmě nesmrtelný... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ne a ne a ne, já se prostě s balkánským humorem nepotkávám. Jediný co se mě tady líbilo, byl ten ostrov, umím si představit že bych v té vesničce nějaký čas živořil. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Patrně nejlepší komedie vyrovnávající se s fenoménem postkomunismu, jaká dosud byla natočena. Na rozdíl od mnohem známějšího Good bye, Lenin, není založena na jediném dobrém nápadu, ale na celé řadě absurdních, dobře vypointovaných situací a hlášek. Je zaplněna množstvím bizarních postav a postaviček ztvárněných u nás pochopitelně neokoukanými a přitom velmi dobrými herci. Důležitou roli hraje ve snímku hudba se svižnými, typicky balkánskými melodiemi. Humor nemá ten neškodný, přívětivý hřebejkovský rozměr, je mnohem sarkastičtější a jedovatější: "A co hotel, starosto? Ten jsem si privatizoval. A co muzeum? To jsem si taky privatizoval. Přece tu nebude jen tak chátrat. Kupoval jsem levně - to víš, nemám peněz nazbyt." Komedie Vinka Bresana se dá charakterizovat sloganem TO NEJLEPŠÍ Z KAPITALISMU A KOMUNISMU - navíc v sympatickém a originálním balení. Ve druhé polovině filmu sice smršť vtípků a hlášek polevuje, ale stále to stačí na 5 hvězdiček. Celkový dojem 90%. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Kvalitní komedie. Takový velmi vydařený mixík filmů alá Kusturica. Regge písnička o Titovi atd...Dobrých komedií je poskrovnu. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Ještě v roce 1998, osmnáct let po jeho smrti, obchází Chorvatskem až příliš živý duch maršála Tita. Podobně jako v Brešanově filmu Jak začala válka na mém ostrově je i Duch maršála Tita absurdní komedií o izolovaném ostrově, na kterém se skupinka lidí rozhodla za žádnou cenu nevzdat se svých zažitých, ale také přežitých hodnot. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Celkom fajn som sa pobavil, aj keď vtipy na mŕtvych, či o umieraní sa mi veľmi nepáčia, bol to film s riadnou dávkou čierneho a absurdného humoru. Ten sprievod mi pripomenul jeden posmešný, ktorý býva na Záhorí, kde tie prvomájové pochody parodujú, tiež záver s odchodom Tita a zároveň kultu osobnosti bol pôsobivý, no vo veľkej časti filmu, najmä prvej polovici sa skoro nič dobrého a vtipného nedialo a šmrnc tomu dodala skôr druhá polovica. Nuž ktovie, či by dnes niečo takéto natočili, ale v roku 1999 sa to od Chorvátov dalo čakať a celkom dobre im to aj miestami išlo. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Blazniva chorvatska komedie s originalnim nametem. Pravda, ke konci uz trochu nudi, absurdita postav a situace na ostrove ale nezna hranic. Prehlidka 1. Maje a jeji choreo je uzasne:-). Slusne herecke vykony, misty dost vtipna podivana. ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Sympaticke filmove pochechtavani se nad vlastni historii a jejimi dodnes zrejme poradne zivymi ozvenami, vyborna komedie aneb sebeironie po jugoslavsku... :) ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Ešte ďaleko lepšie než AKO ZAČALA VOJNA NA MOJOM OSTROVE. Vďaka väčšiemu časovému odstupu od ironizovaných udalostí a vysmievaných kultov sa tandem chorvátskych Svěrákovcov (syn režisér a otec scenárista) úplne odtrhol a stvoril geniálnu grotesku, ktorú opäť naplno ocení len znalec juhoslovanských reálií. Vyrovnávanie sa s komunizmom ešte nikdy nebolo také výstižné a zábavné. "Aj noha v prdeli je krok dopredu, ako povedal Mao ce-Tung." ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Marx, Engels, Lenin, Tito, Emerson, Lake & Palmer... Výborná absurdní komedie o návratu jedné absurdní ideologie na jednom neprosperujícím ostrově kapitalistického Chorvatska. Originální humor nelze k ničemu jinému přirovnat, rozhodně ale povyšuje tento film na jednu z nejlepších, ne-li nejlepší komedii konce 20. století. Tito je zákon. K perfektnímu scénáři se v pozitivní rovině přidává originální kamera a balkánská hudba vytvářející zajímavou atmosféru a výborně hrající herci, kteří se přesně hodí k jednotlivým postavám. ()

Berenise 

všechny recenze uživatele

Popravde som z tohto filmu mierne v rozpakoch. Miestami neuveriteľne vulgárne, miestami iritujúce, miestami neodškriepiteľne vtipné, trochu krutým sposobom. Bola to tak trošku aj óda na ľudskú hlúposť, na to k akym bizardnostiam sa ľudia nechajú strhnúť vedení "stádovým pudom" a akú cenu má niekedy ich "presvedčenie". ()

BuryGol 

všechny recenze uživatele

Minulosti Jugoslávie rozumim jako kůň kafi, a asi i proto tenhle film není tak úplně pro mě. Zjevení Titova ducha bylo hezky vymyšlený, hereckejm výkonům se nedalo nic vytknout, ale já se prostě odmítám smířit s tim, že by lidi takhle zblbli. Navíc to na mě bylo asi až moc soudruhovský, což nakonec hodnocení srazilo. Starší ročníky nebo lidi co se v tom vyznaj se asi pobavěj víc než já. Pro mě je to průměrná komedie, kterou mi z hlavy brzo vytlačí něco jinýho. ()

darwin 

všechny recenze uživatele

Příjemná komedie s originálním námětem. Na ostrově Vis se zjevuje duch soudruha maršála Tita a místní partizánští veteráni i starosta-kapitalista se reaktivují. Vinko Brešan umně ukazuje absurditu celého Titova kultu a komunistické ideologie a přitom neklesá do hlubin ideologické manipulace. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Nápad prima (byla to fikce, ne?), ale jinak mě to moc nebavilo. Tedy skoro vůbec. Potvrdil se mi tím klasickej model - čím víc se na něco těším, tím větší si přivodím zklamání. Brešanovy Knězovy děti byly fantastický, od Maršála jsem si sliboval minimálně stejně hutnou nálož, ale to bych zřejmě musel být Chorvat, aby mi něco takovýho potrhalo bránici. přišlo mi, že je to jejich, specifický a nepřenosný styl humoru. Anebo jsem jen prostě tak omezenej. Nevylučuju. Ale ani neplesám. Tři pecky jsou maximum, co jsem tomu ochotnej udělit. ()

Davej 

všechny recenze uživatele

První polovina je famózní,ve druhé už zdá se trochu dochází dech. Agenti Lijan Mulderič a Danica Skulič byli hvězdami filmu. Perlička na závěr: v Brně na festivalu jihoslavanských filmů odmítl přednášející odborník na balkánskou kinematografii promítání tohoto snímku, protože prý znevažuje osobu maršála Tita, a tak jsem si na filmu smlsnul až v TV. Není to samo o sobě výborné nevědomé doporučení se na něj podívat? ()

Honza dAve 

všechny recenze uživatele

"Druže Tito, mi ti se kuneme ...". Svěží a laskavá chorvatská komedie mladého režiséra Vinka Brešana, malinko podobná českým Pelíškům či Pupendu, ale mnohem LEPŠÍ. Neodehrává se v období komunismu, ale vtipně evokuje možnost jeho návratu. Je zajímavé porovnat, jak se čeští a chorvatští mladí filmaři vyrovnávají s komunistickou minulostí. Pro české turisty, tradičně vyhledávající chorvatské pobřeží a krásné ostrůvky je tohle "must see" film :-) . ČT2 jej občas uvádí :-). ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Bláznivá komedie plná absurdního humoru o budování kapitalismu a jedné malé důchodcovské revoluci. Takhle jsem se nenasmál už dlouho, zaslouženě plný počet. Komunistický skanzen není úplně špatný podnikatelský nápad. ()

Reklama

Reklama