Reklama

Reklama

Kmeny


Punk (E01)

(epizoda)
TV spot 1

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus Kmeny, který mapuje současné městské subkultury, představuje první odvysílaný díl Punk. Punk, jehož kořeny sahají do Anglie sedmdesátých let a obepínají tehdy nově vzniklé hudební hnutí, jež bylo u nás do revoluce v roce 1989 prakticky zakázané. S pádem komunismu odešla i policejní perzekuce kmene a démonizace „punkáčů". Na povrch se opět dostává původní myšlenka hnutí - že člověk je sám sebou, společně s filozofií DIY (Do It Yourself). Projekt Kmeny vznikl v koprodukci studia Yinachi a České televize, partnery projektu jsou městské projekty BU2R a Jägermeister. Díl Punk odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí bude také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (91)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"My jsme úplně normální lidi. Akorát, že ten svět okolo, kterej si myslí, že je normální, normální není." Já zase pocházím z příliš solidní rodiny na to, aby pro mne punk znamenal víc než skvělou hudbu, rebelující texty a pořádné pogo. Přesto si taky rád do systému píchnu a souhlasím i s tvrzením - "Já bych asi mrdal každej systém." Co se však týče potomků, tak bych byl rád, kdyby všechny zfetované existence k tématu přistupovaly tak zodpovědně, jako v dokumentu - "Proč bych dával systému dalšího otroka? Nasrat!" Jinak se musím přiklonit k tomu, že tenhle dokument je punkový asi jako TOP punkáč Karel a to je hodně smutné. Ovšem o punkových legendách Rychlých šípech, Vinnetouovi a Michaelovi Jacksonovi budu muset dlouze zapřemýšlet a pustím si k tomu HNF, SPS či E!E, aby mi došly souvislosti. Takže dvě hvězdy za snahu a příště více hudby a rebélie, ať je co hodnotit. ()

BlackTom odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Demencia is not dead! Čo je horšie než prepitý päťdesiatnik s pozoruhodným lajfstajlom žvatlajúci permanentne nezmysly, ktorým sa heká len on nepríjemným smiechom Luďka Soboty, päťdesiatnik na skejtborde s lúkom ako puberťák (ten aspoň mlčal) a prihriaty pahliak z inak skvelej kapely, ktorý nedá dohromady jedinú rozumnú vetu? Nič. Prvým menovaným je samozrejme Hošek, ktorý už zo seba cocota robí aj verejne a bez studu, druhým je niekto mne absolútne neznámy a žily netrhajúci homo erectus a tretím člen výborných Pipes, ktorých som však radšej mimo pódia vidieť nemusel. Najhoršie je strčiť ich spoločne do jedného debilného videoklipu, ktorý má sondovať mestské subkultúry. Punk v tomto podaní vyzerá chvíľu ožralo, chvíľu sa tam špacírujú rovné kšilty a hneď nato zas životom v opojení znavení dedci s IQ 77 a vypatlanými mozgami, čerešničkou na torte je potom už len záber z Mighty Sounds, na ktorý si lístok môžu dovoliť len zazobanci a ktorý s punkom nemá takmer nič spoločné. Vážne je toto odpoveď na punkovú subkultúru a dianie v nej? V tom prípade je fakt lepšie sedieť s čučom (nemýliť s Čůčom, viď Hošek) na zastávke ako počúvať dilina z Pipes, ktorý tvrdí, že punk vychádza len z negatívnych pomerov, čím vlastne opomenul život legendy žánru Joea Strummera. Holky to možná neřekli, ale punk je opravdu jinde. Aspoňže ten Krkavec (Mr. Playback z SPS) držal zobák... ()

Reklama

raimi 

všechny recenze uživatele

Pankáči mi vždycky připadali jako totálně vymletý pozérský pí*e. Ať už prudící špinavci z fesťáků, nebo tyhle vymydlený pražský mr*ky celý voháklý ve značkovým. Fuck off jejich systém. Navíc tohle je taková "Prague edition", než sonda do života subkultury jako takové. Vystajlovaní, vymydlení Cajzli rulez :-) ()

whack 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zámerom tohto dokumentu očividne nebolo popísať históriu a ideológie punku, ale trochu priblížiť rôzne individuality, ktoré sa v punku pohybujú. Nie je punk ako punk. Priestor dostávajú najmä dve kapely – Plexis a Pipes and Pints. Hoci ani jedna nepatrí k mojim obľúbeným, Pipes and Pints sú mi oveľa bližšie ideologicky a Lukáš Vincour (The Save Movement ČR, Anonymous For the Voiceless ČR, z.s. Zvířata nejíme) je naozaj človek, akých by v punku malo byť viac. Angažovaný straight edge vs. heslo No future; Práve pankáči hlásajúci toto heslo často tvrdia, že sú nejakou hrozbou pre systém. Systém ich má úplne na saláme. Pre systém je oveľa väčšou hrozbou uvedomelý motivovaný organizovaný človek s triezvou hlavou ako sfetovaný trotel s cirhózou, ktorému je jedno, či sa ráno zobudí, ktorý do mikrofónu kričí ako je všetko na hovno, ale reálne sa v živote ani raz nezúčastnil nejakého protestu, nezapojil sa do nijakej kampane, systému neuškodil vôbec nijako, ak nepočítame sociálne dávky, ktoré pravdepodobne nejakú dobu poberal. Kapely FreeXtown a Invaze X, v ktorých Vincour hrával – pokiaľ ide o hudbu, sú ten typ hudby, aká je aspoň akousi "hrozbou", nie ožratý týpek, ktorý niekde úplne nekonštruktívne vykrikuje gýčové heslá typu "Fuck police". A ešte hovorí, aký je slobodný. Pritom je len ožratý. Na toto upozorňovali už v deväťdesiatych rokoch české punkové kapely ako Red silas, Bez milosti, Los sommros, Choré vrány, Bastila, No Reason, Start to Think, Cryout, ... ani slovenské nezaostali. Mne sa na straight edge páči hlavne to etické vegánstvo a som rád, že etické vegánstvo sa šíri vo všetkých žánroch, vrátane punku, samozrejme aj v takom, čo nie je straight edge. Niektorí sa tvária, akoby spadli z hrušky, akoby to bola nejaká novinka, nejaký výstrelok novej doby. A ak si niekto myslí, že Plexis nie je mainstream... no škoda rečí. ()

J.Connor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nezasvěcenému podá zkreslený parciální pohled, zasvěceného tím naopak nasere, tedy stejný problém jako v knize. Chápu, že to není encyklopedie, ale model oslovim tři kámoše a pak pojedu na jedno odpoledne na Mighty sounds řekne tak akorát kulový. V rámci tohohle ranku příště radši hodinovej dokument o Petru Hoškovi. A ten Howard Wolowitz českýho neorádobypunku? Veganská kaše na návštěve ségry, NO FUTURE ty vole. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama